Ας προβοκάρω...

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Re: Ας προβοκάρω...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 26 Απρ 2025, 18:41

Καβαλάρης έγραψε:
26 Απρ 2025, 09:52
Το σωστό είναι αυγό. Το αβγό είναι φωνητική ορθογραφία και δεν δικαιολογείται ετυμολογικά.
Δεν υπάρχει σωστό, στην προκειμένη
Είναι μεσαιωνική παραφθορά της αρχαίας λέξης ωο
Σίγουρα θα έχει καταγραφεί και με τους δυο τρόπους. Και τους δύο 'σωστούς'
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
Antipnevma

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antipnevma » 26 Απρ 2025, 18:53

hellegennes έγραψε:
26 Απρ 2025, 02:15
Antipnevma έγραψε:
26 Απρ 2025, 01:32
Το ότι η προφορική γλώσσα εξελίσσεται δεν σημαίνει ότι ο γραπτός λόγος πρέπει να την ακολουθεί. Οι Βυζαντινοί έγραφαν στην κλασική ελληνική για πάνω από χίλια χρόνια μετά την παρακμή της αρχαίας Αθήνας
Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Η ελληνική έχει ξεκάθαρα στάδια μυκηναϊκή>ομηρική>κλασική>ελληνιστική>μεταγενέστερη>μεσαιωνική>σύγχρονη και η μόνη περίοδος που προσπαθούσε -αποτυχημένα- ο κόσμος να γράψει σε προγενέστερη μορφή της γλώσσας ήταν στην σύγχρονη εποχή, από το 1800 και δώθε. Οι βυζαντινοί έγραφαν σε βυζαντινά ελληνικά, δηλαδή βασικά ΚΝΕ με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.
Antipnevma έγραψε:
οι δυτικοί έγραφαν λατινικά για πάνω από χίλια χρόνια μετά την άλωση της Ρώμης
Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Οι δυτικοί έγραφαν σε υστερολατινική και μεσαιωνική λατινική στις αντίστοιχες περιόδους και όταν λέμε οι δυτικοί εννοούμε 100 πολυμαθείς ανά αιώνα και κάποιοι ιερείς που έγραφαν σε εκκλησιαστική λατινική. Τράβα να διαβάσεις την Principia Mathematica και πες μου ότι είναι γραμμένη σε κλασική λατινική.
Antipnevma έγραψε:
στον αραβικό κόσμο έγραφαν την αραβική της εποχής του κορανίου για πάνω από χίλια χρόνια μετά τον Μωάμεθ
Δεν έχω γνώσεις αραβικής για να ξέρω αν συνέβη ποτέ αυτό, αλλά με βά

ση τα δυο προηγούμενα υποψιάζομαι ότι και αυτό είναι ψέμα.
Είπαμε ρε βλάκα ότι η προφορική γλώσσα εξελίσσεται. Τι πας και μου λες τα στάδια που πέρασε η ελληνική λες και δεν τα ξέρω; Χαζός είσαι ή το παίζεις;

Οι Βυζαντινοί λόγιοι, επαναλαμβάνω οι λόγιοι (ποιός τον χέζει τον λαό; Μιλάμε για μεσαίωνα, για εποχές που ο λαός ήταν ένα μηδενικό) έγραφαν κυρίως σε μία γλώσσα που μιμούνταν την αρχαία ελληνική της κλασικής περιόδου.

Οι δυτικοί λόγιοι έγραφαν σε μια γλώσσα που μιμούνταν τα λατινικά του Κικερώνα.

Οι άραβες λόγιοι έγραφαν σε γλώσσα που μιμούνταν την γλώσσα της εποχής του Μωάμεθ.

Αυτά είναι πασίγνωστα δεδομένα και έρχεσαι σαν ηλίθιος να το παίξεις αντιλογία.
νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 26 Απρ 2025, 19:32

lonelyrider έγραψε:
26 Απρ 2025, 02:28
Η τέλεια γλώσσα είναι τα αρχαία Ελληνικά.
Παγκοσμίως και διαχρονικώς.
δεν υπαρχει τελεια γλωσσα, και τα αρχαια ελληνικα ηταν καποτε για την εποχη της καλη γλωσσα, εντελως παρωχημενη σημερα, νεκρη γλωσσα.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Polaris3
Phorum.gr user: Polaris3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Polaris3 » 26 Απρ 2025, 19:45

lonelyrider έγραψε:
26 Απρ 2025, 02:28
Η τέλεια γλώσσα είναι τα αρχαία Ελληνικά.
Παγκοσμίως και διαχρονικώς.
Τι να πουν και τα κινέζικα που είναι εξίσου αρχαία.

Έλεος με την λογική του ελληνάρα που νομίζει πως ό,τι υπάρχει στον πλανήτη προέρχεται από την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι τέλεια κλπ.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 26 Απρ 2025, 20:02

Καβαλάρης έγραψε:
26 Απρ 2025, 09:52
Το σωστό είναι αυγό. Το αβγό είναι φωνητική ορθογραφία και δεν δικαιολογείται ετυμολογικά.
Ακριβώς το αντίθετο λένε οι γλωσσολόγοι. Αβγό, είναι η ορθότερη ετυμολογικά εξήγηση.
Ακόμα και το ΛΚΝ, αβγό το γράφει και το ετυμολογεί με τον ίδιο τρόπο.

Το ότι γραφόταν για χρόνια σαν αυγό, σχεδόν το εξισώνει ως σωστό και αυτό.
Αλλά δεν υπάρχει ετυμολογική εξήγηση για την γραφή αυγό, όπως δεν υπάρχει για την λέξη αυτί.

Άβαταρ μέλους
Καβαλάρης
Phorum.gr user: Doc McCoy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καβαλάρης » 26 Απρ 2025, 20:12

Green Dragon έγραψε:
26 Απρ 2025, 18:21
Υπάρχει το επιχείρημα ότι είναι κατάλοιπα καιρών όπου υπήρχε διαφορά στην προφορά την οποία απέδιδαν στον γραπτό λόγο. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η διαφορά, άρα δεν εξυπηρετούν τίποτα πρακτικό.
ΛΑΘΟΣ. Η ορθογραφία σχετίζεται με την ετυμολογία και είναι απαραίτητη ώστε ο εγκέφαλος να στροφάρει και να διακρίνει τις έννοιες. Δεν είναι καθόλου θέμα αισθητικής. Απλοποίηση της γλώσσας θα οδηγήσει 100% σε αποβλάκωση.

- Άλλο το λήμμα, άλλο το λύμα.
- Άλλο ο λιμός, άλλο ο λοιμός.
- Άλλο ο καμένος, άλλο ο καμμένος.
- Άλλο ο καινός, άλλο ο κενός.
- Άλλο η εξάρτηση, άλλο η εξάρτιση, άλλο η εξάρτυση.
Beria έγραψε:
26 Απρ 2025, 18:41
Δεν υπάρχει σωστό, στην προκειμένη
Είναι μεσαιωνική παραφθορά της αρχαίας λέξης ωο
Το "δεν υπάρχει σωστό" είναι μάλλον η μέση λύση. Με βάση όμως την ετυμολογία που ισχυρίζονται (τα ωά - τα ουά - τα ουγά), το επόμενο βήμα είναι τα αυγά.
Λοξίας έγραψε:
26 Απρ 2025, 20:02
Ακριβώς το αντίθετο λένε οι γλωσσολόγοι. Αβγό, είναι η ορθότερη ετυμολογικά εξήγηση. Ακόμα και το ΛΚΝ, αβγό το γράφει και το ετυμολογεί με τον ίδιο τρόπο.
Βλέπε παραπάνω. Πήγαινε ρώτα τους πού βρέθηκε το β στο τελευταίο βήμα.
Λοξίας έγραψε:
Αλλά δεν υπάρχει ετυμολογική εξήγηση για την γραφή αυγό, όπως δεν υπάρχει για την λέξη αυτί.
Τσου. Μάλιστα το αυτί (ους/ωτίον στα αρχαία) είναι αύς στην λακωνική διάλεκτο (αύς/αυτίον). Το αφτί είναι καθαρά φωνητική ορθογραφία.

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 26 Απρ 2025, 20:20

Antipnevma έγραψε:
26 Απρ 2025, 18:53
hellegennes έγραψε:
26 Απρ 2025, 02:15
Antipnevma έγραψε:
Το ότι η προφορική γλώσσα εξελίσσεται δεν σημαίνει ότι ο γραπτός λόγος πρέπει να την ακολουθεί. Οι Βυζαντινοί έγραφαν στην κλασική ελληνική για πάνω από χίλια χρόνια μετά την παρακμή της αρχαίας Αθήνας
Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Η ελληνική έχει ξεκάθαρα στάδια μυκηναϊκή>ομηρική>κλασική>ελληνιστική>μεταγενέστερη>μεσαιωνική>σύγχρονη και η μόνη περίοδος που προσπαθούσε -αποτυχημένα- ο κόσμος να γράψει σε προγενέστερη μορφή της γλώσσας ήταν στην σύγχρονη εποχή, από το 1800 και δώθε. Οι βυζαντινοί έγραφαν σε βυζαντινά ελληνικά, δηλαδή βασικά ΚΝΕ με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.
Antipnevma έγραψε:
οι δυτικοί έγραφαν λατινικά για πάνω από χίλια χρόνια μετά την άλωση της Ρώμης
Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Οι δυτικοί έγραφαν σε υστερολατινική και μεσαιωνική λατινική στις αντίστοιχες περιόδους και όταν λέμε οι δυτικοί εννοούμε 100 πολυμαθείς ανά αιώνα και κάποιοι ιερείς που έγραφαν σε εκκλησιαστική λατινική. Τράβα να διαβάσεις την Principia Mathematica και πες μου ότι είναι γραμμένη σε κλασική λατινική.
Antipnevma έγραψε:
στον αραβικό κόσμο έγραφαν την αραβική της εποχής του κορανίου για πάνω από χίλια χρόνια μετά τον Μωάμεθ
Δεν έχω γνώσεις αραβικής για να ξέρω αν συνέβη ποτέ αυτό, αλλά με βά

ση τα δυο προηγούμενα υποψιάζομαι ότι και αυτό είναι ψέμα.
Είπαμε ρε βλάκα ότι η προφορική γλώσσα εξελίσσεται. Τι πας και μου λες τα στάδια που πέρασε η ελληνική λες και δεν τα ξέρω; Χαζός είσαι ή το παίζεις;

Οι Βυζαντινοί λόγιοι, επαναλαμβάνω οι λόγιοι (ποιός τον χέζει τον λαό; Μιλάμε για μεσαίωνα, για εποχές που ο λαός ήταν ένα μηδενικό) έγραφαν κυρίως σε μία γλώσσα που μιμούνταν την αρχαία ελληνική της κλασικής περιόδου.

Οι άραβες λόγιοι έγραφαν σε γλώσσα που μιμούνταν την γλώσσα της εποχής του Μωάμεθ.

Αυτά είναι πασίγνωστα δεδομένα και έρχεσαι σαν ηλίθιος να το παίξεις αντιλογία.
Κατάλαβες τίποτα από αυτά που έγραψε; Μπα....

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 26 Απρ 2025, 20:50

Μια ενδεικτική φράση και πως θα μπορούσε να είχε γραφτεί σε greeklish:

'Ο Μάριος αγόρασε ένα πανάκριβο αυτοκίνητο και νομίζω το έκανε για να κοντράρει τον Δημήτρη που πήρε κι εκείνος'

Αυτό είχε διάφορες πιθανές γραφές αφού φυσικά δεν υπήρχε καθιερωμένος τρόπος. Μια πολύ πιθανή βάσει όσων έβλεπα θα ήταν:

'Ο Marios agorase ena panakribo aytokinhto kai nomizw to ekane gia na kontrarei ton Dimhtrh poy phre ki ekeinos'

Εδώ χρησιμοποιήθηκε το 'h' για να αναπαραστήσει το 'η' και το 'w' για να αναπαραστήσει το 'ω' (αυτός είναι και ο λόγος που έγραψα για ηχητικο-οπτική γραφή). Επίσης υπάρχει μεταφορά διφθόγγων που δεν βγάζει νόημα στο λατινικό αλφάβητο, πχ. 'ei'. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η ιστορία συνέχιζε για τον όποιο λόγο, πιστεύω αυτά δεν θα έμεναν έτσι γιατί δεν βγάζουν νόημα με κανέναν τρόπο και μόνο η προχειρότητα μπορεί να τα εξηγήσει. Π.χ. μια μετεξέλιξη θα μπορούσε να είναι:

'O Marios agorase ena panakribo autokinito (το 'y' γίνεται 'u') kai nomizo to ekane gia na kontrari ton Dimitri pou pire ki ekinos'

Άφησα το 'ai' στο 'kai' γιατί νομίζω είναι πολύ έντονα γραμμένο στην συνείδηση με αυτόν τον τρόπο και θα μπορούσε να διατηρηθεί σαν εξαίρεση. Μια άλλη γραφή ακόμα πιο μετά ίσως να ήταν:

'O Marios agorase ena panacribo autokinito kai nomizo to ecane gia na contrari ton Dimitri pou pire ki ekinos'

Μερικά 'k' αντικαταστάθηκαν από 'c' που αντιπροσωπεύει τον ίδιο ήχο. Τα έβαλα εκεί που νομίζω θα ήταν πιο πιθανό να γίνει. Η τελευταία γραφή δείχνει αρκετά διαφορετικό από την πρώτη στην σειρά.

Βέβαια, και εδώ εμφανίζεται μια αντίφαση, μου φαίνεται δύσκολο να καθόταν τελείως η μπίλια χωρίς επίσημη παρέμβαση για θέσπιση κανόνων. Άρα ναι, τελικά κάπου μπαίνει και η αρχή αναγκαστικά, έστω για να οργανώσει απλώς.

Τι νόημα έχουν όλα αυτά; Κανένα, συζήτηση να γίνεται :)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Green Dragon την 26 Απρ 2025, 21:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 26 Απρ 2025, 20:59

Καβαλάρης έγραψε:
26 Απρ 2025, 20:12
Λοξίας έγραψε:
Ακριβώς το αντίθετο λένε οι γλωσσολόγοι. Αβγό, είναι η ορθότερη ετυμολογικά εξήγηση. Ακόμα και το ΛΚΝ, αβγό το γράφει και το ετυμολογεί με τον ίδιο τρόπο.
Βλέπε παραπάνω. Πήγαινε ρώτα τους πού βρέθηκε το β στο τελευταίο βήμα.
Το εχουν ρωτήσει πολλοί και έχει απαντηθεί καταλλήλως. Οπότε δεν έχω κανέναν λόγο να τους ρωτήσω εγώ.
Τράβα και ρώτησέ τους εσύ, αφού εσύ είσαι αυτός που διαφωνεί.

Καβαλάρης έγραψε:
26 Απρ 2025, 20:12
Λοξίας έγραψε:
Τσου. Μάλιστα το αυτί (ους/ωτίον στα αρχαία) είναι αύς στην λακωνική διάλεκτο (αύς/αυτίον). Το αφτί είναι καθαρά φωνητική ορθογραφία.
Επιλεκτική τύφλωση λέγεται αυτό...βλέπεις (και επιλέγεις) τις δύο διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στις άλλες 98 που υποστηρίζουν άλλο.
Όλοι οι γλωσσολόγοι και οι ιστορικές γλωσσολογικές πηγές, έχουν δείξει πως το αρχαίο ους δεν θα μπορούσε να δώσει την λέξη αυτί.
Ο δωρικός τύπος αύς, είχε πάψει να έχει λειτουργικό ρόλο στην ελληνική γλώσσα ήδη από την κλασική εποχή και σε όλη την επικράτεια.
Συνεπώς το αύς, δεν θα μπροούσε να έχει ρόλο στην δημιουργία της λέξης "αυτί", αφού αυτή δημιουργήθηκε στην μεσαιωνική ελληνική.
Αλλά αυτά, είναι "ψιλά γράμματα" για τους πάσης φύσεως αρνητές...
Οπότε μείνε στις απόψεις σου και εγώ στις δικές μου...

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 26 Απρ 2025, 21:01

Απορία μου είναι γιατί τα βάφτισαν greeklish, αφού η μόνη σχέση που έχουν με τα αγγλικά είναι το αλφάβητο. Δεν υπάρχει ανακάτεμα των δύο γλωσσών. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να τα λένε greekench (greek + french), που πάλι λάθος θα ήταν.

Άβαταρ μέλους
Αχθος Αρουρης
Phorum.gr user: Αχθος Αρουρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αχθος Αρουρης » 26 Απρ 2025, 22:41

Green Dragon έγραψε:
25 Απρ 2025, 20:31
Ποιά η θέση σας για την σταδιακή αλλαγή της γλώσσας; Είσαστε θετικοί, αρνητικοί, ουδέτεροι;

Εγώ είμαι της άποψης ότι οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και συνεχώς εξελίσσονται, δεν είναι παγωμένες στον χρόνο. Επομένως δεν έχει νόημα να προσπαθεί κανείς να τις διατηρήσει άθικτες αλλά ούτε και να τις αλλάξει με το ζόρι. Ένα παράδειγμα είναι τα greeklish, κάποτε ήταν στα φόρτε τους για διάφορους λόγους, πολλοί γκρίνιαζαν. Τελικά υποχώρησε η τάση. Εμένα να πω την αλήθεια αισθητικά δεν μου άρεσαν γιατί μου θύμιζαν προπάθεια ημιαγράμματου να γράψει κάτι (100% ηχητικο-οπτική γραφή) αλλά θεωρούσα την φασαρία που γινόταν ανούσια. Αν το πράγμα πήγαινε προς τα εκεί θα ήταν νομοτέλεια, δεν θα είχε νόημα να προσπαθήσει κανείς να το σταματήσει. Τελικά δεν πήγε βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Ίσως αν παγιωνόταν να βελτιωνόταν και η εμφάνισή τους με τον χρόνο, ποιός ξέρει...
.........

ο τιτλος μονο σε προ.ι.δεαζει περι τινος προκειται,
και μερικα ονοματα ........

https://eclass.uoa.gr/modules/document/ ... %CE%B1.pdf

φανταζομαι μια καθως πρεπει αποδομηση ....
........ βαρετα πραγματα .......

τωρα για το θεμα σου .....

η γλωσσα θα περιοριστει στα συμφωνα,
δεν θα υπαρχει αναγκη να διατυπωθει νοημα
διοτι θα εχει εκλειψει,
η λαλια θα ειναι κενη νοηματος, τυπικη,
συμβολικη, παρομοια με τις φωνες των μωρων
παιδιων ....
η γλωσσα θα γινει ενα αστειο, το καλυτερο
αστειο που θα ακουγεται στον κοσμο .....

..............

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 26 Απρ 2025, 22:42

Antipnevma έγραψε:
Δεν φαίνεται να ξέρεις την τύφλα σου. Τέτοιες επικές μαλακίες καιρό είχα να δω μαζεμένες.
Antipnevma έγραψε:
Μάλλον το μπερδεύεις με τον αττικισμό του 1ου αιώνα μ.Χ. Υπήρξαν 2-3 αττικιστές στην βυζαντινή εποχή, αλλά αυτό είναι σαν να λες ότι οι λόγιοι Έλληνες του 21ου αιώνα γράφουν σε καθαρεύουσα και με πνεύματα επειδή υπάρχουν 3 άτομα σε 10 εκατομμύρια πληθυσμό που το κάνουν αυτό.

Ακόμη και στην εποχή του αττικισμού, πριν 2000 χρόνια, 3 λαλημένοι ήταν που το έκαναν αυτό. Λόγιοι, μη λόγιοι γράφανε σε ελληνιστική ελληνική.
Antipnevma έγραψε:
Nope.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 26 Απρ 2025, 22:57

Green Dragon έγραψε:
26 Απρ 2025, 21:01
Απορία μου είναι γιατί τα βάφτισαν greeklish, αφού η μόνη σχέση που έχουν με τα αγγλικά είναι το αλφάβητο. Δεν υπάρχει ανακάτεμα των δύο γλωσσών. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να τα λένε greekench (greek + french), που πάλι λάθος θα ήταν.
Νομίζω ότι δεν είναι τόσο εμφανής η εξήγηση εδώ. Ονομάζονται Greeklish γιατί χρησιμοποιούν συγκεκριμένα το αγγλικό αλφάβητο. Το γαλλικό αλφάβητο είναι ίδιο σε γράμματα αλλά όχι σε προφορά, εντούτοις παλιότερα αυτού του είδους η μεταγραφή λεγόταν φραγκολεβαντίνικα ή φραγκοχιώτικα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 26 Απρ 2025, 23:11

Μα και πάλι, η προφορά που χρησιμοποιείται για τα γράμματα είναι φυσικά η δική μας, όχι η αγγλική (π.χ. απαλό αγγλικό 'ρ'). Χρησιμοποιείς μόνο τα σύμβολα, τίποτα άλλο από την αγγλική γλώσσα Αλλά αυτά τα σύμβολα είναι τα ίδια και σε πολλές άλλες γλώσσες.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 27 Απρ 2025, 00:12

Green Dragon έγραψε:
26 Απρ 2025, 23:11
Μα και πάλι, η προφορά που χρησιμοποιείται για τα γράμματα είναι φυσικά η δική μας, όχι η αγγλική (π.χ. απαλό αγγλικό 'ρ'). Χρησιμοποιείς μόνο τα σύμβολα, τίποτα άλλο από την αγγλική γλώσσα Αλλά αυτά τα σύμβολα είναι τα ίδια και σε πολλές άλλες γλώσσες.
Ναι ρε συ...
Σου εξηγεί ότι χρησιμοποιήθηκε, επιτυχημένα κατά την γνώμη μου, ο όρος greeklish, για να δηλώσει τα ελληνικά με αγγλικά αλφάβητο και όχι με αγγλική προφορά. Τι να κάνουμε; Η αγγλική είναι η lingua franca. Αν ήταν η γαλλική, τότε ίσως τα λέγαμε grrekench.
Και δεν είναι νέα εφεύρεση. Εδώ και πάνω από 80 χρόνια χρησμοποιούνται τα φραγκολεβαντίνικα στην ελληνική ναυτιλία.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών