Custom_F έγραψε: ↑22 Απρ 2018, 08:15
Μα δε με αφορά το κουτί. Αυτό που λέω είναι ότι διακρίνω καλύτερα το ταλέντο κάποιου σαυτη τη μορφή. Το βρίσκω δυσκολότερο να μπορείς να αποτυπώσεις επακριβώς αυτό που βλέπεις, χωρίς να είσαι το κουτί.
Καταλαβαίνω. Διακρίνεις πιο εύκολα την τεχνική ικανότητα αυτού που το έφτιαξε. Ξέρεις ότι μπορεί να απεικονίσει σχήματα, αναλογίες, χρώματα, σκιές με κάποια ακρίβεια. Αλλά το έργο και η αξία του καλλιτέχνη δεν περιορίζονται στην τεχνική. Υπάρχουν εκατομμύρια καλλιτεχνών με άρτια τεχνική που δεν θα απασχολήσουν κανέναν. Στον μεγάλο καλλιτέχνη αναζητούμε και άλλα πράγματα όπως το καλό γούστο, την φαντασία, τις επινοήσεις, την μοναδικότητα - προσωπικότητα κλπ
Επίσης δεν έχουν όλα τα σπουδαία έργα όλα τα παραπάνω στοιχεία στον μέγιστο βαθμό. Υπάρχουν έργα που απαιτούν μεγάλη τεχνική επιδεξιότητα και άλλα εξίσου σπουδαία που θαυμάζονται για τις ιδέες, τις προτάσεις, το θάρρος του δημιουργού που βρίσκεται μπροστά από την εποχή του κοκ. Εν τέλη η τεχνική είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να κρίνει το μέγεθος του έργου / καλλιτέχνη.
Custom_F έγραψε: ↑22 Απρ 2018, 08:15
Πέρα απ αυτό όμως δεν τις συγκρίνω. Η αφηρημένη απλώς μου χαλάει την αρμονία που θέλω, με διαταρασσει, με αποσυντονιζει. Τις περισσότερες φορές έστω. Γιαυτό κ δεν την προτιμώ. Εγώ. Δεν θαρχισω να φέρνω αντίρρηση ή να προσπαθώ ναλλαξω τη γνώμη όμως κάποιου που την προτιμά.
Έχεις κάθε δικαίωμα να προτιμάς ότι σου αρέσει. Απλά κάποιοι που έτσι όπως τα έφερε η ζωή είδαν λίγο περισσότερα σύγχρονα έργα μπορεί να σου πουν ότι και στην αφηρημένη τέχνη κρύβεται ένας κόσμος απίστευτης ομορφιάς που σου ζητάει να του δώσεις μια ευκαιρία* για να απλωθεί μπροστά σου.
* ευκαιρία σημαίνει να εξοικειωθείς κάπως με την "γλώσσα" αυτής της τέχνης ώστε να μπορεί να σου μιλήσει.