Ασέβαστος έγραψε: ↑31 Μάιος 2023, 19:22
Feindflug έγραψε: ↑31 Μάιος 2023, 18:11
Ρε δικέ μου, είσαι ένας απλός εφαρμοστής-τεχνίτης και έχεις ανάγει αυτήν σου την ιδιότητα στο απόλυτο αξίωμα της ανθρωπότητος. Για να σου δώσω να καταλάβεις:
εγραψες ενα σεντονι εν πολλοις σωστο, ξεκινωντας απο λαθος παραδοχη. δεν ειμαι καν τεχνιτης. ερασιτεχνης ψευτομαστορακος ειμαι, και δεν εχω αναγαγει αυτη την ιδιοτητα σε τιποτα. δε μιλησα πουθενα για τον εαυτο μου, και ποσο σπουδαιος η οχι ειμαι.

καλα τα λες. τα αρχαια δεν εχω καταλαβει που κολλανε.

θες μηπως να πεςι οτι στις υψηλοτερες βαθμιδες της επιστημης, συννενοουνται στα αρχαια η κατι τετοιο; οτι για να φτιαξει καποιος ενα νεο υπεραγωγο μια νεα μεθοδο διαγνωσης καρκινου, να αναλυσει κοκκαλα 5 000 χρονων η οτι τετοιο, πρεπει να ξερει αρχαια ελληνικα; εστω, οτι βοηθανε καπου;
εννοειται οτι καλο ειναι να εχει αριστη γνωση της γλωσσας (της αγγλικης συνηθως

) για να μπορει να συννενοηεθι με σαφηνεια, να διαβασει και να καταλαβει οτι εχουν γραψει αλλοι κλπ.
εγω λεω οτι για να εχουμε περισσοτερους τετοιους, καλο θα ηταν οταν ειναι μικροι να τους φερνουμε σε επαφη με καποια ζωντανη μορφη επιστημης, τεχνολογιας, η και τεχνης, αντι να σπαταλαμε το χρονο τους με νεκρες γλωσσες.
Το ξέρω ρε δικέ μου ότι δεν είσαι τεχνίτης, ούτε ηλεκτρολόγος σε οικοδομές. Θέλησα να σου δείξω με το παράδειγμα αυτό, πόσο μικρόπνοα σκέφτεσαι.
Δεν θέλω να σου πω ότι στις υψηλότερες βαθμίδες της επιστήμης συνεννοούνται στα αρχαία, ούτε ότι σε λίγα χρόνια οι υπολογιστές θα μιλάνε αρχαία ελληνικά (ατάκα Βελόπουλου), ούτε κεραλοιφές της μάγισσας Κίρκης θέλω να σου πουλήσω.
Θέλω να σου πώ ότι εσύ γουστάρεις να έχει το αυτοκίνητό σου abs και esp, αλλά μέχρι να φτάσεις να αγοράσεις αυτό το αυτοκίνητο ή ένας μάστορας να σου αλλάξει τον αντίστοιχο αισθητήρα επειδή χάλασε, προϋπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που παρατήρησαν, διαπίστωσαν και βάφτισαν την κεντρομόλο δύναμη, την τριβή, την περίμετρο του τροχού κλπ. Δεν την είπαν Δύναμη Ουγκ, ούτε αυτό που μας κάνει να μην γλιστράμε, ούτε το γύρω γύρω ενός στρογγυλού πράγματος. Έδωσαν σαφείς ορισμούς για να διαχωρίσουν και να ορίσουν σαφείς έννοιες, που μετά από τόσα χρόνια έφτασαν να σου δίνουν την δυνατότητα να στρίβεις με 120 χλμ/ω και να μην φεύγεις στα χωράφια γύρω.
Αυτό έγινε διότι υπήρχε η αντίστοιχη γνώση μιας γλώσσας που μπορεί να αποδώσει τέτοιες έννοιες και άλλες πολλές διαφορετικές.
Μην κολλάς στο συγκεκριμένο παράδειγμα, με τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Ούτε επίσης γνωρίζω αν τα κείμενα και ο τρόπος που διδάσκονται στα σχολεία τα αρχαία, είναι ο καλύτερος. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι. Αλλά η καλή γνώση της γλώσσας, που προέρχεται από γνώση των αρχαίων είναι σημαντική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με κάποια επιστήμη και όχι απλά να παπαγαλίζει και να μαζεύει πτυχία και βαθμούς, ενώ παράλληλα είναι κι ένας ακόμα συνδετικός κρίκος και τρόπος να γνωρίσουμε την ιστορία και τους προγόνους μας.