Ο μέσος άνθρωπος είναι φύσει ηθικός ;
Re: Ο μέσος άνθρωπος είναι φύσει ηθικός ;
Παραπάνω εκφράστηκε απο την ksk νομίζω, μια διαφωνία εαν το κατάλαβα σωστά γιατί τα διάβασα στα γρήγορα (και όσο ξεκάθαρα ήταν γραμμένα κι όλας), οτι υπάρχουν λαμπρά δείγματα ανθρώπων με φωτεινές ψυχές κτλ.
Δεν αντιλέγει κανείς σε αυτό.
Μιλώντας όμως για τον "μέσο άνθρωπο" , εννοούμε αυτό το πιο ευρύ του φάσμα, αυτό του "μας περιλαμβάνει όλους" το οποίο είναι και το σωστό, και αυτό που ισχύει είναι οτι όντως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι φύσει ηθικός.
Στα άκρα του φάσματος, υπάρχουν οι υπόλοιπες δύο περιπτώσεις: αυτός που είναι τρόπον τινά φύσει ανήθικος σε υπέρτατο βαθμό και αυτός που είναι τρόπον τινά φύσει ηθικός πάλι σε μεγάλο βαθμό. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Αλλά, ακόμα και ο δεύτερος από τα άκρα , ο λίαν καλός και αγαθός έχει μέσα του -έστω εν δυνάμει- τον σπόρο της ανηθικότητας.
Κάτι αντίστοιχο, μάλλον συμβαίνει και για τον "φύσει τέρμα ανήθικο".
Δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με αυτό που απαντάς εσύ Ανίκητε
Μιλώντας όμως για τον "μέσο άνθρωπο" , εννοούμε αυτό το πιο ευρύ του φάσμα, αυτό του "μας περιλαμβάνει όλους" το οποίο είναι και το σωστό, και αυτό που ισχύει είναι οτι όντως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι φύσει ηθικός.
Στα άκρα του φάσματος, υπάρχουν οι υπόλοιπες δύο περιπτώσεις: αυτός που είναι τρόπον τινά φύσει ανήθικος σε υπέρτατο βαθμό και αυτός που είναι τρόπον τινά φύσει ηθικός πάλι σε μεγάλο βαθμό. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Αλλά, ακόμα και ο δεύτερος από τα άκρα , ο λίαν καλός και αγαθός έχει μέσα του -έστω εν δυνάμει- τον σπόρο της ανηθικότητας.
Κάτι αντίστοιχο, μάλλον συμβαίνει και για τον "φύσει τέρμα ανήθικο".
Δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με αυτό που απαντάς εσύ Ανίκητε
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Αυτό που γράφεις είναι η απόλυτη αντίφαση.
Τι σημαίνει στην τελική " μέσος" άνθρωπος;
Και αν δεν υπάρχει, γιατί όλοι είμαστε κατιτίς το ιδιαίτερον, για ποιους εκφράζουμε άποψη, για τους αρειανους;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 11:54Υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων, που θεωρουν εαυτούς ανώτερα όντα και αντιλαμβάνονται την ηθική ή ανηθικότητα ως ορισμούς που αφορούν στην πλέμπα.
Επ´ ευκαιρία, πόσοι αντιλαμβάνονται εαυτόν ως μέσο άνθρωπο, σε αντίστοιχα ερωτήματα;
Για κάποιους είναι κάτι σαν προσβολή.
ΕΜΕΝΑ είπες μέσο άνθρωπο ΡΕ;

Εσύ, δεν έχεις άβαταρ βρε, είσαι αταξινόμητος.Γυφτάκι έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 13:53ΓΑΛΗ έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 11:54Υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων, που θεωρουν εαυτούς ανώτερα όντα και αντιλαμβάνονται την ηθική ή ανηθικότητα ως ορισμούς που αφορούν στην πλέμπα.
