Η αυτό το γυμνό.....
.

.
Δώρο τό καρεκλάκι.....

.

.
ναι, το ατμισμα του ξυλου για να λυγισει είναι μέθοδος ινδιάνικη του προπερασμένου αιώνα .
αν δεν έχεις εσύ χώρο φίλε, εμείς κλαψ λυγμChilloutbuddy έγραψε: ↑05 Απρ 2021, 06:26Ρε παιδιά η κατασκευή κανώ/καγιάκ χρειάζεται καθόλου αμελητέες γνώσεις ξυλουργικής/μηχανές/εργαλεία/καλούπια, είναι υψηλού επιπέδου πρότζεκτ. Και δεν αξίζει να τα αποκτήσεις αν είναι να φτιάξεις μόνο ένα. Μόνο τα καλούπια για τα ατμίσματα/λυγίσματα θα σου φάνε βδομάδες για να τα φέρεις ακριβώς γιατί θέλουν δοκιμή/αποτυχία/επανάληψη, και μετά τι; τα πετάς;
Σε κάθε περίπτωση είναι γαμάτο πρότζεκτ, εγώ το λιγουρεύομαι χρόνια αλλά απλά δεν έχω αρκετό χώρο. Αν τον έχεις (και ψήνεσαι να επενδύσεις το χρόνο/χρήμα για τα άλλα που είπαμε), μία συμβουλή έχω μόνο: τουλάχιστον το πρώτο μην το τολμήσεις χωρίς σχέδια, αξίζει να δώσεις ένα κατοστάρικο σε κάποιον δοκιμασμένο σαν τον Nick Schade να σου στείλει ένα σχέδιο που τουλάχιστον θα ξέρεις ότι όταν/(αν) το τελειώσεις θα πλέει σωστά:
https://www.guillemot-kayaks.com/catalog
Και μετά πήγαινε στο γιουτουμπ του να δεις πώς το χτίζει βήμα βήμα. Είναι παραπλανητική διαδικασία, φαίνεται εύκολη αλλά δεν είναι. Μπορείς να φας χρόνια μόνο να συζητάς ποιά είναι η καλύτερη εποξική κόλλα ή οι καλύτερες βίδες, μπες σε φόρουμ ερασιτεχνών ναυπηγών και θα δεις τι εννοώ. Και θέλει καλό χέρι και μάτι γιατί σε πολλές ενώσεις δεν υπάρχει ούτε καλούπι ούτε σχέδιο, είναι 100% τεχνίτης.
καθε φορά που ετοιμάζομαι να παραγγειλω δισκοπρίονο πάγκου Makita mlt100n ή Dewalt 745, εσένα θυμάμαι και διστάζω και τελικά το αναβάλω,Chilloutbuddy έγραψε: ↑05 Απρ 2021, 07:29Όχι ρε συ μη τους λες τέτοια και τρομάζω LOL
Aν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία και εμπιστοσύνη στα χέρια σου, το να βάζεις πηχάκια όρθια και να τα διαιρείς κατά πάχος στο δισκοπρίονο είναι σίγουρη συνταγή για να χάσεις δάχτυλα ή να σου εκσφενδονίσει το πριόνι το πηχάκι σαν ακόντιο στη μούρη.
Το κόβεις στο περίπου στην κορδέλα, ή το αγοράζεις ήδη στο περίπου σωστό πάχος, και μετά το φέρνεις ακριβώς στο πάχος που θέλεις στον ξεχονδριστήρα, αυτή είναι η ασφαλής μέθοδος
Αυτοί εδώ είναι νέοι στο άθλημα ρε συ, θα φάνε κανα χέρι και θα τους έχουμε τύψεις μετά
Βασικα παιδιά τρυπάνι, κατσαβίδι, σφυρί, πριόνι χειρός. Αν χρειάζεται τίποτα άλλο το πρότζεκτ καλύτερα δώστε τα έξω σε κανα ξυλουργό να σας τα κόψει.
Tα καλούπια δεν είναι μόνο για ατμίσματα, είναι και για να δώσουν τις βασικές διαστάσεις και να έχεις κάτι να ακουμπήσεις πάνω όλα αυτά τα πηχάκια όσο να τα δέσεις.ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: ↑05 Απρ 2021, 19:11.
Φίλε την ίδια διαφωνία είχα με έναν φίλο απο το 2002 όταν φτιάχναμε τό πρώτο ιστιοφόρο στό Χέρενταλ του Βελγίου.....
Τί πα να πεί ας πούμε.....να πλέει σωστά ;;;
Αν θά πιάνει ας πούμε αγωνιστικές επιδόσεις ;;; ....όχι.....φαντάσου εγώ που θα του βάλω και πλωτήρες.....
Υπάρχουν πολλές διαφορετικού είδους γάστρες.....ανάλογα τη λειτουργία που θέλεις να έχεις.....
Εκτός τής στρίπ μεθόδου.....τα υπόλοιπα κανώ είναι πολύ ευκολότερα κατασκευαστικά.....
Ατμίσματα ας πούμε δέν χρειάζονται καθόλου στά ρίμπς.....αν επιλέξεις κόντρα πλακέ 0.3 .....η 2 ή 3 μαζί κολλητά 0.30.....
ή συνδέσης κομμένα καμπυλωτά 3 ή 5 μικρά ξύλα.....
Παρατήρησε αυτό καί πές μου που υπάρχουν δυσκολίες.....
.
.
μια χαρούλα, τον έχω δει κι εγώ τον συγκεκριμένο στο youtube (στις περισσότερες χώρες πουλιέται σε lidl/aldi) και θα τον αγόραζα ευχαρίστως αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω πουθενά. Ό,τι πρέπει για μικροδουλειές, αν σου τύχει μεγαλύτερη περνάς από ένα ξυλουργείο και στην κάνουν σε 10 λεπτά. Τελικά αγόρασα μια απομίμηση Stanley #7 η οποία κόστισε περισσότερο απ'τον ξεχονδριστήρα σου αλλά έχει και το χαβαλέ τηςdna replication έγραψε: ↑06 Απρ 2021, 01:22Εχω έναν ξεχονδριστήρα της πλάκας απο τη Γερμανία της Κινας που αν είναι μαλακό το ξυλο μπορεί και να το ξεχονδρίσει σε αρκετά περάσματα
αυτόν εδώ
Chilloutbuddy έγραψε: ↑06 Απρ 2021, 02:32Tα καλούπια δεν είναι μόνο για ατμίσματα, είναι και για να δώσουν τις βασικές διαστάσεις και να έχεις κάτι να ακουμπήσεις πάνω όλα αυτά τα πηχάκια όσο να τα δέσεις.ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: ↑05 Απρ 2021, 19:11.
Φίλε την ίδια διαφωνία είχα με έναν φίλο απο το 2002 όταν φτιάχναμε τό πρώτο ιστιοφόρο στό Χέρενταλ του Βελγίου.....
Τί πα να πεί ας πούμε.....να πλέει σωστά ;;;
Αν θά πιάνει ας πούμε αγωνιστικές επιδόσεις ;;; ....όχι.....φαντάσου εγώ που θα του βάλω και πλωτήρες.....
Υπάρχουν πολλές διαφορετικού είδους γάστρες.....ανάλογα τη λειτουργία που θέλεις να έχεις.....
Εκτός τής στρίπ μεθόδου.....τα υπόλοιπα κανώ είναι πολύ ευκολότερα κατασκευαστικά.....
Ατμίσματα ας πούμε δέν χρειάζονται καθόλου στά ρίμπς.....αν επιλέξεις κόντρα πλακέ 0.3 .....η 2 ή 3 μαζί κολλητά 0.30.....
ή συνδέσης κομμένα καμπυλωτά 3 ή 5 μικρά ξύλα.....
Παρατήρησε αυτό καί πές μου που υπάρχουν δυσκολίες.....
.
.
Όλες αυτές τις καμπύλες έχουν τη σημασία τους, γιατί να τις μαντέψεις με το μάτι; Να πλέει σωστά εννοώ βασικά να μην αναποδογυρίζει πιό εύκολα απ'όσο χρειάζεται, και να μην πλέει στο νερό πιό βαθιά απ'όσο χρειάζεται όταν είναι φορτωμένο.
Η ταχύτητα και το βάρος είναι το λιγότερο, αλλά κι αυτά γιατί να τα κόψεις με το μάτι όταν υπάρχει στην ανθρωπότητα εμπειρία χιλιάδων χρόνων στο σχεδιασμό βάρκας; Eπίσης, οι ωφέλιμοι χώροι, πόσο πλατιά μπορείς να την κάνεις για να είναι άνετη χωρίς να θυσιάζεις κάτι άλλο.
?