Πράγματι η γλυκοπατάτα είναι βοτανολογικά κόνδυλος και όχι καρπός, μπερδεύτηκα.Ανίκητος έγραψε: ↑01 Ιούλ 2024, 22:32Ἐσὺ κάνεις τὸ εὔκολο δύσκολο. Ἀνοίγεις μιὰ φιλοσοφικὴ κουβέντα γιατί δὲν ὑποφέρεις τὴν γλωσσολογική. Ἂς δοῦμε τί ἔχεις νὰ μοῦ πεῖς.Antipnevma έγραψε: ↑30 Ιουν 2024, 22:15Είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που θέλω μέρες για τα απαντήσω όλα. Είναι εύκολο να λες λάθος πράγματα με την ίδια έννοια που είναι εύκολο να ρίξεις βότσαλα σε πηγάδι. Το να πας να βγάλεις τα βότσαλα όμως είναι δύσκολο γιατί πρέπει να κατέβεις στα έγκατα της γης.Κι ἀλλοῦ σ' τὸ εἶπα, δὲν ἐνισχύει τὸ δίκιο σου νὰ ὑποτιμᾶς τοὺς συνομιλητές σου.Υφίσταται μια διαφορά μεταξύ της ιδιότητας του αληθινού και της ιδιότητας του πραγματικού που δεν έχεις συλλάβει.
Ἀλλὰ μὰλλoν ὑπάρχει μιὰ διαφορὰ ἀνάμεσα σὲ συνομιλητὲς καὶ κηρυγματίες ποὺ δὲν ἔχω συλλάβει.Οἱ περισσότεροι ἔνθεοι καὶ θρησκευόμενοι καταλαβαίνουν τὸ βασικό, πὼς ὅταν δυὸ ἄνθρωποι γενικὰ ὁμολογοῦν ὅτι "πιστεύουν στὸ Θεό", δὲν ἐννοοῦν ἀπαραιτήτως τὴν ἴδια πίστη, ἢ τὸν ἴδιο Θεό.Η έννοια άνθρωπος είναι πραγματική. Ο άνθρωπος είναι ένα όν διακριτό από άλλα ζώα με διάφορα αντικειμενικά κριτήρια. Η έννοια θεός είναι αληθινή αλλά όχι πραγματική. Ο θεός είναι αληθινός στον βαθμό που διάφορες κουλτούρες και διάφοροι άνθρωποι ερμηνεύουν την έννοια του θεού κατά το δοκούν και τον θεωρούν υπαρκτό. Ο θεός δηλαδή είναι μια έννοια υποκειμενική αν και οι θρησκευόμενοι και ένθεοι άνθρωποι εννοείται πως δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Μόνο οι άθεοι είναι σε θέση να το καταλάβουν. Οι άθεοι γνωρίζουν ότι ο θεός δεν είναι πραγματική έννοια γιατί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια η υπόστασή του και γνωρίζουν επιπλέον ότι τα όσα υποστηρίζουν οι ένθεοι για αυτόν δεν έχουν εμπειρική βάση.Ὁ ἠθοποιὸς Γ. Κωνσταντίνου σὲ μιὰ πασίγνωστη σκηνὴ τοῦ ἑλληνικοῦ σινεμὰ τῆς δεκαετίας τοῦ 1960, ἤθελε νὰ παραγγείλει προφιτερὸλ στὸ σερβιτόρο τοῦ ζαχαροπλαστείου, ἀλλὰ δὲν ἤξερε νὰ τὸ πεῖ, τὸ ἔλεγε λάθος.Το φρούτο είναι μια έννοια που έχει την ιδιότητα του αληθινού αλλά δεν έχει την ιδιότητα του πραγματικού. Πραγματικό είναι αυτό που βοτανολογικά ορίζεται ως καρπός. Το φασολάκι είναι καρπός, η ελιά είναι καρπός, η μελιτζάνα είναι καρπός, ο κόκκος σιταριού είναι καρπός, το ροδάκινο είναι καρπός και το λεμόνι είναι καρπός. Όμως αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις ποιό απ' όλα αυτά είναι φρούτα θα σου πουν το ροδάκινο και το λεμόνι. Η κατηγορία φρούτο λοιπόν δεν έχει ουσιαστική ήτοι εμπερική βάση γιατί πραγματικό είναι μόνο αυτό που μπορεί να διακριθεί από άλλα πράγματα δηλαδή ό,τι διαθέτει αντικειμενικότητα.
Ὅταν ὁ σερβιτόρος προσφέρθηκε "νὰ σᾶς τὸ μάθω", πῆρε τὴν ἀπάντηση "δὲν θέλω νὰ τὸ μάθω, θέλω νὰ τὸ φάω". (https://youtu.be/g6Jd2FsVxrg&t=53)
Δίνω ἐξηγήσεις ἀμέσως παρακάτω.Πραγματικὰ ἡ ἀνάλυση των εννοιών εἶναι ἀδιάφορη σὲ ὅ,τι ἔχει νὰ κάνει μὲ τὶς γλωσσικὲς προτιμήσεις τῆς μιᾶς λέξεως ἔναντι τῆς ἄλλης.Η έννοια καρπός αναμφίβολα διαθέτει αντικειμενικότητα. Καρπό λέμε ένα συγκεκριμένο μέρος ενός φυτού που διακρίνεται από τα άλλα μέρη ενός φυτού (π.χ. σπόρος ή ρίζα) με αντικειμενικά βοτανολογικά κριτήρια. Η έννοια φρούτο δεν διαθέτει αντικειμενικότητα γιατί το τι συνιστά φρούτο και τι όχι είναι ζητήμα υποκειμενικής ερμηνείας. Ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε το ροδάκινο και το λεμόνι φρούτο ενώ την γλυκοπατάτα και την ελιά όχι είναι με άλλα λόγια καθαρά πολιτισμικός δηλαδή υποκειμενικός και επιστημονικά δεν μπορεί να σταθεί.
Οἱ λέξεις γιὰ τὶς ἔννοιες τοῦ φρούτου καὶ τοῦ καρποῦ ἔχουν ἀποδοθεῖ κι οἱ δύο συμβατικὰ καὶ θὰ μποροῦσαν οἱ βοτανολόγοι νὰ χρησιμοποιοῦν τὴν λέξη "φροῦτο" ἀντὶ γιὰ τὴν λέξη "καρπὸ" στὴν ὁρολογία τους (καὶ ἀντιστοίχως ἡ ἐλιὰ νὰ μὴν θεωρεῖται "καρπός", ἀλλὰ φροῦτο), χωρὶς νὰ ἀλλάξει κεραία στὴν ἀντικειμενικότητα τῆς ἔννοιας ποὺ ἐκπροσωπεῖ.
Οἱ συμβάσεις μεταξὺ λέξεων καὶ ἐννοιῶν, ὅπως καὶ μεταξὺ φράσεων καὶ νοημάτων, ἔχουν ὄντως πολιτισμικὴ προέλευση καὶ ἀπὸ αὐτὴ τὴ σκοπιά, τὴν πολιτιστική, κρύβεται μιὰ ἱστορικότητα πίσω τους, μιὰ παράδοση.
Ὅμως ἡ σύμβαση τοῦ τί καλεῖται "φροῦτο" δὲν εἶναι καθόλου ὑποκειμενική, εἶναι ἀντικειμενική: ἀναφέρεται σὲ ἕνα σύνολο ἀπὸ τὰ μέρη συγκεκριμένων φυτῶν. Ἡ ἐλιὰ δὲν εἶναι φροῦτο, διότι δὲν ἀνήκει παραδοσιακὰ στὸ σύνολο τους, ἔτσι εἶναι ἡ σύμβαση. Ἕνα ἐννοιολογικὸ πρόβλημα τοῦ ὁμιλητῆ εἶναι νὰ γνωρίζει σωστὰ τὴν ἔκταση τοῦ συνόλου, ὥστε νὰ συνεννοεῖται μὲ τὴν ἴδια γλῶσσα μὲ τοὺς συνομιλητές σου.
Δὲν μπορῶ νὰ ἀσχοληθῶ μὲ τὸ ζόρι ποὺ τραβᾶς, ὑποστηρίζοντας ὅτι δὲν στέκει ἐπιστημονικὰ νὰ μὴ θεωροῦμε φροῦτο τὴν ἐλιά. Καὶ λοιπόν;
Καὶ γιὰ τοῦ λόγου τὸ ἀληθές, ἡ γλυκοπατάτα βοτανολογικὼς εἶναι κόνδυλος, δὲν εἶναι καρπός. Ἑπομένως το νὰ μὴν θεωροῦμε κάτι φροῦτο δὲν εἶναι καὶ τόσο ὑποκειμενικό.Οἱ λέξεις ὑπάρχουν γιὰ νὰ ὑπηρετοῦν τὶς ἔννοιες καὶ ὄχι τὸ ἀνάποδο. Δίνεις σημασία στὸ νὰ ἀστυνομεύεις μὲ τὶς λέξεις τὶς ἔννοιες τῆς ὑγείας. Καὶ προκειμένου νὰ μὴν συλλάβεις τὸν ἑαυτό σου νὰ παρανομεῖ ἔναντι τῶν ἰδεοληψιῶν σου, ἔχεις καταφύγει στὴν αὐτοσχέδια ὁρολογία τῆς "σωματικῆς ἰσχύος", τὴν ὁποία δὲν θὰ μποροῦσες νὰ μετρήσεις σὲ κανέναν ἄνθρωπο, πέρα ἀπὸ ἐξόφθαλμες καταστάσεις. Ἄσε ποὺ γράφεις νὰ βγαίνουμε στοὺς δρόμους νὰ ρωτᾶμε ποιός ξεπέρασε τὴν ἀρρώστια του καὶ ποιός ὄχι.Η έννοια υγεία είναι αληθινή αλλά δεν είναι πραγματική. Δεν είναι πραγματική γιατί δεν είναι έννοια εμπερικά μετρήσιμη και αυτός είναι ο λόγος που μπορούν και ανθούν πολλές ψευδοεπιστήμες και παρανοήσεις γύρω από την έννοια της υγείας και του υγειούς. Πάρε τα εξής παραδείγματα.
