γνήσια;

Τα αρχαιορωμαϊκό ημερολόγιο (με τα λατινικά ονόματα των μηνών) είναι ένα από τα πολλά «καθαρά και γνήσια» «[αρχαιο]ελληνικά» ήθη, έθιμα κλπ που είχαν οι «Έλληνες» «Βυζαντινοί» (όπως το «να διαβάζουν Όμηρο» την ώρα που βοσκούσαν τα κοπάδια τους οι Ακρίτες...taxalata xalasa έγραψε: ↑Χθες, 10:42Αν ήταν ελληνικό τότε γιατί λέγανε και λέμε τους μήνες τους έτους με λατινικά ονόματα;
Βυζάντιον Ἑλληνίδα πόλιν μητρόπολιν σφῶν ἀποδεικνύντας, πρὸς Πέρσας, ὑφ' ὧν ἀνήκεστα ἐπεπόνθεισαν, τὸν ἀγῶνα ποιεῖσθαι, Ἕλληνάς τε τὸ ἀπὸ τοῦδε Ρωμαίοις αὐτοῦ ἐπιμιγνύντας, γλῶτταν μὲν καὶ ἤθη διὰ τὸ πολλῷ πλέονας Ρωμαίων Ἕλληνας αὐτοῦ ἐπικρατεῖν διὰ τέλους φυλάξαι, τοὔνομα μέντοι μηκέτι κατὰ τὸ πάτριον καλουμένους ἀλλάξασθαι, καὶ τούς γε βασιλεῖς Βυζαντίου ἐπὶ τὸ σφᾶς αὐτοὺς Ρωμαίων βασιλεῖς τε καὶ αὐτοκράτορας σεμνύνεσθαι ἀποκαλεῖν, Ἑλλήνων δὲ βασιλεῖς οὐκέτι οὐδαμῇ ἀξιοῦν.
Γιατί πού λέει ψέματα ;
Αρχικά, δεν σχολίασες κάτι για το ρωμαϊκό ημερολόγιο για το οποίο γινόταν η συζήτηση. Δεύτερον, αν απαριθμήσουμε τα στοιχεία αυστηρά αυσονικής (ακόμη και αυστηρά εβραϊκής) προέλευσης στο ρωμαϊκό πολιτισμό αυτά θα είναι πολύ περισσότερα από τα [αυστηρά] ελληνικά. Ας μην λάβουμε υπόψιν καν την κοινωνική διάχυση των επιμέρους στοιχείων γιατί εκεί θα κλάψεις... Τρίτον, το έθιμο της γενειάδας είχε περάσει στους Αύσονες από τους Έλληνες από την εποχή που ακολούθησε την βασιλεία του Αδριανού. Οι Αύσονες από τότε έφεραν και γενειάδα και ξυρίζονταν ανάλογα με το γούστο του κάθε ενός. Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες από τον Αδριανό μέχρι τον Μεγάλο Κωνσταντίνο απεικονίζονται με γενειάδα. Ο Φωκάς όταν αναβίωσε αυτή τη συνήθεια, την άμεσα προκωνσταντίνεια αυσονική αυτοκρατορική συνήθεια αναβίωνε και όχι την ελληνική!... Η ρωμαϊκή κοινωνία αποτελεί συνέχεια της αυσονικής κοινωνίας και συνεπώς ο πολιτισμός της αποτελεί συνέχεια του αυσονικού πολιτισμού ανεξάρτητα από την προέλευση των επιμέρους στοιχείων της. Αντίστοιχα, η βράκα είναι επίσης αυσονικής προέλευσης ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Αύσονες την δανείστηκαν από τους Κέλτες. Είναι αυτοί που την ενέταξαν στον πολιτισμό τους και την διέδωσαν στον ευρύτερο τους κόσμο, άρα οι Ρωμαίοι την οφείλουν στους Αύσονες και όχι στους Κέλτες...
Που όμως οι αυτοκράτορες από τον Μέγα Κωνσταντίνο ως τον Φωκά , όπως και ο Θεόφιλος , δεν την θεωρούσαν ρωμαϊκή συνήθεια.
Παιδάκι μου διαβάζεις τι γράφω; Από τη στιγμή που ένας πολιτισμός δανείζεται ένα στοιχείο παύει να είναι ξένο! Όσο για την ηλιθιότητα που ξεστομισες: «δεν την θεωρούσαν [γνήσια] ρωμαϊκή συνήθεια» έχω να σου τονίσω ότι όταν κυριάρχησε η γενειάδα μετά τον Φωκά [ως καινοτομία] σίγουρα δεν κυριάρχησε λόγω συνειδητής επιβολής/μίμησης ενός «ελληνικού» εθίμου ανεξάρτητα από το αν γνώριζαν ότι οι πολύ αρχαίοι Ρωμαίοι δεν είχαν γενειάδα. Αυτό είναι αρκετό για να καταρρίψει τη θέση σου.
Την γενειάδα την άφησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες του 2ου αιώνα μ.χ. από μεγάλο θαυμασμό στην αρχαία Ελλάδα και να αντιγράψουν τους φιλοσόφους, τους έλεγαν και αυτοκράτορες φιλόσοφους όπως ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος τα ίδια έκανε και ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ξυρίστηκε για να δείξει ότι κόπηκαν με την καθιέρωση του χριστιανισμού οι δεσμοί με την αρχαία Ελλάδα και ήταν όλοι 3 αιώνες ξυρισμένοι μέχρι τον Φωκά. Ο Φωκάς την άφησε επειδή είχε πληγές στο πρόσωπο και ήθελε να τις κρύψει, ακολούθησε η δυναστεία του Ηράκλειου που παρατηρούμε μακριές γενειάδες επειδή ήταν Αρμένιοι ανατολίτες περιοχές που η γενειάδα δεν είχε διακοπεί ποτέ, κάποιοι μάλιστα λένε ότι είχαν και ρίζες από τους Αχαιμενίδες της Περσίας.
Ξέχασα να αναφέρω το γεγονός ότι η γενειάδα δεν ήταν μόνο «ελληνικό» έθιμο αλλά και Ανατολιακό κλπ. Άρα εξ αρχής η θέση του Ζαποτέκου είναι εξ ολοκλήρου ανυπόστατη.Annibas έγραψε: ↑Σήμερα, 06:41Την γενειάδα την άφησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες του 2ου αιώνα μ.χ. από μεγάλο θαυμασμό στην αρχαία Ελλάδα και να αντιγράψουν τους φιλοσόφους, τους έλεγαν και αυτοκράτορες φιλόσοφους όπως ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος τα ίδια έκανε και ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ξυρίστηκε για να δείξει ότι κόπηκαν με την καθιέρωση του χριστιανισμού οι δεσμοί με την αρχαία Ελλάδα και ήταν όλοι 3 αιώνες ξυρισμένοι μέχρι τον Φωκά. Ο Φωκάς την άφησε επειδή είχε πληγές στο πρόσωπο και ήθελε να τις κρύψει, ακολούθησε η δυναστεία του Ηράκλειου που παρατηρούμε μακριές γενειάδες επειδή ήταν Αρμένιοι ανατολίτες περιοχές που η γενειάδα δεν είχε διακοπεί ποτέ, κάποιοι μάλιστα λένε ότι είχαν και ρίζες από τους Αχαιμενίδες της Περσίας.
Ο Λέων Ίσαυρος όπως σωστά έγραψες τις περιόρισε για να διακόψει τα κύματα μοναχισμού, από τότε μέχρι τους Παλαιολόγους οι περισσότεροι αυτοκράτορες εμφανίζονται με κοντές γενειάδες.
Αφουτανε Ελληνικό έθιμο η μπάρμπα, τότε γιατί ο Αλέξανδρος ήτανε ξουρισμένος κόντρα;Σαββάτιος έγραψε: ↑Σήμερα, 06:47Ξέχασα να αναφέρω το γεγονός ότι η γενειάδα δεν ήταν μόνο «ελληνικό» έθιμο αλλά και Ανατολιακό κλπ. Άρα εξ αρχής η θέση του Ζαποτέκου είναι εξ ολοκλήρου ανυπόστατη.Annibas έγραψε: ↑Σήμερα, 06:41Την γενειάδα την άφησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες του 2ου αιώνα μ.χ. από μεγάλο θαυμασμό στην αρχαία Ελλάδα και να αντιγράψουν τους φιλοσόφους, τους έλεγαν και αυτοκράτορες φιλόσοφους όπως ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος τα ίδια έκανε και ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ξυρίστηκε για να δείξει ότι κόπηκαν με την καθιέρωση του χριστιανισμού οι δεσμοί με την αρχαία Ελλάδα και ήταν όλοι 3 αιώνες ξυρισμένοι μέχρι τον Φωκά. Ο Φωκάς την άφησε επειδή είχε πληγές στο πρόσωπο και ήθελε να τις κρύψει, ακολούθησε η δυναστεία του Ηράκλειου που παρατηρούμε μακριές γενειάδες επειδή ήταν Αρμένιοι ανατολίτες περιοχές που η γενειάδα δεν είχε διακοπεί ποτέ, κάποιοι μάλιστα λένε ότι είχαν και ρίζες από τους Αχαιμενίδες της Περσίας.
Ο Λέων Ίσαυρος όπως σωστά έγραψες τις περιόρισε για να διακόψει τα κύματα μοναχισμού, από τότε μέχρι τους Παλαιολόγους οι περισσότεροι αυτοκράτορες εμφανίζονται με κοντές γενειάδες.