Simone Weil:Τό θρησκευτικό Μυστικό Βίωμα τού "Απώντος Θεού"

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4468
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Simone Weil:Τό θρησκευτικό Μυστικό Βίωμα τού "Απώντος Θεού"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 26 Οκτ 2020, 03:56

The Absent God
Susan Anima Taubes, Journal of Religion

Όταν ο Nietzsche ανακοίνωσε πως ο Θεός ήταν νεκρός, είχε φυτέψει τον σπόρο ενός νέου είδους αθεϊσμού, ο οποίος έγινε το κύριο θέμα των Ευρωπαίων στοχαστών τού αιώνα μας. Την πιο ξεκάθαρη έκφρασή του βρήκε ο νέος αυτός αθεϊσμός στις σημειώσεις της Γαλλίδας φιλοσόφου-μυστικού-αγίας, της Simone Weil, οι οποίες εκδόθηκαν μετά τον θάνατο της. Ο αθεϊσμός, που συνήθως χρησιμοποιήθηκε ως κατηγορία εναντίον σκεπτικιστών, άπιστων ή απλώς αδιάφορων, κατέληξε να σημαίνει την θρησκευτική εμπειρία του θανάτου του Θεού. Η απουσία τού Θεού από τον κόσμο, σε όλα του τα στρώματα και τις κατηγορίες, κατά παράδοξο τρόπο και δια της διαλεκτικής άρνησης, κατέστη το σημάδι του Θεού. Η απουσία του Θεού γεννά ένα μυστικιστικό αθεϊσμό, μια θεολογία της θείας απουσίας και ανυπαρξίας, της θεϊκής αδυναμίας, μη επεμβάσεως και αδιαφορίας.
Ο θρησκευτικός αθεϊσμός διαφέρει από τον κοσμικό αθεϊσμό, στο εξής σημείο: ο θρησκευτικός αθεϊσμός επενδύει τον φυσικό κόσμο, από τον οποίο έχει αποκλειστεί η θεϊκή παρουσία και πρόνοια, με θεολογική σημασία. Αυτός που αναζητά τον Θεό, και δεν Τον βρίσκει μέσα στον κόσμο, αυτός που υποφέρει από την άκρα σιωπή και μηδαμινότητα του Θεού, ζει ακόμα μέσα σε ένα θρησκευτικό σύμπαν: ένα σύμπαν, ουσιαστική σημασία του οποίου είναι ο Θεός, αν και η σημασία αυτή είναι θρυμματισμένη σε αντιφάσεις και αγωνιώδη παράδοξα. Ζει σε ένα σύμπαν παράλογο, ο παραλογισμός του οποίου όμως είναι σημαίνων, και η σημασία του είναι Θεός. Ο Θεός εννοημένος με αρνητικό τρόπο, εξηγεί τον κόσμο, εξηγεί την μηδαμινότητα του Θεού μέσα στον κόσμο. Η Simone Weil διατύπωσε με το πιο τολμηρό τρόπο την θέση του θρησκευτικού αθεϊσμού: μπορεί να αρνηθεί κανείς την ύπαρξη (existence) του Θεού, χωρίς να αρνείται την πραγματικότητά (reality) του.
Η απουσία του Θεού δεν είναι μια παροδική ασθένεια την οποία επέφερε η αμαρτωλότητα μιας γενιάς, όπως όταν ο προφήτης Ησαΐας θρηνεί πως ο Θεός απεστράφη τον λαό Του και έκρυψε το πρόσωπο Του από τον άνθρωπο. Έτσι δείχνει την πεποίθηση του, πως υπήρχε κάποτε καιρός, όταν ο Θεός ήταν παρών, και ότι θα έρθει πάλι καιρός, όταν θα δείξει το πρόσωπο Του πάλι. Η Simone Weil γενίκευσε την ιστορική εμπειρία του θανάτου του Θεού και την κατέστησε θεολογική αρχή. Τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του Θεού είναι η απουσία σχέσης του με τον κόσμο, η σιωπή του και η μηδαμινότητα (nothingness). Ο Θεός μπορεί να είναι παρών σε εμάς μόνο με την μορφή της απουσίας του.
