Βοήθεια για πάστα πιπεριάς

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Γραφικός

Βοήθεια για πάστα πιπεριάς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γραφικός » 31 Οκτ 2018, 10:28

Έχω φυτέψει τρία φυτά με καυτερές πιπεριές (τα λεγόμενα Τουρκέλια, δεν ξέρω κάποια επίσημη ονομασία), αλλά είμαι ο μοναδικός στην οικογένεια που τις τρώει. Έχουν πάνω γύρω στις εκατό πιπεριές και εγώ δεν μπορώ να φάω περισσότερες από 5-6 την ημέρα. Μέχρι να τις φάω όλες θα έχουν ξεραθεί τώρα που μπήκαν τα κρύα. Υπάρχει κάποια συνταγή για να τις κάνω παχύρευστη πάστα χρησιμοποιόντας όσο το δυνατόν λιγότερα άλλα υλικά; Να μην γίνει δηλαδή σάλτσα, αλλά να διατηρήσω σε υγρή μορφή όσο πιο ατόφια την γεύση τους.

Άβαταρ μέλους
blackpaint

Re: Βοήθεια για πάστα πιπεριάς

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από blackpaint » 31 Οκτ 2018, 11:00

Γραφικός έγραψε:
31 Οκτ 2018, 10:28
Έχω φυτέψει τρία φυτά με καυτερές πιπεριές (τα λεγόμενα Τουρκέλια, δεν ξέρω κάποια επίσημη ονομασία), αλλά είμαι ο μοναδικός στην οικογένεια που τις τρώει. Έχουν πάνω γύρω στις εκατό πιπεριές και εγώ δεν μπορώ να φάω περισσότερες από 5-6 την ημέρα. Μέχρι να τις φάω όλες θα έχουν ξεραθεί τώρα που μπήκαν τα κρύα. Υπάρχει κάποια συνταγή για να τις κάνω παχύρευστη πάστα χρησιμοποιόντας όσο το δυνατόν λιγότερα άλλα υλικά; Να μην γίνει δηλαδή σάλτσα, αλλά να διατηρήσω σε υγρή μορφή όσο πιο ατόφια την γεύση τους.
Αυτη ειναι μια σενεγαλεζικη συνταγη και ειναι ακριβως ο ορισμος του γαστρονομικου σαδισμου, ακομα και για μυημενους. Πολυ καυτη. Συνοδευει κρεατα, κοτοπουλο, και το εθνικο μαγειρευτο της χωρας, το μαφφε.
Χρειαζεσαι
850γρ-1 κιλο ντοματες αποφλοιωμενες (η φρεσκες αλλα βρασμενες 2-3 λεπτα σε νερο)
2-3 μεγαλα κρεμμυδια
6-8 χοντρα σκορδα
100-150 γρ πιπεριες καυτερες, και παραπανω αν θες να δοκιμασεις τα ορια σου
3-4 κσ παπρικα
3- 4 κσ ξυδι η χυμο λεμονιου (το προτιμω)
1 κυβο ζωμου λαχανικων
2 φλυτζανια νερο, ελαιολαδο και αλατι

Πρωτα τσιγαριζεις κρεμμυδια και σκορδα στο λαδι, μολις παρουν χρωμα και μυρωδια βαζεις τις τοματες, την παπρικα, το ξυδι, τις πιπεριες και το νερο, αρχικα σε δυνατη φωτια μεχρι να παρει βραση, μετα σε χαμηλη για να σιγοβρασει 20-30 λεπτα, στο τελος προσθετεις το ζωμο και το αλατι, και οταν ειναι ετοιμο χτυπας στο μιξερ μεχρι να φτιαξεις μια ομοιογενη παστα.
Μπορεις να το καταψυξεις σε πολλα μικρα δοχεια που θα ξεπαγωνεις αναλογα με τις αναγκες σου. Στο ψυγειο θα σου κρατησει 5-6 μερες μαξ, εκτος κι αν σφραγισεις το βαζακι με μια στρωση ελαιολαδου πανω απο την παστα. Θα εχει πιο μεστη γευση την επομενη μερα.
Θυμησου να καθαρισεις και να κοψεις τις πιπεριες φορωντας γαντια, για αποφυγη ατυχηματων οπως να τριψεις τα ματια σου.

Ορέστης 35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης 35 » 31 Οκτ 2018, 11:03

Λογικα τις πολτοποιεις και μετα κανεις ρινταξιον σε χαμηλη φωτια αλλα μαλλον θες αλατι και ξυδι για να διατηρηθουν. Μετα γεμιζεις αεροστεγη βαζα που τα βραζεις. Κοιτα για chilli paste συνταγες

Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne » 31 Οκτ 2018, 11:41

Γραφικός έγραψε:
31 Οκτ 2018, 10:28
Άντε ρε, κι εμείς τα έχουμε φυτέψει, αλλά τα λέμε Τουρκάκια. Γιατί δε δοκιμάζεις να τα κάνεις λιαστά σαν τις ντομάτες;

ΥΓ. Επίσης να ξέρεις διατηρούνται κατάψυξη.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”

Άβαταρ μέλους
blackpaint

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από blackpaint » 31 Οκτ 2018, 11:41

Ορέστης 35 έγραψε:
31 Οκτ 2018, 11:03
Λογικα τις πολτοποιεις και μετα κανεις ρινταξιον σε χαμηλη φωτια αλλα μαλλον θες αλατι και ξυδι για να διατηρηθουν. Μετα γεμιζεις αεροστεγη βαζα που τα βραζεις. Κοιτα για chilli paste συνταγες
πρωτα μαγειρευεις, μετα πολτοποιεις, αλλιως χανει τη γευση του: απλη χημεια.

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 31 Οκτ 2018, 11:56

αυτοι οι πουστηδοι οι αφρικανοι έχουν διαβολικές καυτερες σάλτσες. Δεν υπάρχουν, τέλειες.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
YouOnlyLiveOnce

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από YouOnlyLiveOnce » 31 Οκτ 2018, 12:14

Εχω κανει παλιοτερα παστα με πιπεριες φλωρινης ,λογικα γιατι να μην γινονται το ιδιο και αυτες;
Εγω την ειχα ψησει στον φουρνο μεχρι να μαλακωσουν και μετα τις ξεφλουδισα,εβγαλα κοτσανια
και σπορια.Τις εριξα στο μπλεντερ,τις πολτοποιησα.Μετα αλατι και ξυδι και τις εβαλα σε βαζακι.
Οπως λεει και ο blackpaint για να κρατησουν περισσοτερες μερες θα βαλεις ελαιολαδο απο πανω.
Αν θελεις ακομα περισσοτερο καιρο να σου κρατησουν θα τις βαλεις σε αποστειρωμενα βαζακια.

Άβαταρ μέλους
Υδράργυρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Υδράργυρος » 31 Οκτ 2018, 12:30

Εγώ βάζω το μπούκοβο σε ένα μπουκαλάκι με λάδι σε μια αναλογία 1/5. Μετά από μια εβδομάδα έχει ανακατευτεί και το λάδι καίει. Με αυτό συμπληρώνω στο πιάτο μου ή βάζω στη ντοματοσαλάτα (δεν τρώει κανένας άλλος στο σπίτι καυτερά)
Τις πιπεριές μπορείς να τις ξεράνεις και να τις κάνεις μπούκοβο στο μούλτι. Αν και ο καιρός δε βοηθάει αυτην την εποχή

Άβαταρ μέλους
blackpaint

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από blackpaint » 31 Οκτ 2018, 12:47

Γραφικός μπορεις να φτιαξεις την παραδοσιακη παστα πιπεριας της Τυνισιας και του Μαγκρεμπ, την Χαρισα.

1 κιλο πιπεριες

4 - 5 σκελιδες σκορδου

1 κσ κολιανδρο σκονη

1 κς αλατι

ελαιολαδο

Πολυ απλη στην εκτελεση, πρεπει να μαγειρεψεις πολυ ελαφρα τις πιπεριες μεχρι να μαλακωσουν, ειτε στο ατμο, ειτε σε βραστο νερο για 1-2 λεπτα, ειτε με χαμηλη φωτια στον φουρνο για 5-10 λεπτα, μετα να σουρωσεις πολυ καλα, και μετα να τα κανεις ολα παστα στο μιξερ, η ακομα καλυτερα εαν εχεις, σε μηχανη του κιμα. Συντηρεις και συσκευαζεις με τον ιδιο τροπο με τη σενεγαλεζικη παστα. Και καις στομα και αντερα με την ιδια ισχυ.

Ορέστης 35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης 35 » 31 Οκτ 2018, 14:18

blackpaint έγραψε:
31 Οκτ 2018, 11:41
Ορέστης 35 έγραψε:
31 Οκτ 2018, 11:03
πρωτα μαγειρευεις, μετα πολτοποιεις, αλλιως χανει τη γευση του: απλη χημεια.
Κι αυτο σωστο.

Γραφικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γραφικός » 31 Οκτ 2018, 15:39

Πολύ ωραίο και χρήσιμο σάιτ.
blackpaint έγραψε:
31 Οκτ 2018, 12:47
Γραφικός μπορεις να φτιαξεις την παραδοσιακη παστα πιπεριας της Τυνισιας και του Μαγκρεμπ, την Χαρισα.

1 κιλο πιπεριες

4 - 5 σκελιδες σκορδου

1 κσ κολιανδρο σκονη

1 κς αλατι

ελαιολαδο

Πολυ απλη στην εκτελεση, πρεπει να μαγειρεψεις πολυ ελαφρα τις πιπεριες μεχρι να μαλακωσουν, ειτε στο ατμο, ειτε σε βραστο νερο για 1-2 λεπτα, ειτε με χαμηλη φωτια στον φουρνο για 5-10 λεπτα, μετα να σουρωσεις πολυ καλα, και μετα να τα κανεις ολα παστα στο μιξερ, η ακομα καλυτερα εαν εχεις, σε μηχανη του κιμα. Συντηρεις και συσκευαζεις με τον ιδιο τροπο με τη σενεγαλεζικη παστα. Και καις στομα και αντερα με την ιδια ισχυ.
Αυτό ακριβώς που έψαχνα. Μου είχαν κάνει δώρο μία χαρίσα σε κονσέρβα και δεν έχω ξαναβρεί πουθενά.

Βέβαια δυστυχώς τα τουρκέλια είναι μικρά και τα 100 δεν φτάνουν ούτε για το καλημέρα, οπότε μάλλον θα ακολουθήσω την συμβουλή της Cecily Anne και θα τις βάλω στην κατάψυξη.

Άβαταρ μέλους
waldorf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από waldorf » 31 Οκτ 2018, 20:23

Εγώ φτιάχνω κάτι σαν ταμπάσκο.
Λευκό βαλσαμικό,αλάτι και λίγο ζάχαρη (μαύρη κατά προτίμηση) κατά βούληση,ίσως και λίγο σκόρδο.
Βράσιμο σε χαμηλή φωτιά με κλειστή κατσαρόλα για 40-60 λεπτά.
Αν όλα έχουν πάει καλά,μόλις ανοίξεις το καπάκι θα δακρύσει ακόμα και ο γείτονας στο διπλανό διαμέρισμα.
Μπίμερ ή μούλτι και πέρασμα από ψιλή σίτα (το τελευταίο δεν το κάνω εγώ γιατί εκστασιάζομαι όταν μου σκάσει κανά σποράκι στο δόντι).
Έχω ακόμη απ`το περσινό (το φτιάχνω σε μπουκάλι του λίτρου),κι όσο κάθεται το ρημάδι τόσο αρπάει!
Αν έχεις όρεξη και υπομονή κάνε και μιά καλύτερη απομίμηση του ταμπάσκο.
Άσε τις πιπεριές για καιρό (ίσως ένα-δυό μήνες) μέσα σε χοντρό αλάτι ίσως και με λίγο ξύδι.Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη,αλλά λέγεται ότι οι πιπεριές του original Tabasco μένουν κλεισμένες στο αλάτι ίσως και χρόνια.
Nandros έγραψε:
26 Αύγ 2024, 17:56

Άντε γαμήσου λοιπόν συφιλιασμένο μουνόπανο.
.

Ορέστης 35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης 35 » 31 Οκτ 2018, 22:47

Το ταμπασκο περιεχει πολυ καλο ξυδι.

Γραφικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γραφικός » 03 Νοέμ 2018, 14:16

Ορέστης 35 έγραψε:
31 Οκτ 2018, 22:47
Το ταμπασκο περιεχει πολυ καλο ξυδι.
Όταν λες καλό ξύδι τι εννοείς;