Το αν η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το υγιές ή αρρώστια όπως πίστευαν οι γιατροί παλιότερα είναι ζήτημα πολιτισμικής ερμηνείας. Επιστημονικά η ομοφυλοφιλία είναι μια ανωμαλία της σεξουαλικής έκφρασης (ανωμαλία με την αξιολογικά ουδέτερη έννοια ότι είναι πολύ λιγότερο συχνή από την ετεροφιλοφιλία) η οποία δεν χρήζει ιατρικής θεραπείας γιατί δεν δημιουργεί κανένα ιατρικό πρόβλημα και η οποία ούτως ή άλλως δεν γίνεται να μεταβληθεί. Το μόνο πρόβλημα που ενδέχεται να δημιουργήσει η ομοφυλοφιλία είναι ψυχολογικό και κοινωνικό αλλά η λύση αυτών των προβλημάτων είναι ζήτημα της πολιτικής και όχι της ιατρικής επιστήμης.
Το αν η πλατυποδία είναι κάτι το φυσιολογικό ή παραμόρφωση είναι ζήτημα πολιτισμικής ερμηνείας. Επιστημονικά η πλατυποδία αποτελεί βιολογικό απομεινάρι παλαιότερων εξελικτικών βαθμίδων (π.χ. οι γορίλλες και οι χιμπατζήδες έχουν χαλαρή πλατυποδία) και στις περισσότερες περιπτώσεις (που αφορούν δηλαδή χαλαρή πλατυποδία) δεν δημιουργεί πρόβλημα που χρήζει ιδιαίτερη αντιμετώπιση πέρα από ασκήσεις για ενίσχυση ορισμένων μυών και σήμερα μας φαντάζει αστείο ότι παλιότερα οι γιατροί εξαιρούσαν τους πλατύποδες από τον στρατό.
Το αν η περιτομή των αρσενικών βρεφών που κάνουν οι γιατροί στις ΗΠΑ είναι κάτι ιατρικά επωφελές ή όχι είναι ζήτημα πολιτισμικής ερμηνείας. Επιστημονικά η πρακτική δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατά κάποιον τρόπο όσο και να επιμένει η αμερικανική κοινωνία ότι η πρακτική έχει οφέλη. Ιατρικά η περιτομή δεν βλάπτει το άτομο όμως ενδέχεται να επηρεάσει την σεξουαλική επαφή δυσμενώς γιατί η πόσθη είναι μεταξύ άλλων όργανο εξειδικευμένο στην ομαλή διείσδυση του γυναικείου κόλπου.
Δεν υπάρχει υγεία γιατί δεν μετριέται και δεν τεστάρεται. Ο αιματοκρίτης μετριέται. Η πίεση του αίματος μετριέται. Χίλια δύο πράγματα μπορεί να μετρήσει και να τεστάρει ο παθολόγος και κανένα από αυτά δεν λέγεται υγεία. Η υγεία δεν μετριέται και δεν τεστάρεται γιατί είναι έννοια φάντασμα.
Αυτό που υπάρχει λέγεται σωματική ισχύς και διαπιστώνεται στον βαθμό που κάθε μέρος η όργανο του σώματος ξεχωριστά προωθεί την αυτοσυντήρηση του ατόμου. Στον βαθμό που δεν έχει αυτή την δυνατότητα υπάρχει αδυναμία. Και εννοείται πως η ισχύς είναι μια έννοια εύπλαστη μεν (όπως όλες οι πραγματικές έννοιες) αλλά όχι αυθαίρετη. Οι πλασματικές έννοιες όπως η υγεία είναι αντίθετα απόλυτες και αυθαίρετες γιατί δεν διαθέτουν αντικειμενικά κριτήρια εφαρμοσιμότητας. Πάρε το εξής παράδειγμα: μπορείς να έχεις AIDS και να είσαι ταύρος γιατί η διαχείριση του ιού που προκαλεί το σύνδρομο ανασοποιητικής ανεπάρκειας είναι πιο εύκολη από την διαχείρηση του διαβήτη. Όμως άμα έβγαινες στον δρόμο και έθετες στον κόσμο την εξής ερώτηση 'ένας άνθρωπος που έχει AIDS και παίρνει φάρμακα έχει ξεπεράσει την αρρώστια ή όχι;' είναι φανερό ότι οι περισσότεροι θα σου απαντούσαν όχι. Αν ρώταγες 'ένας άνθρωπος που έχει διαβήτη και παίρνει ινσουλίνη και τρέφεται σωστά έχει ξεπεράσει την αρρώστια ή όχι;'. Οι περισσότεροι θα σου έλεγαν ναι. Βλέπεις λοιπόν πόσο πολύ επηρεάζουν πολιτισμικοί παράγοντες τις ιδέες μας περί υγείας και αρρώστιας; Ο λόγος που αυτές οι ιδέες είναι τόσο επιρρεπείς σε πολιτισμικές ερμηνείες είναι ακριβώς η αφαιρετικότητα και πλασματικότητά τους δηλαδή το ότι είναι μεν αληθινές αλλά όχι πραγματικές.
