Το παράδοξο του Φέρμι - Πιθανές εξηγήσεις

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
Άβαταρ μέλους
enaon

Re: Το παράδοξο του Φέρμι - Πιθανές εξηγήσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 25 Απρ 2018, 08:42

πριν δύο τρία χρόνια ήμουν στην Εύβοια για διακοπές. Θα διάβαζα και φορουμ μάλλον το μεσημεράκι, θα καταλάβετε γιατί το λέω.

Ήταν ήρεμα και ωραία, χωρίς άγχος, πολιτισμένα. Ήμουν πάνω σε ένα μικρό κανό χυμένος και κοιτούσα την άμμο κάτω μου, είχα βρεί μία ανεμόνη πρίν 1 λεπτό και τώρα είχε κρυφτεί, έψαχνα να την βρω αλλα είμαι και χέστης, είχα χάσει χρόνο να εξοπλιστώ με κλαδάκια κλπ, και τώρα δεν θυμόμουν που ακριβώς χώθηκε. Τεσπα, καθόμουν και πλατσούριζα με το κλαδάκι στο χέρι έχοντας στόχους στην ζωή, και τότε με χτύπησε.

Μετά από χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια, θα είχα εξελιχθεί σαν είδος αρκετά, δεν θα χρειαζόμουν στόμα να μιλάω και αυτιά να ακούω, θα συνδεόμουνα με τα άλλα στοιχεία γύρω μου, ούτε πόδια κλπ, θα ήμουν ένα με όλα τα άλλα, θα είχα αλλάξει εμφανισιακά λίγο βέβαια, προς το χειρότερο, αλλά θα είχα άλλα καλά, θα ήμουν υπεύθυνος για 6 γαλαξίες, η ζωή στο μισό πλανητικό σύστημα θα πέρναγε απο το χέρι μου, μεταφορικά βέβαια. Το μόνο μου πρόβλημα θα ήταν κάτι αναπτυγμένοι μπαμπουίνοι, που θα ήθελαν να με πιάσουν να με ρουφήξουν με λεμόνι, έπρεπε να είχα κρατήσει το στόμα, να τους πω σταμάτα ρε μαλάκα, σταμάτα, μαλάκα.

κάθε φορά που ρουφάμε μία γυαλιστερή, ένας υπερεξελιγμένος πολιτισμός χάνει τον ηγέτη του και καταστρέφεται, αλλά δεν πειράζει, που να δείτε από τι πήγαμε εμείς.

Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F » 25 Απρ 2018, 08:56

Isomnia έγραψε:
25 Απρ 2018, 08:30
Custom_F έγραψε:
25 Απρ 2018, 08:23
Θα μπορούσε, λέω τώρα εγώ, να υπάρχει ζωή όπως η ανθρώπινη, με λογική κτλ, μαζί με μας, εδώ, απλώς να μην γίνεται αντιληπτή από μας κ μεις απαυτούς; πχ λόγω μεγέθους, λόγω συχνότητας ή πως λέγονται αυτά, ή δεν ξέρω γιατι άλλο...
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά όπως αυτή των πολλών - παράλληλων διαστάσεων, του παράλληλου σύμπαντος κλπ.
Μήπως όμως αυτες οι θεωρίες είναι επειδή μας είναι δύσκολο να αντιληφθουμε το άπειρο; κ είναι πιο εύκολο να τοποθετήσουμε τον έναν πάνω στον άλλο; ή υπάρχουν πράγματι πολλές; μαρεσει βέβαια ως ιδέα, αλλά...

Όπως κ να το κάνουμε, η σκέψη μας είναι τόσο περιορισμένη κ η διάρκεια ζωής μας ελάχιστη.

