Ας προβοκάρω...
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Ας προβοκάρω...
Ποιά η θέση σας για την σταδιακή αλλαγή της γλώσσας; Είσαστε θετικοί, αρνητικοί, ουδέτεροι;
Εγώ είμαι της άποψης ότι οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και συνεχώς εξελίσσονται, δεν είναι παγωμένες στον χρόνο. Επομένως δεν έχει νόημα να προσπαθεί κανείς να τις διατηρήσει άθικτες αλλά ούτε και να τις αλλάξει με το ζόρι. Ένα παράδειγμα είναι τα greeklish, κάποτε ήταν στα φόρτε τους για διάφορους λόγους, πολλοί γκρίνιαζαν. Τελικά υποχώρησε η τάση. Εμένα να πω την αλήθεια αισθητικά δεν μου άρεσαν γιατί μου θύμιζαν προπάθεια ημιαγράμματου να γράψει κάτι (100% ηχητικο-οπτική γραφή) αλλά θεωρούσα την φασαρία που γινόταν ανούσια. Αν το πράγμα πήγαινε προς τα εκεί θα ήταν νομοτέλεια, δεν θα είχε νόημα να προσπαθήσει κανείς να το σταματήσει. Τελικά δεν πήγε βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Ίσως αν παγιωνόταν να βελτιωνόταν και η εμφάνισή τους με τον χρόνο, ποιός ξέρει...
Εγώ είμαι της άποψης ότι οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί και συνεχώς εξελίσσονται, δεν είναι παγωμένες στον χρόνο. Επομένως δεν έχει νόημα να προσπαθεί κανείς να τις διατηρήσει άθικτες αλλά ούτε και να τις αλλάξει με το ζόρι. Ένα παράδειγμα είναι τα greeklish, κάποτε ήταν στα φόρτε τους για διάφορους λόγους, πολλοί γκρίνιαζαν. Τελικά υποχώρησε η τάση. Εμένα να πω την αλήθεια αισθητικά δεν μου άρεσαν γιατί μου θύμιζαν προπάθεια ημιαγράμματου να γράψει κάτι (100% ηχητικο-οπτική γραφή) αλλά θεωρούσα την φασαρία που γινόταν ανούσια. Αν το πράγμα πήγαινε προς τα εκεί θα ήταν νομοτέλεια, δεν θα είχε νόημα να προσπαθήσει κανείς να το σταματήσει. Τελικά δεν πήγε βέβαια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Ίσως αν παγιωνόταν να βελτιωνόταν και η εμφάνισή τους με τον χρόνο, ποιός ξέρει...
Re: Ας προβοκάρω...
Μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι πάντα ευπρόσδεκτη, δυστυχώς η τόσο υπέροχη γλώσσα μας ευτελίζεται σιγά σιγά
Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..
Προσφέρει κάτι όλο αυτό, ή απλά απομακρύνει τους νέους ανθρώπους ένεκα ''βιασύνης'' στην γραφή, να ξεχνούν την καλλιέπεια;
Προσφέρει κάτι όλο αυτό, ή απλά απομακρύνει τους νέους ανθρώπους ένεκα ''βιασύνης'' στην γραφή, να ξεχνούν την καλλιέπεια;
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison
- Andromachi
- Phorum.gr user: Andromachi
Γράφεται και αλλιώς το αυγό??????Πασιφάη έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:22Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..

Εγώ δεν διαβάζω καν τα γκρικλις....πονάνε τα μάτια μου
Ανδρομάχη: (ανήρ + (μάχη) μάχομαι) – πρόμαχος
Αρνητικος, αποδειχθηκε οτι η απλουστευση της γλωσσας ηταν μια απο τις αιτιες που πηγαμε σε χαμηλοτερο μορφωτικο επιπεδο.
.
.
Δεν είναι ακριβώς έτσι...
Πχ. η λέξη ξίδι, γραφόταν ξύδι λόγω παρετυμολογιής επίδρασης της λέξεως "οξύ". Αυτό είναι λάθος.
η Λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική "όξος" => ελληνιστική κοινή "οξίδιον" => μεσαιωνική ελληνική "ξίδι"
Και υπήρχαν πολλές άλλες παρετυμολογικές ερμηνείες.
Πχ. η λέξη ξίδι, γραφόταν ξύδι λόγω παρετυμολογιής επίδρασης της λέξεως "οξύ". Αυτό είναι λάθος.
η Λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική "όξος" => ελληνιστική κοινή "οξίδιον" => μεσαιωνική ελληνική "ξίδι"
Ρίξε μια ματιά σε ένα κορυφαίο ετυμολογικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας.Andromachi έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:29Γράφεται και αλλιώς το αυγό??????Πασιφάη έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:22Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..
