Ανίκητος έγραψε: ↑09 Φεβ 2025, 18:48
Κάτσε να ξεκαθαρίσω στο πρώτο πρώτα: αναφέρεσαι σε ανεξάρτητα παιξίματα, τι συνιστά ένα "παίξιμο"; Ποια χονδρικά είναι η αλληλεξάρτηση που έχουν τα παιξίματα; Και ποια είναι η παραδοχή ανεξαρτησίας που πρέπει να εννοήσω; (όχι να κάνω την παραδοχή, να καταλάβω πού αναφέρεται)
Εγώ έχω εννοήσει ότι από τη συγκεντρωτική λίστα με τις παιγμένες στήλες, με την προσεγγιστική παραδοχή ότι είναι ανεξάρτητες, αφενός παίρνεις για την κάθε μια παιγμένη στήλη την πιθανότητα της αποτυχίας της να είναι η νικήτρια (1-1/ν) αφετέρου νομιμοποιείσαι να πολλαπλασιάσεις όλες αυτές τις επιμέρους πιθανότητες και να πάρεις τον τύπο του μπακάλη 1-(1-1/ν)
m, όπου m το πλήθος των παιγμένων στηλών της συγκεντρωτικής λίστας.
Αν είναι να κάνουμε αυτή την παραδοχή (όπως την εννοώ) και μετά να μπείτε σε μια διαδικασία με αυτήν να μοντελοποιήσετε, ό,τι είναι αυτό που θέλετε να μοντελοποιήσετε (το ποντάρισμα των παικτών, από ό,τι κατάλαβα), δεν είναι λίγο, πώς να το πω, άχρηστο; Δηλαδή τι προσπαθείτε να κερδίσετε;
Στο δεύτερο ερώτηση κάνω. Λες πως έχει σημασία ποιος αριθμός κληρώθηκε για την πιθανότητα νικητή. Οι αριθμοί κληρώνονται από την κληρωτίδα όμως. Αν πρέπει να ξεφύγει και η συμπεριφορά της κληρωτίδας από την ομοιόμορφη κατανομή, νομίζω τότε ότι προεκτείνεις την μελέτη σου και στην κληρωτίδα. Είναι έτσι όπως το λέω;
Ωραία μισό να τοποθετηθώ ολοκληρωμένα. Θα προσπαθήσω να δώσω πλήρες πλαίσιο (μαθηματικά). Αυτό το πλαίσιο είναι ουδέτερο φυσικά, οπότε μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει ειπωθεί μέχρι στιγμής από κάθε πλευρά:
pussycat nik_killthemall
Ένα παίξιμο είναι μία συμμετοχή στην κλήρωση, μια στήλη δηλαδή κόστους 1 ευρώ. Η παραδοχές ανεξαρτησίας οι οποίες έχουν αναφερθεί στο νήμα είναι οι εξής πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους:
1. Ανεξάρτητη επιλογή κάθε αριθμού στην στήλη. Επεξήγηση/Παράδειγμα: Το τι παίζει ένας παίκτης δεύτερο αριθμό είναι ανεξάρτητο του τι έπαιξε πρώτο. Που χρειάζεται: Αν θες να υποστηρίξεις ότι οι παίκτες παίζουν με ομοιόμορφη κατανομή, αυτό είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη. Διαφωνώ εγώ:
ΝΑΙ
2. Ανεξάρτητα παιξίματα εντός του συνόλου των στηλών που παίζει ο ίδιος παίκτης. Επεξήγηση/Παράδειγμα: Το τι παίζει ένας παίκτης δεύτερη στήλη είναι ανεξάρτητο του τι έπαιξε πρώτη στήλη. Που χρειάζεται: Αν θες να σπάσεις την από κοινού πιθανότητα P(στήλη_1, στήλη_2) σε P(στήλη_1)*P(στήλη_2), όταν στήλη_1,στήλη_2 ανοίκουν στον ίδιο παίκτη. Διαφωνώ εγώ: Ναι, αλλά για χάριν της συζήτησης, έστω πως όχι. Αυτή η ανεξαρτησία δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ το αποτέλεσμα, αν και παραμένει "κουφό" να λέμε ότι:
Α. ΘΑ υπάρχουν παίκτες που
εντελώς κατά τύχη θα παίξουν πολλές φορές την ίδια στήλη. Πρόσεξε, η ανεξαρτησία δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν κάποιοι τρελοί οι οποίοι επί τούτου θα παίξουν δυό φορές την ίδια στήλη, αλλά ότι τελείως τυχαία αυτό θα συμβεί σε κάποιους. Τον αναμενόμενο αριθμό τους μπορείς να τον βρεις με προσέγγιση με κατανομή Poisson, θεωρώντας "συγκρούσεις" τις ίδιες στήλες. Αυτό σου είπα κάποιες σελίδες πίσω.
Β. ΔΕΝ ΘΑ υπάρχουν παίκτες που παίζουν συνδεδεμένες στήλες μεταξύ τους, έστω στην πιο απλή μορφή βεβαιώνοντας ότι οι στήλες δεν είναι ίδιες μεταξύ τους.
3. Ανεξάρτητα παιξίματα μεταξύ παικτών. Επεξήγηση/Παράδειγμα: Το τι παίζει κάθε παίκτης είναι ανεξάρτητο του τι παίζουν οι άλλοι. Που χρειάζεται: Αν θες να σπάσεις την από κοινού πιθανότητα P(στήλη_1, στήλη_2, στήλη_3, στήλη_4) σε P(στήλη_1, στήλη_2) * P(στήλη_3, στήλη_4) όπου ο παίκτης 1 έπαιξε τις στήλες 1,2 και ο παίκτης 2 τις στήλες 3,4. Διαφωνώ εγώ: Όχι, είμαι θετικός στην υπόθεση ότι οι παίκτες είναι ανοργάνωτοι και δρουν ως μονάδες, αν και είμαι σίγουρος ότι σε μικρό βαθμό αυτό παραβιάζεται του στυλ σε ένα ζευγάρι κοιτάνε να μην παίξουν το ίδιο.
---
Έστω λοιπόν ότι κάνουμε τις παραδοχές 2 και 3. Ας δούμε τι σημαίνει μαθηματικά αυτό. Χωρίς βλάβη της γενικότητας, και εν αρμονία με την παραδοχή 2, θα θ ονομάσω 1 παίκτης = 1 στήλη στην κλήρωση. (Για να είναι πιο σύντομοι οι συμβολισμοί, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα απλά θα προσθέταμε κι άλλους δείκτες).
Notation/Συμβολισμοί
- Ω: Το συμβάν/ενδεχόμενο (event) να βρεθεί νικητής στην κλήρωση
-
x: η τυχαία μεταβλητή (τ.μ.) που εκφράζει την στήλη που έβγαλε η κληρωτίδα
- X ανήκει σε [1,...,N]: μια συγκεκριμένη τιμή της τ.μ.
x, μια στήλη δηλαδή από τις Ν πιθανές.
- i ανήκει σε [1,...,S]: δείκτης που εκφράζει τον i-οστό παίκτη από τους S που μετέχουν στην κλήρωση.
- [
ξ_1,.
ξ_ι..,
ξ_S]: Το σύνολο από S
τυχαίες μεταβλητές που εκφράζουν την στήλη που αποφάσισε να παίξει ο παίκτης i βάσει της νοητικής διεργασίας του.
- [Φ_1, ..., Φ_ι,..., Φ_S]:
Το σύνολο από S κατανομές πυκνότητας πιθανότητας που εκφράζουν με ποια στρατηγική επιλέγει την στήλη του ο i-οστός παίκτης, δηλαδή οι συναρτήσεις που διέπουν τις ξ_1,...,ξ_Ν
---
Το ζητούμενο είναι λοιπόν, η πιθανότητα του Ω:

από τύπο ολικής πιθανότητας.
Εδώ θα θεωρήσουμε ότι δεν είναι στημένη η κλήρωση, οπότε η τ.μ.
x ακολουθεί ομοιόμορφη κατανομή και τα ενδεχόμενα να βγει κάθε μια στήλη νικήτρια είναι ισοπίθανα: Σ_{k=1}^N P(
x=k) = N * P = 1, άρα P = 1/N. Αντικαθιστώντας στην (1):
P(Ω) = 1/Ν * Σ_{j=1}^Ν P(Ω|
x=j)
Πάμε τώρα να δούμε μια από τις εξαρτημένες πιθανότητες P(Ω|
x=j), με j=X. Για συντομία θα την γράψω P(X) αλλά να θυμόμαστε ότι συμβολίζει P(Ω|
x=X). H P(X) λοιπόν θα είναι 1- P(^X), δηλαδή 1 - το συμβάν κανένας παίκτης να έπαιξε την Χ στήλη. Η πιθανότητα αυτού του συμβάντος είναι λοιπόν, χρησιμοποιώντας την ανεξαρτησία από τα 2,3 όπως είπαμε πριν:

Άρα, το να βρούμε την σωστή απάντηση, ελλείψει παραδοχών για το ΠΩΣ παίζει ο κάθε παίχτης, δηλαδή για τις Φ, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Προφανώς και η παραδοχή του Nik από την οποία πηγάζει το άνω όριο για το P(Ω), ότι δηλαδή έχουμε έναν κάποιον αριθμό από διακριτές στήλες, εμμέσως είναι παραδοχή για το ΠΩΣ έπαιξαν οι παίκτες, αλλιώς δεν θα έβγαιναν ακριβώς τόσες διακριτές στήλες.
Εσύ έχεις εξακολουθήσει να παίρνεις "για την κάθε μια παιγμένη στήλη την πιθανότητα της αποτυχίας της να είναι η νικήτρια (1-1/ν)". Δηλαδή, λες ότι

Αυτό που λες
Ανίκητος βλέπουμε εδώ πως με ισοδυναμία ισχύει μόνο όταν όλες οι Φ είναι ομοιόμορφες κατανομές!
Λες πως έχει σημασία ποιος αριθμός κληρώθηκε για την πιθανότητα νικητή. Οι αριθμοί κληρώνονται από την κληρωτίδα όμως. Αν πρέπει να ξεφύγει και η συμπεριφορά της κληρωτίδας από την ομοιόμορφη κατανομή, νομίζω τότε ότι προεκτείνεις την μελέτη σου και στην κληρωτίδα. Είναι έτσι όπως το λέω;
Η κληρωτίδα είναι ομοιόμορφη!, δηλαδή x ~ U(1,N). Αυτό δεν αλλάζει ότι έχεις ξεχωριστά P(Ω|
x=j) για κάθε j όμως, γιατί αυτά εξαρτώνται από την πιθανότητα κάθε παίκτης να παίξει το κάθε j!
Ρίξτε μια ματιά για λάθη, αλλά νομίζω σωστά τα έγραψα.