Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑13 Μαρ 2023, 17:29
Chilloutbuddy έγραψε: ↑13 Μαρ 2023, 17:19
Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑13 Μαρ 2023, 16:51
Το κλίμα δεν είναι ακόμα πιο δύσκολο, είναι απλά διαφορετικό.
Ποιά είναι η άλλη επιλογή δηλαδή; Δεν καταλαβαίνω. Είναι fallacy να πεις ότι αφού τα μοντέλα δεν είναι ακόμα τέλεια, τότε είναι ίσα με τη μαντεψια.
Nτάξει δε σου είπα να καταλάβεις κάτι, τη γνώμη σου σε ρώτησα για την αξιοπιστία των μοντέλων.
Γενικά έχω την αίσθηση κι από άλλες συζητήσεις ότι νομίζεις ότι πάντα κάπου το πάω

Πουθενά δεν το πάω, απλά σκέφτομαι φωναχτά, αν έχω να το πάω κάπου το λέω απ'την αρχή.
Τελείως χοντρικά, πιστεύω ότι συχνά είναι πιο εύκολο να κάνεις μακροπρόθεσμες προβλέψεις παρά βραχυπρόθεσμες.
Πχ ξέρω ότι θα κάνω 40 λεπτά να πάω στη δουλειά, αλλά δεν ξέρω σε ποιο φανάρι θα κολλήσω.
Απ'ό,τι έχω καταλάβει (λίγα γενικά, πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο) τα κλιματικά μοντέλα είναι δύσκολα σε σχέση με τον καιρό γιατί δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Πχ λες τον καιρό για την Ελλάδα, στην Ελλάδα ξέρεις ότι αυτή την εποχή όταν συμβεί αυτό μετά συνήθως συμβαίνει εκείνο, γιατί το έχεις δει χίλιες φορές πριν. Το κλίμα όμως δεν το έχεις δει να αλλάζει χίλιες φορές, στον ορίζοντα που έχουμε πληθώρα ακριβών μετρήσεων το κλίμα έχει παραμείνει λίγο-πολύ σταθερό, γιατί αλλάζει πάρα πολύ αργά.
Επίσης οι απαιτήσεις ακρίβειας είναι διαφορετικές, στον καιρό αν πέσεις κάποιο τοις εκατό έξω είναι και λίγο πολύ αποδεκτό, έτσι κι αλλιώς ο καιρός αλλάζει συνέχεια. Στο κλίμα μια αποκλιση 3% μπορεί να σημαίνει ότι κάποια πόλη θα βρεθεί κάτω απ'το νερό, γιατί η αλλαγή είναι μόνιμη και προκαλεί άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις, ανεπίστρεπτα λιωσίματα πάγων και δε συμμαζεύεται.
Δεν ξέρω μου φαίνεται πολύ πιό χαώδες. Και οι δεκαετίες που λέμε είναι σαν κλάσματα δευτερολέπτου, μπορεί να γίνει μια μικρή διόρθωση πριν την καταστροφή, και η διόρθωση αυτή να διαρκέσει αιώνες, και αντί για ζέστη που περιμένεις να είναι κρύο. Γενικά μου φαίνεται λίγο σαν τα οικονομικά, όταν βλέπεις επιστήμονες με αντικρουόμενες απόψεις συνήθως σημαίνει ότι κάποια βασικά πράγματα δεν έχουν ακόμα λυθεί με κατηγορηματικό τρόπο.