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε:
23 Δεκ 2019, 09:51
...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει

Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F » 25 Απρ 2018, 08:59

enaon έγραψε:
25 Απρ 2018, 08:42
...
:+1: Μαρεσε! :hebit:

νύχτα έγραψε:

Spiros252
Διαχειριστής
Phorum.gr user: Spiros252

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 25 Απρ 2018, 11:04

Αυτούς στα παράλληλα σύμπαντα δεν τους υπολογίζουμε καν. Μιλάμε για τις δικές μας "διαστάσεις". Θεωρητικά δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας εξ ορισμού. Μόνο να αντιληφθούν την ύπαρξη μας θεωρητικά όπως κι εμείς.
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F » 25 Απρ 2018, 11:11

Spiros252 έγραψε:
25 Απρ 2018, 11:04
Αυτούς στα παράλληλα σύμπαντα δεν τους υπολογίζουμε καν. Μιλάμε για τις δικές μας "διαστάσεις". Θεωρητικά δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας εξ ορισμού. Μόνο να αντιληφθούν την ύπαρξη μας θεωρητικά όπως κι εμείς.
Συγγνώμη, η άσχετη πάλι θα ενοχλήσει...

Δεν έχουμε ενδείξεις όμως, απλώς λέμε στην περίπτωση που υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα, δε μπορούν να επικοινωνήσουν, έτσι; ρωτάω ώστε ένα ένα να τα βάζω σε κουτάκια ώστε να ξέρω τι μου μένει, γιατί μαρεσει η συζήτησή σας κ θέλω να μπορώ να την παρακολουθώ.

νύχτα έγραψε:

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 25 Απρ 2018, 11:22

πώς δεν έχουμε ενδείξεις, φοράνε κολάν και ζούνε ανάμεσά μας. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις και θα καταλάβεις.

Spiros252
Διαχειριστής
Phorum.gr user: Spiros252

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 25 Απρ 2018, 11:23

Δεν μπορούν εξ ορισμού. Για αυτό λέμε παράλληλα. Δεν συναντώνται / αλληλεπιδρούν ποτέ, όπως δύο παράλληλες ευθείες.
Μπορεί να είναι και δίπλα σου "μέσα" στο δωμάτιο, στο μπάνιο, αλλά δεν... :a108:
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F » 25 Απρ 2018, 11:24

Άρα εικασίες... Οκ... Κ μαρεσε η ιδέα...

νύχτα έγραψε:

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 25 Απρ 2018, 11:24

εγώ νομίζω επιδρούν, μπορούν να πετάξουν παντόφλες κλπ, απλά στην επικοινωνία δεν υπάρχει σημείο επαφής.

Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 25 Απρ 2018, 11:27

Spiros252 έγραψε:
25 Απρ 2018, 11:23
Δεν μπορούν εξ ορισμού. Για αυτό λέμε παράλληλα. Δεν συναντώνται / αλληλεπιδρούν ποτέ, όπως δύο παράλληλες ευθείες.
Μπορεί να είναι και δίπλα σου "μέσα" στο δωμάτιο, στο μπάνιο, αλλά δεν... :a108:
Επειδή είμαι άσχετος με το θέμα, να ρωτήσω.

Εκείνη η θεωρία που βλέπουμε συχνά σε βιβλία, σειρές, ταινίες κλπ, ότι τα παράλληλα σύμπαντα δημιουργούνται συνεχώς ανάλογα με τις επιλογές μας, υπάρχει κιόλας σαν θεωρία (εννοώ, υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που τη στηρίζουν ή έστω το σκέφτονται) ή βρίσκεται μόνο στο μυαλό σεναριογράφων, συγγραφέων και ονειροπόλων;

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 25 Απρ 2018, 11:29

shrike έγραψε:
25 Απρ 2018, 11:27
Εκείνη η θεωρία που βλέπουμε συχνά σε βιβλία, σειρές, ταινίες κλπ, ότι τα παράλληλα σύμπαντα δημιουργούνται συνεχώς ανάλογα με τις επιλογές μας, υπάρχει κιόλας σαν θεωρία (εννοώ, υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που τη στηρίζουν ή έστω το σκέφτονται) ή βρίσκεται μόνο στο μυαλό σεναριογράφων, συγγραφέων και ονειροπόλων;
παραμύθια ήταν, μέχρι που κάνανε κβαντικά πειράματα και μας έστειλαν για τσάι.

