Μάνος Δανέζης και αστροφυσική
Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική
Ο Ντόκινς ειναι ο μούλτιβερς;
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Κάτσε, τώρα θα γκουγκλάρω.
Όχι ρε καμία σχέση. Γκριν τον λένε αυτόν που εννοούσα.
-
- Διαχειριστής
- Phorum.gr user: Spiros252
Ποιοι είναι αυτοί οι κατάλληλοι για φιλοσοφικές και μεταφυσικές απόψεις;
Εγώ προτιμώ αυτού του είδους τις απόψεις από επιστήμονες που έχουν άμεση επίγνωση των ορίων της πραγματικότητας. Είναι λάθος;
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
Ναι. Γιατί η επίγνωση είναι αόριστη έννοια και εύκολα παρανοήσιμη. Μάνι μάνι τα επίπεδα προσέγγισης είναι διαφορετικά.
ποια είναι η ευκλείδια πραγματικότητα και ποια η πολυδιάστατη; Άλλα συμπεράσματα.
ποια είναι η ευκλείδια πραγματικότητα και ποια η πολυδιάστατη; Άλλα συμπεράσματα.
Οι φιλόσοφοι. Ποιοι άλλοι; Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι η φιλοσοφία είναι ένα πεδίο, όπου δεν απαιτείται υψηλή εξειδίκευση και ότι εν πολλοίς είναι εύκολη διαδικασία. Το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός επιστήμονας σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο, δεν σημαίνει κιόλας ότι καταλαβαίνει από Φιλοσοφία και Μεταφυσική. Δεν γνωρίζει καν τις προϋποθέσεις τους.
Αλήθεια δεν έχεις διαβάσει τις αδυσώπητες κριτικές που έχει δεχτεί ο Ντώκινς ακόμη και από άθεους φιλοσόφους για την εντελώς αφιλοσόφητη γλώσσα του και τα λογικά σφάλματα που κάνει;
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
ακόμα και σε συζητήσεις περί επιστημονικών θεμάτων, αν κανείς δεν έχει εκπαίδευση στη διατύπωση ακριβών επιχειρημάτων, επιχειρηματολογεί στο γάμο του καραγκιόζη. Αν, για παράδειγμα, θες να πάρεις ένα πανεπιστημιακό μάθημα στα θέματα που εκλαϊκεύει ο Ντώκινς---π.χ. έχει νόημα η παρομοίωση του εγωιστικού γονιδίου ή είναι τελείως μπαρμπούτσαλο; --- θα πάρεις φιλοσοφία της βιολογίας, όχι εξελικτική θεωρία.
δυστυχώς στην ελλάδα δεν έχουμε φιλοσοφική σχολή αγγλοσαξωνικού τύπου, με έμφαση σε ακριβή λογικά επιχειρήματα και σύνδεση με τις επιστήμες, και οι περισσότερες παραστάσεις από φιλοσοφία είναι γαλλικου ή γερμανικού τύπου, που είναι περισσότερο φιλολογία, κοινωνική ανάλυση, με επίπεδο επιχειρημάτων γάματα.
-
- Διαχειριστής
Δεν έτυχε να τις διαβάσω. Αλλά αυτό που λες δεν αναιρείται από χαρισματικούς γέροντες που ερμηνεύουν τις γραφές άριστα; Χωρίς καμία ιδιαίτερη μόρφωση και φιλοσοφικό υπόβαθρο; Θα μου πεις ότι αυτοί έχουν λάβει τη χάρη, αλλά τότε γιατί κι ένας επιστήμονας να μην είναι απλά χαρισματικός (όχι μεταφυσικά) στο να φιλοσοφεί;
Προσωπικά αν και δεν έχω εμβαθύνει στην επιστημονική μεθοδολογία της φιλοσοφίας νομίζω πως οι επιστημονικές αποκαλύψεις του περασμένου αιώνα υπερκέρασαν την φιλοσοφική λογική και μεθοδολογία καθώς οι τελευταίες δεν προσέγγισαν την εξωπραγματική θα λέγαμε επιστημονική πραγματικότητα της σχετικότητας και της κβαντικής φυσικής.
Προσωπικά αν και δεν έχω εμβαθύνει στην επιστημονική μεθοδολογία της φιλοσοφίας νομίζω πως οι επιστημονικές αποκαλύψεις του περασμένου αιώνα υπερκέρασαν την φιλοσοφική λογική και μεθοδολογία καθώς οι τελευταίες δεν προσέγγισαν την εξωπραγματική θα λέγαμε επιστημονική πραγματικότητα της σχετικότητας και της κβαντικής φυσικής.
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Stephen Hawking
Stephen Hawking
- hellegennes
Τον Μπράιαν Γκριν, λέει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Μην μπλέκουμε τώρα την Χαρισματική Θεολογία με την Φιλοσοφία. Η Φιλοσοφία έχει αυστηρές μεθόδους και διαδικασίες. Είναι μια επιστήμη. Επιστήμη της σκέψης.Spiros252 έγραψε: ↑05 Απρ 2019, 23:22Δεν έτυχε να τις διαβάσω. Αλλά αυτό που λες δεν αναιρείται από χαρισματικούς γέροντες που ερμηνεύουν τις γραφές άριστα; Χωρίς καμία ιδιαίτερη μόρφωση και φιλοσοφικό υπόβαθρο; Θα μου πεις ότι αυτοί έχουν λάβει τη χάρη, αλλά τότε γιατί κι ένας επιστήμονας να μην είναι απλά χαρισματικός (όχι μεταφυσικά) στο να φιλοσοφεί;
Οι φυσικές επιστήμες μας περιγράφουν τον κόσμο. Δεν μας τον εξηγούν. Πολλοί επιστήμονες, ακριβώς επειδή δεν διαθέτουν φιλοσοφική κατάρτιση μπερδεύουν την περιγραφή με την εξήγηση.
Δες εδώ ένα παράδειγμα κριτικής στον Ντώκινς:
https://www.academia.edu/26890041/An_In ... d_Delusion
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
- Nandros
- Phorum.gr user: Nandros
- Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία
Γιατί αναφέρεσαι - και εσύ - στον Ντώκινς; Το μεγεθυμένο κείμενο το διάβασες;ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑05 Απρ 2019, 22:10Το ίδιο κριτήριο ισχύει και για τον Ντωνκινς όμως. Είναι ο καλύτερος στον τομέα του αλλά οι φιλοσοφικές του και μεταφυσικές του απόψεις έχουν μηδενική αξία ή τουλάχιστον δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές απόψεις της Μαριγούλας! Επομένως διαβάζουμε τα επιστημονικά έργα του Ντωνκινς και συνταγές ξεπατικωνουμε απο την Μαριγουλα. Φιλοσοφικές απόψεις και μεταφυσική από άλλους καταλληλότερους.Nandros έγραψε: ↑05 Απρ 2019, 19:09Είμαι άθεος από πολύ πριν φανταστούμε ότι στο μέλλον θα υπάρχει ιντερνέτ και πολύ πριν γίνει γνωστός ο Ντώκινς. Επομένως ποσώς με επηρέασε και ποτέ δεν τον χρησιμοποίησα.
Ένα παράδειγμα για το θέμα μας: Ο Αϊνστάιν είναι διάσημος γι αυτό που είναι και ταυτόχρονα απαίσιος μάγειρας. Θα ακολουθούσες μια συνταγή του επειδή είναι ο Αϊνστάιν;
Ε αυτό ακριβώς κάνουν οι δημιουργιστές: Χρησιμοποιούν το όνομα του θρήσκου Δανέζη.
Και από όσα θυμάμαι στο παλιό, μπορεί να κάνω και λάθος, κανείς άθεος δεν τον χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα.
Ο Δανέζης είναι σταμπαρισμένος. Υπάρχει άλλος Έλληνας "επιστήμονας" ή επιστήμονας που να ανακατεύει την Επιστήμη του με την θρησκεία;
Εδώ τουλάχιστον και στο παλιό δεν μας παρουσίασατε κάποιον.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
-
- Διαχειριστής
Stephen Hawking
Stephen Hawking