Θριαμβευτική επιβεβαίωση Γιώργη
Re: Θριαμβευτική επιβεβαίωση Γιώργη
Δεν καταλαβαίνω τίποτα, τι είναι όλα αυτά;
Εφιάλτης: Κυρ Ξέρξη, θα σε δείξω γω ένα μονοπάτι, μέγκλα. Πώς λέτε Βασιλιάς στα πέρσικα;
Ξέρξης: Σαχ.
Εφιάλτης: Εδώ θα σε λέμε βασιλιά.
Ξέρξης: Εσύ ποιός είσαι;
Εφιάλτης: Πώς λέτε, εφιάλτης, κακό όνειρο, στη γλώσσα σας;
Ξέρξης: Τι λέει αυτός; Μίλα φαρσί, άνθρωπέ μου.
Εφιάλτης: Μωρέ φαρσί θα στα μάθω τα ελληνικά. Καλά το είπες.
Ξέρξης: και τι θες;
Εφιάλτης: Φράγκα.
Ξέρξης: Τι λέει τούτος; παλουκώστε τον.
Ε: Φράγκα, χρήματα, παρά.
Ξ: Α, πάρα, πάρα, κατάλαβα, λεφτά. Αυτό μόνο; Με το τσουβάλ.
Ε: Κι εσείς τσουβάλ το λέτε, κι εμείς εδώ στη Ρούμελη έτσι.
Ξέρξης: Σαχ.
Εφιάλτης: Εδώ θα σε λέμε βασιλιά.
Ξέρξης: Εσύ ποιός είσαι;
Εφιάλτης: Πώς λέτε, εφιάλτης, κακό όνειρο, στη γλώσσα σας;
Ξέρξης: Τι λέει αυτός; Μίλα φαρσί, άνθρωπέ μου.
Εφιάλτης: Μωρέ φαρσί θα στα μάθω τα ελληνικά. Καλά το είπες.
Ξέρξης: και τι θες;
Εφιάλτης: Φράγκα.
Ξέρξης: Τι λέει τούτος; παλουκώστε τον.
Ε: Φράγκα, χρήματα, παρά.
Ξ: Α, πάρα, πάρα, κατάλαβα, λεφτά. Αυτό μόνο; Με το τσουβάλ.
Ε: Κι εσείς τσουβάλ το λέτε, κι εμείς εδώ στη Ρούμελη έτσι.
Ordem e Progresso.
- Βινόσαυρος
οι αριοι κατεκτησαν τους ελληνες με τον πολιτισμο τουςΝταρνάκας έγραψε: ↑13 Νοέμ 2018, 17:23Ωστόσο τα περσικά δάνεια στην ελληνική είναι πολύ περισσότερα απ' τα ελληνικά στην περσική. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα απ' τα τουρκικά δάνεια στην ελληνική είναι στην πραγματικότητα περσικές λέξεις που πρώτα δανείστηκαν οι Τούρκοι απ' τους Πέρσες και μετά εμείς απ' τους Τούρκους.
και οι οθωμανοι βεβαια
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.
Έχω την εντύπωση πως για τις τουρκικές λέξεις, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην ελληνική και οι αντίστοιχες ελληνικές. Δεν έχω κάνει έρευνα για πω με σιγουριά πως ισχύει για όλες (υπάρχει η αντίστοιχη ελληνική λέξη για κάθε γλωσσικό δάνειο, αλλά δεν ξέρω μήπως κάποιες από αυτές ακούγονται πολύ αρχαϊκές), απλώς για οποιαδήποτε λέξη ξέρω πως είναι τουρκικό δάνειο, χρησιμοποιούμε και την αντίστοιχη ελληνική.Νταρνάκας έγραψε: ↑13 Νοέμ 2018, 17:23Ωστόσο τα περσικά δάνεια στην ελληνική είναι πολύ περισσότερα απ' τα ελληνικά στην περσική. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα απ' τα τουρκικά δάνεια στην ελληνική είναι στην πραγματικότητα περσικές λέξεις που πρώτα δανείστηκαν οι Τούρκοι απ' τους Πέρσες και μετά εμείς απ' τους Τούρκους.
Πι Πέρσες έχουν περισσότερες ομοιότητες με Αρμένιους. Και αγαπάνε ο ένας το. Άλλον. Είναι κοντά πολιτισμικά. Συν το ότι και οι δυο ξεκίνησαν ως ευρωπαϊκοί λαοί. Οι αριοι, τότε. Οι ελληνες βρίσκονται πιο κοντά στους Άραβες και στους Τούρκους και φυλετικά αλλά και πολιτισμικά.
- Βινόσαυρος
φαντάσου την δυναμική των τουρκικων και το επίπεδο των ελληνικών για ναJuno έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 17:06Έχω την εντύπωση πως για τις τουρκικές λέξεις, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην ελληνική και οι αντίστοιχες ελληνικές. Δεν έχω κάνει έρευνα για πω με σιγουριά πως ισχύει για όλες (υπάρχει η αντίστοιχη ελληνική λέξη για κάθε γλωσσικό δάνειο, αλλά δεν ξέρω μήπως κάποιες από αυτές ακούγονται πολύ αρχαϊκές), απλώς για οποιαδήποτε λέξη ξέρω πως είναι τουρκικό δάνειο, χρησιμοποιούμε και την αντίστοιχη ελληνική.Νταρνάκας έγραψε: ↑13 Νοέμ 2018, 17:23Ωστόσο τα περσικά δάνεια στην ελληνική είναι πολύ περισσότερα απ' τα ελληνικά στην περσική. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα απ' τα τουρκικά δάνεια στην ελληνική είναι στην πραγματικότητα περσικές λέξεις που πρώτα δανείστηκαν οι Τούρκοι απ' τους Πέρσες και μετά εμείς απ' τους Τούρκους.
πέσουν σε αχρηστία οι ελληνικές και να υπάρχει διευρημένος ο τουρκικος όρος
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Κάνεις λογικά άλματα. Αν τα τούρκικα είχαν τέτοια δυναμική που λες θα είχαν επηρεάσει και πολλές άλλες γλώσσες πέραν αυτών που ομιλούνταν στην επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες θα ήταν γεμάτες τουρκικά δάνεια. Ο λόγος που η ελληνική γλώσσα δέχτηκε πολλά τουρκικά δάνεια είναι η μακραίωνη έλλειψη ελληνικής παιδείας για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνόφωνου κόσμου επί τουρκοκρατίας. Όταν είσαι για 400 (και σε πολλές περιοχές και πάνω από 500) χρόνια χωρίς σχολεία και εκπαίδευση είναι λογικό να φτωχύνει η γλώσσα σου.Βινόσαυρος έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:02φαντάσου την δυναμική των τουρκικων και το επίπεδο των ελληνικών για ναJuno έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 17:06Έχω την εντύπωση πως για τις τουρκικές λέξεις, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην ελληνική και οι αντίστοιχες ελληνικές. Δεν έχω κάνει έρευνα για πω με σιγουριά πως ισχύει για όλες (υπάρχει η αντίστοιχη ελληνική λέξη για κάθε γλωσσικό δάνειο, αλλά δεν ξέρω μήπως κάποιες από αυτές ακούγονται πολύ αρχαϊκές), απλώς για οποιαδήποτε λέξη ξέρω πως είναι τουρκικό δάνειο, χρησιμοποιούμε και την αντίστοιχη ελληνική.Νταρνάκας έγραψε: ↑13 Νοέμ 2018, 17:23
Ωστόσο τα περσικά δάνεια στην ελληνική είναι πολύ περισσότερα απ' τα ελληνικά στην περσική. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα απ' τα τουρκικά δάνεια στην ελληνική είναι στην πραγματικότητα περσικές λέξεις που πρώτα δανείστηκαν οι Τούρκοι απ' τους Πέρσες και μετά εμείς απ' τους Τούρκους.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
- Βινόσαυρος
τις 2 γλώσσες συγκρινα όχι με άλλες ευρωπαϊκές που λεςΝταρνάκας έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:51Κάνεις λογικά άλματα. Αν τα τούρκικα είχαν τέτοια δυναμική που λες θα είχαν επηρεάσει και πολλές άλλες γλώσσες πέραν αυτών που ομιλούνταν στην επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες θα ήταν γεμάτες τουρκικά δάνεια. Ο λόγος που η ελληνική γλώσσα δέχτηκε πολλά τουρκικά δάνεια είναι η μακραίωνη έλλειψη ελληνικής παιδείας για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνόφωνου κόσμου επί τουρκοκρατίας. Όταν είσαι για 400 (και σε πολλές περιοχές και πάνω από 500) χρόνια χωρίς σχολεία και εκπαίδευση είναι λογικό να φτωχύνει η γλώσσα σου.Βινόσαυρος έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:02φαντάσου την δυναμική των τουρκικων και το επίπεδο των ελληνικών για ναJuno έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 17:06
Έχω την εντύπωση πως για τις τουρκικές λέξεις, υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην ελληνική και οι αντίστοιχες ελληνικές. Δεν έχω κάνει έρευνα για πω με σιγουριά πως ισχύει για όλες (υπάρχει η αντίστοιχη ελληνική λέξη για κάθε γλωσσικό δάνειο, αλλά δεν ξέρω μήπως κάποιες από αυτές ακούγονται πολύ αρχαϊκές), απλώς για οποιαδήποτε λέξη ξέρω πως είναι τουρκικό δάνειο, χρησιμοποιούμε και την αντίστοιχη ελληνική.
Έλα τώρα,δεν είσαι Junο. Ξέρεις τι πρόσβαση είχαν οι μεγάλες μάζες του πληθυσμού στην εκπαίδευση σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τίποτα δεν άλλαξε επ'αυτού στην οθωμανική αυτοκρατορία. Οσοι είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση πριν είχαν και μετά και ενδεχομένως λίγο περισσότεροι,όσο οι αλλαγές που άρχισαν να προκύπτουν στην Ευρώπη εισχώρησαν στην αυτοκρατορία. Δεν μπορεί να μην ξέρεις τα αλφαβητάρια και τα εγχειρίδια με τους ψαλμούς(΄συνήθως και τα δυο μαζί ήταν) που τυπώνονταν στη Βενετία και κυκλοφορούσαν στην οθωμανική επικράτεια απο τον 16ο αιώνα ακόμα.Νταρνάκας έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:51Ο λόγος που η ελληνική γλώσσα δέχτηκε πολλά τουρκικά δάνεια είναι η μακραίωνη έλλειψη ελληνικής παιδείας για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνόφωνου κόσμου επί τουρκοκρατίας. Όταν είσαι για 400 (και σε πολλές περιοχές και πάνω από 500) χρόνια χωρίς σχολεία και εκπαίδευση είναι λογικό να φτωχύνει η γλώσσα σου.
Προφανώς τα τούρκικα προέκυψαν λόγω απλής συμβίωσης και λόγω του ότι ήταν η γλώσσα της δοιήκησης,όχι γιατί επηρεάστηκε με κάποιο τρόπο η εκπαίδευση και βέβαια αυτό είναι κάτι που μπορείς να το δεις και στην πράξη,αφού οι καθομιλουμένη είναι αυτή που μπολιάστηκε με τα τούρκικα και έπρεπε να "καθαρίσει"...ο Μαυροκορδάτος τον 17ο αιώνα έγραφε κανονικά σε αττικίζουσα και δεν ήρθε κανείς να του βάλει χέρι,δεν υπήρχε λόγος
Σταματήστε με τη. Ανοησία του κρυφού σχολείου. Επειδή οι ελληνες δεν έστελναν τα παιδιά τους στα σχολεία δε σημαίνει ότι δεν υπηρχαν.
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Και λοιπόν; Η τούρκικη δεν έχει ένα σωρό δάνεια απ' την ελληνική;Βινόσαυρος έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:54τις 2 γλώσσες συγκρινα όχι με άλλες ευρωπαϊκές που λεςΝταρνάκας έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:51Κάνεις λογικά άλματα. Αν τα τούρκικα είχαν τέτοια δυναμική που λες θα είχαν επηρεάσει και πολλές άλλες γλώσσες πέραν αυτών που ομιλούνταν στην επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες θα ήταν γεμάτες τουρκικά δάνεια. Ο λόγος που η ελληνική γλώσσα δέχτηκε πολλά τουρκικά δάνεια είναι η μακραίωνη έλλειψη ελληνικής παιδείας για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνόφωνου κόσμου επί τουρκοκρατίας. Όταν είσαι για 400 (και σε πολλές περιοχές και πάνω από 500) χρόνια χωρίς σχολεία και εκπαίδευση είναι λογικό να φτωχύνει η γλώσσα σου.Βινόσαυρος έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:02φαντάσου την δυναμική των τουρκικων και το επίπεδο των ελληνικών για να
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
- Βινόσαυρος
και αυτην εχειΝταρνάκας έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 21:15Και λοιπόν; Η τούρκικη δεν έχει ένα σωρό δάνεια απ' την ελληνική;Βινόσαυρος έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:54τις 2 γλώσσες συγκρινα όχι με άλλες ευρωπαϊκές που λεςΝταρνάκας έγραψε: ↑14 Νοέμ 2018, 20:51
Κάνεις λογικά άλματα. Αν τα τούρκικα είχαν τέτοια δυναμική που λες θα είχαν επηρεάσει και πολλές άλλες γλώσσες πέραν αυτών που ομιλούνταν στην επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες θα ήταν γεμάτες τουρκικά δάνεια. Ο λόγος που η ελληνική γλώσσα δέχτηκε πολλά τουρκικά δάνεια είναι η μακραίωνη έλλειψη ελληνικής παιδείας για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνόφωνου κόσμου επί τουρκοκρατίας. Όταν είσαι για 400 (και σε πολλές περιοχές και πάνω από 500) χρόνια χωρίς σχολεία και εκπαίδευση είναι λογικό να φτωχύνει η γλώσσα σου.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 68 Απαντήσεις
- 3109 Προβολές
-