Μισή αλήθεια. Γράφεις "αν πήγαινε προς τα κει". Θα πήγαινε προς τα κει, αν βρισκόταν ένας έξυπνος στην κατάλληλη θέση (υπουργείο) και έλεγε "έλα μωρέ, ζωντανός οργανισμός η γλώσσα, αλλάξαν τα πράγματα, ευκολία και λόγω ψηφιοποίησης, από αύριο αλλάζουμε επισήμως, στα σχολεία πλέον γκρηκλις". Σήμερα θα γράφανε όλοι, ειδικότερα οι νεώτεροι χωρίς δυσκολία κι όλα μια χαρά (το τι συννενόηση θα υπήρχε είναι άλλο θέμα).Green Dragon έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 20:31Ποιά η θέση σας για την σταδιακή αλλαγή της γλώσσας; Είσαστε θετικοί, αρνητικοί, ουδέτεροι;
Συμπέρασμα, δεν κινούνται οι εξελίξεις μόνες τους, πέφτει γερό σπρώξιμο.
- Andromachi
- Phorum.gr user: Andromachi
Θα συνεχίσω να το γράφω αυγό...... δεν μου αρέσει με β...Λοξίας έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:35Ρίξε μια ματιά σε ένα κορυφαίο ετυμολογικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας.Andromachi έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:29Γράφεται και αλλιώς το αυγό??????Πασιφάη έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:22Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..
Ανδρομάχη: (ανήρ + (μάχη) μάχομαι) – πρόμαχος
- taxalata xalasa
και ο Λιθ-οξό-ος φτιάχνει λιθόξιδο;Λοξίας έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:33Δεν είναι ακριβώς έτσι...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.
- Antipnevma
Το ότι η προφορική γλώσσα εξελίσσεται δεν σημαίνει ότι ο γραπτός λόγος πρέπει να την ακολουθεί. Οι Βυζαντινοί έγραφαν στην κλασική ελληνική για πάνω από χίλια χρόνια μετά την παρακμή της αρχαίας Αθήνας, οι δυτικοί έγραφαν λατινικά για πάνω από χίλια χρόνια μετά την άλωση της Ρώμης, στον αραβικό κόσμο έγραφαν την αραβική της εποχής του κορανίου για πάνω από χίλια χρόνια μετά τον Μωάμεθ και έπειτα έρχεται ένας green dragon και πράσινα άλογα να μας πληροφορήσει ότι η γλώσσα εξελίσσεται. Βρε άι στον κόρακα.Green Dragon έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 20:31Ποιά η θέση σας για την σταδιακή αλλαγή της γλώσσας; Είσαστε θετικοί, αρνητικοί, ουδέτεροι;
νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη
- hellegennes
Η σταδιακή αλλαγή της γλώσσας συνέβαινε, συμβαίνει και θα εξακολουθεί να συμβαίνει όποια κι αν είναι η στάση μας.Green Dragon έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 20:31Ποιά η θέση σας για την σταδιακή αλλαγή της γλώσσας; Είσαστε θετικοί, αρνητικοί, ουδέτεροι;
Κανέναν δεν ενοχλεί. εγώ "τραίνο" γράφω. Κάποιες παλιές ορθογραφίες είναι κοινά λάθη. Π.χ. το "ρεβύθι" δεν προκύπτει από πουθενά. Ερέβινθος ήταν η αρχαία λέξη, ερεβίνθιον η ελληνιστική και από εκεί έγινε ρεβίθι(ον). Κάποιες άλλες ορθογραφίες είναι παλιά δάνεια που αρχικά είχαν σύνθετη ορθογραφία χωρίς όμως κάποιον ουσιώδη λόγο, όπως το τραίνο, το πορτραίτο και κάποιες είναι απλά άγνωστο πώς προέκυψαν. Π.χ. το κρεβάτι απαντά στην αρχαία ελληνική με τρεις ορθογραφίες: κράβατος, κράββατος, κράβαττος. Ναι, υπάρχει και μορφή με δύο ταύ.Πασιφάη έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:22Προσωπικά είμαι αρνητική και στα γκρήγκλις και στην αλλαγή της γλώσσας που κάποιοι επιθυμούν να την απλουστεύσουν. Σκέφτομαι εν τω μεταξύ, ποιόν ενοχλεί ας πούμε να γράφονται οι λέξεις, όπως παλαιότερα. Επί παραδείγματι, το τραίνο, το ξύδι το κρεββάτι, το ρεβύθι , το αυγό κλπ κλπ..
Η ορθογραφική απλοποίηση δίνει λύση σε όλα αυτά. Διορθώνει παλιά λάθη, αφαιρεί περιττά φωνήεντα και σύμφωνα από δάνεια και διαλέγει την απλούστερη γραφή από πολλαπλές παλιότερες γραφές αγνώστων ετύμων.
