paul25 έγραψε: ↑02 Απρ 2019, 08:56
Επομένως, για να μου δικαιολογήσεις ότι ένα δικαίωμα δεν υπάρχει, πρέπει να μου το δικαιολογήσεις έξω από νομικές αναφορές, στον κόσμο τον ηθικό, διότι ΠΡΩΤΑ συλλαμβάνεται νοητικά το δικαίωμα και ΜΕΤΑ κάνουμε νόμους.
Καλό θα είναι επίσης να διευκρινισθεί σε τι ακριβώς αναφερόμαστε όταν μιλάμε για δικαίωμα στη μετανάστευση.
Το να έχεις το δικαίωμα να πας σε μία χώρα ή το δικαίωμα να σε συντηρήσει αυτή η χώρα ανεξαρτήτως της δικής σου προσφοράς; Είναι δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις.
Γιατί καλώς ή κακώς, τα κράτη έχουν νόμους. Αν αυτοί οι νόμοι καταλυθούν ή απενεργοποιηθούν σταδιακά χάριν της χ ή ψ ανοχής, αυτομάτως απαξιώνονται ως θεσμός και για τους πολίτες της κάθε χώρας, δημιουργώντας έτσι και εσωτερικό πρόβλημα.
Ο ηθικός κόσμος που αναφέρεις δεν υφίσταται ως κάτι συγκεκριμένο. Σαφώς και δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί" άνθρωποι αλλά υπάρχουν σίγουρα διαφορετικά σημεία ηθικής αναφοράς μεταξύ των ανθρώπινων κοινωνιών και θα είναι ουσιαστική οπισθοδρόμηση όταν οι νόμοι αρχίσουν να λειτουργούν με τη δογματική αντίληψη της κάθε θρησκείας, για να κάμψουν/αποδυναμώσουν τις όποιες αντιδράσεις.
Και κάπου έχω την εντύπωση ότι οδεύουμε προς αυτό το σημείο.