Ο "ελληνοκεντρισμός" ανακαλύπτει αυτοχθονία εκατοντάδων χιλιάδων ετών, ελληνικές πινακίδες δέκα χιλιάδων ετών, ελλαδοπίθηκους και κατακεραυνώνει την ινδοευρωπαϊκή θεωρία. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική γλώσσα έφτασε στην κοιτίδα της μετά το 2000πΧ, ενώ ο προηγούμενος νεολιθικός πολιτισμός ήταν αγροτικός μη ελληνόφωνος που μετανάστευσε από την Μικρά Ασία. Ο Μινωικός και Κυκλαδικός πολιτισμός πάλι ήρθε από την Ανατολή και δεν ήταν ελληνόφωνος. Ο Μυκηναίοι υπέταξαν τον παλιό πρωτοελλαδικό πολιτισμό, δημιούργησαν δυνατά στρατοκρατικά βασίλεια επέκτάθηκαν λίγο στις λουβικές περιοχές της Μικράς Ασίας Μίλητο και Τροία, αλλά στην ουσία δεν ήταν καμία υπερδύναμη της Εποχης του Χαλκού. Την γραφή τους την πηραν έτοιμη από τους Μινωίτες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έγραψαν και τίποτε ιδιαίτερο λογιστικά φύλλα κρατούσαν και άντε να διασώθηκε κανένα όνομα άνακτα ή στρατοκράτη που έκανε προσφορές στους θεούς. Σημειωτέον ότι άλλα γειτονικά κράτη έγραφαν έπη ολόκληρα σε πινακίδες, έχουν διασωθεί ονόματα βασιλέων (εδώ βαφτίζουμε αρχαία αντικείμενα) και ιστορικά γεγονότα. Τους δικούς μας τους έγραφαν οι Χετταίοι σαν Ahiyawa (Αχαιούς), ενώ οι Αιγύπτιοι αναφέρουν και την Tanajia (χώρα Δαναών), σε κάθε περίπτωση μιλάμε για το 1400πΧ και μετέπειτα. Οι δικοί μας το μόνο που άφησαν είναι λογιστικά φύλλα και προφορικά έπη, στους τάφους και τα ανάκτορά τους.

Οταν κατέρρευσαν γενικά τα κράτη του Πολιτισμού του Χαλκού στην Αν. Μεσόγειο, ο μυκηναικός-μινωικός κόσμος έκανε 300 ολόκληρα χρόνια να συνέλθει, πολλαπλάσια απο κάθε άλλον αντίστοιχο. Από το 1200πΧ έως το 900πΧ που έσκασαν μύτη τα πρώτα γεωμετρικά αγγεία. Το τι συνέβη είναι παντελώς άγνωστο. Πχ στην αντίστοιχη σκοτεινή περίοδο του Βυζαντίου 650μΧ-750μΧ γνωρίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα από ότι ξέρουμε για αυτήν την περίοδο. Πως προέκυψαν οι Δωριείς, τι εγκαταστάσεις Φοινίκων, Καρων και άλλων λαών υπήρξαν το Αιγαίο κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλος ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός είναι ενας συγκερασμός δανεικών στοιχείων, ξεφύτρωσαν Κούροι και Κόρες και ναοί διαφόρων ρυθμών, την προηγούμενη εξέλιξη των οποίων την βλέπει κανείς ατόφια στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία αρκετούς αιώνες νωρίτερα. Την γραφή την παρέλαβαν αυτούσια από τους Φοίνικες, ίσως και μέσω Φρυγικής μεσολάβησης. Πολλες θεοτητες επίσης ήρθαν εξ Ανατολών. Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι σχεδόν οι περισσότεροι έκαναν τις επαφές του με συναδέλφους τους σε Ανατολή και Αίγυπτο. Οι βάσεις του κλασικού ελληνικού πολιτισμού ήταν εισαγόμενες, αλλά έφτασε η λογοτεχνική και φιλοσοφική παραγωγή σε σημαντικά επίπεδα και τέθηκαν οι βάσεις για τις επιστήμες. Ομως μέχρι εκεί, κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι έκαναν τεράστια βήματα αλλά πολιτικά και επιστημονικά δεν έγινε το βήμα παραπάνω για να γίνουν οι Ελληνες υπερδύναμη.

Σε πολιτικό επίπεδο ανουσιες διαμάχες μεταξύ της πάνω και της κάτω ραχούλας, οι Φωκείς με τους Μαλιείς, οι Οζολες Λοκροί έκλεβαν τα γιδοπρόβατα των άλλων Λοκρών, η Αθήνα με τη Σπάρτη, οι Αιτωλοί με τους Μακεδόνες κλπ. Πήγαν πρώτοι οι Θεσσαλοί σαν η ισχυρότερη εθνότητα να φτιάξουν μία ελληνική ιδέα με τις γενεαλογίες του Ησιόδου, αλλά έφτασαν μεχρι γιορτές αγώνες και πανηγύρια. Υπήρχε μία ομάδα ισχυρών πόλεων Αργος, Σπάρτη, Αθήνα, Θήβα που δεν μπορούσαν να αποδεχτουν να έχουν άλλον στον κεφάλι τους. Η Αθήνα πήγε να κάνει το βήμα παραπάνω άλλαξε και την ελληνική ιδέα σε πολιτιστική σωβινιστική, αλλά το πήγε πολύ άγαρμπα και απέτυχε αφού διέλυσε την όποια δύναμη και το ελληνικό μομέντουμ των Περσικών Πολέμων. Οι τρισβάρβαροι Μακεδόνες μετέπειτα, έπεφταν ξεροί στο μεγαλείο της Αθήνας, έκαναν επίσημη διάλεκτο την αττική, αλλά δεν μπόρεσαν να ενοποιήσουν πολιτικά το ελληνικό έθνος. Ο Φίλιππος σοβαρός ανθρωπος, μελέτησε την πολεμική τέχνη στην Θήβα, έφτιαξε επαγγελματικό δυνατό στρατό, αλλά ο γιος την ψώνισε, δεν κρατιόταν και θέλησε να γίνει ο Πέρσης βασιλειάς αντί να ενοποιήσει το έθνος πχ να ξεθεμελιώσει Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα, Κόρινθο και να στείλει τους κατοίκους ανάμικτα σε βορά και ανατολή, και να εγκαταστήσει βετεράνους του εκεί. Επακόλουθο, το κάθε βλαμένο της μακεδονικής αριστοκρατίας να θέλει να γίνει αυτοκρατορας και να μπορεί, λογω τεράστιας επέκτασης και δυνατοτήτων των ντόπιων λαών. Η ελληνιστική εποχή ήταν πολλά βυζάντια, πριν το βυζάντιο, μία πόλη κράτος πχ Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια που κυβερνούσε εκατομμύρια άσχετων ασιατών και αιγυπτίων. Παράδειγμα ελληνιστικού απομειναριού, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενα κονκλάβιο διαφεντεύει με το έτσι θέλω και με την βία αν χρειαστεί (δανεική τώρα) καμια διακοσαριά χιλιάδες ορθόδοξων παλαιστίνιων.

Την ίδια εποχή, η Ρώμη αναπτυσσόταν με σοβαρότητα και στιβαρά. Ενσωμάτωσε όλη την Ιταλία και έδωσε πολιτικά δικαιώματα και την ρωμαϊκή ιδέα, αποκτώντας σύστημα και απεριόριστα resources και εκατοντάδες χιλιάδες ανδρών. Το να εξαφανίσει κάθε ανταγωνιστή κυρίως την Καρχηδόνα, τις παραπαίουσες ελληνικές συμπολιτείες, τα βασίλεια των μεγαλέκων με τελευταίο το κρατος της Φαραοπούλας μαμάς του λόχου, ήταν παιχνιδάκι. Σε τρεις-τέσσερις αιώνες οι Ελληνες και ο ελληνιστικός κόσμος εξελληνισμένων ντόπιων ελίτ αισθανόταν Ρωμαίος. Τους έσωσε ότι στην ανατολή, η ελληνική γλώσσα ήταν η επίσημη ρωμαϊκή. Μια σειρά αιρετικών αυτοκρατόρων (εικονοκλάστες) με τους αγώνες και την αναδιοργάνωση, διέσωσαν αυτό το κομμάτι του πάλαι ποτέ ελληνορωμαιϊκού κόσμου, που ονομαστηκε βυζαντινή αυτοκρατορία και άκμασε μεταξύ 800-1000μΧ. Στην πορεία το σύστημα κατάρρευσε, ο καθε πικραμένος έκανε καριέρα τοπικού άρχοντα ή βασιλιά και άρπαζε ένα κομμάτι γης και υπηκόων. Από το 1045 έως το 1453, συνεχής παρακμή και πελάτης σε ανατολή, δύση και βορρά. Ταυτόχρονα και συστηματικά η ελληνιστική εξάπλωση αντιστράφηκε σε σχεδόν μοιραίο στάδιο. Συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί σε Αλεξάνδρεια-Κυρηναϊκή, Δυτική Συρία, Λίβανο, ολόκληρη η Μικρά Ασία, η Νότια Ιταλία και Σικελίακαι Βαλκάνια έως σχεδόν Αιγαίο, εξαφανίστηκαν και αφομοιώθηκαν. Σωτήρας για όσους την πάλεψαν μέχρι το 1400 ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία που συγκράτησε την δημογραφικη παρακμή του μεσαιωνικού ελληνισμού.

Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, 1821-1829, με την επιμονή και την αποφασιστικότητα που το χαρακτήρισε ήταν ένα τεράστιας σημασίας ιστορικό γεγονός για το οποίο οι Νεοέλληνες πρέπει να είναι περήφανοι. Παρά τα τεράστια προβλήματα, τέθηκαν οι βάσεις για να μπορέσουν οι Ελληνες να επιβιώσουν με ασφαλεια και να προοδεύσουν και ευημερήσουν. Το κράτος αυτό έφτασε με θυσίες στην πρώτη 30δα των κρατών σε ευημερία και κατ' εμέ μπορεί με συστηματική δουλεια και αλλαγη νοοτροπίας τις επόμενες δεκαετίες να χτυπήσει μία θεση στους G20. Παρόλα αυτά, λόγω των ιστορικών προβληματων που αντιμετώπισε δεν κατάφερε να φτάσει σε επιστημονικό τεχνολογικό επίπεδο τα επιτεύματα χωρών στα ίδια κυβικά πχ Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία δηλαδη να βγουν παγκόσμιας κλάσης επιστήμονες ή εταιρείες. Τα δύο Νομπελ Λογοτεχνίας είναι αέρας κοπανιστός.
ΥΓ. Πρώτο σεντόνι εδώ. Υπάρχει και γκάλοπ. Δικό σας
