Kyniskos έγραψε: ↑10 Φεβ 2025, 11:55Διαβάζω κάποια σχόλια και απλά γελάω. Αρχικά, τα επώνυμα πολύ συχνά δεν είναι καθόλου ενδεικτικά της καταγωγής κάποιου. Έχω γνωρίσει δεκάδες άτομα (ένας από αυτούς είμαι και εγώ) με συνθετικό "Βλαχο-" στο όνομα τους ή Αρβανίτικο ή Σλαβικό όνομα το οποίο γεννήθηκε από παρατσούκλι ή πλαστοπροσωπία λόγω βεντέτας ή δίωξης (πχ το επώνυμο της οικογένειας μου ήταν αρχικά Ελληνικό και άλλαξε σε Βλάχο... λόγω δίωξης από τις Οθωμανικές αρχές τον 19ο αιώνα).
Έπειτα, κάτι σχόλια του τύπου "οι Ρωμαίοι αντικατέστησαν τον Ελληνικό πληθυσμό με άτομα από χώρες της ερήμου" δεν υποστηρίζεται ούτε από ιστορικές πηγές ούτε από αναλύσεις DNA, καθώς οι Έλληνες του Ελλαδικού χώρου δεν παρουσιάζουν DNA LF (Levantine Farmers), που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Και ύστερα, η συνέχεια των Ελλήνων και η αρκετά κοντινή ομοιότητα τους με τους Έλληνες της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου με καποιες μικρές προσμίξεις έχει εξακριβωθεί. Και όχι μόνο αυτό. Περισσότερο, έχει εξακριβωθεί ότι γειτονικοί λαοί, όπως οι Βορειομακεδονές, οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι φέρουν περισσότερη ομοιότητα με αρχαία Βαλκανικά και Μικρασιατικά φύλα παρά με Τουρκικά ή Σλαβικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό "Σλαβικού DNA" αγγίζει το 60% και βρίσκεται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές της Σερβίας, της Σερβικής Βοσνίας, της Σλαβονίας (Κροατία) και της Σλοβενίας. Στην Ελλάδα φτάνει με το ζόρι το 10-13% σε ορισμένα Σλαβόφωνα χωριά και στη Βόρεια Μακεδονία με το ζόρι το 20% στη βορειοανατολική χώρα.
Εγώ πάντως έκανα αυτό το account και έγινα μέλος(ευχαριστώ εκ των προτέρων) διότι το σχόλιο σου είναι εντελώς μα εντελώς λανθασμένο σε ότι αφορά την γενετική του ελλαδικού χώρου.Ως άτομο που ασχολείται με την γενετική τα τελευταία δέκα χρόνια με αρκετά τεστ γενετικής πάνω στον εαυτό μου όπως και σε συγγενικά πρόσωπα αυτό που έχεις γράφει για το ότι δεν υπάρχει Levantine farming στους σημερινούς Ελλαδίτες είναι ανακριβείς.Οι μοντέρνοι Έλληνες έχουν λίγες γενετικές ομοιότητες με τους αρχαίους τους προγόνους από την εποχή του χαλκού και του σίδηρου.Το να αρνείται κάποιος την σλαβική μίξη και αφομοίωση των Σλάβων από την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το πατριαρχείο είναι πρώτον ιστορικά αναμφισβήτητα λάθος και δεύτερον το ακυρώνει η ίδια η γενετική η οποία μέσα από ακαδημαϊκές μελέτες αλλά και ‘random’ dna test από Έλληνες της Ελλάδας όπως και της διασποράς αποδεικνύεται ότι υπάρχει σλαβικό dna.Όπως επίσης υπάρχει και μέσο ανατολίτικο dna το οποίο προέρχεται από την ανατολή και τον λεβάντε.Τα κύρια yDNA σύμφωνα πάντα με το Ελληνικό Greek ftdna project είναι το I2din ένα καθαρά αμιγώς Σλαβικό yDNA και το EV13 το οποίο κατά 90% σχετίζεται με Αρβανίτες,Βλάχους και παλαιό βαλκανικούς πληθυσμούς που εγκαταστάθηκαν στον Ελλαδικό χώρο.Στα νησιά δε ιδίως Κρήτη και Δωδεκανήσα έχουμε το J2a το οποίο σχετίζεται πολύ περισσότερο με τους Μυκηναίους αλλά σαφέστατα και με πληθυσμούς από την ανατολή τον Καύκασο και το Λεβάντε.Διότι το J2a είναι ένα καθαρά West Asian yDNA το οποίο το είχανε και οι αρχαίοι Έλληνες και οι λαοί της μικρας Ασίας όπως και οι σημιτικοί λαοί στο Λεβάντε και την Μεσοποταμία.