Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 7944
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 30 Σεπ 2020, 21:04

Το θέμα εξετάζει την πιθανή σχέση του Απόλλωνα και του γιου του, Ασκληπιού, όσον αφορά την ιατρική τους έκφανση με μια θεότητα της αρχαίας Ανατολής και συγκεκριμένα της ακκαδικής-βαβυλωνιακής παράδοσης. Πρόκειται για την θεότητα Azugallatu (Γκούλα) της Μεσοποταμίας.

Παραθέτω λοιπόν αποσπάσματα από το εξαίρετο βιβλίο του Walter Burkert, Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός – Η Επίδραση της Ανατολής, (με λίγες τροποποιήσεις και συντομεύσεις) που προσπαθούν να τεκμηριώσουν την παραπάνω σχέση. Ξεκινάμε.
.....................................................................................

Στο ιερό της Ήρας στη Σάμο βρέθηκαν λίγα μικρά αγαλματίδια ανατολικής προέλευσης της αρχαϊκής εποχής που αποτελούν μια από τις ισχυρότερες μαρτυρίες για βαβυλωνιακές εισαγωγές όσον αφορά δαίμονες νόσων και θεράποντες ιατρούς. Τα χάλκινα αυτά αγάλματα αναπαριστούν έναν άνδρα σε στάση προσευχής μαζί με έναν σκύλο. Όπως επιβεβαιώνουν παρόμοια ευρήματα από τη Βαβυλωνία και κείμενα σε σφηνοειδή γραφή, οι μορφές αυτές συνδέονται με τη βαβυλωνιακή θεά της θεραπείας Γκούλα του Ισίν γνωστής και ως Azugallatu η «μεγάλη θεραπεύτρια». Στη λατρεία αυτής της θεάς θυσιάζονταν σκύλοι.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nintinugga
Το γεγονός ότι διάφορα αγαλματίδια αυτού του τύπου ήταν αφιερωμένα στην Ήρα της Σάμου δεν μπορεί να είναι τυχαία αφού συχνά οι άνθρωποι ζητούσαν θεραπευτική βοήθεια από θεές.

(Κυνηγός με σκύλο από τη Σάμο στην αριστερή εικόνα και παρόμοιο άγαλμα από τη Νιπούρ της Μεσοποταμίας στην δεξιά εικόνα)
ΕικόναΕικόνα

http://melammu-project.eu/database/gen_ ... 01536.html

Δεν είναι ξεκάθαροι πώς έφτασαν αυτά τα αγαλματίδια στη Σάμο. Θα μπορούσαν να τα έχουν φέρει ξένοι έμποροι από την ανατολή ή Έλληνες έμποροι που επισκέπτονταν την Ανατολή όπως ο αδερφός του Αλκαίου, Αντιμενίδας που είχε υπηρετήσει και ως μισθοφόρος στη Βαβυλώνα. Το σίγουρο είναι ότι η έννοια της αρρώστιας ξεπερνάει εύκολα τα γλωσσικά σύνορα και αν ένα φυλαχτό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό σε μια κουλτούρα γίνεται εύκολα αποδεκτό και σε άλλες.

Η πραγματική ιστορία όμως τώρα αρχίζει. Ο εντυπωσιακός ρόλος του σκύλου στη λατρεία του ελληνικού θεού της θεραπείας Ασκληπιού μας ωθεί να ψάξουμε παραπέρα. Ένας σκύλος στεκόταν δίπλα στο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ασκληπιού στο ναό του στην Επίδαυρο. Ένα αναθηματικό ανάγλυφο από το ίδιο μέρος παρουσιάζει σκύλους δίπλα στους γιους του Ασκληπιού. Ο μύθος λέει ότι ως παιδί ο Ασκληπιός εκτέθηκε στο όρος Κυνόρτιο, όπου τρεφόταν από ένα θηλυκό σκυλί και ότι τον βρήκαν κυνηγοί με σκυλιά – κυνηγέται. Η πραγματική λατρεία έρχεται στο προσκήνιο με την απαίτηση μιας lex sacra από το ιερό του Ασκληπιού στον Πειραιά: αναφέρεται ότι εκείνος που αναζητά τη θεραπεία πρέπει να κάνει μια προκαταρκτική θυσία τριών γλυκισμάτων στον Μαλεάτα, στον Απόλλωνα, στον Ερμή, στην Ιασώ, στην Ακεσώ και στην Πανάκεια και τέλος στα «σκυλιά και στους κυνηγέτες», δηλαδή στους κυνηγούς.

Η εικόνα αυτή παραπέμπει στα χάλκινα αγάλματα από το Ναό της Ήρας που είδαμε προηγουμένως. Ενδεχομένως τέτοια αγάλματα να υπήρχαν και στο ιερό του Ασκληπιού στον Πειραιά. Τα σκυλιά και οι κυνηγέτες ως αποδέκτες μιας προκαταρκτικής θυσίας εμφανίζονται και σε μια χονδροειδή θρησκευτική παρωδία του κωμικού ποιητή Πλάτωνα. Η ύπαρξη αυτής της λατρείας δηλώνει μια ιδιαίτερη συμφωνία Ανατολής-Δύσης στο βασίλειο των θεραπόντων ιατρών.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι μαρτυρίες που μας παρέχει η γλωσσολογία. Η Γκούλα, θα της θεραπείας, είδαμε ότι ονομάζεται και Azugallatu (η μεγάλη ιατρός) ενώ επίσης θεωρείται «αφέντρα των σκυλιών και των κυνηγετών». Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ανάφη των Κυκλάδων λατρεύουν τον Απόλλωνα ως Ασγελάτα και τον τιμούν με μια γιορτή που ονομάζεται Ασγελαία. Το όνομα αυτό που δεν ηχεί ελληνικό έχει συχνά τραβήξει την προσοχή, κυρίως επειδή δεν ηχεί και πολύ διαφορετικά από το όνομα του γιου του Απόλλωνα, Ασκλαπιός/Ασκληπιός το οποίο ομοίως δεν έχει γνωστή ετυμολογία. Τα ονόματα Αζ(ου)γαλλάτ(ου) και Ασγελάτ(α)ς ηχούν πολύ όμοια. Η ακολουθία των συλλαβών είναι αρκετά περίπλοκη ώστε η απλή σύμπτωση να αποκλείεται και το νόημα ταιριάζει: η ιδιότητα του θεραπευτή είναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές του Απόλλωνα ο οποίος ρητώς αποκαλείται ιητρός σε άλλες θρησκευτικές λατρείες.

Επομένως η ονομασία της γιορτής Ασγελαία πρέπει πράγματι να είναι μεταγενέστερη και να έχει ανασκευαστεί από το όνομα Ασγελάτας σαν να είχε την ελληνική κατάληξη -τας, -της. Εάν αποδεχτούμε την εξίσωση Αζουγαλλάτου/Ασγελάτας, σημαίνει ότι κάποτε θα πρέπει να υπήρξε κάποιος θεραπευτής στο νησί αυτό που επικαλέστηκε το όνομα της μεσοποταμιακής Αζουγαλλάτου ενάντια σε κάποιο λοιμό και προφανώς πέτυχε να απομακρύνει την αρρώστια. Στο εξής άρχισαν να λατρεύουν εκεί τον Απόλλωνα τον Ασγελάτα, όπως στις Βάσσες θεωρούσαν ότι ο Απόλλων ο Επικούριος συνέδραμε στην καταπολέμηση του μεγάλου λοιμού ή όπως επρόκειτο να λατρευτεί πολύ αργότερα στη Βενετία η Σάντα Μαρία ντε λα Σαλούτε. Ο Απόλλων ο Ασγελάτας, έτσι παρέχει την πιο άμεση απόδειξη της διείσδυσης των χαρισματικών χειροπρακτών της ανατολικής παράδοσης στην αρχαϊκή Ελλάδα, που αποτελεί παράλληλο των χάλκινων αγαλματιδίων της Γκούλα που βρέθηκαν στη Σάμο.

Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική γλώσσα απορροφά και καταπνίγει αυτούς τους ξένους όρους είναι ιδιαίτερα εμφανής σε αυτή την περίπτωση. Η φαινομενικά παρόμοια μορφή Αιγλάτας μαρτυρείται από πολύ νωρίς στην Ανάφη, ο «Απόλλων του ακτινοβολούντος ουρανού». Το επίθετο αυτό εισχώρησε επίσης στο μύθο των Αργοναυτών και εμφανίζεται σε αφιερώσεις από τον 5ο κιόλας αιώνα π.Χ. Ποιος θα μπορούσε να μαντέψει την ύπαρξη ακκαδικών πίσω από τόσο ξεκάθαρα ελληνικά; Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι τα παράξενα αλλά επίσημα ονόματα της λατρείας και της γιορτής έχουν διατηρηθεί σε ορισμένες επιγραφές. Είναι εμφανές ότι το όνομα Ασγελάτας είναι η lectio difficilior, συνεπώς αρχαιότερο του Αιγλάτας. Το όνομα Ασγελάτας μπορεί επομένως να αποδοθεί στην αρχαϊκή εποχή του αργότερο. Έτσι οι εξωτερικές μαρτυρίες οδηγούν κοντά στην ανατολίζουσα περίοδο στην οποία ανήκουν οι Σάμιοι κυνηγέτες.

Τέλος, μια περαιτέρω αναφορά σε μια λέξη από τον κόσμο του ιατρού Ασκληπιού είναι η εξής: μια λέξη για τον πονοκέφαλο ή τη ζάλη που μαρτυρείται στα Αριστοτέλεια Προβλήματα είναι η λέξη κάρος. Δεν έχει σίγουρη ετυμολογία. Όμως στα ακκαδικά η λέξη karu σημαίνει «να ζαλίζεσαι» και στα συγγενικά αραμαϊκά η λέξη karah σημαίνει «να είσαι άρρωστος». Η σύμπτωση είναι αρκετά πιθανή με μια τέτοια αλληλουχία φωνημάτων αλλά θα μπορούσε επίσης να υποθέσει κανείς ότι ο όρος αυτός έφτασε στους Έλληνες με την ανατολική μόδα των συμποσίων, ειδικά με την εμφάνιση των ανακλίντρων στη θέση καρεκλών στα οποία μπορεί να ξαπλώσει κανείς (κλίναι), πράγμα το οποίο είναι χαρακτηριστικό των ελληνικών συμποσίων του έβδομου αιώνα αλλά που πρώτα έκανε την εμφάνισή του με τον Ασουρμπανιμπάλ. Αν ο όρος κάρος είναι ανατολικός κατά ασυνήθιστο τρόπο απέφυγε τη συγκάλυψη.

Σκαρταδος 4
Δημοσιεύσεις: 818
Εγγραφή: 23 Αύγ 2022, 15:52

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σκαρταδος 4 » 31 Αύγ 2022, 15:39

. Ενδιαφέρουσες είναι και οι μαρτυρίες που μας παρέχει η γλωσσολογία. Η Γκούλα, θα της θεραπείας, είδαμε ότι ονομάζεται και Azugallatu (η μεγάλη ιατρός) ενώ επίσης θεωρείται «αφέντρα των σκυλιών και των κυνηγετών». Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ανάφη των Κυκλάδων λατρεύουν τον Απόλλωνα ως Ασγελάτα και τον τιμούν με μια γιορτή που ονομάζεται Ασγελαία. Το όνομα αυτό που δεν ηχεί ελληνικό έχει συχνά τραβήξει την προσοχή, κυρίως επειδή δεν ηχεί και πολύ διαφορετικά από το όνομα του γιου του Απόλλωνα, Ασκλαπιός/Ασκληπιός το οποίο ομοίως δεν έχει γνωστή ετυμολογία. Τα ονόματα Αζ(ου)γαλλάτ(ου) και Ασγελάτ(α)ς ηχούν πολύ όμοια. Η ακολουθία των συλλαβών είναι αρκετά περίπλοκη ώστε η απλή σύμπτωση να αποκλείεται και το νόημα ταιριάζει: η ιδιότητα του θεραπευτή είναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές του Απόλλωνα ο οποίος ρητώς αποκαλείται ιητρός σε άλλες θρησκευτικές λατρείες.

Επομένως η ονομασία της γιορτής Ασγελαία πρέπει πράγματι να είναι μεταγενέστερη και να έχει ανασκευαστεί από το όνομα Ασγελάτας σαν να είχε την ελληνική κατάληξη -τας, -της. Εάν αποδεχτούμε την εξίσωση Αζουγαλλάτου/Ασγελάτας, σημαίνει ότι κάποτε θα πρέπει να υπήρξε κάποιος θεραπευτής στο νησί αυτό που επικαλέστηκε το όνομα της μεσοποταμιακής Αζουγαλλάτου ενάντια σε κάποιο λοιμό και προφανώς πέτυχε να απομακρύνει την αρρώστια.
Σε όποιο λεξικό και αν έψαξα , θεωρούν ότι το ασγελατας προέρχεται από το αίγλη

Για παράδειγμα


https://lsj.gr/wiki/%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%BB%CE%B7
ετυμολογίας. Η ρίζα της λέξης αἰγ- (το –λᾶ/λη μπορεί να θεωρηθεί ως επίθημα) συνδέεται πιθανώς με τη ρίζα aiĝ- «κινούμαι ορμητικά» (πρβλ. ελλ. αἰγανέη, αρχ. ινδ. ejati «κινούμαι, ανεβαίνω» κ.ά.). Σε διαφορετική ετυμολογία οδηγεί η παραδοχή άμεσης ετυμολογικής σχέσεως μεταξύ δυο γνωστών επιθέτων του Απόλλωνος, τών «Ἀπόλλων Αἰγλάτας» (Ανάφη) και «Ἀπόλλων Ἀσγελάτας» (Ανάφη, Θήρα). Αν τα δυο επίθετα είναι φωνητικές εξελίξεις κοινής ρίζας, τότε το αἴγλη θα πρέπει να παραχθεί από αρχ. τύπο ἄσγλᾶ (με διφθογγισμό αι από αντέκταση του α και σίγηση του -σ-), ο οποίος πιθανώς να συνδέεται με το γελᾶν(-γελᾶτας / -γλᾶτᾶς), που φαίνεται να έχει κάποια σχέση με το αἴγλη

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 7944
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 31 Αύγ 2022, 21:19

Και μόνο που ανέστησες αυτό το θέμα-διαμαντάκι, σου αξίζει μια μπύρα! :vp15:
Για τα άλλα...έχει ο θεός Απόλλωνας.

Αρκετή αβεβαιότητα πάντως...

Άβαταρ μέλους
ksk
Δημοσιεύσεις: 11979
Εγγραφή: 15 Απρ 2018, 12:10
Phorum.gr user: ksk
Τοποθεσία: Στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου, στην Ελλαδα μας

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 31 Αύγ 2022, 21:48

Jimmy81 έγραψε:
31 Αύγ 2022, 21:19
Και μόνο που ανέστησες αυτό το θέμα-διαμαντάκι, σου αξίζει μια μπύρα! :vp15:
Για τα άλλα...έχει ο θεός Απόλλωνας.

Αρκετή αβεβαιότητα πάντως...
Πάντα παιδί και πάντα στην Ανατολή ο Απολλων.
Παρατηρητής...

Σκαρταδος 4
Δημοσιεύσεις: 818
Εγγραφή: 23 Αύγ 2022, 15:52

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σκαρταδος 4 » 01 Σεπ 2022, 00:22

Jimmy81 έγραψε:
31 Αύγ 2022, 21:19
Και μόνο που ανέστησες αυτό το θέμα-διαμαντάκι, σου αξίζει μια μπύρα! :vp15:
Για τα άλλα...έχει ο θεός Απόλλωνας.

Αρκετή αβεβαιότητα πάντως...
Πάντως και αλλού που το έψαξα όλοι το ασγελατας το ετυμολογουν από το αίγλη
Πιθανότατα και το Ασκληπιός από την ίδια ρίζα ετυμολογείται

Σκαρταδος 4
Δημοσιεύσεις: 818
Εγγραφή: 23 Αύγ 2022, 15:52

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σκαρταδος 4 » 01 Σεπ 2022, 00:27

Πάντως μερικοί είναι πρόθυμοι να δεχτούν οποιοδήποτε γλωσσικο δάνειο,έστω και τραβηγμένο από τα μαλλιά,αρκεί ο δανειολήπτης να είναι Έλληνας
Αν τους πεις όμως το αντίθετο κάνουν σαν αγαμητες χήρες
Θυμάμαι πως έκανε παλιά ο Δημήτρης όταν του είχα πει ότι η θέα Αστάρτη είναι δάνειο από την ελληνική στις σημιτικες γλώσσες φυσικά από το αστηρ

Άβαταρ μέλους
Σπύρος
Δημοσιεύσεις: 4886
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:50
Phorum.gr user: Σπυρος1
Τοποθεσία: ερημος
Επικοινωνία:

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σπύρος » 01 Σεπ 2022, 01:51

ΑΣΓΕΛΑΤΑΣ

Αφαιρούμε τα φωνήεντα:

ΣΓΛΤΣ

Αντιστρέφουμε:

ΣΤΛΓΣ

Τα πρώτα τρία γράμματα:

ΣΤΛ

=>

ΣΤΙΛΒΩΝ

Στίλβων ήταν ο πλανήτης Ερμής. Όμως και ο Απόλλωνας ήταν ο πλανήτης Ερμής όταν ανέτειλε ως πρωινός αστέρας.

Ας το δούμε διαφορετικά:

ΑΣΓΕΛΑΤΑΣ = ΑΤΥΜ = 741

Ατούμ, ο Κύριος των δύο χωρών, ήταν αρχέγονη θεότητα της αιγυπτιακής μυθολογίας. Λατρευόταν στην Ηλιούπολη, ενώ αργότερα συγχωνεύτηκε με τον θεό Ρα στον Ατούμ-Ρα.

Τα σκυλιά προφανώς παραπέμπουν στο άστρο του Κυνός, Σείριο. Πριν από αρκετά χρόνια είχα παρατηρήσει λεξαριθμητική σχέση του Ατούμ με τον Ήλιο. Όπως άλλη λεξαριθμητική σχέση υπάρχει και μεταξύ της λέξης Στίλβων και του Ηλίου. Μήπως λοιπόν ο Στίλβων ή και ο Ασγελάτας σχετίζονταν με τον πλανήτη Ερμή τις μέρες που δεν ήταν ορατός ούτε στην Ανατολή ούτε στην Δύση λόγω της εγγύτητάς του με τον Ήλιο;

σκύλος => τσακάλι => Άνουβις

Στα Αιγυπτιακό ο Άνουβης προφερόταν Ανπού ενώ στα Κοπτικά προφέρεται Ανούπ.

Ανάφη => ΑΝΦ => ΑΝΠΗ => ΑΝΠ => Ανπού

Υπήρχε ολόκληρη γεωγραφική Απολλώνια ζώνης που βέβαια σχετιζόταν με την ιερή νήσο Δήλο, μυθικό τόπο γεννήσεως του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος.

Έτσι μία από αυτές τις τοποθεσίες είναι και η Πάτμος και συγκεκριμένα η Σπηλιά της Αποκαλύψεως. Το γεωγραφικό πλάτος του δίδει γεωγραφικό Ηλιουπολίτικο λεξάριθμο 1392.

ΣΤΙΛΒΩΝ = 1392

Υπάρχει όμως η αναφορά στον μάγο Κύνωψ που βρήκε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όταν έφτασε στην Πάτμο. Επιστρέφουμε στον Ασγέλατα:

ΑΣΓΕΛΑΤΑΣ = 741

1392 x α2 = 741 / 137,0362 = 0,074126 => 741

διάμετρος Ηλίου = 1.392.000.000 μ
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20743
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 02 Σεπ 2022, 00:22

Ασγελάσουμε ... ωραια θεμα... για γελια... το γελιο ειναι υγεια... :smt005:
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20743
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 02 Σεπ 2022, 00:29

Ασγελάτας................................Ασκλαμάτας

Εικόνα
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
ksk
Δημοσιεύσεις: 11979
Εγγραφή: 15 Απρ 2018, 12:10
Phorum.gr user: ksk
Τοποθεσία: Στην ομορφοτερη χωρα του κοσμου, στην Ελλαδα μας

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 02 Σεπ 2022, 15:27

taxalata xalasa έγραψε:
02 Σεπ 2022, 00:29
Ασγελάτας................................Ασκλαμάτας

Εικόνα
Δίπολο.
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 7944
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 02 Σεπ 2022, 15:50

Ο Μπαμπινιώτης πάντως θεωρεί αγνώστου ετύμου τον Ασκληπιό. Δίνει και τις εναλλακτικές ονομασίες του Αισχλαβιός/Ασχλαπιός. Οι αγνώστου ετύμου λέξεις της αρχαίας ελληνικής μπορούν να είναι είτε προελληνικές είτε δάνειο - συνήθως από την ανατολή από την οποία δέχτηκαν περισσότερες επιρροές οι Έλληνες.

Επισημαίνει βέβαια την πιθανή σύνδεση της λέξης με τα σκάλοψ/ασπάλαξ (τυφλοπόντικας) κατά την οποία ο Ασκληπιός θεωρείται χθόνια θεότητα (εξού και η σχέση του με το χθόνιο φίδι για παράδειγμα).

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 20743
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Ασκληπιός-Απόλλων-Ασγελάτας: Η ανατολική διασύνδεση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 12 Σεπ 2022, 06:58

Jimmy81 έγραψε:
02 Σεπ 2022, 15:50
Ο Μπαμπινιώτης πάντως θεωρεί αγνώστου ετύμου τον Ασκληπιό. Δίνει και τις εναλλακτικές ονομασίες του Αισχλαβιός/Ασχλαπιός. Οι αγνώστου ετύμου λέξεις της αρχαίας ελληνικής μπορούν να είναι είτε προελληνικές είτε δάνειο - συνήθως από την ανατολή από την οποία δέχτηκαν περισσότερες επιρροές οι Έλληνες.

Επισημαίνει βέβαια την πιθανή σύνδεση της λέξης με τα σκάλοψ/ασπάλαξ (τυφλοπόντικας) κατά την οποία ο Ασκληπιός θεωρείται χθόνια θεότητα (εξού και η σχέση του με το χθόνιο φίδι για παράδειγμα).
αυτο με το τυφλοποντικα ειναι βλακεια... μπερδευουν την κουτσα με την λουτσα...

ο ασκεω-λαπιος, είχε λεπίδια και ασκουσε την τεχνη του...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών