Σε ποιο είδος που λειτουργεί σαν αγέλη αυξήθηκε το προσδόκιμο όριο ζωής?ΓΑΛΗ έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 15:47Το προσδόκιμο όριο ζωής των υγιών εννοείς. Μα αυτό ακριβώς δεν κάνουν και οι αγέλες; Προστατεύουν τα υγιή μικρά τους και αφήνουν στην τύχη τους τα αδύναμα μέλη.
Φυσική επιλογή και ιατρική επιστήμη
Re: Φυσική επιλογή και ιατρική επιστήμη
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Στην φυσική επιλογή δεν επιβιώνει το δυνατότερο είδος αλλά το πιο προσαρμόσιμο.
- hellegennes
Doesn't apply. Είμαστε υψηλής νοημοσύνης κοινωνικό είδος. Τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας ΠΑΝΤΑ τύγχαναν προστασίας από την ομάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ανθρώπινα μωρά κάνουν χρόνια και χρόνια να μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Δεν υπάρχει κανένα άλλο είδος που στα 5 έτη του δεν μπορεί μόνο του να τραφεί.Esperos έγραψε: ↑11 Δεκ 2024, 06:40Η παρέμβασης της ιατρικής επιστήμης στην φυσική επιλογή, μήπως υπονομεύει το ανθρώπινο είδος?
Παράδειγμα, ένα άτομο με προβλήματα όρασης, μπορεί να συνεχίσει την ζωή του με γυαλιά ή να κάνει
κάποια επέμβαση, θα αφήσει στους κληρονόμους του το ελαττωματικό dna.
Αν δεν είναι πρόβλημα όρασης αλλά κάτι πιο σοβαρό, π.χ. ελαττωματικό αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό,
συνεχίζει την ζωή του με φαρμακευτική αγωγή και προσέχοντας, να μην τρέχει να μην αυτό, να μην εκείνο.
Παραδίδει όμως στους απογόνους του το ελαττωματικό dna.
Στην άγρια φύση, το λιοντάρι που δεν έχει δύναμη να τρέξει και να βλέπει, απλώς δεν έχει πολλές
δυνατότητες να αφήσει απογόνους και η φυσική επιλογή κάνει την δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Γιατί θεωρούμε ότι η φυσική επιλογή είναι κάτι καλό;
Και που θα είναι λάθος το να το ανατρέψουμε μεσω της τεχνολογίας;
Και που θα είναι λάθος το να το ανατρέψουμε μεσω της τεχνολογίας;
- Esperos
- Phorum.gr user: Esperos
Όχι, διότι αυξάνονται οι κληρονομικές ασθένειες που πριν 100 ή 200 χρόνια, ήταν σπάνιες.
Αυξάνονται και σε μικρής ηλικίας άτομα, διαβήτης εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 10 έτος.
Η ιατρική επιστήμη, σε ένα βαθμό θεραπεύει, σε ένα άλλο βαθμό, χαρίζει ζωή επειδή αντιμετωπίζει τα συμπτώματα
αλλά δεν θεραπεύει, π.χ, ινσουλίνη, ναι μεν ο ασθενής θα κερδίζει δεκαετίες ζωής αλλά η πάθηση αυτή καθ εαυτή,
θα διαιωνισθεί.
Να ξεκαθαρίσω, δεν είμαι κατά της επιστήμης και των φαρμάκων.
Ένα προβληματισμό βάζω.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.
- Esperos
"" Δεν υπάρχει κανένα άλλο είδος που στα 5 έτη του δεν μπορεί μόνο του να τραφεί.""hellegennes έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 16:02Doesn't apply. Είμαστε υψηλής νοημοσύνης κοινωνικό είδος. Τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας ΠΑΝΤΑ τύγχαναν προστασίας από την ομάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ανθρώπινα μωρά κάνουν χρόνια και χρόνια να μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Δεν υπάρχει κανένα άλλο είδος που στα 5 έτη του δεν μπορεί μόνο του να τραφεί.
Δεκτόν
"Τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας ΠΑΝΤΑ τύγχαναν προστασίας από την ομάδα."
Δεκτόν. Αδύναμα μέλη, μέλη της οικογενείας μας (π.χ. νήπια) ή ασθενείς κλπ
Επίσης άτομα οικογένειας με χαμηλή διανοητική ικανότητα. Ναι , προστατεύονται απ την οικογένεια.
Τώρα, από άλλη οικογένεια, δεν θα βοηθούσαν τον τρελό μιας άλλης οικογένειας.
Αν ο τρελός έχανε την οικογένειά του, ήταν καταδικασμένος.
