Γυναικοκτονία, η λέξη που δεν λέμε...

Φιλοσοφία πολιτικής
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Γυναικοκτονία, η λέξη που δεν λέμε...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Αύγ 2022, 23:29

Αλλά κάποιοι θεωρούν ότι θα λυθεί το ζήτημα με ...λογοτεχνικούς όρους.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 22 Αύγ 2022, 23:37

ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 23:27
Χαοτικός έγραψε:
22 Αύγ 2022, 22:39
SUV έγραψε:
22 Αύγ 2022, 22:30

Αφού το λέει για να υποστηρίξει οτι το ποσοστό της πραγματική βίας ειναι πολύ χαμηλό
Εντάξει, εαν είναι δικηγόρος και τα στοιχεία του τόσο αναλυτικά και δεδομένα, πάσο, τί να πω
Τελος πάντων
Όχι δεν είναι χαμηλό το ποσοστό. Ποιος τα γαμεί τα στοιχεία μωρέ κι αν είναι δικηγόρος ο άλλος; Δεν ξέρουμε που μεγαλώσαμε; Λένε ότι δεν υπάρχει βία γενικά κατά των γυναικών; Μαλακίες λένε και πάμε παρακάτω.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον δικαιολογείται νομικά η βία κατά των γυναικών. Αν δεν δικαιολογείται και είναι κοινωνικό και όχι νομικό ζήτημα, σαφώς και είναι μία πομφόλυγα η προσθήκη του όρου "γυναικοκτονία".
Έχω ξαναπεί ότι μια λέξη πάντα είναι χρήσιμη κάπου. Σε κάποιο πλαίσιο. Μπορεί δε, Να χρησιμοποιείται και να δώσει διαφορετικά νοήματα σε διαφορετικές καταστάσεις. Φιλολογικά είναι μια χαρά σωστή. Είναι ο φόνος κάθε γυναίκας. Για οποιονδήποτε λόγο.
Αν τώρα μία κοινωνία ζει μια συνθήκη που θα την οδηγήσει στο να περιορίσει το νόημα σε πιο ειδικές περιπτώσεις, η ιστορία θα δείξει ότι καλώς έγινε το εγχείρημα. Εγώ σήμερα δεν βλέπω τον λόγο να λέγεται γυναικοκτονία και το έχω πει.

Που να ξέρω πότε δικαιολογείται νομικά; Λογικά σε καμιά κατάσταση προστασίας ζωής. Κοινωνικά νομίζω ότι μιλάμε εδώ. Και ναι υπάρχει βία και σεξισμός Και θα υπάρχει όσο οι άνθρωποι ευλογούν τις εξουσίες.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 22 Αύγ 2022, 23:51

Όταν μια δολοφονία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνεται τακτικά, φυσικά και θα την ξεχωρίσεις. Και θα την μελετήσεις να βρεις τις αιτίες και θα την δικάσεις διαφορετικά.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Αύγ 2022, 23:57

Χαοτικός έγραψε:
22 Αύγ 2022, 23:37
ΓΑΛΗ έγραψε:
Χαοτικός έγραψε:
22 Αύγ 2022, 22:39

Όχι δεν είναι χαμηλό το ποσοστό. Ποιος τα γαμεί τα στοιχεία μωρέ κι αν είναι δικηγόρος ο άλλος; Δεν ξέρουμε που μεγαλώσαμε; Λένε ότι δεν υπάρχει βία γενικά κατά των γυναικών; Μαλακίες λένε και πάμε παρακάτω.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον δικαιολογείται νομικά η βία κατά των γυναικών. Αν δεν δικαιολογείται και είναι κοινωνικό και όχι νομικό ζήτημα, σαφώς και είναι μία πομφόλυγα η προσθήκη του όρου "γυναικοκτονία".
Έχω ξαναπεί ότι μια λέξη πάντα είναι χρήσιμη κάπου. Σε κάποιο πλαίσιο. Μπορεί δε, Να χρησιμοποιείται και να δώσει διαφορετικά νοήματα σε διαφορετικές καταστάσεις. Φιλολογικά είναι μια χαρά σωστή. Είναι ο φόνος κάθε γυναίκας. Για οποιονδήποτε λόγο.
Αν τώρα μία κοινωνία ζει μια συνθήκη που θα την οδηγήσει στο να περιορίσει το νόημα σε πιο ειδικές περιπτώσεις, η ιστορία θα δείξει ότι καλώς έγινε το εγχείρημα. Εγώ σήμερα δεν βλέπω τον λόγο να λέγεται γυναικοκτονία και το έχω πει.

Που να ξέρω πότε δικαιολογείται νομικά; Λογικά σε καμιά κατάσταση προστασίας ζωής. Κοινωνικά νομίζω ότι μιλάμε εδώ. Και ναι υπάρχει βία και σεξισμός Και θα υπάρχει όσο οι άνθρωποι ευλογούν τις εξουσίες.
Μα το ζητούμενο της συζήτησης (όχι μόνον στο πχόρουμ, γενικότερα) δεν είναι η καθιέρωση του όρου "γυναικοκτονία" ως κοινωνικού αλλά ως νομικού όρου. Στο αμιγώς κοινωνικό πλαίσιο, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τα πως και γιατί.

Νομικώς, μπορεί να λειτουργήσει ως μία στοιχειωδώς λογική προσθήκη, μόνον αν οι ποινές είναι πιο αυστηρές στις περιπτώσεις γυναικοκτονίας. Αν δεν είναι και παίζουν στα συνήθη πλαίσια, όποιος θεωρεί ότι οι γυναικοκτονίες θα μειωθούν επειδή στη χειρότερη θα έχουν ποινή δυο μήνες παραπάνω από τις υπόλοιπες ----κτονίες, είναι απίστευτα αφελής, δε νομίζεις;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Σιχαμερίων Αθλιοζήλευτος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σιχαμερίων Αθλιοζήλευτος » 23 Αύγ 2022, 00:01

Naida έγραψε:
22 Αύγ 2022, 23:51
Όταν μια δολοφονία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνεται τακτικά, φυσικά και θα την ξεχωρίσεις. Και θα την μελετήσεις να βρεις τις αιτίες και θα την δικάσεις διαφορετικά.
'Οπως δικηγοροκτονία, μπακαλοκτονία, ιχθυοπωλωκτονία;
Βούτυρα-Έλαια-Λίπη

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 23 Αύγ 2022, 00:21

ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 23:57
Χαοτικός έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

Μα το ζητούμενο της συζήτησης (όχι μόνον στο πχόρουμ, γενικότερα) δεν είναι η καθιέρωση του όρου "γυναικοκτονία" ως κοινωνικού αλλά ως νομικού όρου. Στο αμιγώς κοινωνικό πλαίσιο, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τα πως και γιατί.

Νομικώς, μπορεί να λειτουργήσει ως μία στοιχειωδώς λογική προσθήκη, μόνον αν οι ποινές είναι πιο αυστηρές στις περιπτώσεις γυναικοκτονίας. Αν δεν είναι και παίζουν στα συνήθη πλαίσια, όποιος θεωρεί ότι οι γυναικοκτονίες θα μειωθούν επειδή στη χειρότερη θα έχουν ποινή δυο μήνες παραπάνω από τις υπόλοιπες ----κτονίες, είναι απίστευτα αφελής, δε νομίζεις;
Ας βρουν τρόπο οι των κοινωνικών επιστημών. Κοινωνιολόγοι, νομικοί, πολιτικοί.
Ασφαλώς και η ιστορία μας έχει δείξει ότι είναι θέμα σοφίας και σοφής διαχείρισης. αν παρατηρηθεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής της κοινωνίας (έτσι, κάπως), θα κάνει ο αρμόδιος μια ιδιαίτερη πατέντα για να προστατέψει από το πρόβλημα. Μου έρχεται ας πούμε η άμεση φυλάκιση των χούλιγκανς χωρίς δικαστήριο τότε στην Αγγλία. Δηλαδή ξεχωρίζεις μια κατάσταση. όχι απαραίτητα γιατί είναι τραγικά πολύ χειρότερη, αλλά γιατί εκτιμάς ότι χρίζει προτεραιότητας ένα φαινόμενο. Εδώ πάλι είχαν ποινές εκτελέσιμες στα 4/5 για τους ναρκοποινίτες ενώ φονιάδες και βιαστές είχαν δικαίωμα αναστολής στα 3/5. Προφανώς είχε παραγίνει το κακό. Έπρεπε και η κοινωνία να νιώσει ασφάλεια και να χτυπηθεί το κακό πιο δυναμικά.
Εδώ τώρα δεν βλέπω κανένα λόγο να ξεχωριστεί το έγκλημα που προέρχεται από σεξιστική διάθεση. Τη μαλακία είναι αυτό; Θα φτιάξεις νοοτροπία και θα φυτέψεις αξίες με ποινικό τρόπο; Είναι δυνατόν να καταδικαστεί το πως σε βλέπω εσένα; Όπως γουστάρω και όπως μπορώ σε βλέπω. Σε βλέπω σαν εχθρό μου που ήρθες από άλλον πλανήτη να με καταστρέψεις και σε σκοτώνω για να γλιτώσω. Είναι πιο κακό δηλαδή και πιο ανησυχητικό να σε σκότωνα πάνω σε ληστεία; Είναι πιο κουλ κοινωνικά;
και πως νομίζεις ότι θα αποδυναμωθεί το φαινόμενο που αφού έχει πάρει διαστάσεις και σε ανησυχεί καθαρά πλέον, που σημαίνει ότι κάτι το γεννάει και το αναπαράγει και δεν είναι τυχαίο. Αντί να ψάξεις να βρεις το αίτιο λοιπόν, θα βάλεις... τι; Δις ισόβια και να βλέπει κάθε 15 μέρες τον ΣΑΤΑΝΙΚΟ από κοντά για έξτρα τιμωρία; Θα τα κλάσεις στο φαινόμενο. Αφού την αιτία δεν την έχεις καν πλησιάσει.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 23 Αύγ 2022, 08:34

Χαοτικός έγραψε:
23 Αύγ 2022, 00:21
ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 23:57
Χαοτικός έγραψε:

Ας βρουν τρόπο οι των κοινωνικών επιστημών. Κοινωνιολόγοι, νομικοί, πολιτικοί.
Ασφαλώς και η ιστορία μας έχει δείξει ότι είναι θέμα σοφίας και σοφής διαχείρισης. αν παρατηρηθεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής της κοινωνίας (έτσι, κάπως), θα κάνει ο αρμόδιος μια ιδιαίτερη πατέντα για να προστατέψει από το πρόβλημα. Μου έρχεται ας πούμε η άμεση φυλάκιση των χούλιγκανς χωρίς δικαστήριο τότε στην Αγγλία. Δηλαδή ξεχωρίζεις μια κατάσταση. όχι απαραίτητα γιατί είναι τραγικά πολύ χειρότερη, αλλά γιατί εκτιμάς ότι χρίζει προτεραιότητας ένα φαινόμενο. Εδώ πάλι είχαν ποινές εκτελέσιμες στα 4/5 για τους ναρκοποινίτες ενώ φονιάδες και βιαστές είχαν δικαίωμα αναστολής στα 3/5. Προφανώς είχε παραγίνει το κακό. Έπρεπε και η κοινωνία να νιώσει ασφάλεια και να χτυπηθεί το κακό πιο δυναμικά.
Εδώ τώρα δεν βλέπω κανένα λόγο να ξεχωριστεί το έγκλημα που προέρχεται από σεξιστική διάθεση. Τη μαλακία είναι αυτό; Θα φτιάξεις νοοτροπία και θα φυτέψεις αξίες με ποινικό τρόπο; Είναι δυνατόν να καταδικαστεί το πως σε βλέπω εσένα; Όπως γουστάρω και όπως μπορώ σε βλέπω. Σε βλέπω σαν εχθρό μου που ήρθες από άλλον πλανήτη να με καταστρέψεις και σε σκοτώνω για να γλιτώσω. Είναι πιο κακό δηλαδή και πιο ανησυχητικό να σε σκότωνα πάνω σε ληστεία; Είναι πιο κουλ κοινωνικά;
και πως νομίζεις ότι θα αποδυναμωθεί το φαινόμενο που αφού έχει πάρει διαστάσεις και σε ανησυχεί καθαρά πλέον, που σημαίνει ότι κάτι το γεννάει και το αναπαράγει και δεν είναι τυχαίο. Αντί να ψάξεις να βρεις το αίτιο λοιπόν, θα βάλεις... τι; Δις ισόβια και να βλέπει κάθε 15 μέρες τον ΣΑΤΑΝΙΚΟ από κοντά για έξτρα τιμωρία; Θα τα κλάσεις στο φαινόμενο. Αφού την αιτία δεν την έχεις καν πλησιάσει.
:goodpost:
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 23 Αύγ 2022, 09:36

Χαοτικός έγραψε:
23 Αύγ 2022, 00:21
Εδώ τώρα δεν βλέπω κανένα λόγο να ξεχωριστεί το έγκλημα που προέρχεται από σεξιστική διάθεση. Τη μαλακία είναι αυτό; Θα φτιάξεις νοοτροπία και θα φυτέψεις αξίες με ποινικό τρόπο; Είναι δυνατόν να καταδικαστεί το πως σε βλέπω εσένα; Όπως γουστάρω και όπως μπορώ σε βλέπω.
Με την ίδια λογική να καταργήσουμε και την προμελέτη από τα εγκλήματα. Τι μας νοιάζει αν ο άλλος σχεδίαζε το φόνο; Σωστά;

Το πρόβλημα δεν είναι το πως με βλέπεις, αλλά ότι εγκληματείς εναντίον μου επειδή με βλέπεις έτσι.
Βλέπε με όπως θέλεις, αρκεί να συμπεριφέρεσαι ως κύριος απέναντί μου.

Σε βλέπω σαν εχθρό μου που ήρθες από άλλον πλανήτη να με καταστρέψεις και σε σκοτώνω για να γλιτώσω. Είναι πιο κακό δηλαδή και πιο ανησυχητικό να σε σκότωνα πάνω σε ληστεία; Είναι πιο κουλ κοινωνικά;
Ναι. Επειδή όταν ληστεύεις κάποιον δεν τον στοχεύεις με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του.
Η στοχοποίηση ανθρώπων που βρίσκονται σε ευάλωτη κοινωνική θέση είναι ευκολότερη και η αντίδραση των θυμάτων δυσκολότερη.
Σε πρώτη φάση, μπες εσύ στη φυλακή για λίγα χρόνια και θα δούμε πώς θα αντιληφθούν οι επόμενοι τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους τους.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 23 Αύγ 2022, 09:50, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 23 Αύγ 2022, 09:43

Hunkar Begendi έγραψε:
23 Αύγ 2022, 00:01
Naida έγραψε:
Και η εγκεφαλοκτονία συνηθίζεται στις μέρες μας.
Κυκλοφορούν πολλά ανεγκέφαλα ποστς.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 23 Αύγ 2022, 09:52

ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 23:29
Αλλά κάποιοι θεωρούν ότι θα λυθεί το ζήτημα με ...λογοτεχνικούς όρους.
Ποιο ζήτημα;
Εδώ αρνείσαι ότι υπάρχει ζήτημα.
Ξαφνικά ανακάλυψες ζήτημα αλλά δεν σου άρεσε ο όρος;

Κόψε τα μουφατζιλίκια Γαλέ.

Άβαταρ μέλους
Σιχαμερίων Αθλιοζήλευτος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σιχαμερίων Αθλιοζήλευτος » 23 Αύγ 2022, 10:11

stavmanr έγραψε:
23 Αύγ 2022, 09:43
Hunkar Begendi έγραψε:
Naida έγραψε:
Αποφάσισε ρε φίλε
stavmanr έγραψε:
22 Αύγ 2022, 18:51
Η ποιότητα του φόρουμ αφορά την ελευθερία κατάθεσης άποψης και την διαφορετικότητα των απόψεων που εκφράζονται.

Είναι από τα εξαιρετικά φόρουμ, ακόμα και μέσα στη χαζομάρα πολλών νημάτων.
posting.php?mode=quote&f=29&p=2629455
Βούτυρα-Έλαια-Λίπη

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 23 Αύγ 2022, 10:12

Hunkar Begendi έγραψε:
23 Αύγ 2022, 10:11
stavmanr έγραψε:
23 Αύγ 2022, 09:43
Hunkar Begendi έγραψε:

Αποφάσισε ρε φίλε
stavmanr έγραψε:
22 Αύγ 2022, 18:51
Η ποιότητα του φόρουμ αφορά την ελευθερία κατάθεσης άποψης και την διαφορετικότητα των απόψεων που εκφράζονται.

Είναι από τα εξαιρετικά φόρουμ, ακόμα και μέσα στη χαζομάρα πολλών νημάτων.
posting.php?mode=quote&f=29&p=2629455
Το έχω αποφασίσει εδώ και καιρό.
Το φόρουμ είναι από τα κορυφαία διότι φιλοξενεί μεταξύ των άλλων κι ανεγκέφαλα σχόλια. Η διαφορετικότητα στο maximum.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Αύγ 2022, 10:42

Naida έγραψε:
Και μέχρι ποια χρονολογία θα φτάσει η διερεύνηση της αιτίας; Στην απαρχή της ανθρωπότητας; Γιατί έτσι όπως το πάτε, τα αίτια της κοινωνικής συμπεριφοράς ξεκινούν από τότε.

Με λίγα λόγια, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε φόνου δεν είναι μόνον το φύλο του θύματος και του θύτη αλλά και άλλα πράγματα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 23 Αύγ 2022, 10:45

ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Αύγ 2022, 10:42
Naida έγραψε:
Και μέχρι ποια χρονολογία θα φτάσει η διερεύνηση της αιτίας; Στην απαρχή της ανθρωπότητας; Γιατί έτσι όπως το πάτε, τα αίτια της κοινωνικής συμπεριφοράς ξεκινούν από τότε.

Με λίγα λόγια, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε φόνου δεν είναι μόνον το φύλο του θύματος και του θύτη αλλά και άλλα πράγματα.
Η αιτία είναι γνωστή . Οι τρόποι αντιμετώπισης της δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι. Το παλεύουμε ως κοινωνία όμως.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 23 Αύγ 2022, 10:51

ΓΑΛΗ έγραψε:
23 Αύγ 2022, 10:42
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι : θα έφτανε ο θύτης στο συγκεκριμένο έγκλημα αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη ρατσιστική νοοτροπία να του σουβλίζει τον προμετωπιαίο λοβό;
Αν μπορεί να αποδειχθεί ότι το έγκλημα έγινε ανεξάρτητα από το φύλο του θύματος, καλώς. Αν μπορεί να δοθεί μία πειστική εξήγηση που να τεκμηριώνει ένα τέτοιο έγκλημα ως έγκλημα ανεξάρτητο από τη διάκριση φύλου, καλώς.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών