Ουτε καν απο το τοματοζουμο που πέταξαν δεν αξιζουν περισσότερο.
Είναι η ανθρώπινη ζωή το κορυφαίο κριτήριο;
Re: Είναι η ανθρώπινη ζωή το κορυφαίο κριτήριο;
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Γιατί, είπα εγώ ότι το σύμπαν κάνει κάτι καλύτερο από εμάς; Αρχικά το σύμπαν είναι άλογο, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα πράγματα από εμάς. Αυτό που είπα είναι ότι δίνουμε υπερβολική σημασία στην «πολυτιμότητα» της ζωής μας, μιας ζωής που μοιάζει με κόκκο άμμου απέναντι στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.hellegennes έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 14:41Δηλαδή τι καλύτερο κάνει το άπειρο σύμπαν από εμάς; Χωρίς εμάς το σύμπαν δεν θα είχε σημασία. Δεν θα υπήρχε κάποιος για να το βλέπει, θα ήταν απλώς ύλη και ενέργεια σκορπισμένη. Και;ik_90 έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 14:00Τώρα θα ξεφύγω λίγο από το θέμα από τη μία, αλλά από την άλλη, ίσως και να εμβαθύνω στην ουσία τέτοιων ερωτημάτων.
Αυτά τα ερωτήματα, λοιπόν, καταδεικνύουν αυτό που επισήμανε η Γαλή, τον εγωκεντρισμό και την τόση σημασία που δίνουμε στη μίζερη, βαρετή, μικροαστική και μηδαμινή -σε σχέση με το άπειρο του σύμπαντος- ζωούλα μας.
“No idea is as absurd as the idea of progress.”
― Julius Evola, Revolt Against the Modern World
- hellegennes
Αυτό βασικά είναι καλύτερο ερώτημα. Ας το εξετάσουμε. Έστω ότι αμέσως μετά την τοματοχυσία, άρπαζε τον πίνακα ένας κλέφτης και έπαιρνε για ομήρους αυτές τις δυο. Μετά από κυνήγι της αστυνομίας, το αυτοκίνητό του ανατρέπεται και καταλήγει σε έναν ποταμό. Το ποτάμι τους παρασέρνει όλους αλλά πρώτα αυτές τις δυο. Εσύ είσαι παρακάτω στο ποτάμι και τους βλέπεις όλους να έρχονται. Τι κάνεις;
1. Απλώνεις το χέρι να πιάσεις αυτές τις δυο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείς να πιάσεις τον πίνακα, που ακολουθεί λίγα μέτρα πιο πίσω.
2. Αφήνεις αβοήθητες αυτές τις δυο να τις παρασύρει το ποτάμι και περιμένεις να φέρει το νερό τον πίνακα στα χέρια σου και να σώσεις αυτόν.
Σενάριο 2: Το ίδιο, αλλά ο πίνακας είναι στα χέρια του κλέφτη ακόμα.
1. Απλώνεις το χέρι να πιάσεις αυτές τις δυο, γνωρίζοντας ότι ο κλέφτης και ο πίνακας θα πάνε για βρούβες.
2. Αφήνεις αβοήθητες αυτές τις δυο και σώζεις τον κλέφτη μαζί με τον πίνακα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
3. Αφήνεις και τους τρεις και σώζεις τον πίνακα.hellegennes έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 15:02Αυτό βασικά είναι καλύτερο ερώτημα. Ας το εξετάσουμε. Έστω ότι αμέσως μετά την τοματοχυσία, άρπαζε τον πίνακα ένας κλέφτης και έπαιρνε για ομήρους αυτές τις δυο. Μετά από κυνήγι της αστυνομίας, το αυτοκίνητό του ανατρέπεται και καταλήγει σε έναν ποταμό. Το ποτάμι τους παρασέρνει όλους αλλά πρώτα αυτές τις δυο. Εσύ είσαι παρακάτω στο ποτάμι και τους βλέπεις όλους να έρχονται. Τι κάνεις;
1. Απλώνεις το χέρι να πιάσεις αυτές τις δυο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείς να πιάσεις τον πίνακα, που ακολουθεί λίγα μέτρα πιο πίσω.
2. Αφήνεις αβοήθητες αυτές τις δυο να τις παρασύρει το ποτάμι και περιμένεις να φέρει το νερό τον πίνακα στα χέρια σου και να σώσεις αυτόν.
1. Απλώνεις το χέρι να πιάσεις αυτές τις δυο, γνωρίζοντας ότι ο κλέφτης και ο πίνακας θα πάνε για βρούβες.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- hellegennes
Μα ποια είναι η σημασία της απεραντοσύνης του σύμπαντος και του σχετικού μας μεγέθους σ' αυτό αν το σύμπαν από μόνο του δεν έχει αξία;ik_90 έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 14:56Γιατί, είπα εγώ ότι το σύμπαν κάνει κάτι καλύτερο από εμάς; Αρχικά το σύμπαν είναι άλογο, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα πράγματα από εμάς. Αυτό που είπα είναι ότι δίνουμε υπερβολική σημασία στην «πολυτιμότητα» της ζωής μας, μιας ζωής που μοιάζει με κόκκο άμμου απέναντι στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
εννοείται αλλά τόσες σελίδες αυτό διαβάζουμε,για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής γενικά,ενώ όλοι ή σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να σκοτώσουν για τη μόνα λίζα-με τη μόνα λίζα-χωρίς τη μόνα λίζα
Ακριβώς γι' αυτό ανέφερα τους μανδαρίνους, σε προηγούμενο μήνυμα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- hellegennes
Μόνο στο πρώτο σενάριο αυτό. Στο δεύτερο σώζεις απαραίτητα και τον κλέφτη, αφού κρατάει τον πίνακα στα χέρια του και δεν τον αφήνει.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 15:043. Αφήνεις και τους τρεις και σώζεις τον πίνακα.hellegennes έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 15:02Αυτό βασικά είναι καλύτερο ερώτημα. Ας το εξετάσουμε. Έστω ότι αμέσως μετά την τοματοχυσία, άρπαζε τον πίνακα ένας κλέφτης και έπαιρνε για ομήρους αυτές τις δυο. Μετά από κυνήγι της αστυνομίας, το αυτοκίνητό του ανατρέπεται και καταλήγει σε έναν ποταμό. Το ποτάμι τους παρασέρνει όλους αλλά πρώτα αυτές τις δυο. Εσύ είσαι παρακάτω στο ποτάμι και τους βλέπεις όλους να έρχονται. Τι κάνεις;
Αλλά αλήθεια, θα έβλεπες έστω κι αυτές τις δυο να σε βλέπουν, να σου φωνάζουν να απλώσεις το χέρι και θα παρακολουθούσες να τις παρασύρει μακριά σου το ποτάμι; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Φτάσαμε στο σημείο ολα τα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού -μαζί βέβαια με τα πολλά αρνητικά βέβαια που επέφεραν- να λοιδορούνται από λοβοτομημένα άτομα που θα προτιμούσαν να μην υπάρχει τέχνη, τεχνολογία (εκτός από smartphones για να κοπρίζουν στα σόσιαλ όλη μέρα), επιστήμες κ.α. Ζούμε μια εποχή στην οποία ο άνθρωπος αναζητητής, που δοκιμάζει τα όριά του συνεχώς και θέλει να τα σπάσει, που θέλει να ανακαλύπτει νέους κόσμους και τόσα άλλα πεθαίνει και αφήνει τη θέση του σε έναν φοβισμένο ανθρωπάκο που η μέγιστη έγνοια του είναι η διαφύλαξη της βολής και της ασφάλειάς του.
Οκ, αν ο κλέφτης πάει πακέτο με τον πίνακα, τότε δεν παίζει ο κλέφτης ως επιλογή.hellegennes έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 15:07Μόνο στο πρώτο σενάριο αυτό. Στο δεύτερο σώζεις απαραίτητα και τον κλέφτη, αφού κρατάει τον πίνακα στα χέρια του και δεν τον αφήνει.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 15:043. Αφήνεις και τους τρεις και σώζεις τον πίνακα.hellegennes έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 15:02
Αυτό βασικά είναι καλύτερο ερώτημα. Ας το εξετάσουμε. Έστω ότι αμέσως μετά την τοματοχυσία, άρπαζε τον πίνακα ένας κλέφτης και έπαιρνε για ομήρους αυτές τις δυο. Μετά από κυνήγι της αστυνομίας, το αυτοκίνητό του ανατρέπεται και καταλήγει σε έναν ποταμό. Το ποτάμι τους παρασέρνει όλους αλλά πρώτα αυτές τις δυο. Εσύ είσαι παρακάτω στο ποτάμι και τους βλέπεις όλους να έρχονται. Τι κάνεις;
Αλλά αλήθεια, θα έβλεπες έστω κι αυτές τις δυο να σε βλέπουν, να σου φωνάζουν να απλώσεις το χέρι και θα παρακολουθούσες να τις παρασύρει μακριά σου το ποτάμι; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Εγώ πάντως, τόσο τον κλέφτη όσο και αυτές τις δυο, τους βλέπω ως αντικοινωνικά/απολύτως εγωκεντρικά στοιχεία και σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν έχω ιδιαίτερες ευαισθησίες γιατί γενικώς δεν το πολυέχω με τους άσωτους υιούς. Είμαι ακόμη ατελής, το ομολογώ.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Κόλλησες στο σύμπαν εσύ. Έχει μια χαρά σημασία όταν το παίρνουμε ως μέτρο σύγκρισης με την ολιγόχρονη ζωή μας γιατί μας «γειώνει» όταν ξεφεύγουμε και νομίζουμε ότι η ζωή μας πια έχει τόσο μεγάλη σημασία.hellegennes έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 15:04Μα ποια είναι η σημασία της απεραντοσύνης του σύμπαντος και του σχετικού μας μεγέθους σ' αυτό αν το σύμπαν από μόνο του δεν έχει αξία;ik_90 έγραψε: ↑20 Δεκ 2022, 14:56Γιατί, είπα εγώ ότι το σύμπαν κάνει κάτι καλύτερο από εμάς; Αρχικά το σύμπαν είναι άλογο, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κάνει ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα πράγματα από εμάς. Αυτό που είπα είναι ότι δίνουμε υπερβολική σημασία στην «πολυτιμότητα» της ζωής μας, μιας ζωής που μοιάζει με κόκκο άμμου απέναντι στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.
Άλλα, και στα πιο πρακτικά, ακόμα και με όλη την ανθρωπότητα να συγκρίνουμε τη ζωή μας, πάλι η ίδια διαπίστωση έρχεται. Ο άνθρωπος που θέλει να προσφέρει κάτι, που θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του και να μην περάσει σαν ένας απλός ανθρωπάκος, πρέπει να απαγκιστρωθεί από την παραπάνω λογική. Αυτό.
Αν η ζωή ήταν το κορυφαίο κριτήριο δεν θα υπήρχαν πόλεμοι και επαναστάσεις. Προφανώς στην κορυφή βρίσκονται οι πολιτισμικές αξίες των λαών.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
Azzurra Carnelos
Επίσης δεν θα υπήρχαν αυτοκίνητα πλοια κλπ αν προείχε η ανθρώπινη ζωή.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Azzurra Carnelos
Azzurra Carnelos
Ναι, αλλά εδώ δεν μιλάμε για λαούς αλλά για το κίνητρο/κοσμοαντίληψη/αντίδραση του κάθε ανθρώπου σε πραγματικό χρόνο.
Και για την ακρίβεια, στην πρώτη επιλογή που σκέφτεται αυθόρμητα ο καθένας. Το τι θα έκανε, είναι άγνωστο.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Εννοείς ότι αν έπιανε φωτιά το δωμάτιο που είναι το παιδί σου και συγχρόνως το αυτοκίνητο σου ενώ εσύ είχες στο χέρι σου ένα λάστιχο με νερό ή έναν πυροσβεστήρα, θα έτρεχες να ψεκάσεις πρώτα το αυτοκίνητο;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Ποιο είναι το κύριο κριτήριο, βάσει του οποίου ψηφίζετε στις εκλογές;
από Γράφων » 31 Μάιος 2023, 16:56 » σε Φιλοσοφία πολιτικής - 105 Απαντήσεις
- 3101 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Γράφων
04 Ιουν 2023, 17:41
-
-
- 41 Απαντήσεις
- 1533 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Οργισμένος
04 Φεβ 2024, 17:33
-
-
Νέα δημοσίευση Τα νησιά είναι μόνο για το κορυφαίο 20% - 30% της ελληνικής κοινωνίας και για τους ξένους.
από Frappezitis » 18 Ιουν 2023, 15:27 » σε Εσωτερική Πολιτική - 188 Απαντήσεις
- 4688 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
28 Ιουν 2023, 21:56
-
-
-
Νέα δημοσίευση Μια κατ' ουσίαν προαναγγελθείσα ανθρώπινη απώλεια.
από Maspoli » 18 Δεκ 2023, 07:43 » σε Εγκληματικότητα - 111 Απαντήσεις
- 2667 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Zelda
20 Δεκ 2023, 19:48
-