Ο τεμπέλης, αν ένα άτομο είχε ροπή προς ακολασία και τεμπελιά, αν τον βοηθούσε η τύχη ή η οικογένεια, καλώς,
αλλιώς θα τον έβρισκε ο βαρύς χειμώνας απροετοίμαστο και θα τον αφάνιζε σε καμιά ρεματιά.
Σήμερα, με το κοινωνικό κράτος και τα επιδόματα, και ο τεμπέλης και ο τρελάρας και ο χαζός, μια χαρά μπορούν
να ζήσουν ως τα βαθιά γεράματα και να αφήσουν και πολλούς απογόνους.
Επαναλαμβάνω, δεν είμαι κατά της επιστήμης ή του να υπάρχει αλληλεγγύη στα μέλη της κοινότητας.
Προβλημτισμό βάζω.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.
- Esperos
Δεν υπονοώ πουθενά ότι αν ζήσουμε σαν αγέλη θα είναι καλύτερα και επαναλαμβάνω,
ακολουθώ την επιστήμη σε αυτήν βρίσκω απαντήσεις σε υπαρξιακά ζητήματα.
Υπάρχει το παράδοξο του Fermi: Γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους.
Μήπως όλοι οι πολιτισμοί, εξαφανίζονται διότι φτάνουν σε ένα είδος εκφυλισμού
εξ αιτίας της αδυναμίας τους να διαιωνισθούν; η ιατρική επιστήμη καταφέρνει
να αντιμετωπίζει συμπτώματα αλλά όχι να θεραπεύσει την ασθένεια και έτσι, άθελά της,
βοηθάει στην εξάπλωση ανίατων ιάσεων;
Το 99.5% των διαφορετικών ειδών ζωής που εμφανίσθηκαν στον πλανήτη μας, έχει εξαφανισθεί.
Τίποτα δεν μας εγγυάται πως το εναπομείνων 0,5% , δεν θα αφανισθεί και αυτό για τον ένα ή άλλο λόγο.
(ή θα αντικατασταθεί από νέες μορφές ζωής)
Οι άνθρωποι, αποτελούν εξαίρεση επειδή ανακάλυψαν την ασπιρίνη τον αξονικό τομογράφο την μοριακή ιατρική
και ένα σωρό άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα ? Ερώτημα αυτό.
-
Βασικά μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Το υψηλό επίπεδο εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού δεν εξασφαλίζει και την μακροβιότητα του ανθρώπινου είδους σαν είδους. Υπάρχουν είδη που έχουν επιβιώσει για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Εμείς μπορούμε να πούμε ότι για παράδειγμα δε θα έχει επέλθει ολικός πυρηνικός όλεθρος μέσα στα επόμενα 200 χρόνια λόγω των πυρηνικών που έχουν στα χέρια τους διάφοροι strongmen;Esperos έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 18:22Δεν υπονοώ πουθενά ότι αν ζήσουμε σαν αγέλη θα είναι καλύτερα και επαναλαμβάνω,
να αντιμετωπίζει συμπτώματα αλλά όχι να θεραπεύσει την ασθένεια και έτσι, άθελά της,
Το 99.5% των διαφορετικών ειδών ζωής που εμφανίσθηκαν στον πλανήτη μας, έχει εξαφανισθεί.
Τίποτα δεν μας εγγυάται πως το εναπομείνων 0,5% , δεν θα αφανισθεί και αυτό για τον ένα ή άλλο λόγο.
Οι άνθρωποι, αποτελούν εξαίρεση επειδή ανακάλυψαν την ασπιρίνη τον αξονικό τομογράφο την μοριακή ιατρική
Μιλάς για το μεγάλο φίλτρο που πηγάζει από το παράδοξο του Φερμά. Όχι δεν πιστεύω ότι εάν ισχύει το μεγάλο φίλτρο κάτι άλλο θα καταστρέφει τους πολιτισμούς όχι ο εκφυλισμός.Esperos έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 18:22Δεν υπονοώ πουθενά ότι αν ζήσουμε σαν αγέλη θα είναι καλύτερα και επαναλαμβάνω,
Απλά όσο εξελίσσεται η επιστήμη εξελισσομαστε και εμείς αλλάζουν και οι ασθένειες που μας απειλούν.
Το παράδοξο είναι ότι όσο η ιατρική μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις μολυσματικες ασθένειες τόσο αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής. Όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής τόσο ποιο πολλή απειλούμαστε από την κληρονομικοτητα και κυρίως από εκφυλιστικες παθήσεις όπως ο καρκίνος.
Αλλά σταδιακά τις αντιμετωπίζουμε και αυτές ποιο αποτελεσματικά και έχουμε αρχίσει να τις θεραπευουμε.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Και εγω υπάλληλος ειμαι
- hellegennes
Ναι αλλά κανένα από τα τρία που λες δεν είναι καθαρή γονιδιακή θέση. Είναι αόριστες έννοιες που περιγράφουν διαφορετικές συμπεριφορές ή παθολογικές καταστάσεις.Esperos έγραψε: ↑12 Δεκ 2024, 17:47Σήμερα, με το κοινωνικό κράτος και τα επιδόματα, και ο τεμπέλης και ο τρελάρας και ο χαζός, μια χαρά μπορούν
να ζήσουν ως τα βαθιά γεράματα και να αφήσουν και πολλούς απογόνους.
Επαναλαμβάνω, δεν είμαι κατά της επιστήμης ή του να υπάρχει αλληλεγγύη στα μέλη της κοινότητας.
Προβλημτισμό βάζω.
Ας πιάσουμε αυτόν που λες τεμπέλη. Ο τεμπέλης είναι κάποιος που δεν θέλει να συνεισφέρει στην ομάδα. Να είσαι σίγουρος ότι σε όλη την διάρκεια της ιστορίας και της προϊστορίας αυτοί οι άνθρωποι έβρισκαν τρόπους να μην δουλέψουν και κατέληγαν σε θέσεις στην ομάδα/φύλη που απαιτούσαν ελάχιστο κόπο, όπως χμμ... ιερείς ή άτομα με εξουσία. Οι τεμπέληδες συνήθως ξοδεύουν την ενέργειά τους για να σκαρφίζονται τρόπο να ζουν από τον κόπο τον άλλον συνεισφέροντας όσο το δυνατόν λιγότερο. Μια χαρά στρατηγική επιβίωσης είναι αυτή.
Μην ξεχνάς ότι αυτές οι συμπεριφορές απαιτούν υψηλή νοημοσύνη (σε σχέση με άλλα ζώα), πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίστηκαν αργά στην εξέλιξη του ανθρώπου. Ακόμη όμως και αν ένας τεμπέλης γινόταν παρίας επειδή τον έπαιρναν χαμπάρι, αυτό τυπικά θα συνέβαινε αφού άφηνε απογόνους γιατί η ηλικία αναπαραγωγής του είδους μας ξεκινάει στα 12-14 αλλά η συμμετοχή στις ενήλικες δραστηριότητες (ας πούμε κυνήγι) λίγο αργότερα, ας πούμε στα 16-18. Άρα ακόμη και ο καταδικασμένος από την συμπεριφορά του, αν δεν είναι έξυπνος για να προσαρμοστεί, έχει ήδη περάσει τα γονίδιά του στην επόμενη γενιά.
Ο τρελός είναι βέβαια μη συνειδητή κατάσταση αλλά είναι πολύ γενική και αόριστη έννοια. Υπάρχουν διάφορες μορφές ψυχολογικών παθήσεων αλλά αυτές που σε αφήνουν ανίκανο να συνεισφέρεις είναι πολύ σπάνιες και συνήθως προκαλούνται από πολύπλοκες αιτίες που δεν έχουν άμεσα να κάνουν με κάποια γονιδιακή συσχέτιση. Μπορεί να έχουν παράγοντα γενετικής προδιάθεσης, αλλά η εμφάνισή τους εξαρτάται από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και τυπικά επίσης εμφανίζονται αργά σε σχέση με την αναπαραγωγική ηλικία, τουτέστιν έχουν ήδη αφήσει απογόνους. Επίσης δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ακόμη και στην προϊστορία θα άφηναν τέτοια άτομα στην τύχη τους.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 8 Απαντήσεις
- 429 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ksk
09 Σεπ 2024, 15:33
-
-
Νέα δημοσίευση πολίτες ζητάνε ιατρική βοήθεια σε ομάδες της ΝΔ στο fb
από Σενέκας » 05 Ιούλ 2024, 18:34 » σε Εσωτερική Πολιτική - 51 Απαντήσεις
- 1485 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Kauldron
06 Ιούλ 2024, 20:27
-
-
-
Νέα δημοσίευση Μεταβολομική Κβαντική Ιατρική και Γνωστική Ομοιοπαθητική για παιδια
από SeaHawk » 27 Ιαν 2025, 17:31 » σε Ιατρική και θέματα Υγείας - 95 Απαντήσεις
- 2057 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Rebel
28 Μαρ 2025, 19:04
-
-
-
Νέα δημοσίευση Δωρεά 1 δις σε ιατρική της Νέας Υόρκης καταργεί τα δίδακτρα
από Σενέκας » 27 Φεβ 2024, 12:21 » σε Κοινωνικά θέματα - 4 Απαντήσεις
- 347 Προβολές
-