Προφανώς δεν εννοώ τέτοιες μικροδιαφορές, όπως αυτές του Μαυροκορδάτου και του Κωλέττη που ήθελαν και οι δύο την ίδρυση εθνικού κράτους με κεντρική διοίκηση. Εννοώ καραμπινάτες διαφορές. Αν τελικά κάνει την ανάρτηση ο Σμερδ θα κουφαθείς με το πόσο στ' αρχ* τους έγραφαν τον Πατριωτισμό οι περισσότεροι Έλληνες Επαναστάτες.Ζαποτέκος έγραψε: ↑05 Μαρ 2019, 02:44Τώρα αυτό είναι ασφαλές στοιχείο για να πούμε ότι κάποιοι αποτελούν έθνος ; Μα μέσα στο ίδιο το έθνος - κράτος μετά την συγκροτησή του υπάρχουν διαφορετικές συνειδητοποιημένες ιδεολογικές απόψεις. Ελληνικό παράδειγμα απ' τις αναμνήσεις του Νικολάου Δραγούμη :Pertinax έγραψε: ↑05 Μαρ 2019, 02:31Ο Σμέρδ με αποστόμωσε δείχνοντας μου (με στοιχεία από μελέτη για την Ελληνική Επανάσταση) το τι ιδεολογικό μπάχαλο επικρατούσε στις τάξεις των Ελλήνων Επαναστατών. Η συντριπτική πλειοψηφία των Επαναστατών μόνο ουσιαστικοί Έλληνες Πατριώτες δεν ήταν (δλδ δεν είχαν αφομοιώσει την έννοια του έθνους-κράτους). Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για "ελληνικό έθνος" πριν τη δημιουργία του κράτους και των κρατικών ιδεολογικών μηχανισμών (τον ψήνω να κάνει σχετική ανάρτηση τώρα που πλησιάζει και η 25 Μαρτίου).
…Δεν αγνοείς ότι ως προς το σύνταγμα φρονώ ό,τι και ο Μαυροκορδάτος, ως και αυτός, ούτω και εγώ νομίζω ότι, αφού άπαξ έγινε δεκτόν πρέπει να εφαρμοσθή, διαφωνούμεν μόνον ως προς τον τρόπον της εφαρμογής. Εκ της τελευταίας διαγωγής του προκατόχου µου συµπεραίνω ότι, διατρίψαντες καί οι δύο τόσα έτη εις τήν Ευρώπην, αυτός µέν ελησµόνησε τήν Ελλάδα, εγώ δέ εδιδάχθην νά εννοώ αυτήν κάλλιον ή πρότερον. Ο Μαυροκορδάτος εξέλαβε τήν Ελλάδα Ευρώπην καί απόδειξις η σύνταξις τού υπουργείου της 30 Μαρτίου. Είδες πώς συνέταξε αυτό. Εστρεψε το βλέµµα περί τήν αίθουσαν αυτού καί, ιδών ανθρώπους φορούντας βελάδας , οµιλούντας αγγλικά καί γαλλικά, είπεν· «Ιδού το ελληνικόν έθνος καί κατ’ αυτό γεννηθήτω τό υπουργείον µου». Πλήν, αγαπητέ, το ελληνικόν έθνος δέν είναι τό συνερχόµενον εις τήν αίθουσαν τού Μαυροκορδάτου, αλλά το συνερχόµενον εις την του Κωλέττου, το ελληνικόν έθνος ούτε βελάδας φορεί ούτε γαλλικά ή αγγλικά οµιλεί, φορεί φουστανέλλας, οµιλεί ενίοτε καί αλβανικά καί κουτσοβλάχικα καί σώζει τα ήθη τής τυραννίας, τά οποία δέν θά εξαλειφθώσι διά µιάς, διότι, όσον καί άν φωνάζωσιν οι λογιώτατοι, τά έθνη δέν αυτοσχεδιάζονται. Εκ τούτου λοιπόν τού έθνους, εκ τού έθνους τής αιθούσης µου, έπρεπε να λάβη υπουργούς. Αλλά ενδέχεται να μ’ ερωτήσης
Ακριβώς. Κράτος.Ζαποτέκος έγραψε:Αυτά που ξέραμε θα τα ξεχάσουμε. Ήδη υπάρχουν ιστορικοί που λένε πως η Αγγλία την εποχή της Ελισάβετ πληρούσε τις προύποθέσεις για να είναι έθνος. Το ίδιο και η Αθήνα του Περικλή. Το ίδιο και για το Βυζάντιο της μεσοβυζαντινής περιόδου. Πού θα πάει ; Θα φτάσουμε και στο έθνος των αρχαίων Ελλήνων και ο μοντερνισμός θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι έχουν οι Νεοέλληνες που τους κάνει έθνος και δεν το είχαν οι αρχαίοι Έλληνες ; Κράτος ;
Οι σύγχρονοι ιστορικοί που θέλουν να αντικρούσουν τον μοντερνισμό (δλδ την ιδέα ότι τα έθνη δημιουργήθηκαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση) δεν κοιτάνε προς τα πίσω στα τυφλά. Δεν λειτουργούν δηλαδή, όπως οι παλιοί ιστορικοί που ήταν επηρεασμένοι από τον Ρομαντισμό. Αυτό που αναζητούν στο μεσαίωνα και στην αρχαιότητα είναι η ταύτιση της ιστορικής/πολιτισμικής ταυτότητας με την πολιτική. Γιατί μόνο τότε υπάρχει έθνος/nation. Στην Αγγλία της Ελισάβετ, στην Αθήνα του Περικλή ή στη Ρωμανία των Ισαύρων μπορούμε να πούμε ότι πολιτισμική και πολιτική ταυτότητα ήταν αλληλένδετες. Μην περιμένεις λοιπόν κανένα σύγχρονο ιστορικό να σου πει ότι τελικά ήταν έθνος και οι αρχαίοι Έλληνες στο σύνολό τους. Όποιος το επιχειρήσει αυτό θα φάει τομάτες.