Υπάρχουν βέβαια και λέξεις που αντιστέκονται. Π.χ. κανείς δεν γράφει «Βριξέλες». Τα τοπωνύμια και τα ανθρωπωνύμια συνήθως παραμένουν όπως έχουν καθιερωθεί (Ιμπραήμ, Γκαίτε, Σαίξπηρ, Βιέννη, Βρυξέλλες, κτλ).
Δεν είμαι σίγουρος γιατί να θεωρείται πιο όμορφη γραφή το «τραίνο» από το «τρένο». Θέμα συνήθειας είναι. Ξέρω όμως γιατί γράφτηκε αρχικά με άλφα-γιώτα και όχι με έψιλον και δεν έχει να κάνει με αισθητική.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Τρομερό συμπέρασμα. Είναι όπως τότε που βρέθηκαν πολλοί έξυπνοι στην κατάλληλη θέση και θέσπισαν την καθαρεύουσα για δεκαετίες ολόκληρες και έτσι όλοι μιλάμε σήμερα καθαρεύουσα.sharp έγραψε: ↑25 Απρ 2025, 21:39Μισή αλήθεια. Γράφεις "αν πήγαινε προς τα κει". Θα πήγαινε προς τα κει, αν βρισκόταν ένας έξυπνος στην κατάλληλη θέση (υπουργείο) και έλεγε "έλα μωρέ, ζωντανός οργανισμός η γλώσσα, αλλάξαν τα πράγματα, ευκολία και λόγω ψηφιοποίησης, από αύριο αλλάζουμε επισήμως, στα σχολεία πλέον γκρηκλις". Σήμερα θα γράφανε όλοι, ειδικότερα οι νεώτεροι χωρίς δυσκολία κι όλα μια χαρά (το τι συννενόηση θα υπήρχε είναι άλλο θέμα).
Συμπέρασμα, δεν κινούνται οι εξελίξεις μόνες τους, πέφτει γερό σπρώξιμο.
Α, κάτσε, κανείς δεν μιλάει σήμερα σε καθαρεύουσα και ούτε ποτέ υπήρξε κανείς που στην ιδιωτική ζωή του μιλούσε σε καθαρεύουσα.
Επίσης πολυτονικό διδασκόταν στα σχολεία για δεκαετίες και σχεδόν κανείς δεν γράφει σήμερα έτσι.
Ίσως το συμπέρασμά σου να είναι λάθος;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Η ελληνική έχει ξεκάθαρα στάδια μυκηναϊκή>ομηρική>κλασική>ελληνιστική>μεταγενέστερη>μεσαιωνική>σύγχρονη και η μόνη περίοδος που προσπαθούσε -αποτυχημένα- ο κόσμος να γράψει σε προγενέστερη μορφή της γλώσσας ήταν στην σύγχρονη εποχή, από το 1800 και δώθε. Οι βυζαντινοί έγραφαν σε βυζαντινά ελληνικά, δηλαδή βασικά ΚΝΕ με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.Antipnevma έγραψε: ↑26 Απρ 2025, 01:32Το ότι η προφορική γλώσσα εξελίσσεται δεν σημαίνει ότι ο γραπτός λόγος πρέπει να την ακολουθεί. Οι Βυζαντινοί έγραφαν στην κλασική ελληνική για πάνω από χίλια χρόνια μετά την παρακμή της αρχαίας Αθήνας
Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Οι δυτικοί έγραφαν σε υστερολατινική και μεσαιωνική λατινική στις αντίστοιχες περιόδους και όταν λέμε οι δυτικοί εννοούμε 100 πολυμαθείς ανά αιώνα και κάποιοι ιερείς που έγραφαν σε εκκλησιαστική λατινική. Τράβα να διαβάσεις την Principia Mathematica και πες μου ότι είναι γραμμένη σε κλασική λατινική.Antipnevma έγραψε: ↑26 Απρ 2025, 01:32οι δυτικοί έγραφαν λατινικά για πάνω από χίλια χρόνια μετά την άλωση της Ρώμης
Δεν έχω γνώσεις αραβικής για να ξέρω αν συνέβη ποτέ αυτό, αλλά με βάση τα δυο προηγούμενα υποψιάζομαι ότι και αυτό είναι ψέμα.Antipnevma έγραψε: ↑26 Απρ 2025, 01:32στον αραβικό κόσμο έγραφαν την αραβική της εποχής του κορανίου για πάνω από χίλια χρόνια μετά τον Μωάμεθ
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- lonelyrider
- Phorum.gr user: lonelyrider
Η τέλεια γλώσσα είναι τα αρχαία Ελληνικά.
Παγκοσμίως και διαχρονικώς.
Παγκοσμίως και διαχρονικώς.
"Οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός· ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός, οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου." (Αποκάλυψη 3,15-16)