Τι σχέση έχει ο τροχός το τοίχωμα και ο σεισμός?
Οι μηχανικοί λένε ότι προσπαθούν να κατεβάσουν την ροπή του τοιχώματος στην βάση για να την αναλάβει η συνδετήριος δοκός.
Η ροπή κατεβαίνει μόνη της.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ξανά ανεβαίνει μόνη της και δεν μπορούν να την σταματήσουν οι δοκοί.
Και δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την ροπή για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή η ροπή έχει την τριπλάσια δύναμη από το ίδιον βάρος της κατασκευής.
Ένας τροχός όταν γυρίζει η περιφέρειά του μεταφέρει δυνάμεις γύρο από το κέντρο περιστροφής.
Η μία του πλευρά κατεβάζει δυνάμεις η άλλη του πλευρά ανεβάζει δυνάμεις στην πάνω του πλευρά οι δυνάμεις έχουν μία κατεύθυνση και στην κάτω την αντίθετη κατεύθυνση.
Και το τοίχωμα ένας τροχός είναι.
Η επιτάχυνση του εδάφους προς την μία κατεύθυνση ενεργοποιεί την αδράνεια προς την αντίθετη κατεύθυνση
Αυτές οι δύο δυνάμεις ενεργοποιούν τις καθοδικές δυνάμεις στην μία παρειά του τοιχώματος και τις ανοδικές δυνάμεις στην άλλη παρειά του τοιχώματος οι οποίες σπάνε τα δοκάρια τα οποία δεν μπορούν να αντιδράσουν σε μία δύναμη μεγαλύτερη των αντοχών τους.
Πως δημιουργείτε ο εφελκυσμός στο τοίχωμα?
Ο εφελκυσμός δημιουργείτε από δύο αιτίες οι οποίες δημιουργούν αντίθετες δυνάμεις και τείνουν να επιμηκύνουν τον χάλυβα.
Η πρώτη αιτία είναι η κάμψη η οποία επιμηκύνει την μια παρειά του τοιχώματος, για αυτό και εμφανίζονται οι ρωγμές.
Η δεύτερη αιτία προέρχεται από την ανοδική δύναμη στην παρειά του τοιχώματος, και από την καθοδική δύναμη του βάρους τις κατασκευής που αρνείται να ανέλθει.
Εγώ βάζω το έδαφος να αναλάβει αυτή την ανοδική και καθοδική δύναμη του τοιχώματος, προστατεύοντας τους δοκούς από την αστοχία, και θλίβω τεχνητά τα τοιχώματα με τένοντες για να σταματήσω την κάμψη.
Δυστυχώς πολλοί ιδικοί αρνούνται την προσφορά αυτών των δυνάμεων προερχόμενες από το έδαφος και την τεχνητή θλίψη η οποίες σκοπό έχουν να σταματήσουν αφενός την ανοδική δύναμη της ροπής, και την κάμψη του τοιχώματος, και όχι μόνο.