Επ´ ευκαιρία, πόσοι αντιλαμβάνονται εαυτόν ως μέσο άνθρωπο, σε αντίστοιχα ερωτήματα;
Για κάποιους είναι κάτι σαν προσβολή.
ΕΜΕΝΑ είπες μέσο άνθρωπο ΡΕ;Σα να με περιγράφεις
Ρίξε μια ματιά στα υπόλοιπα αβατάρια, που εκφράζουν προσομοίωση εαυτού και θα γίνει ξεκάθαρο τι εννοώ.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Εἶναι μιὰ στατιστικὴ ἀλήθεια, ὁ μέσος ἄνθρωπος δὲν ὑπάρχει, κατὰ τὴν ἔννοια ὅτι ὁ ἄνθρωπος ποὺ θὰ πιάνει τὸ μέσο ὅρο σὲ ὅλα τὰ ἀνθρώπινα χαρακτηριστικά, ἀπὸ τὰ ὁποῖα ὁ μέσος ὅρος ἐκλαμβάνεται, δὲν ὑπάρχει. Ἢ ἔστω εἶναι πάρα πολὺ σπάνιο. Ἐξαίρεση ἐμφανίζεται μόνο ὅταν βλέπουμε τοὺς ἀνθρώπους μονοδιάστατα, ἀπὸ ἕνα καὶ μόνο χαρακτηριστικό, ἐκεῖ θὰ βρεθοῦν πολλοὶ "μέσοι ἄνθρωποι" γύρω ἀπὸ τὸ μέσο ὅρο.
Μα ακριβώς επειδή δεν παρατίθενται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μπορούν να υπάρξουν ως σταθερές για την αρνητική, θετική ή μέση "βαθμολογία", δεν μπορεί να αξιολογηθεί αντικειμενικώς ο "μέσος άνθρωπος".Ανίκητος έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 16:37Εἶναι μιὰ στατιστικὴ ἀλήθεια, ὁ μέσος ἄνθρωπος δὲν ὑπάρχει, κατὰ τὴν ἔννοια ὅτι ὁ ἄνθρωπος ποὺ θὰ πιάνει τὸ μέσο ὅρο σὲ ὅλα τὰ ἀνθρώπινα χαρακτηριστικά, ἀπὸ τὰ ὁποῖα ὁ μέσος ὅρος ἐκλαμβάνεται, δὲν ὑπάρχει. Ἢ ἔστω εἶναι πάρα πολὺ σπάνιο. Ἐξαίρεση ἐμφανίζεται μόνο ὅταν βλέπουμε τοὺς ἀνθρώπους μονοδιάστατα, ἀπὸ ἕνα καὶ μόνο χαρακτηριστικό, ἐκεῖ θὰ βρεθοῦν πολλοὶ "μέσοι ἄνθρωποι" γύρω ἀπὸ τὸ μέσο ὅρο.
Γιατί αυτό που κάποιος αξιολογεί ως ...άθλο βάσει των δικών του δεδομένων, για κάποιον άλλον είναι μία χαλαρή Τετάρτη.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Μια ματιά στους σημερινούς ...αγώνες σε όλα τα πεδία, είναι υπεραρκετή για να αποσαφηνίσει το "μέγεθος" των αγωνιστών, που διδάσκουν Ήθος...

Η ελπίδα είναι παγίδα.
φυσικα και υπαρχει ο μεσος ανθρωπος ...οπως σε ολα τα ειδη της φυσης
στο ερωτημα αν ειναι ηθικος θα πω -χωρις να εχω διαβασει το νημα- οχι αλλα ειναι και αρκετα ανηθικος
στο ερωτημα αν ειναι ηθικος θα πω -χωρις να εχω διαβασει το νημα- οχι αλλα ειναι και αρκετα ανηθικος
Το ζητούμενο είναι το πως κρίνει κάποιος εαυτόν.
Από εκεί ξεκινούν όλα.
