Πραγματικά αν με αυτό το ποστ εννοούσες τον Τραμπ, θα συμφωνούσα 500%. Αλλά δε το χωράει το μυαλό μου ότι εννοείς τον Μπάιντεν.Awesomatic έγραψε: ↑07 Φεβ 2021, 15:11Ο ανοικός γέρος που τον κρατάνε από παντού με τη διαφθορά του, που έχει φέρει πρωτοφανή εσωστρέφεια στη χώρα του και ετοιμάζεται να διαχειριστεί το great depression v2 είναι πιο επικίνδυνος αντίπαλος για την Κίνα;Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑07 Φεβ 2021, 15:05Δεν είναι για να γελάσεις, είναι επειδή αυτό συσπειρώνει τη βάση σας, ο αντιτρανστουαλετισμός.Awesomatic έγραψε: ↑07 Φεβ 2021, 14:56
Πρέπει να διαλέξεις με ποιο από όλα τα fails θα γέλασεις, γι αυτό
Εσύ γιατί χαλιέσαι; Τώρα είναι σχεδόν βέβαιο πως η πατρίδα της καρδιάς σου θα γίνει η πρώτη υπερδύναμη αφού οι Αμερικάνοι έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους. Η Κίνα θα αναπτύσσεται και οι Αμερικανοί θα μαλώνουν για τις τουαλέτες χάρη στον ανκλ τζο και τους δημοκρατικούς.
Στα άλλα που λες πρώτον δεν συμφωνώ, ο Τζο είναι πολύ πιο επικίνδυνος αντίπαλος για την Κίνα. Αλλά δεν με πειράζει.
Αυτό που θέλω όπως έχω εξηγήσει είναι όχι η επικράτηση της Κίνας, την οποία θεωρώ ανέφικτη και ανεπιθύμητη από την ίδια, αλλά ένα υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των συστημάτων που θα τα σμιλέψει σε μια πιο καλύτερη για τα δεδομένα του σήμερα μορφή.
Ο Τραμπ έκανε μεγάλο καλό στην Κίνα, αλλά με αυτόν υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση λόγω του αντισινικού μένους με το οποίο εμπότιζε το λαό.
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Η Κίνα κέρδισε μια ολόκληρη τετραετία τουλάχιστον με ελευθερία κινήσεων αν όχι πολύ παραπάνω μιας και η ζημιά που θα γίνει θα θέλει δεκαετίες για να αντιστραφεί.
Είναι απίστευτο γιατί είναι υπερπροφανή τα σημεία που ο Τραμπ έδωσε χώρο στην Κίνα, δεν είναι τίποτα παρασκηνιακές θεωρίες.
Ας σου φρεσκάρω λίγο τη μνήμη με όσα πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό:
1) Εμπόριο:
- Ο Τραμπ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο στην Ειρηνικό, δίνοντας στην Κίνα χώρο να υπογράψει τη RCEP χωρίς τις ΗΠΑ.
- Ο Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο, με αποτέλεσμα η Κίνα να αναδειχθεί σε πρωτοστάτη του ελεύθερου εμπορίου και ο Σι να κλέψει την παράσταση στο Ντάβος 2017 και τώρα 2021
- Διάλυσε τον δυτικοκεντρικό ΠΟΕ αρνούμενος να διορίσει δικαστές.
2) Κλίμα:
- Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνθήκη του Παρισίου δίνοντας στην Κίνα χώρο να αναδειχθεί σε υπεύθυνη δύναμη για το κλίμα
3) Συμμαχίες:
- Ο Τραμπ σνόμπαρε όλους τους παραδοσιακούς συμμάχους, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει αν θα πολεμούσαν γι αυτούς οι ΗΠΑ ή όχι
4) Λοιπά διεθνή:
- Σε μια φάση όλος ο ΟΗΕ γέλαγε με την μαλακία του Τραμπ, η εικόνα σημάδεψε τις ΗΠΑ και μάλλον είναι η στιγμή που τα ντοκυμαντέρ του μέλλοντος θα δείχνουν ως σημείο καμπής
- Αποχώρηση από τον ΠΟΥ, δίνοντας χώρο στην Κίνα να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή
- Γενικότερο ρεζίλεμα των ΗΠΑ στη διαχείριση της πανδημίας, βύθιση τους σε ύφεση
Δεν θα πω καν τι έκανε μέσα στις ΗΠΑ, πως τις διαίρεσε και τις κράτησε πίσω, πως δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα που στερούν legitimacy από το κράτος, γιατί εκεί θα διαφωνούμε ιδεολογικά. Τα παραπάνω αριθμημένα όμως είναι γεγονότα.