Πώς θα γράφαμε την συνοπτική υποτακτική;
του Μαρόκου ή του Μαρόκο;
Re: του Μαρόκου ή του Μαρόκο;
Υπάρχουν και πιο εκκεντρικές λέξεις, π.χ. σε μια παλιότερη μετάφραση της Φιλουμένας λέει, στις Λόντρες* και στα Παρίσια. Υπάρχει δε και ο Σακαισπήρος, ο Σαίξπηρ. Ακόμα και Σαιξπήρο τον είπανε άλλοι. Κυριάρχησε όμως ο Σαίξπηρ. Αντίθετα κυριάρχησε ο Ρακίνας, ο Βολταίρος, ο Ροβεσπιέρος, ο Γιάννης Αγιάννης, ο Ταλεϋράνδος, και βέβαια ενδιαφέρον είναι και ο Μωάμεθ, αντί του Μοχάμεντ. Ο Βοναπάρτης, για να μην πω ότι και τον Άμλετ τον έλεγαν Αμλέτο κάποιοι.
* Mάλλον για να τονιστεί το ιταλιάνικο χρώμα στην ομιλία.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
Σε μετάφραση του Ruba Un ´po Meno ο Armando Nascimbene γίνεται στα ελληνικά Αρμάντο Καλογεννημένος.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΗΡΩΤΗΘΗΝ : ΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΕΚΦΥΓΕΙΝ ΤΑΥΤΑΣ; ΚΑΙ ΗΚΟΥΣΑ ΦΩΝΗΝ ΛΕΓΟΥΣΑΝ ΜΟΙ : "Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ".
- hellegennes
Μα το αοριστικό θέμα είναι κλιν-
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
- BigChiefWahoo
- Phorum.gr user: Wahoo
Του Άινταχο νομίζω, και του Κιριμπάτι.BigChiefWahoo έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:39Του Άινταχου ή του Άινταχο ;
Του Κιριμπατίου ή του Κιριμπάτι ;
Εντάξει όταν η ξένη κατάληξη μοιάζει με ελληνική υπάρχει θέμα. Θέμα έχουμε και όταν η ελληνική κατάληξη μοιάζει με ξένη λέξη π.χ κλίνουν το Ρίο του Ρίο γι'αυτό της Πελοποννήσου. Εγώ έχω ακούσει να λένε Φλοξ σκύλο αρσενικό.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
- BigChiefWahoo
Αυτό εννοώ,ότι μερικά ονόματα δεν γίνεται,απλά,να τα κλίνεις.Karambabas έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:41Του Άινταχο νομίζω, και του Κιριμπάτι.BigChiefWahoo έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:39
Του Άινταχου ή του Άινταχο ;
Ακούγονται γελοία,π.χ. του Άινταχου.
Είμαι υπέρ του "του Μαρόκο" ή και Μορόκο.
Ναι, μαϊ μπαντhellegennes έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:34Μα το αοριστικό θέμα είναι κλιν-
Μπορεί να έχεις δίκιο. Στη δική μου γενιά λέγαμε του Μαρόκου. Αν αλλάξει, άλλαξε, θα το μάθουμε.BigChiefWahoo έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 23:11Αυτό εννοώ,ότι μερικά ονόματα δεν γίνεται,απλά,να τα κλίνεις.Karambabas έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:41Του Άινταχο νομίζω, και του Κιριμπάτι.BigChiefWahoo έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:39
Του Άινταχου ή του Άινταχο ;
Ακούγονται γελοία,π.χ. του Άινταχου.
Είμαι υπέρ του "του Μαρόκο" ή και Μορόκο.
- BigChiefWahoo
Αυτό (ειδικά με τις Λόντρες) θυμίζει και κάτι ρεμπέτικα ή λαϊκά τραγούδια που χρησιμοποιούν τέτοιους ιδιωματισμούς.Karambabas έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:08Υπάρχουν και πιο εκκεντρικές λέξεις, π.χ. σε μια παλιότερη μετάφραση της Φιλουμένας λέει, στις Λόντρες* και στα Παρίσια. Υπάρχει δε και ο Σακαισπήρος, ο Σαίξπηρ. Ακόμα και Σαιξπήρο τον είπανε άλλοι. Κυριάρχησε όμως ο Σαίξπηρ. Αντίθετα κυριάρχησε ο Ρακίνας, ο Βολταίρος, ο Ροβεσπιέρος, ο Γιάννης Αγιάννης, ο Ταλεϋράνδος, και βέβαια ενδιαφέρον είναι και ο Μωάμεθ, αντί του Μοχάμεντ. Ο Βοναπάρτης, για να μην πω ότι και τον Άμλετ τον έλεγαν Αμλέτο κάποιοι.
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
άκου τα μπρόκολι!
Σε στιχουργικό ή λογοτεχνικό πλαίσιο προφανώς ήταν νόμιμο. Στη σημερινή προφορική ή γραπτή καθημερινότητα αποτελεί εκκεντρικότητα. Όπως οι Αθήνες, τις οποίες χρησιμοποιεί αρκετά ο Ξενόπουλος κι άλλοι.BigChiefWahoo έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 23:16Αυτό (ειδικά με τις Λόντρες) θυμίζει και κάτι ρεμπέτικα ή λαϊκά τραγούδια που χρησιμοποιούν τέτοιους ιδιωματισμούς.Karambabas έγραψε: ↑30 Δεκ 2022, 22:08Υπάρχουν και πιο εκκεντρικές λέξεις, π.χ. σε μια παλιότερη μετάφραση της Φιλουμένας λέει, στις Λόντρες* και στα Παρίσια. Υπάρχει δε και ο Σακαισπήρος, ο Σαίξπηρ. Ακόμα και Σαιξπήρο τον είπανε άλλοι. Κυριάρχησε όμως ο Σαίξπηρ. Αντίθετα κυριάρχησε ο Ρακίνας, ο Βολταίρος, ο Ροβεσπιέρος, ο Γιάννης Αγιάννης, ο Ταλεϋράνδος, και βέβαια ενδιαφέρον είναι και ο Μωάμεθ, αντί του Μοχάμεντ. Ο Βοναπάρτης, για να μην πω ότι και τον Άμλετ τον έλεγαν Αμλέτο κάποιοι.
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
τα πιάνι!
ρε αυτά θυμίζουν μανταμ σουσου
ρε αυτά θυμίζουν μανταμ σουσου
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-