Στη φύση δεν παίζουν τέτοια ερωτήματα.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Νομίζω πὼς ἡ @ksk βρίσκει καὶ τὴν ἐρώτηση τοῦ θέματος προβληματική, τί σημαίνει "μέσος ἄνθρωπος" ρωτάει. Κατόπιν, πῶς συμβαδίζει τὸ "φύσει" μὲ τὸ ἠθικό. Καὶ μετὰ ἀναφέρεται σὲ ψυχὲς φωτεινὲς καὶ πολύχρωμες, ποὺ δὲν ἀκολουθοῦν τὴν κοινωνία.Saturn έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 12:41Παραπάνω εκφράστηκε απο την ksk νομίζω, μια διαφωνία εαν το κατάλαβα σωστά γιατί τα διάβασα στα γρήγορα (και όσο ξεκάθαρα ήταν γραμμένα κι όλας), οτι υπάρχουν λαμπρά δείγματα ανθρώπων με φωτεινές ψυχές κτλ.
Γιὰ τὸ "μέσος ἄνθρωπος", εἶπα ὅτι εἶναι μιὰ ἰδέα γιὰ νὰ τὴ χρησιμοποιοῦμε μὲ περιορισμοὺς καὶ νὰ μὴν τὴν παίρνουμε πολὺ τοῖς μετρητοῖς. Μιὰ ἑρμηνεία "ὅσο τὸ δυνατὸν περισσότεροι", ἕνα εὐρὺ φάσμα σὲ αὐτὸ ποὺ λίγο πολὺ γνωρίζουμε ἀπὸ κοινοῦ, εἶναι ἐντάξει. Ἀλλὰ ὅσο τὴν ἀναλύουμε τόσο φαίνεται ὅτι εἶναι προβληματικὴ ἰδέα.
Γιὰ τὸ "φύσει" ἀπάντησα ὅτι δὲν ὑπάρχει "φύσει ἠθικός", ἀλλὰ ὅτι μποροῦμε νὰ μάθουμε νὰ εἴμαστε ἠθικοί, σύμφωνα μὲ μιὰ δοτὴ ἠθικὴ τάξη. Ὅτι εἴμαστε "ἠθικὸ δοχεῖο" ἱκανὸ δεχθεῖ ἠθικὸ περιεχόμενο, μπορεῖ νὰ προκύπτει ἀπὸ τὴ φύση μας, ὅπως ἀπὸ τὴ φύση μας εἴμαστε κοινωνικοί. Ὁπότε τοποθέτησα ἀλλοῦ τὴν ἠθικότητα στὴν ἀνθρώπινη φύση: Εἶναι φυσικὸ νὰ μαθαίνεις νὰ εἶσαι ἠθικός, μὲ τὴν ἠθικὴ ποὺ σὲ διδάσκουν.
Γιὰ τὶς ψυχὲς τῶν ἀνθρώπων, ποιός εἶμαι ἐγὼ νὰ ἀντιληφθῶ τὰ φῶτα τους;
Δὲν εἶμαι σίγουρος ὅτι τὰ ἄκρα τοῦ φάσματος μπορεῖς νὰ τὰ βρεῖς ἀπὸ μόνος σου - ἀπὸ μόνη σου. Γιατί ἀπὸ μόνος σου ἢ μόνη σοῦ τοποθετεῖς ἠθικὰ τὸν ἑαυτό σου ὁπωσδήποτε στὴν πλευρὰ τοῦ καλοῦ.
Δὲς ἂς ποῦμε τό ποστ αὐτό, ὅπου περιγράφει ἀνήθικους τύπους ποὺ θὰ συμφωνούσαμε ὅτι βρίσκονται στὸ ἄκρο τοῦ φάσματος, νὰ φορᾶνε ἀπὸ μόνοι τους τὸ φωτοστέφανο τῆς ἠθικῆς.
Διαφωνῶ μὲ τὸ "σπόρο τῆς ἀνηθικότητας". Ἐγὼ νομίζω ὑπάρχουν, ὅπως στὰ καρτοὺν ἐμφανίζονται τὸ διαβολάκι καὶ τὸ ἀγγελάκι, προκλήσεις ἠθικὲς σὲ κάθε πρόσωπο, ἀκόμη καὶ στὸ ἀγαθότερο, γιὰ νὰ ἐπιλέξει.