Άβαταρ μέλους
shrike

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 25 Απρ 2018, 11:37

enaon έγραψε:
25 Απρ 2018, 11:29
shrike έγραψε:
25 Απρ 2018, 11:27
παραμύθια ήταν, μέχρι που κάνανε κβαντικά πειράματα και μας έστειλαν για τσάι.
Α, δηλαδή ισχύει; Θέλω να πω, υπάρχουν κάποιοι που όντως το υποστηρίζουν ως θεωρία και έχουν προχωρήσει και σε πειράματα, αποδείξεις και τα ρέστα;

Σαν να λέμε, ότι υπάρχουν ήδη δύο νεοδημιουργημένα σύμπαντα; Στο ένα μου απάντησες πιο πάνω και στο άλλο όχι;

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 25 Απρ 2018, 11:58

δεν έχω ιδέα, εδώ με σύμπαν εγώ έχω χάσει την μπάλα. Ο μόνος λόγος που θέλω να έχουμε δύο τρία είναι για να τα παρατήσω πιο εύκολα, ασταδιάλα κλπ :)

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 25 Απρ 2018, 12:01

Spiros252 έγραψε:
20 Απρ 2018, 16:03

Ποιά είναι η πιθανή εξήγηση που σκέφτεστε για το παράδοξο του Φέρμι;

Πρώτον. Ότι δεν είναι παράδοξο. Για να είναι παράδοξο κάτι, θα πρέπει η υπόθεση να προκύπτει άμεσα από κάτι άλλο, άρα να είναι μια υπόθεση που θα έπρεπε να ισχύει, και τα δεδομένα να μην στηρίζουν την υπόθεση ή να είναι ευθέως αντίθετα στην υπόθεση.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ, γιατί έχουμε κυριολεκτικά 0 δεδομένα και η υπόθεση δεν προκύπτει κατ' ανάγκην από πουθενά. Δηλαδή, μαθηματικά ξέρουμε ότι η ζωή στο σύμπαν πρέπει να είναι συχνή, σε μονοκυτταρικό επίπεδο τουλάχιστον. Επίσης ότι δεν υπάρχουν μοναδικά φαινόμενα και αντικείμενα στο σύμπαν. Ακόμη κι αυτά που είναι αστρονομικώς απίθανα, εμφανίζονται πολλές φορές λόγω μεγέθους του σύμπαντος. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς προέκυψε η μετάβαση από τους μονοκύτταρους στους πολυκύτταρους οργανισμούς και βασικά πέρασαν εκατομμύρια και εκατομμύρια είδη στον πλανήτη για να προκύψει είδος που δημιουργεί πολιτισμούς. Αν μη τι άλλο, πέρασαν 4,5 δις χρόνια από την δημιουργία του ηλιακού συστήματος μέχρι να εμφανιστούμε εμείς, άρα αν πάρουμε τον εαυτό μας σαν μέση περίπτωση, που μπορεί να είμαστε και το αισιόδοξο μοντέλο, οι πολιτισμοί κάνουν δισεκατομμύρια χρόνια να εμφανιστούν.

Με αυτό το δεδομένο, αποκλείουμε εξαρχής τουλάχιστον τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια του Γαλαξία, γιατί αφενός δεν θα υπήρχαν καθόλου πλανήτες (γιατί οι πλανήτες απαιτούν μέταλλα* και αυτά δημιουργούνται στον πυρήνα των αστεριών και διοχετεύονται στο σύμπαν όταν τα άστρα αυτά πεθάνουν), αφετέρου γιατί θα είχαμε την δημιουργία μόνο μεγάλων άστρων, με μικρή διάρκεια ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα προλάβαιναν να εμφανιστούν είδη που δημιουργούν πολιτισμούς.

Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε τον αριθμό των πιθανών αστρικών συστημάτων, εξαιρώντας όλα τα άστρα του Γαλαξία που είναι καπριτσιόζικα και αποτρέπουν την δημιουργία πολύπλοκης ζωής, που είναι περίπου το 90% των άστρων. Για την ακρίβεια ο Ήλιος είναι λίγο περίπτωση, γιατί είναι μονό άστρο, πράγμα σχετικά σπάνιο αλλά που απαιτείται ώστε οι πλανήτες να είναι κατασταλαγμένοι σε σταθερές τροχιές για δισεκατομμύρια χρόνια. Άρα εξαρχής και τα άστρα που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή είναι σχετικά λίγα και σχετικά πρόσφατα.

Φυσικά, πάλι μένουμε με τουλάχιστον 3-4 δισεκατομμύρια χρόνια περιθώριο να έχει εμφανιστεί ζωή στον Γαλαξία πριν από μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν γεμίσει τον Γαλαξία αποικίες, αν όντως υπήρξαν πριν από εμάς κι αν αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμη η λύση να αποικίσεις άλλα άστρα (που ακόμη θεωρείται αμφισβητούμενο).

Λέγοντας τούτο, βέβαια, θα μπορούσε η Πρόξιμα του Κενταύρου να έχει ζωή και δεν θα το ξέραμε καν. Ακόμη δεν έχουμε την τεχνολογία να ανιχνεύουμε ζωή σε άλλα αστρικά συστήματα με τηλεσκοπικές παρατηρήσεις. Ψάχνουμε με ραδιοκύματα, ναι, αλλά αυτή η μέθοδος είναι επιπόλαια. Τα σήματα που διαφεύγουν από έναν πλανήτη είναι μη μετρήσιμα από απόσταση έστω και ενός έτους φωτός. Ο μόνος τρόπος να λάβεις ραδιοσήματα από άλλους πολιτισμούς, είναι να στείλουν σήμα σε εσένα συγκεκριμένα, δηλαδή να στείλουν συγκεντρωμένη δέσμη σήματος με στόχο την Γη. Εκτός του ότι αυτό περιορίζει την απόσταση από όπου μπορείς να ανιχνεύσεις σήμα στα 50 έτη φωτός (διότι κανείς δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει την ύπαρξή μας πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, αφού δεν είχαμε ηλεκτρισμό), η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μάλλον μικρή ως μηδενική.

Γιατί το λέω αυτό; Ας υποθέσουμε ότι βρίσκαμε έναν πλανήτη όπου πιστεύαμε ότι μπορεί να βρίσκονται εξωγήινοι με τεχνολογικό πολιτισμό. Θα τους στέλναμε σήμα; Αμφίβολο. Θα έπρεπε να συνεννοηθούν οι ηγέτες τουλάχιστον των μεγάλων κρατών για κάτι τέτοιο και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα έριχναν βέτο σε τέτοια πρόταση, γιατί αν δεν ξέρεις με τι είδος έχεις να κάνεις, θα ήταν σαν να έδινες σε τυχαίους περαστικούς την διεύθυνση του σπιτιού σου. Κι αυτό δεν είναι σοφό. Ε, με τον ίδιο τρόπο είναι το πιο πιθανό ότι θα σκέφτονται όλοι οι τεχνολογικοί πολιτισμοί. Γιατί να μας στείλουν σήμα κάποιοι που δεν γνωρίζουν τι σκατά θα κάναμε μαζί τους αν ξέραμε πού μένουν; Η πιθανότητα λοιπόν να βρούμε εξωγήινους πολιτισμούς ψάχνοντας για ραδιοκύματα, είναι από μικρή ως ανύπαρκτη.

* στοιχεία βαρύτερα του υδρογόνου.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
shrike

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 25 Απρ 2018, 12:02

Τι διάλο; Ρώτησα κάτι τον enaon πριν τόση ώρα, ακόμα να μου απαντήσει.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών