Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές

Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος;

1. Ναι, είναι το σπουδαιότερο έθνος στην Παγκόσμια Ιστορία.
33
31%
2. Ναι, είναι ένα από τα σπουδαιότερα έθνη στην Παγκόσμια Ιστορία.
48
45%
3. Οχι, είναι ένα μικρομεσαίο έθνος στην Παγκόσμια Ιστορία (με καλό μάρκετινγκ).
17
16%
4. Άλλο.
8
8%
 
Σύνολο ψήφων: 106

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 09 Απρ 2018, 20:07

Γενικά υπάρχει μια ευρέως διαδεδομενη "ελληνοκεντρική" παραφιλολογία ότι οι Ελληνες υπήρξαν ο πιο αρχαίος λαός, η γλώσσα τους γέννησε πλήθος παγκόσμιων γλωσσων, η ανθρωπότητα για αιώνες διαβιούσε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ελληνισμού, οι Ελληνες έφτιαξαν κοσμοκρατορίες, ένας Ελληνας κρύβεται πίσω από κάθε παγκόσμια ανακάλυψη, οι Ελληνες ξεκίνησαν την Αναγέννηση, και για τους πιο μερακλήδες ο Αινστάιν βοηθηθηκε από Ελληνα μαθηματικό, ο Τέσλα ηταν Έλληνας από την Ελασόνα, ο Ναπολέων ήταν Ελληνας από τη Μάνη, ο Ζούκωφ ήταν Ηπειρώτης Ζούκας κοκ. Γενικά ολη αυτή η ιστορία και ψευδοϊστορία που παράγεται στη χώρα και η ψευτοπερηφάνια είναι βασικός παράγοντας υστέρησης του μεσαιωνικού και του νεώτερου ελληνικού έθνους ήδη από την βυζαντινή περίοδο.

Ο "ελληνοκεντρισμός" ανακαλύπτει αυτοχθονία εκατοντάδων χιλιάδων ετών, ελληνικές πινακίδες δέκα χιλιάδων ετών, ελλαδοπίθηκους και κατακεραυνώνει την ινδοευρωπαϊκή θεωρία. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική γλώσσα έφτασε στην κοιτίδα της μετά το 2000πΧ, ενώ ο προηγούμενος νεολιθικός πολιτισμός ήταν αγροτικός μη ελληνόφωνος που μετανάστευσε από την Μικρά Ασία. Ο Μινωικός και Κυκλαδικός πολιτισμός πάλι ήρθε από την Ανατολή και δεν ήταν ελληνόφωνος. Ο Μυκηναίοι υπέταξαν τον παλιό πρωτοελλαδικό πολιτισμό, δημιούργησαν δυνατά στρατοκρατικά βασίλεια επέκτάθηκαν λίγο στις λουβικές περιοχές της Μικράς Ασίας Μίλητο και Τροία, αλλά στην ουσία δεν ήταν καμία υπερδύναμη της Εποχης του Χαλκού. Την γραφή τους την πηραν έτοιμη από τους Μινωίτες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έγραψαν και τίποτε ιδιαίτερο λογιστικά φύλλα κρατούσαν και άντε να διασώθηκε κανένα όνομα άνακτα ή στρατοκράτη που έκανε προσφορές στους θεούς. Σημειωτέον ότι άλλα γειτονικά κράτη έγραφαν έπη ολόκληρα σε πινακίδες, έχουν διασωθεί ονόματα βασιλέων (εδώ βαφτίζουμε αρχαία αντικείμενα) και ιστορικά γεγονότα. Τους δικούς μας τους έγραφαν οι Χετταίοι σαν Ahiyawa (Αχαιούς), ενώ οι Αιγύπτιοι αναφέρουν και την Tanajia (χώρα Δαναών), σε κάθε περίπτωση μιλάμε για το 1400πΧ και μετέπειτα. Οι δικοί μας το μόνο που άφησαν είναι λογιστικά φύλλα και προφορικά έπη, στους τάφους και τα ανάκτορά τους.
Εικόνα

Οταν κατέρρευσαν γενικά τα κράτη του Πολιτισμού του Χαλκού στην Αν. Μεσόγειο, ο μυκηναικός-μινωικός κόσμος έκανε 300 ολόκληρα χρόνια να συνέλθει, πολλαπλάσια απο κάθε άλλον αντίστοιχο. Από το 1200πΧ έως το 900πΧ που έσκασαν μύτη τα πρώτα γεωμετρικά αγγεία. Το τι συνέβη είναι παντελώς άγνωστο. Πχ στην αντίστοιχη σκοτεινή περίοδο του Βυζαντίου 650μΧ-750μΧ γνωρίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα από ότι ξέρουμε για αυτήν την περίοδο. Πως προέκυψαν οι Δωριείς, τι εγκαταστάσεις Φοινίκων, Καρων και άλλων λαών υπήρξαν το Αιγαίο κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλος ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός είναι ενας συγκερασμός δανεικών στοιχείων, ξεφύτρωσαν Κούροι και Κόρες και ναοί διαφόρων ρυθμών, την προηγούμενη εξέλιξη των οποίων την βλέπει κανείς ατόφια στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία αρκετούς αιώνες νωρίτερα. Την γραφή την παρέλαβαν αυτούσια από τους Φοίνικες, ίσως και μέσω Φρυγικής μεσολάβησης. Πολλες θεοτητες επίσης ήρθαν εξ Ανατολών. Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι σχεδόν οι περισσότεροι έκαναν τις επαφές του με συναδέλφους τους σε Ανατολή και Αίγυπτο. Οι βάσεις του κλασικού ελληνικού πολιτισμού ήταν εισαγόμενες, αλλά έφτασε η λογοτεχνική και φιλοσοφική παραγωγή σε σημαντικά επίπεδα και τέθηκαν οι βάσεις για τις επιστήμες. Ομως μέχρι εκεί, κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι έκαναν τεράστια βήματα αλλά πολιτικά και επιστημονικά δεν έγινε το βήμα παραπάνω για να γίνουν οι Ελληνες υπερδύναμη.
Εικόνα

Σε πολιτικό επίπεδο ανουσιες διαμάχες μεταξύ της πάνω και της κάτω ραχούλας, οι Φωκείς με τους Μαλιείς, οι Οζολες Λοκροί έκλεβαν τα γιδοπρόβατα των άλλων Λοκρών, η Αθήνα με τη Σπάρτη, οι Αιτωλοί με τους Μακεδόνες κλπ. Πήγαν πρώτοι οι Θεσσαλοί σαν η ισχυρότερη εθνότητα να φτιάξουν μία ελληνική ιδέα με τις γενεαλογίες του Ησιόδου, αλλά έφτασαν μεχρι γιορτές αγώνες και πανηγύρια. Υπήρχε μία ομάδα ισχυρών πόλεων Αργος, Σπάρτη, Αθήνα, Θήβα που δεν μπορούσαν να αποδεχτουν να έχουν άλλον στον κεφάλι τους. Η Αθήνα πήγε να κάνει το βήμα παραπάνω άλλαξε και την ελληνική ιδέα σε πολιτιστική σωβινιστική, αλλά το πήγε πολύ άγαρμπα και απέτυχε αφού διέλυσε την όποια δύναμη και το ελληνικό μομέντουμ των Περσικών Πολέμων. Οι τρισβάρβαροι Μακεδόνες μετέπειτα, έπεφταν ξεροί στο μεγαλείο της Αθήνας, έκαναν επίσημη διάλεκτο την αττική, αλλά δεν μπόρεσαν να ενοποιήσουν πολιτικά το ελληνικό έθνος. Ο Φίλιππος σοβαρός ανθρωπος, μελέτησε την πολεμική τέχνη στην Θήβα, έφτιαξε επαγγελματικό δυνατό στρατό, αλλά ο γιος την ψώνισε, δεν κρατιόταν και θέλησε να γίνει ο Πέρσης βασιλειάς αντί να ενοποιήσει το έθνος πχ να ξεθεμελιώσει Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα, Κόρινθο και να στείλει τους κατοίκους ανάμικτα σε βορά και ανατολή, και να εγκαταστήσει βετεράνους του εκεί. Επακόλουθο, το κάθε βλαμένο της μακεδονικής αριστοκρατίας να θέλει να γίνει αυτοκρατορας και να μπορεί, λογω τεράστιας επέκτασης και δυνατοτήτων των ντόπιων λαών. Η ελληνιστική εποχή ήταν πολλά βυζάντια, πριν το βυζάντιο, μία πόλη κράτος πχ Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια που κυβερνούσε εκατομμύρια άσχετων ασιατών και αιγυπτίων. Παράδειγμα ελληνιστικού απομειναριού, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενα κονκλάβιο διαφεντεύει με το έτσι θέλω και με την βία αν χρειαστεί (δανεική τώρα) καμια διακοσαριά χιλιάδες ορθόδοξων παλαιστίνιων.
Εικόνα

Την ίδια εποχή, η Ρώμη αναπτυσσόταν με σοβαρότητα και στιβαρά. Ενσωμάτωσε όλη την Ιταλία και έδωσε πολιτικά δικαιώματα και την ρωμαϊκή ιδέα, αποκτώντας σύστημα και απεριόριστα resources και εκατοντάδες χιλιάδες ανδρών. Το να εξαφανίσει κάθε ανταγωνιστή κυρίως την Καρχηδόνα, τις παραπαίουσες ελληνικές συμπολιτείες, τα βασίλεια των μεγαλέκων με τελευταίο το κρατος της Φαραοπούλας μαμάς του λόχου, ήταν παιχνιδάκι. Σε τρεις-τέσσερις αιώνες οι Ελληνες και ο ελληνιστικός κόσμος εξελληνισμένων ντόπιων ελίτ αισθανόταν Ρωμαίος. Τους έσωσε ότι στην ανατολή, η ελληνική γλώσσα ήταν η επίσημη ρωμαϊκή. Μια σειρά αιρετικών αυτοκρατόρων (εικονοκλάστες) με τους αγώνες και την αναδιοργάνωση, διέσωσαν αυτό το κομμάτι του πάλαι ποτέ ελληνορωμαιϊκού κόσμου, που ονομαστηκε βυζαντινή αυτοκρατορία και άκμασε μεταξύ 800-1000μΧ. Στην πορεία το σύστημα κατάρρευσε, ο καθε πικραμένος έκανε καριέρα τοπικού άρχοντα ή βασιλιά και άρπαζε ένα κομμάτι γης και υπηκόων. Από το 1045 έως το 1453, συνεχής παρακμή και πελάτης σε ανατολή, δύση και βορρά. Ταυτόχρονα και συστηματικά η ελληνιστική εξάπλωση αντιστράφηκε σε σχεδόν μοιραίο στάδιο. Συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί σε Αλεξάνδρεια-Κυρηναϊκή, Δυτική Συρία, Λίβανο, ολόκληρη η Μικρά Ασία, η Νότια Ιταλία και Σικελίακαι Βαλκάνια έως σχεδόν Αιγαίο, εξαφανίστηκαν και αφομοιώθηκαν. Σωτήρας για όσους την πάλεψαν μέχρι το 1400 ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία που συγκράτησε την δημογραφικη παρακμή του μεσαιωνικού ελληνισμού.
Εικόνα

Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, 1821-1829, με την επιμονή και την αποφασιστικότητα που το χαρακτήρισε ήταν ένα τεράστιας σημασίας ιστορικό γεγονός για το οποίο οι Νεοέλληνες πρέπει να είναι περήφανοι. Παρά τα τεράστια προβλήματα, τέθηκαν οι βάσεις για να μπορέσουν οι Ελληνες να επιβιώσουν με ασφαλεια και να προοδεύσουν και ευημερήσουν. Το κράτος αυτό έφτασε με θυσίες στην πρώτη 30δα των κρατών σε ευημερία και κατ' εμέ μπορεί με συστηματική δουλεια και αλλαγη νοοτροπίας τις επόμενες δεκαετίες να χτυπήσει μία θεση στους G20. Παρόλα αυτά, λόγω των ιστορικών προβληματων που αντιμετώπισε δεν κατάφερε να φτάσει σε επιστημονικό τεχνολογικό επίπεδο τα επιτεύματα χωρών στα ίδια κυβικά πχ Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία δηλαδη να βγουν παγκόσμιας κλάσης επιστήμονες ή εταιρείες. Τα δύο Νομπελ Λογοτεχνίας είναι αέρας κοπανιστός.

ΥΓ. Πρώτο σεντόνι εδώ. Υπάρχει και γκάλοπ. Δικό σας :003:

Άβαταρ μέλους
sys3x
Δημοσιεύσεις: 15460
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:40
Τοποθεσία: m lagou

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 09 Απρ 2018, 20:09

το 2 αλλά θα βάλω 1 για το μπάτχερτ.
Don't sweat on petty things.
Don't pet your sweat.

.

Άβαταρ μέλους
Μπίστης
Δημοσιεύσεις: 7617
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:39
Τοποθεσία: Helsingør

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης » 09 Απρ 2018, 20:15

Μπορώ να δεχθώ κάθε μαλακία των μοντερνιστών και φοβικών, μόνο η Κίνα στο νο2 μου ξυνίζει.
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".

Άβαταρ μέλους
argouen
Δημοσιεύσεις: 4038
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 19:53

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από argouen » 09 Απρ 2018, 20:19

Πφφ χωρίς τον Λέοντα - που δε λέει να μας κάνει την τιμή να φανεί- δεν εχει καμία σημασία η απάντηση... :a035:
Ψηφίζω ένα για δόλωμα :003:
Νήφε και μέμνησο απιστείν

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 13872
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 09 Απρ 2018, 20:22

Εξαρτάται πόσο μακρυά την πάμε την ιστορία.
Στον μεταχριστιανικό κόσμο συνολικά το σπουδαιότερο έθνος είναι η Αμερική.
Στην παγκόσμια ιστορία από την αρχής της, είναι η Αρχαία Ελλάδα.
Οι Ρωμαίοι παρακάτω βασικά Ελληνάκια ήταν - το λέγανε και μόνοι τους.
Οι Κινέζοι τώρα, καλοί αλλά δεν νομίζω πέρναγαν τους Ελλήνες.
Οι υπόλοιποι ήταν Πατσιλινάκαι-Παπούα-Τύπη.

Οι αρχαίοι Έλληνες αν άκουγαν για κουμούνια φυσικά θα τους έβγαζαν τα νύχια ένα-ένα.
Αβγά ήταν - ανάλογα με την πόλη και την εποχή.
φρόνιμα είδες ο Κριστίνο ;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 21293
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 09 Απρ 2018, 20:34

Ψήφισα την δεύτερη επιλογή.

Και φυσικά διαφωνώ στην αναφορά του καλού μάρκετινγκ στην τρίτη. Το μάρκετινγκ είναι χείριστο.
Οι εχθροί είναι οι καλύτεροι μας φίλοι.


Άβαταρ μέλους
Αίγαγρος
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:33

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αίγαγρος » 09 Απρ 2018, 21:33

Εάν το δούμε ως τριχιλιόχρονο, παπαρρηγοπουλικά , είναι ένα από τα μεγαλύτερα.
Εάν το δούμε με μια νεωτερική ματιά, δηλαδή από την τουρκοκρατία και ύστερα,
είμαστε ένα μικρό έθνος, με πολιτισμική αντοχή στο χρόνο, αλλά με μέτριες επιδόσεις γενικώς στα πάντα.
π.χ. μιας και αναφέρθηκε ο Καρυτινός στα 2 νόμπελ, ενδεικτικά η Ουγγαρία, μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμιακό μέγεθος, έχει 13 αν δεν απατώμαι.
Δηλαδή εάν δεν είχαμε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση στο χάρτη, θα ήμασταν αδιάφοροι. Δυστυχώς.

Άβαταρ μέλους
sys3x
Δημοσιεύσεις: 15460
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:40
Τοποθεσία: m lagou

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 09 Απρ 2018, 21:37

Daje έγραψε:
09 Απρ 2018, 20:51
:romance-hearteyes:
Don't sweat on petty things.
Don't pet your sweat.

.

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 09 Απρ 2018, 21:59

Αίγαγρος έγραψε:
09 Απρ 2018, 21:33
Εάν το δούμε ως τριχιλιόχρονο, παπαρρηγοπουλικά , είναι ένα από τα μεγαλύτερα.
Εάν το δούμε με μια νεωτερική ματιά, δηλαδή από την τουρκοκρατία και ύστερα,
είμαστε ένα μικρό έθνος, με πολιτισμική αντοχή στο χρόνο, αλλά με μέτριες επιδόσεις γενικώς στα πάντα.
Μα και τρισχιλιόχρονα να το δεις δεν έκανες και τπτ. Ενα διάστημα 400-200πΧ είχες μια αναλαμπή, έθεσαν κάποιοι δικοί σου τα θεμέλια των επιστημών (κυρίως την επιστημονική μεθοδολογία), αλλά αυτό δεν βοήθησε σε κάτι την ισχύ σου σαν έθνος. Σε προσπέρασαν γρήγορα Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι και Πάρθοι. Δεν ενοποιήθηκες, δεν έφτιαξες ένα πολιτικο-διοικητικό σύστημα μακράς πνοής σαν το ρωμαϊκό, δεν έκανες μία συντριπτική τεχνολογική ανακάλυψη να σου παρέχει ασφάλεια και μακροημέρευση πχ να μπουκάρεις σαν τους κονκισταδόρες αρκεβουζιοφόρους στους αζτέκους ή τα πυροβόλα του Μεχμέτ στην Ισταμπούλ. Και στην συνέχεια σαν μεσαιωνικός Έλληνας οικειοποιήθηκες το έτοιμο αυτοκρατορικό, ιδεολογικό σύστημα των Ρωμαίων με σχετική επιτυχία μόνο μεταξύ 800-1000μΧ.

Πέρα από τα Νομπελ, δεν έχεις κανένα σοβαρό Έλληνα επιστήμονα που να έχει συνδυαστεί με μια κοσμοϊστορική ανακάλυψη πχ σαν τον Μέντελ, την Κιουρί, τον Νιλς Μπορ, τον Τέσλα από χώρες στα κυβικά σου και σε εποχές που υπήρχες σαν ανεξάρτητο κράτος. Να μην πούμε για παγκόσμιου επιπέδου εταιρίες σαν τις Skoda, Nokia, Volvo, Ikea. Το κακό είναι ότι κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τέτοια αναγνώριση, αρκείται στους αρχαίους φιλόσοφους και θεωρεί, γιατί έτσι έχει μάθει, τεράστιες προσωπικότητες διάφορους μεσαιωνικούς καλόγερους ή λησταντάρτες των ορεών.

Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4403
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:20

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ » 09 Απρ 2018, 22:21

Το γεγόνος και μόνο ότι άνοιξες νήμα για να συζητήσεις την σπουδαιότητα τους, τους καθιστά σπουδαίους. :)
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.

Άβαταρ μέλους
Αίγαγρος
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:33

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αίγαγρος » 09 Απρ 2018, 22:22

deCaritaine έγραψε:
09 Απρ 2018, 21:59
Μα και τρισχιλιόχρονα να το δεις δεν έκανες και τπτ. Ενα διάστημα 400-200πΧ είχες μια αναλαμπή, έθεσαν κάποιοι δικοί σου τα θεμέλια των επιστημών (κυρίως την επιστημονική μεθοδολογία), αλλά αυτό δεν βοήθησε σε κάτι την ισχύ σου σαν έθνος. Σε προσπέρασαν γρήγορα Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι και Πάρθοι. Δεν ενοποιήθηκες, δεν έφτιαξες ένα πολιτιστικο-διοικητικό σύστημα μακράς πνοής σαν το ρωμαϊκό, δεν έκανες μία συντριπτική τεχνολογική ανακάλυψη να σου παρέχει ασφάλεια και μακροημέρευση πχ να μπουκάρεις σαν τους κονκισταδόρες αρκεβουζιοφόρους στους αζτέκους ή τα πυροβόλα του Μεχμέτ στην Ισταμπούλ. Και στην συνέχεια σαν μεσαιωνικός Έλληνας οικειοποιήθηκες το έτοιμο αυτοκρατορικό, ιδεολογικό σύστημα των Ρωμαίων με σχετική επιτυχία μόνο μεταξύ 800-1000μΧ.
Πέρα από τα Νομπελ, δεν έχεις κανένα σοβαρό Έλληνα επιστήμονα που να έχει συνδυαστεί με μια κοσμοϊστορική ανακάλυψη πχ σαν τον Μέντελ, την Κιουρί, τον Νιλς Μπορ, τον Τέσλα από χώρες στα κυβικά σου και σε εποχές που υπήρχες σαν ανεξάρτητο κράτος. Να μην πούμε για παγκόσμιου επιπέδου εταιρίες σαν τις Skoda, Nokia, Volvo, Ikea. Το κακό είναι ότι κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τέτοια αναγνώριση, αρκείται στους αρχαίους φιλόσοφους και θεωρεί, γιατί έτσι έχει μάθει, τεράστιες προσωπικότητες διάφορους μεσαιωνικούς καλόγερους ή λησταντάρτες των ορεών.

Εντάξει ψιλο-διαφωνώ όσον αφορά την αρχαιότητα και τη σημασία του ελλ. πολιτισμού ως αντίκτυπο σε όλο τον αρχαίο κόσμο.
Σαν ισχύ μόνο οι Ρωμαίοι ξεπέρασαν τους αρχαίους Έλληνες, κάτι το οποίο υιοθετήσαμε στη πορεία μέσω της ρωμαϊκότητας.
Δεν ήταν και λίγο το Βυζάντιο, θεωρητικά εάν δεν είχε καταρρεύσει από τους Τούρκους, θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση στη περιοχή.
Κατ'άλλα, για τη σημερινή θλιβερή κατάσταση του ελληνισμού, θα συμφωνήσω. Έχουμε αγκυλωθεί τόσο στο παρελθόν, σαν να μην αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας την έννοια του μέλλοντος.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 17048
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 09 Απρ 2018, 22:45

'
Στις πολιτισμένες χώρες της αρχαιότητας την γνώση την κρατούσαν τα ιερατεία/η ελίτ.
Οι αρχαίοι Έλληνες την έκαναν ανοικτή/ελεύθερη, για όποιον ενδιαφερόταν/ μπορούσε.
Πήραν μια γλώσσα με σύμφωνα μόνο και της πρόσθεσαν και τα φωνήεντα, με αποτέλεσμα το αλφάβητο τους να χρησιμοποιείται από τον Δυτικό πολιτισμό, έστω και με παραλλαγές.
Θεωρείται ο προμαχώνας της Ευρώπης, που σταμάτησε και διέλυσε τον κίνδυνο της επέκτασης των Περσών στην Ευρώπη.
Η Αναγέννηση και ο Ουμανισμός στα αρχαία κείμενα ανέτρεξαν και η Δύση θεωρεί τον εαυτό της παιδί του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.
Αυτά που εκείνοι ανακάλυψαν, έπρεπε να περάσουν χρόνια για να ξανά-ανακαλυφθούν.
Έπεσε σε λήθαργο με την κατάκτηση της από τους Ρωμαίους και λόγω ιστορικών συγκυριών παρέμεινε έτσι μέχρι την απελευθέρωση του '21, οπότε έγινε πάλι ανεξάρτητο κράτος/έθνος.
Τα πήγε καλά στους Βαλκανικούς Πολέμους και το '40 έδωσε κάποια μαθήματα σε Μεγάλες Δυνάμεις!
Τώρα είναι στα κάτω της και μάλλον θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό.
Πάντως έχει δώσει στον Κόσμο πολύ περισσότερα από όσα της αναλογούν, σε σχέση με το μέγεθος της.
.
Η HALILΕΓΓΥΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ.
Όσα εύχονται για τον Τραμπ, επιδιώκουν και για την χώρα μας.

Dies Irae
Δημοσιεύσεις: 924
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 01:00

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dies Irae » 09 Απρ 2018, 22:57

Και η Ισπανία με περίπου τετραπλάσιο πληθυσμό, 8 Νόμπελ έχει. Και το Ανατολικό Τιμόρ έχει δύο, κατά κεφαλήν πιο πάνω από Γερμανία, ΗΠΑ, κτλ.Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει περισσότερα, έστω και στην Λογοτεχνία. Και η Σερβία που έχει πρόσφατο τον Τέσλα, ε, χμ.. Δεν λένε και πολλά αυτά.

Η Πολωνία και η Τσεχία πριν κάποια χρόνια ήταν από κάτω μας. Ακόμα κι αν γίνουμε Ελβετία των Βαλκανίων, τα περί G20 εκτός πραγματικότητας.

Εψήφισα το 2 (προφανώς), αλλά για το σημερινό χάλι ας δούμε τι έφταιξε τις τελευταίες δεκαετίες.

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 13872
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 09 Απρ 2018, 23:01

Το νεοελληνικό κράτος για τα κιλά του κάτι άξιζε.
Βέβαια χάσαμε το πλεονέκτημα της γλώσσας οριστικώς. Έτσι λοιπόν και ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου αύριο να είναι Έλληνας, θα τα γράψει στα Αγγλικά και θα μείνει στην ιστορία σαν ο Τζων Μπίρδας του North Carolina State University (εδώ που τα λέμε και για κάποιον Ιταλό ονόματι Giovanni Trapatoni πχ το ίδιο θα ισχύσει).
Το ρέκβιεμ του Ελληνικού έθνους είναι η αναρρίχησις του κομμουνισμού στην εξουσία, σε στάδια από το 1974 και μετά.
Υπάρχουν και τα αβγά τα οποία λένε υπερβολικά εις βάρος μας, αλλά ο σημερινός Έλληνας είναι ένα από τα κατώτατα είδη.
Ακόμα και η ergobank μας έχει πάρει χαμπάρι, αφού μας εμφανίζει ως τυλιχτές διπίτων στη διαφήμιση.
φρόνιμα είδες ο Κριστίνο ;

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών