Ναι ρε...όταν πληκτράρω μου τρέχυνε τα σάλια, σκέφτομαι μαρμπούια αφού...taxalata xalasa έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 19:08σου τρεχουν τα σαλια όταν πληκτράρεις;
Να φοράς σαλιάρα...
εδιτ: να πάλι μου τρέξανε ...

Ναι ρε...όταν πληκτράρω μου τρέχυνε τα σάλια, σκέφτομαι μαρμπούια αφού...taxalata xalasa έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 19:08σου τρεχουν τα σαλια όταν πληκτράρεις;
Να φοράς σαλιάρα...
ο αυγάς, η αυγή, το αυγό...Λοξίας έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 19:27Ναι ρε...όταν πληκτράρω μου τρέχυνε τα σάλια, σκέφτομαι μαρμπούια αφού...taxalata xalasa έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 19:08σου τρεχουν τα σαλια όταν πληκτράρεις;
Να φοράς σαλιάρα...
εδιτ: να πάλι μου τρέξανε ...
Δεν υπάρχει κανένα ύψιλον. Δεν υπήρξε ποτέ γραμμένη λέξη "ουγά".Καβαλάρης έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 14:53Ρε μας δουλεύεις;;;; Το ύψιλον στα ουγά δεν το είδες;;;; Μετά παίρνεις το α από το άρθρο "τα" και έχεις αυγά.hellegennes έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 14:50Και στις δυο περιπτώσεις αυτές οι λέξεις προέκυψαν από το λαϊκό λεξιλόγιο και κατά συνέπεια δεν ήταν ποτέ γραμμένες πριν την σύγχρονη εποχή. Ήταν μόνο προφορικές. Οπότε δεν έχει νόημα να βάλεις ύψιλον εκεί γιατί δεν υπήρχε ποτέ ύψιλον.
Δεν διαφωνεί. Διαφορετικά λεξικά έχουν διαφορετικές γραφές. Ας πούμε το ΛΚΝ διαλέγει την γραφή "αυγό".
οι επιστημες δεν ειναι εσσαει δογματα...Αχθος Αρουρης έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 22:54..........
εν προκειμενω αβγο με β,
εχοντας υπ' οψει την εξηγηση που δινουν οι ειδικοι
που ασχολουνται χρονια αμετρητα με την γλωσσα,
δεν ειναι προβλημα να συμφωνησει κανεις .....
αλλα ενταξει .....μην νομιζεις ... (λοξιας)
και η γλωσσολογια και η ιστορια δεν ειναι επιστημες
με την αυστηρη εννοια του ορου, αλλα κατι μικτο
απο επιστημη και γνωμη, απο αναγκαιο και πιθανο
δηλ. η αποδεικτικη αξια των προτασεων τους
δεν επιβαλλεται γιατι δεν χρησιμοποιουν μαθηματικα
οπως οι θετικες επιστημες .........
οι ειδικοι εχουν μεγαλο περιθωριο να λεει ο καθενας
τα δικα του, ειδικα στην ιστορια ........
αυγη προφερεται αβγη αλλα δεν γραφεται αβγη με β ...
..............
Ξύδι, ρεβύθι, μπύρα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γράφονται με "υ", είναι απλά λάθος. Δεν είναι περιπτώσεις όπως η οξυά/οξιά που στέκουν και τα δύο.Πασιφάη έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:22Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..
Προσφέρει κάτι όλο αυτό, ή απλά απομακρύνει τους νέους ανθρώπους ένεκα ''βιασύνης'' στην γραφή, να ξεχνούν την καλλιέπεια;
Καμμένος (με 2 "μ") τι σημαίνει; Εννοώ, πέρα από το επώνυμο του γνωστού πολιτικού;
Συνεχίζεις να κάνεις τον χαζό. Προφανώς δεν υπήρξε. Αλλά ουγά γράφουν οι γλωσσολόγοι για να δείξουν την μετάβαση. Ε το επόμενο βήμα είναι αυγά.hellegennes έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 23:09Δεν υπάρχει κανένα ύψιλον. Δεν υπήρξε ποτέ γραμμένη λέξη "ουγά".
Φυσικά και διαφωνεί με αυτούς που επιμένουν στο αβγό.hellegennes έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 23:09Δεν διαφωνεί. Διαφορετικά λεξικά έχουν διαφορετικές γραφές. Ας πούμε το ΛΚΝ διαλέγει την γραφή "αυγό".
Καμένος εκ του καίω.
Επισημαίνουμε ότι με βάση αυτά που λένε περί ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ εξέλιξης, είναι αδύνατον να προτιμήσεις μία γραφή.Αχθος Αρουρης έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 22:54εχοντας υπ' οψει την εξηγηση που δινουν οι ειδικοι που ασχολουνται χρονια αμετρητα με την γλωσσα, δεν ειναι προβλημα να συμφωνησει κανεις .....
Υπάρχει όντως τέτοια μετοχή; Εννοώ, το έχεις δει πουθενά γραμμένο, ή απλά υποθέτεις ότι το κεκαμμένος θα έχει περάσει και στην ΝΕ ως καμμένος;
Ναι, ο δίφθογγος "αυ" προφέρεται άλλοτε σαν "αβ" και άλλλοτε σαν "αφ".Αχθος Αρουρης έγραψε: ↑27 Απρ 2025, 22:54..........
εν προκειμενω αβγο με β,
εχοντας υπ' οψει την εξηγηση που δινουν οι ειδικοι
που ασχολουνται χρονια αμετρητα με την γλωσσα,
δεν ειναι προβλημα να συμφωνησει κανεις .....
αλλα ενταξει .....μην νομιζεις ... (λοξιας)
και η γλωσσολογια και η ιστορια δεν ειναι επιστημες
με την αυστηρη εννοια του ορου, αλλα κατι μικτο
απο επιστημη και γνωμη, απο αναγκαιο και πιθανο
δηλ. η αποδεικτικη αξια των προτασεων τους
δεν επιβαλλεται γιατι δεν χρησιμοποιουν μαθηματικα
οπως οι θετικες επιστημες .........
οι ειδικοι εχουν μεγαλο περιθωριο να λεει ο καθενας
τα δικα του, ειδικα στην ιστορια ........
αυγη προφερεται αβγη αλλα δεν γραφεται αβγη με β ...
..............
νεοελληνιστική κυνή...
Γαυ.taxalata xalasa έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 10:53νεοελληνιστική κυνή...
γαυγαυ μιλαIsildur έγραψε: ↑28 Απρ 2025, 10:55Γαυ.
Ή μάλλον... γαβ.