Θα το θεωρούσε άκαιρο και ανούσιο.
Απασχολεί όμως τις καρδιές μας.
Γιατί όσα άρθρα και αν διαβάσουμε, όσες γκαλερί κι αν επισκεφτούμε, θα μένει πάντα η ίδια απορία:
Γιατί, το να ζωγραφίσω ένα πρόσωπο, δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο, που είναι ο πιο φυσικός,

αλλά γίνεται με αυτόν:

Ποια δύναμη είναι αυτή που καθοδηγεί ένα ζωγράφο να γίνει τυφλός απέναντι στο οποιοδήποτε μοντέλο του, να αδιαφορήσει τόσο πολύ για την οπτική του αίσθηση;
Και οι δυο μορφές τέχνης έχουν εισχωρήσει πλέον μέσα στα κύτταρά μας, αλλά δεν ξέρουμε σαν τι, σαν ευεργέτες ή σαν επικίνδυνοι ξενιστές;
Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που απέστρεψαν το πρόσωπό τους από την αναπαραστατική τέχνη, κατηγορώντας τη σαν απλή επίδειξη δεξιοτεχνίας μέσα σε μια ψυχαναγκαστική απομίμηση της πραγματικότητας, την οποία μας εμποδίζει να υπερβούμε. Ένα φραγμό στο αίνιγμα και στο απόκοσμο.
Και από την άλλη , η αφηρημένη τέχνη κατηγορήθηκε για εξαπάτηση, για παιδικότητα, για αφέλεια, για καθήλωση στο ά-σχημο , αυτό που δεν έχει σχήμα δηλαδή, νόμο και ομορφιά.
Ιστορικά πάλι κοιτώντας αυτή τη διαφοροποίηση στις τάσεις της ζωγραφικής, δεν υπάρχει μια γραμμικότητα στην εξέλιξη, δεν προχωράμε δηλαδή από το απλοϊκό στο πιο περίπλοκο. Αντίθετα, κάνουμε κύκλους. Παράξενους κύκλους και επαναλήψεις.
Σίγουρα πάντα κάτι προστίθεται, αλλά η αλληλοδιαδοχή είναι εμφανής σε αδρές γραμμές: από την πρωτόγονη τέχνη, στην ομορφιά και το νόμο της κλασικής ελληνορωμαϊκής, και μετά ξανά από την περιφρόνηση για τη φυσικότητα της μεσαιωνικής και της βυζαντινής τέχνης στον θρίαμβο του νατουραλισμού της αναγέννησης.
Για να καταλήξουμε σήμερα στην πρωτοκαθεδρία της αφηρημένης ή γενικότερα της συμβολικής τέχνης σε βάρος της αναπαραστατικής.
Θα μπορούσε άραγε η αναπαραστατική τέχνη να γυρίσει , να ξαναχτυπήσει με τη ρομφαία της ( γιατί η αναπαραστατική τέχνη κρατάει ρομφαία

Ή θα υποχωρήσουν τα πάντα στην παράξενη ρήση της εποχής μας (δια στόματος Nick Cave):
All beauty must die.
Έχουμε πόλεμο νομίζω...
Και σε αυτόν τον πόλεμο, εγώ θα επιστρατεύσω τις ανακαλύψεις της ψυχανάλυσης και της νευροβιολογίας του εγκεφάλου. Γιατί αυτές οι ανακαλύψεις είναι γεμάτες γοητεία, στην οποία είναι κρίμα να υποκύπτω μόνο εγώ.
ΥΓ. Σας ορκίζομαι ότι δε θα μιλήσω για τα bohmian mechanics.

Αν και μισό λεπτό... πως μπορείς να μιλήσεις για τον έρωτα σαν το μεγάλο κινούν της τέχνης και του κόσμου, και να μην τον περιγράψεις σαν ένα pilot wave;