Δὲν εἶμαι γιατρὸς γιὰ νὰ συζητήσω τὰ παραδείγματά σου. Ἀλλὰ ἀντιλαμβάνομαι συγκαλυμμένη τὴν συκοφαντία σου καὶ τὴν ἐπιτηδευμένη παράλειψη κάποιων ἄλλων παραδειγμάτων ποὺ "προωθοῦν τὴν αὐτοσυντήρηση τοῦ ἀτόμου" ἀλλὰ τὰ ἀπορρίπτει ἡ κακιὰ ἰατρικὴ μὲ τὶς ἀπόλυτες ἔννοιες τῆς ὑγείας. Γνωρίζω ἀνθρώπους ποὺ ἀνακάλυψαν πὼς ἡ ὑγεία τους ὑποβαθμιζόταν γιὰ πολλὰ χρόνια, ἐνῷ διατηροῦσαν πλήρη "σωματικὴ ἰσχύ", ἀλλὰ ἕνα ἀσήμαντο συμβὰν τοὺς ἔγινε ἀφορμὴ νὰ ἀνακαλύψουν πόσο ἀπομειώθηκε τὸ προσδόκιμο ζωῆς τους.
Ὅσο γιὰ τὴν ἔννοια ὑγεία δὲν εἶναι ἀπόλυτη, οὔτε αὐθαίρετη ἔννοια, οὔτε ἔννοια φάντασμα, κατὰ κανένα τρόπο στὴν ἰατρικὴ ἐπιστήμη:
https://www.iatrikionline.gr/Respiratory 51/11.pdf
Ἡ ἐμπάθειά σου δὲν κρύβεται.Πολυλογίες ἀκατάσχετες. Ναὶ ἐντάξει καὶ ὁ Ἡράκλειτος ἔλεγε ὅτι δὲν διαβαίνεις ποτὲ τὸ ἴδιο ποτάμι γιατί ἀλλάξαν τὰ νερά του.Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τεχνικές επεξεργασίας της τροφής. Δεν υπήρχε το επάγγελμα του μάγειρα με την σημερινή έννοια ούτε ή έννοια του μαγειρεύω όπως την ξέρουμε εμείς. Υπήρχαν έννοιες όπως 'βράζω' ἠ 'ετοιμάζω δείπνο'. Οι αρχαίοι Έλληνες ΔΕΝ θεωρούσαν στην κουλτούρα τους την παρασκευή τροφής ως εξειδικευμένη εργασία. Θεωρούσαν π.χ. τον σιδερά και τον γλύπτη εξειδικευμένο εργάτη όμως η παρασκευή τροφής θεωρούνταν απλώς μια αγγαρεία ανάμεσα σε άλλες που κάνουν οι γυναίκες και οι δούλοι. Υπήρχαν άνθρωποι που θεωρούνταν πιο έμπειροι σε θέματα γευσιγνωσίας ή άνθρωποι που θεωρούνταν ότι σέρβιραν νοστιμότερο φαγητό αλλἀ δεν υπήρχε ή έννοια του 'καλού φαγητού' και του 'πιάτου' όπως την καταλαβαίνει η σημερινή επιστήμη της υψηλής γαστρονομίας. Το καλό φαγητό θεωρούνταν συνώνυμο με αυτό που τρώγανε οι πλούσιοι ή με την δυσεύρετη και ακριβή πρώτη ύλη επειδή χρησίμευε ως σύμβολο γοήτρου (π.χ. το 'καλό' ψάρι). Η 'μακρύτερη λέξη του κόσμου' στον Αριστοφάνη δεν περιγράφει 'πιάτο' με την σημερινή έννοια (για αυτό και δεν υπάρχει η έννοια της 'συνταγής' στα αρχαία) αλλά σατυρίζει τα τραπέζια των πλουσίων της εποχής που περιείχαν πολλά ασυνήθιστα, εξωτικά και παράξενα υλικά για λόγους κοινωνικού γοήτρου.
Στα γερμανικά δεν υπήρχε έννοια μαγειρεύω παλιότερα. Αυτό φαίνεται καθαρά από τη λέξη kochen που είναι η ίδια λέξη για την έννοια βράζω. Το kochen απέκτησε την έννοια μαγειρεύω λόγω σημασιολογικής αφομοίωσης από τον ομόρριζο φραντζέζικο όρο cuire. Και οι δύο λέξεις ανάγονται στο λατινικό coquere το οποίο ούτε αυτό είχε την σημερινή σημασία αλλά σήμαινε ετοιμάζω φαί, ψήνω, ξεραίνω, βράζω ή ωριμάζω. Η έννοια ωριμάζω φαίνεται καθαρά στη λατινική λέξη praecoχ που σήμαινε 'καρπός που έχει ωριμάσει πριν την ώρα του' και μας έδωσε το σημερινό αγγλικό precocious.
Το μαγείρεμα είναι όπως είδαμε μια έννοια υποκειμενική και πολιτισμική. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι δεν υπάρχει μαγείρεμα. Υπάρχει τεχνική επεξεργασία της τροφής προκειμένου να την κάνω βρώσιμη ή γευστικότερη. Το γεγονός ότι το φούρνισμα ψωμιού, η παρασκευή μιας βινεγκρέ για σαλάτα, το ψήσιμο κρέατος στη σχάρα, η παρασκευή φουά γκρα κτλ. δεν θεωρούνται μαγείρεμα (ενώ και αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά επεξεργασία τροφής με σκοπό να γίνει βρώσιμη ή γευστικότερη) μπορεί να εξηγηθεί μόνο πολιτισμικά.
Ακόμα και η έννοια φαγητό είναι εν πολλοίς πλασματική. Δεν υπάρχει φαγητό αλλά τροφή με την έννοια βρώσιμη ύλη. Τροφή είναι αντικειμενικά οποιαδήποτε βρώσιμη οργανική ύλη περιέχει θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν στο σώμα εφόδια για την αυτοσυντήρησή του. Όμως το τι θεωρείται 'αληθινό' φαγητό υποκειμενικά είναι ζήτημα αυθαίρετης ερμηνείας δηλαδή ζήτημα πολιτισμικό. Ο γλωσσολόγος Ντάνιελ Έβερετ ήταν σε μια φυλή του Αμαζονίου και έβαζε μουστάρδα πάνω σε ένα κομμάτι ψωμί. Μια γριά από το χωριό τον είδε και τον ρώτησε εμφανώς εκνευρισμένη 'μα γιατί τρως σκάτα πουλιών;'. Ο ανθρωπολόγος την κοίταξε και είδε ότι η γυναίκα που εξέφρασε την απορία κρατούσε μια ψημένη κεφαλή αρουραίου και ρούφαγε τα μυαλά. Για φαντάσου να ρωτούσες έναν άνθρωπο 'άμα σου σερβίρω ένα πιάτο με ψωμί αλειμμένο με μουστάρδα και ένα άλλο με ψημένη κεφαλή αρουραίου ποιό από τα δύο θα θεωρήσεις αληθινό φαγητό;'. Μάλλον θα νόμιζαν ότι τους δουλεύεις γιατί θεωρούν την απάντηση το πιο προφανές πράγμα στον κόσμο. Όμως η γυναίκα του Αμαζονίου που ρουφούσε με λαχτάρα τα μυαλά του αρουραίου μας θυμίζει ότι η απάντηση δεν είναι καθόλου προφανής.
Καταφεύγεις σὲ σοφιστεία ἰσχυριζόμενος ὅτι δὲν ὑπάρχει ἡ ἔννοια τοῦ μαγειρέματος ἀλλὰ ὑπάρχουν οἱ ἔννοιες φούρνισμα, ψήσιμο, παρασκευὲς τροφῶν (κλπ)! Ἡ "πλασματικότητα" εἶναι μιὰ ἐπιδεικτικὴ ἐναντίωσή σοῦ στὸν κοινὸ νοῦ, ὅμως δὲν σκοπεύω νὰ σὲ ἀκολουθήσω στὴν ὀντολογία τοῦ μαγειρέματος. Εἶναι ἡ ἴδια σοφιστεία νὰ πεῖς ὅτι ἡ βαρύτητα δὲν ὑπῆρχε (ἢ μὲ τὴν πιὸ σοφιστικὲ ἔκφρασή σου: εἶναι "πλασματική, ἀφαιρετικὴ ἔννοια") προτοῦ νὰ τὴν διατυπώσει ὁ Νεύτων, ἀλλὰ καὶ ὅτι σήμερα δὲν ὑπάρχει βαρύτητα γιατί ἡ θεωρία τῆς σχετικότητας δὲν τὴ χρειάζεται, ἀφοῦ μόνο ὁ χῶρος ὑπάρχει ποὺ καμπυλώνεται. Τὸ πῶς κάνουν ἐπιστήμη οἱ Φυσικοὶ, ξεπερνάει κατὰ πολὺ τὶς σοφιστικές σου προσεγγίσεις.
Ὁποιοσδήποτε ἐχέφρων ἄνθρωπος (καὶ οἱ ἀρχαῖοι δὲν ἦταν ἐξαίρεση) εἶναι ἱκανὸς νὰ συλλάβει καὶ νὰ χειριστεῖ τὴν ἔννοια τοῦ μαγειρέματος, ὅτι συγκροτεῖται ἀπὸ τὶς δραστηριότητες τοῦ φουρνίσματος, τοῦ ψησίματος καὶ τῶν λοιπῶν παρασκευῶν ποὺ ἐπεξεργάζονται τὰ τρόφιμα, σύμφωνα μὲ τὶς πρακτικὲς τοῦ πολιτισμοῦ στὸν ὁποῖο βρίσκεται. Αὐτὸ ποὺ σοῦ τόνισα εἶναι ὅτι ἡ ἀπουσία κάποιας λέξης γιὰ τὸ μαγείρεμα, ἐνῷ μαρτυροῦνται οἱ λέξεις ἐπί μέρους μαγειρικῶν δραστηριοτήτων, δὲν τεκμηριώνει τὴν ἀπουσία τῆς ἔννοιας τοῦ μαγειρέματος. Ἂν πράγματι δὲν χρειάστηκαν νὰ ἐπινοήσουν μιὰ λέξη, δὲν καθιστᾶ τὸ μαγείρεμα "πλασματικὴ" ἔννοια, οὔτε στοὺς ἀρχαίους, οὔτε σὲ ἐμᾶς.
Μὲ τὸ νὰ κάνεις χαρακτηρισμοὺς γιὰ τὴν ὕπαρξη τῶν ἐννοιῶν (αὐτὴ εἶναι ἀφαιρετική, ἐκείνη εἶναι πλασματικὴ κλπ.) γλιστρᾶς στὴν παγίδα τῶν κατηγορηματικῶν σφαλμάτων στὰ συμπεράσματά σου. Ὁ Ryle ἔχει ἀσχοληθεῖ μὲ τὰ κατηγορικὰ λάθη ποὺ κάνει κάποιος (συνήθως δυϊστής) ποὺ ἐξάγει τὰ συμπεράσματά του ἀπὸ τὴ γραμματικὴ μορφὴ τοῦ λόγου. Ὁπότε δὲν μὲ ἐξέπληξε ὅτι ξεκίνησες τὸ θέμα μὲ τὸ βουντοῦ ὅτι ἡ ἐσπεράντο θὰ μᾶς ἀπελευθερώσει μὲ τὴ γραμματική της.
Δὲν εἶναι ἀπαραίτητες αὐτὲς οἱ ἀσκήσεις αὐτολογοκρισίας τάχα νὰ ἔχουμε νὰ θυμόμαστε πλασματικότητες κι ἄλλες πίπες, ἐπειδὴ ἐπιδιώκεις νὰ καπελώσεις τὴν ἐπιστήμη. Ἕνας κοινὸς νοῦς πού, ἢ κατέχει κάποιες ἔννοιες, ἢ δὲν τὶς κατέχει, αὐτὸς ἀρκεῖ.Δεν είπα πουθενά ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε αφαιρετικές και πλασματικές έννοιες όμως είναι χρήσιμο να θυμόμαστε την πλασματικότητά τους γιατί μόνο η σκέψη στη βάση πραγματικών εννοιών μπορεί να παράσχει αληθινή δηλαδή επιστημονική γνώση. Όταν σκεφτόμαστε ερήμην πραγματικών εννοιών είμαστε χαμένοι στο διάστημα όπως για παράδειγμα οι οικονομολόγοι που έπλασαν τα επικρατούντα μοντέλα περί οικονομίας που διδάσκονται στα πανεπιστήμια και στα οποία η 'εκμετάλλευση' απλά δεν υπάρχει.
Λες ότι η λέξεις υπάρχουν για να υπηρετούν τις έννοιες και όχι το ανάποδο. Αυτό είναι παράλογο να το λες γιατί δεν υπάρχει πραγματολογική διάκριση μεταξύ 'εννοιών' και 'λέξεων'. Έννοια είναι ότι δηλώνει η λέξη και η λέξη φρούτο έτσι όπως την χρησιμοποιούν και την συλλαμβάνουν οι ομιλητές δεν δηλώνει τους καρπούς με την επιστημονική έννοια αλλά ορισμένους μόνο καρπούς που έχουν επιλεγεί αυθαίρετα.
Λες 'Οἱ λέξεις γιὰ τὶς ἔννοιες τοῦ φρούτου καὶ τοῦ καρποῦ ἔχουν ἀποδοθεῖ κι οἱ δύο συμβατικὰ καὶ θὰ μποροῦσαν οἱ βοτανολόγοι νὰ χρησιμοποιοῦν τὴν λέξη "φροῦτο" ἀντὶ γιὰ τὴν λέξη "καρπὸ" στὴν ὁρολογία τους (καὶ ἀντιστοίχως ἡ ἐλιὰ νὰ μὴν θεωρεῖται "καρπός", ἀλλὰ φροῦτο), χωρὶς νὰ ἀλλάξει κεραία στὴν ἀντικειμενικότητα τῆς ἔννοιας ποὺ ἐκπροσωπεῖ.'
Φυσικά και θα μπορούσαν και στα αγγλικά η ίδια λέξη fruit χρησιμοποιείται με άλλη έννοια από τους βοτοναλόγους και με άλλη από την λαϊκή κουλτούρα. Η έννοια των βοτανολόγων είναι πραγματική ενώ η έννοια της λαϊκής κουλτούρας είναι πλασματική. Δεν λέω πουθενά ότι η λαϊκή έννοια είναι ψεύτικη, ανούσια, άχρηστη ή ότι πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται κτλ. οπότε είναι άτοπο να με κατηγορείς ότι θέλω να αστυνομεύσω ή δεν ξέρω έγω τι άλλο. Λέω απλώς ότι η λαϊκή έννοια δεν έχει κάποια βάση στην βοτανολογική πραγματικότητα και όλη αυτή η συζήτηση ήταν για να σου δείξω την πλασματικότητα ορισμένων εννοιών που αποτελούν πολιτισμικά κατασκευάσματα και ασκούν παραμορφωτική επιρροή στον τρόπο που κατανοούμε τον κόσμο.
Ο αρχαίος Έλληνας δεν ήταν σε θέση να συλλάβει την έννοια του μαγειρέματος με τον ίδιο τρόπο που κατανοούμε εμείς αυτήν την έννοια γιατί η κουλτούρα του δεν του παρείχε τα εννοιολογικά δηλαδή τα γλωσσολογικά εργαλεία για να το κάνει. Όπως σου είπα η λέξη μαγειρεύω δεν μεταφράζεται στα αρχαία ελληνικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αρχαίος Έλληνας δεν ήταν εχέφρονας, σημαίνει ότι στην κουλτούρα του δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις κατανόησης της μαγειρικής με την σημερινή έννοια. Δεν είπα πουθενά ότι η γλώσσα καταδυναστεύει τους ανθρώπους. Λέω ότι η κουλτούρα των ανθρώπων τους υπαγορεύει μια συγκεκριμένη λογική που κωδικοποιείται γλωσσικά. Η γλώσσα είναι με άλλα λόγια πολιτισμικός κώδικας. Επαναλαμβάνω ότι η γλώσσα ΔΕΝ είναι η μήτρα του πολιτισμού και ΔΕΝ γεννάει τον πολιτισμό. Η γλώσσα είναι όχι η μήτρα αλλά η ψυχή του πολιτισμού. Ένας άνθρωπος που δεν έχει γλώσσα δεν έχει ούτε ψυχή. Τα παιδιά που μεγάλωσαν με ζώα και δεν έμαθαν να μιλάνε δεν μετέχουν στην ανθρώπινη υπόσταση. Έχουν το σώμα ενός ανθρώπου αλλά όχι την ψυχή του. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ γλώσσας και ψυχής. Η ψυχή μας δεν είναι τίποτε άλλο από τις γλωσσικές σκέψεις μας. Όσοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάϊμερ χάνουν την ψυχή τους μέρα με τη μέρα.
Και επειδή είπες τη λέξη 'εχέφρονας' πάρε ένα παράδειγμα για να δεις ότι πολλές φορές αυτός που νομίζει ότι είναι 'εχέφρονας' φοράει στην πραγματικότητα πολιτισμικές παρωπίδες. Ο αρχαίοι Έλληνες της κλασικής εποχής επειδή ήταν μονόγλωσσοι και πολιτισμικά αφελείς (λόγω έλλειψης τριβής με ξένες κουλτούρες) πίστευαν ότι οι ξένοι που μιλάνε κακά ελληνικά μιλάνε έτσι στραβά επειδή πάσχουν από νοητική υστέρηση. Δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι που μιλάνε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους είναι φυσιολογικό να κάνουν λάθη στη χρήση της. Οι ιθαγενείς Πιραχά της Βραζιλίας λένε τους ξένους και αλλόγλωσσους 'στραβά κεφάλια' γιατί όπως και οι αρχαίοι Έλληνες είναι κι αυτοί πολιτισμικά αφελείς και θεωρούν ότι η έλλειψη ευχέρειας στη χρήση της γλώσσας τους ισοδυναμεί με χαζομάρα. Όταν δεν έχεις τις προϋποθέσεις να γνωρίζεις κάτι εύκολα βγάζεις τα πιο παράλογα συμπεράσματα, δηλαδή γίνεσαι σαν να λέμε το αντίθετο του 'εχέφρονα'.
Η λέξη μαγείρεμα χρησιμοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο από τους ομιλητές και αυτός ο τρόπος είναι πολιτισμικά κατανοητός μεν αλλά αντικειμενικά αυθαίρετος. Όταν λέμε 'μαγείρεμα' δεν εννοούμε πράγματα όπως το φούρνισμα ψωμιού, το να φτιάξεις μια σαλάτα, το να φτιάξεις φουά γκρα, το να κονσερβοποιήσεις φρούτα, το να φτιάξεις αλλαντικά, το να βάλεις τοστ στην τοστιέρα κτλ. Όλα αυτά όμως ουσιαστικά αφορούν στο ίδιο ακριβώς πράγμα που κάνει ο 'μάγειρας'. Είναι επεξεργασία της τροφής με σκοπό να γίνει βρώσιμη ή γευστικότερη. Κάνε ένα απλό πείραμα έτσι για πλάκα, δοκίμασε να πεις σε κάποιον οικείο σου 'μαγείρεψα'. Όταν σε ρωτήσει τι μαγείρεψες πες του ότι έβαλες τοστ στην τοστιέρα. Θα αντιδράσει με απορία η θυμηδία γιατί το ψήσιμο τοστ στην τοστιέρα δεν θεωρείται μαγείρεμα παρά το γεγονός ότι από πραγματολογική άποψη δεν υπάρχει πειθαναγκαστικός λόγος να θεωρείται κάτι άλλο.
Στην Ελλάδα για πολιτισμικούς λόγους (γιατί παραδοσιακά το μαγείρεμα θεωρείται αγγαρεία για γυναίκες και ανειδίκευτους εργάτες) οι ομιλητές μιλάνε με έναν τρόπο σαν να θεωρούν ότι το ψήσιμο στη σχάρα δεν είναι 'κανονικό΄μαγείρεμα αλλά μια δραστηριότητα υψηλότερου γοήτρου. Άμα δεις άντρα πάνω από μια σχάρα θα πεις 'ψήνει'. Άμα δεις γυναίκα πάνω από μια κατσαρόλα δεν θα πεις 'βράζει' αλλά 'μαγειρεύει.' Στα εστιατόρια αυτός που ψήνει κρέατα λέγεται 'ψήστης' όχι 'μάγειρας' ή 'σεφ'. Και τι θεωρείται 'κανονικό ψήσιμο'; Και αυτό αυθαίρετο είναι. Για πολιτισμικούς λόγους οι περισσότεροι λαϊκοί ψήστες σπάνια ψήνουν λαναχικά (παρά το γεγονός ότι ψημένα είναι πολύ καλύτερα απ' ότι βραστά) ενώ δεν θα σκεφτόντουσαν ποτέ να ψήσουν φρούτα. Άμα πρότεινα στον μπάρμπα της γειτονιάς που του αρέσει να ψήνει να βάλει καρπούζι στη σχάρα θα νόμιζε ότι δεν είμαι 'εχέφρονας'. Όμως μια χάρα γίνεται να ψήσεις καρπούζι στη σχάρα και ένας διάσημος αστεράτος Ισπανός σεφ προτείνει ακριβώς μια τέτοια συνταγή με ψημένο καρπούζι.
Δεν υπάρχει δραστηριότητα που μπορεί να ενταχθεί σε μια κατηγορία που λέγεται 'μαγείρεμα' γιατί αυτή η κατηγορία δεν μπορεί να οριστεί κατά τρόπο μη αυθαίρετο. Υπάρχουν πολλές και διάφορες τεχνικές που μετατρέπουν την ύλη σε κάτι βρώσιμο ή γευστικότερο και ο κάθε άνθρωπος και η κάθε κουλτούρα τις ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο. Η ψύξη του νερού, ή η ανθράκωσή του με σκόπο να γίνει πιο ηδύ στην πόση θα μπορούσε και αυτή θεωρητικά να θεωρηθεί 'μαγείρεμα' από μια άλλη κουλτούρα. Η σκουριά θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί από μια άλλη κουλτούρα 'φωτιά' γιατί η σκουριἀ δεν είνα τίποτε άλλο από εξαιρετικά βραδυφλεγής φωτιά.
Όταν σου λέω ότι το μαγείρεμα είναι ενα κοινωνικό κατασκεύασμα και με αντιμετωπίζεις σαν εξωγήινο είσαι σαν τον πολύ τον κόσμο που δεν μπορεί να αντιληφθεί τι εννοούν οι σύγχρονοι επιστήμονες όταν επιμένουν ότι δεν υπάρχει 'φυλή'. Εννοούν αυτό που σου είπα στην αρχή της προηγούμενης παραγράφου. Εννοούν δηλαδή ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια κατηγορία που λέγεται 'φυλή' γιατί αυτή η καταγορία δεν μπορεί να οριστεί κατά τρόπο επιστημονικό δηλαδή μη αυθαίρετο. Όσο counterintuitive και αν ακούγεται στον απλό άνθρωπο η πραγματικότητα είναι ότι ούτε το βράσιμο τροφής μπορεί να μπει σε ένα πολιτισμικό κουτάκι που λέγεται 'μαγείρεμα' ούτε ο Αφρικανός να μπει σε ένα πολιτισμικό κουτάκι που λέγεται 'μαύρη φυλή'. Το βράσιμο είναι απλά μια τεχνική θερμικής επεξεργασίας της ύλης που μεταξύ άλλων εφαρμογών χρησιμοποείται και στην τροφή, αποτελεί δε τον ιστορικά συντηρητικότερο και ενεργειακά οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης της τροφής. Ο Αφρικανός είναι απλά ένας άνθρωπος με υψηλά επίπεδα ευμελανίνης στο δέρμα, το σκούρο δέρμα αποτελεί δε το εξελικτικά συντηρητικότερο χρώμα του δέρματος που κάποτε ήταν παγκοσμίως κοινό στους ανθρώπους. Tο λευκό δέρμα πρωτοεμφανίστηκε όχι στην Ευρώπη αλλά στην Δυτική Ασία και στην Aνατολική Ευρασία και η νεολιθική επαναστάση και η ινδοευρωπαϊκή εξάπλωση από τις στέππες το έφεραν στην Ευρώπη.
Και τώρα που είπαμε Ευρώπη, δεν υπάρχει τέτοια 'ήπειρος'. Η Ευρώπη ως ιδέα είναι αυθαίρετo πολιτικό κατασκεύασμα και όπως και να οριστεί αποτελεί ύπο-ήπειρο (subcontinent) σαν την Ινδία και δεν μπορεί να συγκριθεί στο μέγεθος με τις κλασικές ηπείρους. Γεωγραφικά υπάρχει μια ενιαία μάζα που λέγεται Ευρασία και τίποτε άλλο.
Γράφεις 'Δὲν εἶμαι γιατρὸς γιὰ νὰ συζητήσω τὰ παραδείγματά σου. Ἀλλὰ ἀντιλαμβάνομαι συγκαλυμμένη τὴν συκοφαντία σου καὶ τὴν ἐπιτηδευμένη παράλειψη κάποιων ἄλλων παραδειγμάτων ποὺ "προωθοῦν τὴν αὐτοσυντήρηση τοῦ ἀτόμου" ἀλλὰ τὰ ἀπορρίπτει ἡ κακιὰ ἰατρικὴ μὲ τὶς ἀπόλυτες ἔννοιες τῆς ὑγείας.' Εδώ εσύ είσαι που συκοφαντείς. Για εξήγησε τι εννοείς.