Η κατάσταση την οποία ο Nietzsche αναπαρέστησε με την εικόνα του θανάτου του Θεού, αναδύθηκε μετά από διάφορες επαναστάσεις της συνείδησης, κάθε μια από τις οποίες (επαναστάσεις) διακήρυττε μια συγκεκριμένη πρόκληση για τον Χριστιανισμό. Τα θέματα των κινημάτων αυτών ξεκινούν από την κριτική διερεύνηση της ιερής ιστορίας του Χριστιανισμού και φτάνουν στον θρυμματισμό της πίστης στην θεία πρόνοια, όπως αυτή φαίνεται στην ηθική καταστροφή του 20ου αιώνα. Στην ηθική αυτή καταστροφή περιλαμβάνονται: η επιστημονική-τεχνολογική μεταμόρφωση τού ιεραρχικά δημιουργημένου σύμπαντος σε μια τυφλή μηχανική διαδικασία. Η εμπειρική διερεύνηση των θρησκειών του κόσμου, πράγμα που οδηγεί στην σχετικοποίηση του χριστιανικού δόγματος και των θεσμών του Χριστιανισμού. Η βαθμιαία υπόσκαψη της πίστης, πρώτα με την μαρξιστική θεωρία, που παρουσίασε την θρησκεία ως πολιτική ιδεολογία. Αργότερα, με την ψυχολογική και ψυχαναλυτική θεωρία, που μείωσε την «θρησκευτική εμπειρία» σε συμπεριφοριστικές και υποκειμενικές κατηγορίες. Η επιστημονική σύλληψη του σύμπαντος και η κριτική διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και κοινωνίας μείωσαν τα θρησκευτικά «σύμβολα» σε χρήσιμα ή άχρηστα, επικίνδυνα ή θεραπευτικά, επινοήματα.
Η προέλαση του οπτιμιστικού ουμανισμού συνοδεύτηκε ήδη εξ’ αρχής, από ανησυχίες, οι οποίες ωρίμασαν υπό την επίδραση των πολιτικών και οικονομικών συμβάντων των τελευταίων δεκαετιών, σε οξεία αγωνία και απελπισία. Η τελευταία κατάσταση εκδηλώθηκε ως γενική πείνα για θρησκεία στις μέρες μας.
Η Simone Weil δεν ήταν ούτε απολογητής της παραδοσιακής πίστεως, που προσπαθούσε να την προστατεύσει από τις υλιστικές επιθέσεις, ούτε φυγάς από το κενό και την σύγχυση του εκκοσμικευμένου κόσμου, που αναζητούσε καταφύγιο στο ανάχωμα ενός ορθόδοξου θρησκευτικού πλαισίου αναφοράς. Γεννημένη Ιουδαία, αρνήθηκε το βάπτισμα, επιλέγοντας να ταυτιστεί με την «τεράστια και άτυχη μάζα των απίστων». Προσπάθησε να αντιμετωπίσει την μοντέρνα πρόκληση στην αυθεντικότητα της θρησκευτικής ζωής, όχι δια της αμφισβητήσεως των προτάσεων της εμπειρικής επιστήμης, αλλά δια της αποδοχής τους. Η θανατοποίηση (mortification) του Θεού μέσα στον κόσμο καθίσταται θεολογικό σημείο εκκίνησης για την ζωή του πνεύματος εν Θεώ. Η Simone Weil ανακάλυψε την πραγματικότητα του Θεού στα φαινόμενα τα οποία έδειχναν πως εναντιώνονται σε αυτήν με τον πιο βίαιο τρόπο: στα μάταια βάσανα μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην ματαιότητα της χειρωνακτικής εργασίας, στην επιβεβλημένη ανάγκη της ύλης, στην μηχανιστική συμπεριφορά της ανθρώπινης ψυχής. Και πέτυχε να επινοήσει θρησκευτικό λεξιλόγιο βασιζόμενη στις πιο ακραίες εμπειρίες της απουσίας του Θεού.
Η θεολογία η οποία αναδύεται από τις σημειώσεις της Simone Weil είναι εμποτισμένη από την σύγχρονη εμπειρία του αθεϊσμού. Και ενώ διαφώτισε τα βάθη της σύγχρονης ασθένειας και απανθρωπιάς με αλάνθαστη καθαρότητα διείσδυσης, τα χώρισε από τις ιστορικές τους αιτίες, και διατύπωσε την αδυναμία της εποχής ως θεολογική κατηγορία. Για τον λόγο αυτό, το ξερίζωμα, η γύμνια και η απελπισία του ανθρώπου σήμερα αποκαλύπτουν την θεμελιώδη ουσία του.
Η ασθένεια δεν δημιουργεί την ανθρώπινη μιζέρια, την αποκαλύπτει. Ακριβώς μέσα στην αιχμαλωσία και μείωση του ανθρώπου κατά την εποχή μας ανακαλύπτει την χριστιανική εικόνα του ανθρώπου. Περιγράφοντας την εμπειρία της στο εργοστάσιο της Renault, όπου εργάστηκε για ένα χρόνο, με σκοπό να βιώσει την μοίρα των εργατών, γράφει: «εκεί έλαβα για πάντα την σφραγίδα του σκλάβου, όπως τον καιρό που οι Ρωμαίοι σφράγιζαν με καυτό σίδερο το μέτωπο των πιο παραμελημένων τους σκλάβων. Από τότε θεωρώ τον εαυτό μου ως σκλάβο».
Μέσα από την εμπειρία της εργασίας στην βιομηχανία, όπου κορυφώνεται η απομόνωση του ατόμου και η απανθρωποποίηση του ανθρώπου, που εκδηλώνεται με την μείωση του σε απλό πράγμα, η Simone Weil οραματίστηκε τον Χριστιανισμό ως απάντηση στα βάσανα του ανθρώπου. «Εκεί μου γεννήθηκε ξαφνικά η πεποίθηση πως ο Χριστιανισμός είναι κατά κύριο λόγο θρησκεία των σκλάβων, σκλάβων που δεν τους βοηθά να είναι εκεί, και εγώ μεταξύ αυτών». Στην κόλαση του φασισμού και αθεϊσμού κατά τον 20ο αιώνα, τα χριστιανικά σύμβολα ανακτούν την σημασία τους. Απογυμνωμένος από την ανθρωπότητα του, ο άνθρωπος οραματίζεται τον εαυτό του ως σκλάβο. Η Simone Weil μιλά μέσα από την καρδιά της χριστιανικής εμπειρίας, όταν στην έσχατη γύμνια και ερείπωση του ανθρώπου, ανακαλύπτει την αυθεντική πνευματικότητα.
Είδε το μεγαλείο του Χριστιανισμού στο γεγονός πως δεν αναζητά μια υπερφυσική λύτρωση από τα βάσανα, αλλά μια υπερφυσική χρήση των βασάνων. Ο Χριστιανισμός της βέβαια, πάει μόνο μέχρι τον σταυρό, την εικόνα του σταυρωμένου και ταπεινωμένου Θεού. Στο «Γράμμα προς ένα ιερέα», όπου αναφέρεται στα εμπόδια που έχει για να μεταστραφεί στην καθολική πίστη, απορρίπτει ένα προς ένα όλα τα κύρια δόγματα της Εκκλησίας, που αναφέρονται στην ανάσταση, πρόνοια, αθανασία, στα θαύματα και στην εσχατολογία.

Εικόνα

συνεχίζεται
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 4468
Εγγραφή: 11 Απρ 2018, 17:44

Re: Simone Weil:Τό θρησκευτικό Μυστικό Βίωμα τού "Απώντος Θεού"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 26 Οκτ 2020, 04:03

Οι διαλογισμοί τής Simone Weil επικεντρώνονται στο πρόβλημα τού κακού και την επίδραση τής ασθένειας-αδυναμίας (affliction) στην ψυχή. Η ασθένεια, σε αντιδιαστολή προς το απλό βάσανο, σημαίνει το ολοκληρωτικό ξερίζωμα όλων των πτυχών τής ζωής - της κοινωνικής, της ψυχικής, αλλά και της φυσικής. Η ασθένεια «καταλαμβάνει την ψυχή και την σφραγίζει ολοκληρωτικά με το ιδιαίτερο σήμα της, το σήμα τής σκλαβιάς». Σφραγίζει τον άνθρωπο με την σφραγίδα τής περιφρόνησης, της αηδίας, του αυτομίσους, τής αίσθησης τής ενοχής και ακαθαρσίας, την οποία έπρεπε να επιφέρει κάποιο διαπραχθέν έγκλημα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Η ανάλυση τής επίδρασης τής ασθένειας στην ανθρώπινη ψυχή που κάνει η Simone Weil, εμφορείται από ένα αμείλικτο ρεαλισμό, που φαίνεται πως καταπνίγει κάθε προσπάθεια δοξασμού της ασθένειας. Θέλουμε να πιστεύουμε, πως η ασθένεια καθιστά ευγενή τον άνθρωπο, αλλά το αντίθετο είναι αληθές, καθώς το ασθενές πρόσωπο δεν αναλογίζεται την ασθένεια του, «έχει γεμίσει την ψυχή του με ευτελή άνεση στην οποία κατεύθυνε την καρδιά του». Η ασθένεια μειώνει όποιον την αγγίξει και μπορεί να προκαλέσει μόνο αποστροφή για αυτούς που την συντηρούν.

Το μοντέλο του σκλάβου, και όχι το μοντέλο του ήρωα ή του μάρτυρα, καθορίζει την ανάλυση της Simone Weil για την ασθένεια. Η ασθένεια προκύπτει από την τυχαιότητα και τήν τυφλή μηχανική διεργασία. «Η ασθένεια είναι ανώνυμη και προηγείται όλων των πραγμάτων, αφαιρεί από τα θύματα της την προσωπικότητα και τα καθιστά πράγματα». Ο σκλάβος αναδύεται ως μοντέλο για την ασθένεια στην τεχνολογική κοινωνία, ο τυφλός μηχανισμός της οποίας καθιστά τόσο τον ήρωα όσο και τον μάρτυρα ως μια ανθρώπινη δυνατότητα άνευ σημασίας. Το μοντέλο τού σκλάβου απεικονίζεται στο αδύναμο θύμα, τον βιομηχανικό εργάτη ή τον κρατούμενο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, που υποφέρει όχι ως άνθρωπος από ανθρώπους, αλλά ως πράγμα περικυκλωμένο από απρόσωπες δυνάμεις. Είναι ένας κόσμος μέσα στον οποίο ο άνθρωπος ως άνθρωπος, ως αυτόνομη προσωπικότητα και πηγή δράσης, δεν έχει ύπαρξη. Η προσωπικότητα και ο οργανισμός αποδομούνται και ξεπέφτουν σε ένα απλό υπολογισμό (μαθηματικό) δυνάμεων. Αυτό που παραμένει είναι η διάκριση μεταξύ δυο τάξεων αναγκαιότητας: βαρύτητα (gravity) και χάρις (grace).

Η Simone Weil αντιλαμβάνεται την βαρύτητα ως την πιο αυστηρή μορφή καρτεσιανής αιτιοκρατίας, που κυβερνά όλα τα φυσικά φαινόμενα, και εξαιτίας της οποίας η ψυχή, αλλά και το σώμα τού ανθρώπου, είναι αιχμάλωτη του κόσμου. Η κοινωνική συμπεριφορά τού ανθρώπου, η φαντασία του, τα συναισθήματά του, οι επιθυμίες και οι πεποιθήσεις του -εν ολίγοις όλες οι φυσικές κινήσεις τής ψυχής- ακολουθούν ποσοτικούς νόμους, τόσο σκληρούς, όσο και αυτοί που καθορίζουν τα φυσικά φαινόμενα. Δια του νόμου τής αναπλήρωσης, το βάσανο μετατρέπεται αναγκαστικά είτε σε βία είτε σε μίσος. Κάθε χτύπημα που μας κάνει να υποφέρουμε, είτε με την μορφή του πόνου είτε πληγώματος, κοινωνείται αυτόματα σε κάποιο πρόσωπο ή αντικείμενο έξω από μας, μέ τρόπο τόσο υλικό, όσο υλική είναι και η μεταφορά δυνάμεως κατά την δράση και αντίδραση μεταξύ των ατόμων.

Η ασθένεια κόβει μια από τις αναρίθμητες κλωστές που μας ενώνουν με τον κόσμο. Το κενό που δημιουργείται στην ψυχή, η ψυχή προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτό, είτε μεταφέροντάς το (κενό) σε άλλο δημιούργημα ή «γεμίζοντας» το με την δράση τής αναπληρωματικής φαντασίας. Η ψυχή κυβερνάται ουσιαστικά από το τρόμο για το κενό (horror vacui). Δεν μπορεί να ανεχτεί κανένα κενό και η βασική της δραστηριότητα είναι να γεμίζει το κενό, για το οποίο πληροφορείται διαρκώς από τις άλλες ψυχές, που είναι επίσης αποφασισμένες να απαλλαγούν από το κενό. Κάτω από την κυριαρχία του νόμου της βαρύτητας, τόσο η συγχώρεση όσο και η συμπάθεια είναι αδύνατες. Η πραγματικότητα τών ανθρωπίνων σχέσεων παριστάνει ένα πεδίο δυνάμεως, όπου λαμβάνει χώρα μια διαρκής μεταφορά κακού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν δεν υποθέσουμε πως δρα μια δύναμη ριζικά διαφορετική από την βαρύτητα, είναι απολύτως πέραν της δύναμης τού ανθρώπου να σταματήσει το κακό.
Διαλογιζόμενη την «ανθρώπινη μηχανική» έφτασε στο συμπέρασμα πως η χάρις είναι αναγκαία. Η δυνατότητα ύπαρξης μιας δύναμης που μπορεί να αντισταθεί στην δύναμη τής βαρύτητας και να αντέξει το κενό που δημιουργείται στην ψυχή από την ασθένεια, υπονοεί την επέμβαση δύναμης μιας άλλης τάξεως, δηλαδή την υπερφυσική δράση τής χάριτος.

Μόνη η χάρη μπορεί να δώσει στη ψυχή τη δύναμη να υποφέρει το κενό, να «συνεχίσει να αγαπάει στο κενό». Δεν αγαπάμε τον Θεό γιατί υπάρχει: η αγάπη μας είναι η απόδειξη και η ίδια η ουσία της πραγματικότητάς του. «Ο Θεός απουσιάζει από τον κόσμο εκτός από την ύπαρξη εκείνων στον κόσμο στους οποίους ζει η αγάπη του». Έτσι, για να επιβεβαιώσουμε και ταυτόχρονα να αρνηθούμε την ύπαρξη του Θεού, είναι μια «περίπτωση αντιφάσεων που είναι αληθινές. Ο Θεός υπάρχει, ο Θεός δεν υπάρχει. Πού είναι το πρόβλημα; Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει Θεός με την έννοια ότι εγώ είμαι βέβαιος ότι η αγάπη μου δεν είναι ψευδής. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει Θεός υπό την έννοια ότι είμαι βέβαιος ότι τίποτα πραγματικό δεν μπορεί να είναι κάτι σαν αυτό που μπορώ να συλλάβω όταν προφέρω αυτόν τον λόγο».

Ο «αθεϊσμός ως κάθαρση» σύμφωνα με την Simone Weil έχει προεκτάσεις... εφόσον ο Θεός μπορεί να είναι παρών στον κόσμο μόνο ως απουσία, «πρέπει να πιστεύουμε σε ένα Θεό, ο οποίος είναι σε όλα του τά χαρακτηριστικά ίδιος με τον αληθινό Θεό, αλλά απλώς δεν υπάρχει». Η αγάπη μας είναι αληθινή στον βαθμό που αποσυνδέσαμε από την αγάπη μας για τον Θεό ακόμα και την ελάχιστη αίσθηση παρηγοριάς (συμπεριλαμβανόμενης και της παρηγοριάς ότι ο Θεός υπάρχει). Τα υποκειμενικά και πραγματιστικά κίνητρα, τα οποία ανακάλυψε η μοντέρνα ψυχολογία και κοινωνιολογία σε όλες τις μορφές θρησκευτικότητας, δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη σε μια κυνική στάση. Το αντίθετο μάλιστα, υπηρετεί την κάθαρση της σημασίας που προσδίδουμε στο υπερφυσικό.

Η Simone Weil ασκεί κριτική στις βασικές διδασκαλίες τού Χριστιανισμού περί αθανασίας της ψυχής, αναστάσεως, θείας πρόνοιας και εσχατολογικής ελπίδας, ως μορφών παρηγοριάς που αποτελούν εμπόδιο για την πίστη. Ενώ η πίστη στον Θεό ως παρηγοριά απομονώνει την ψυχή από την επαφή με τον αληθινό Θεό, ο αθεϊσμός που αντέχει το κενό της απουσίας τού Θεού είναι μια κάθαρση. Η αμφιβολία δεν είναι ασύμβατη με την πίστη, γιατί η πίστη δεν είναι ταυτόσημη με την πεποίθηση. Καθώς η πίστη «αγαπά το κενό», είναι «πιστότητα στο κενό».

Ο μυστικισμός τού αθεϊσμού τής Simone Weil θυμίζει την «σκοτεινή νύχτα τής ψυχής» του αγίου Ιωάννη του Σταυρού, στον οποίο αναφέρεται συχνά στις σημειώσεις της. Ενώ όμως ο Ισπανός μυστικός περιγράφει μια εκστατική εμπειρία τού θανάτου τής ψυχής πριν την αναγέννησή της εν Θεώ, η σκοτεινή νύχτα τής απουσίας του Θεού, είναι για την Simone Weil η ίδια η επαφή τής ψυχής με τον Θεό. Όταν μιλά για την «ανέκφραστη παρηγοριά» που γεμίζει την ψυχή, αφού τα έχει αποποιηθεί όλα, ακόμα και την επιθυμία για χάρι, δεν εννοεί πως η υπερφυσική αγάπη είναι κάτι διαφορετικό από την αποδοχή του κενού. Το να αντέξουμε το κενό, να υποφέρουμε το κακό, είναι η επαφή μας με τον Θεό. Η πορεία τής σκέψης τής Simone Weil «από την ανθρώπινη μιζέρια προς τον Θεό» έχει την σημασία τής «συσχέτισης» και όχι της αναπλήρωσης. Η ασθένεια περιέχει τον σπόρο της θείας αγάπης. «Ο Θεός είναι παρών στο ακρότατο κακό δια τού λυτρωτικού βασανισμού. Γιατί η απουσία τού Θεού είναι ο τρόπος θείας παρουσίας που ανταποκρίνεται στο κακό-απουσία το οποίο είναι αισθητό».

Εικόνα

Εικόνα

Συνεχίζεται
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

pussycat
Δημοσιεύσεις: 387
Εγγραφή: 07 Δεκ 2018, 18:29

Re: Simone Weil:Τό θρησκευτικό Μυστικό Βίωμα τού "Απώντος Θεού"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 18 Νοέμ 2020, 14:31

Αυτό θυμίζει την προσπάθεια πολλών χριστιανών θεολόγων να χρησιμοποιήσουν και εν τέλει να παρουσιάσουν τον Νίτσε ως έναν ακόμη θεολόγο, αν και ιδιόρρυθμο, που μαχόταν για την παλινόρθωση της πραγματικής εικόνας του θεού. Σε αυτό το μοτίβο, όπως υποστηρίζεται κι εδώ:

https://www.pemptousia.gr/2015/07/poso- ... atikotita/
Ως προς το δεύτερο ερώτημα, ο Νίτσε γνώριζε την αρχαία άποψη πως αν ένας θνητός έβλεπε κάποιον θεόν πέθαινε (την συναντάμε την άποψη αυτή και στο βιβλίο της Εξόδου: «οὐ γὰρ μὴ ἴδῃ ἄνθρωπος τὸ πρόσωπόν μου καὶ ζήσεται» 33:20). Η ιδιοφυΐα του Νίτσε έγκειται στην αντιστροφή αυτής της θέσεως: αν ο άνθρωπος δει τον θεό, τότε είναι ο θεός που πεθαίνει. Πώς, λοιπόν, πέθανε ο θεός; Επειδή τον είδε ο άνθρωπος. Πώς τον είδε ο άνθρωπος; Το ρήμα είδα είναι εδώ το κλειδί του μυστηρίου. Το ἰδεῖν μας δίνει την ιδέα: και είναι η ιδέα ο τρόπος με τον οποίον συντελείται η θεοκτονία.

Το “εμείς” τώρα ξεκαθαρίζει. Δεν αφορά όλους τους ανθρώπους αλλά όσους έχουν την ιδέα, δηλαδή τους φιλοσόφους. Ο Νίτσε γνώριζε ασφαλώς πως στον τρίτο του Στοχασμό, ο Descartes είχε αποπειραθεί να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού βασισμένος στην ιδέα του Θεού. Δεν θα αναπτύξω τώρα το επιχείρημα του Descartes, αν και είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον. Όταν, λοιπόν, ο τρελός του Νίτσε κατηγορεί πως “εμείς” σκοτώσαμε τον Θεό, η κατηγορία του αφορά κυρίως τους φιλοσόφους η οποίοι διά της φιλοσοφίας, διά της ιδέας του Θεού, δημιούργησαν ένα είδωλο του θεού (η λέξη είδωλο επίσης συγγενεύει με την ιδέα και το ἰδεῖν) — αλλά τί παραπάνω είναι το είδωλο του θεού παρά ένας νεκρός θεός; Τον θεό τον οποίο ο Νίτσε καταδεικνύει ως πεθαμένο, δεν είναι ο Θεός του Αβραάμ, και του Ισαάκ, και του Ιακώβ, «οὐκ ἔστιν ὁ Θεὸς Θεός νεκρῶν, ἀλλὰ ζώντων» (Μθ. 22:32), αλλά ο Θεός των φιλοσόφων, ένα εννοιολογικό είδωλο, εξ’ υπαρχής άψυχο.

Βλέπετε, πως μια προσεκτικότερη ανάγνωση της επίμαχης φράσης του Νίτσε οδηγεί τον αναγνώστη σε μια εντελώς διαφορετική κατανόηση της σκέψης του από την τρέχουσα.
Οπότε, κατά Νίτσε, ο χριστιανικός θεός μια χαρά είναι, ζει και βασιλεύει, ο θεός που πέθανε είναι το είδωλό του, αυτό που έφτιαξαν οι φιλοσόφοι, και η κριτική του Νίτσε φαίνεται να στρέφεται κατά της φιλοσοφίας, και όχι κατά του χριστιανισμού.

Άβαταρ μέλους
Γενιά της Αμαρτίας
Δημοσιεύσεις: 9283
Εγγραφή: 09 Μαρ 2019, 23:03
Phorum.gr user: Γενιά των 700
Τοποθεσία: Εμπροσθοφυλακή.

Re: Simone Weil:Τό θρησκευτικό Μυστικό Βίωμα τού "Απώντος Θεού"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενιά της Αμαρτίας » 18 Νοέμ 2020, 14:35

Τρομερό. Δεν το διάβασα.
Έτσι πρέπει να γίνει, έτσι θα γίνει.

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 20696
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: Simone Weil:Τό θρησκευτικό Μυστικό Βίωμα τού "Απώντος Θεού"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 18 Νοέμ 2020, 14:40

Παιδιά
Ο οποιοσδήποτε θεός είναι απών η νεκρός εφόσον
Δεν κάνει θαυματουργά θεϊκά ρουσφέτια
Λύνοντας μας πρακτικά υλικά προβλήματα (υγεία , ευημερια , νίκη επί εχθρών , κλπ κλπ κλπ)
Ευνοώντας μας ως πιστούς οπαδούς
Μην τιμωρώντας μας ως άπιστους

ΑΙΝΕΙΑΝ06
Δημοσιεύσεις: 20696
Εγγραφή: 30 Σεπ 2018, 00:23

Re: Simone Weil:Τό θρησκευτικό Μυστικό Βίωμα τού "Απώντος Θεού"

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 18 Νοέμ 2020, 14:42

Η πρακτική χρησιμότητα του οποιουδήποτε Θεού επί της γης
Είναι να είναι πρακτικά χρήσιμος και ωφέλιμος στους οπαδούς του (οι οποίοι τον κολακεύουν και δωροδοκούν )
Βοηθώντας τους ως θεός σαν πιστούς οπαδούς
Μην τιμωρώντας τους ως ασεβείς

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών