southern έγραψε: ↑08 Δεκ 2023, 16:26
tanipteros έγραψε: ↑06 Δεκ 2023, 01:24
Η πρώτη γλώσσα προγραμματισμού που έμαθα ήταν η BASIC !
Όνειρο παιδικό είναι να φτιάξω και γω την δικιά μου γλώσσα προγραμματισμού έτσι για χόμπυ και πλάκα και για να μάθω καλύτερα την επιστήμη των υπολογιστών.
Υπόψιν δεν πάω σε κάποιο πανεπιστήμιο πληροφορικής απλά είμαι ένας χομπύστας κομπιουτεράς.
Έτσι λοιπόν βρήκα αυτά τα βιβλία,

https://www.protoporia.gr/?subcats=Y&pc ... cts.search
Ένας φίλος μου είπε ότι η κατασκευή ενός compiler μπορεί να πάρει χρόνια ειδικά για έναν αρχάριο σαν και μένα.
Οπότε πιστεύω ότι αυτό θα είναι το χόμπυ μου για τα επόμενα χρόνια...
Τι λέτε εσείς;
Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε τον δικό σας μεταγλωττιστή ;
γιατι δεν ασχολεισαι με κατι πιο απλο πχ python;
πρώτον : ο σκοπός είναι να φτιάξω έναν μικρό μεταγλωττιστή οπότε πάμε σε γλώσσες C/C++/java, αν θέλω να υποστηρίζει και δείκτες πάμε αποκλειστικά σε C/C++
δεύτερον από ότι έχω ψάξει το workflow έχει τουλάκια όπως flex/bison η jflex for java. H python δεν έχει καλή βιβλιογραφία για τις αντίστοιχες υλοποιήσεις.
τρίτον: τα βιβλία που κυκλοφορούν είναι για flex/bison, lex/yacc, jflex/Byacc/javacc for java. Επειδή είμαι αρχάριος θα πηγαίνω παραμάσχαλα με το βιβλίο και την υλοποίηση που κάνει για python δεν έχω βρει κάποιο βιβλίο αντίστοιχο.
τέταρτον: Στην φάση του code generation λέω να χρησιμοποιήσω llvm και η βιβλιογραφία αυτού είναι σε C++
οπότε αναγκαστικά από τα βιβλία και μόνο οδηγούμε σε C/C++/Java
.........................
με python είχα ασχοληθεί παλιά και έμαθα πώς να κάνεις παραθυρικές εφαρμογές με PyQt5
έφτιαξα και ένα GUI front end για το clamav σε linux/windows
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!