Ἂν δὲν ἦταν ζήτημα ἐπιλογῶν ἡ ἠθική, ἀλλὰ καταναγκασμῶν (ποὺ εἶναι καὶ μιὰ δικαιολογία τῶν ἀνήθικων, βρίσκουν ἄλλους ὑπεύθυνους γιὰ τὶς ἐπιλογές τους), δὲν νομίζω νὰ χρειαζόταν νὰ ὑπάρχει ἠθική.
Δὲν εἶχαν σχέση ἀλλὰ ἐντάξει, ἀφοῦ μοῦ ζητᾶς νὰ πῶ κι ἄλλα...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Ανίκητος την 15 Μαρ 2025, 17:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ὁ "μέσος ἄνθρωπος" εἶναι μιὰ ἰδέα χρήσιμη ὡς ἕνα σημεῖο.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 16:55Μα ακριβώς επειδή δεν παρατίθενται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μπορούν να υπάρξουν ως σταθερές για την αρνητική, θετική ή μέση "βαθμολογία", δεν μπορεί να αξιολογηθεί αντικειμενικώς ο "μέσος άνθρωπος".
Γιατί αυτό που κάποιος αξιολογεί ως ...άθλο βάσει των δικών του δεδομένων, για κάποιον άλλον είναι μία χαλαρή Τετάρτη.
Ἂν ἐννοεῖς νὰ βαθμολογήσουμε τὶς ἠθικὲς ἐπιδόσεις καθενός, θὰ πρέπει ἢ νὰ βλέπεις μέσα στὴ ψυχὴ τῶν ἀνθρώπων σὰν νὰ ἦταν διάφανη, ἢ νὰ βλέπεις τὶς ἐπιλογὲς καὶ τὶς πράξεις τους σὲ κάθε περίσταση τῆς ζωῆς τους.
Ἀλλὰ ὅπως δὲν βγάζει νόημα νὰ λέμε γιὰ "μέση ψυχή", "μέσες ἐπιλογές", "μέσες πράξεις", οὔτε κἂν "μέσες περιστάσεις", ἔτσι εἶναι ἀπὸ ἕνα σημεῖο καὶ πέρα χωρὶς νόημα ὁ "μέσος ἄνθρωπος".
Eυχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να αναπτύξεις το σκεπτικό σου.
Δυστυχώς δεν είμαι σε φάση τώρα να ανταναπτύξω κάθε επιμέρους παράθεση που έχεις κάνει (με προυπόθεση οτι έχω αντιληφθεί επαρκώς τί εννοείς κάθε φορά)
Θα σταθώ να ρωτήσω για ένα ένα σημείο, λες:
Γιὰ τὸ "φύσει" ἀπάντησα ὅτι δὲν ὑπάρχει "φύσει ἠθικός", ἀλλὰ ὅτι μποροῦμε νὰ μάθουμε νὰ εἴμαστε ἠθικοί, σύμφωνα μὲ μιὰ δοτὴ ἠθικὴ τάξη
Εδώ από ό,τι καταλαβαίνω αναφέρεσαι σε μια αοριστία της ηθικής ως αντικειμενικό γεγονός. Σωστά?
Δυστυχώς δεν είμαι σε φάση τώρα να ανταναπτύξω κάθε επιμέρους παράθεση που έχεις κάνει (με προυπόθεση οτι έχω αντιληφθεί επαρκώς τί εννοείς κάθε φορά)
Θα σταθώ να ρωτήσω για ένα ένα σημείο, λες:
Γιὰ τὸ "φύσει" ἀπάντησα ὅτι δὲν ὑπάρχει "φύσει ἠθικός", ἀλλὰ ὅτι μποροῦμε νὰ μάθουμε νὰ εἴμαστε ἠθικοί, σύμφωνα μὲ μιὰ δοτὴ ἠθικὴ τάξη
Εδώ από ό,τι καταλαβαίνω αναφέρεσαι σε μια αοριστία της ηθικής ως αντικειμενικό γεγονός. Σωστά?
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Οπότε για εσένα, ο άνθρωπος δεν είναι "φύσει ηθικός" επειδή εκ των πραγμάτων, δεν υφίσταται κάποια αμετάβλητη ηθική να ακολουθήσει?
Εγώ δεν ανέφερα τίποτα για βαθμολογίες και έχω ήδη γράψει ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων μας είναι "μεσοι άνθρωποι".Ανίκητος έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 17:51Ὁ "μέσος ἄνθρωπος" εἶναι μιὰ ἰδέα χρήσιμη ὡς ἕνα σημεῖο.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑15 Μαρ 2025, 16:55Μα ακριβώς επειδή δεν παρατίθενται τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μπορούν να υπάρξουν ως σταθερές για την αρνητική, θετική ή μέση "βαθμολογία", δεν μπορεί να αξιολογηθεί αντικειμενικώς ο "μέσος άνθρωπος".
Ἂν ἐννοεῖς νὰ βαθμολογήσουμε τὶς ἠθικὲς ἐπιδόσεις καθενός, θὰ πρέπει ἢ νὰ βλέπεις μέσα στὴ ψυχὴ τῶν ἀνθρώπων σὰν νὰ ἦταν διάφανη, ἢ νὰ βλέπεις τὶς ἐπιλογὲς καὶ τὶς πράξεις τους σὲ κάθε περίσταση τῆς ζωῆς τους.
Ἀλλὰ ὅπως δὲν βγάζει νόημα νὰ λέμε γιὰ "μέση ψυχή", "μέσες ἐπιλογές", "μέσες πράξεις", οὔτε κἂν "μέσες περιστάσεις", ἔτσι εἶναι ἀπὸ ἕνα σημεῖο καὶ πέρα χωρὶς νόημα ὁ "μέσος ἄνθρωπος".
Το πώς αντιλαμβάνεται εαυτόν η κάθε μέση ψωνάρα, δεν μ´ απασχολεί ιδιαίτερα ώστε μου προκαλεί τόσο ενδιαφέρον ο ψυχισμός της και να εντρυφήσω τόσο διεξοδικά. Γι ´αυτά υπάρχουν οι ψυχολογικές στατιστικές, όπου όλως τυχαίως παρατηρούνται πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ των "ιδιαίτερων" περιπτώσεων, ώστε να μη ξεφεύγουν από την "μέση" κατηγορία.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Μέσος δεξιος πολιτικός - ψηφοφόρος
από Μαδουραίος » 18 Ιουν 2023, 06:48 » σε Εσωτερική Πολιτική - 34 Απαντήσεις
- 1650 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από neon imposter
20 Ιουν 2023, 13:38
-
-
-
Νέα δημοσίευση Κάτω από την Μιανμάρ και τη Μογγολία, ο μέσος όρος IQ των Ελλήνων
από Frappezitis » 08 Ιαν 2024, 22:38 » σε Κοινωνικά θέματα - 51 Απαντήσεις
- 2134 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Δημοκράτης
17 Οκτ 2024, 05:47
-
-
-
Νέα δημοσίευση Κυριάκος Μητσοτάκης- 1500 o μέσος μισθός και 950 ο κατωτατος
από southern » 13 Ιουν 2023, 16:45 » σε Εσωτερική Πολιτική - 73 Απαντήσεις
- 2933 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Sol
04 Αύγ 2023, 18:15
-
-
-
Νέα δημοσίευση 1300 δολλάρια ο μέσος μισθός στην Κίνα καθαρά!
από Κοιτάσματα » 04 Ιαν 2025, 14:53 » σε Εσωτερική Πολιτική - 134 Απαντήσεις
- 2597 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Rebel
05 Ιαν 2025, 20:20
-