«Ο Στόχος Ήταν Πάντα οι Γυναίκες, Δεν μου Είχε Περάσει από το Μυαλό ότι θα Ήμουν Θύμα Βιασμού»
Ένας άνδρας που έπεσε θύμα βιασμού θυμάται τον πόνο που ένιωσε.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Broadly.
Προτού βιαστεί από δύο άνδρες τους οποίους γνώρισε ένα βράδυ που είχε βγει έξω το 2016, ο 23χρονος Sam Thompson νόμιζε ότι η σεξουαλική κακοποίηση ήταν κάτι που συνέβαινε μόνο στις γυναίκες.
«Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι μπορούσε να πέσει θύμα βιασμού ένας άνδρας», λέει ο Thompson. «Ο στόχος είναι πάντα οι γυναίκες. Ως άνδρας, το μόνο για το οποίο μπορεί να ανησυχήσεις είναι μη χάσεις τα κλειδιά ή το πορτοφόλι σου. Ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συμβεί και σε εμάς».
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης είναι γυναίκες, οι άνδρες δέχονται επίσης επιθέσεις.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, βιάζονται 12.000 άνδρες ετησίως. Σύμφωνα με την οργάνωση κατά της σεξουαλικής βίας RAINN, πολλοί άνδρες που μιλούν για την εμπειρία τους, αντιμετωπίζουν επιπλέον συναισθήματα ντροπής και αμφιβολίας – νιώθουν ότι θα έπρεπε να είχαν καταφέρει να παλέψουν και να νικήσουν τους δράστες, ότι η επίθεση που δέχτηκαν προσβάλλει την αρρενωπότητά τους–, λόγω των κοινωνικών προσδοκιών από το κάθε φύλο.
«Θυμάμαι ότι με έσπρωχναν για λίγο, θυμάμαι τον πόνο της διείσδυσης και θυμάμαι ότι το έκαναν εναλλάξ» - Sam Thompson
Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Thompson ήταν σε βραδινή έξοδο στο Μάντσεστερ με έναν φίλο του, όταν δέχθηκε επίθεση. Μετά από μερικά μπαρ και club, ο DJ από το Νιούαρκ του Νότινγκχαμσαϊρ έχασε το κινητό του, όπως και τον φίλο του. «Όπως συμβαίνει συνήθως όταν έχεις πιει, καταλήγεις να κουβεντιάζεις με άσχετα άτομα. Μου πρότειναν να φύγω μαζί τους και κατέληξα σε ένα ξενοδοχείο με μεγάλη παρέα».
Σε κάποια στιγμή, θυμάται ο Thompson, η παρέα έφυγε από το ξενοδοχείο – αφήνοντάς τον μόνο του με δύο άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια του επιτέθηκαν. «Όταν έφυγαν όλοι, δεν θεώρησα ότι ήταν επικίνδυνο [να μείνω]. Δεν ένιωθα κάποια απειλή. Οπότε έμεινα για άλλο ένα ποτό μαζί τους και τότε τα πράγματα ξεκίνησαν να γίνονται θολά. Όπως όταν βλέπεις έναν εφιάλτη και ξαφνικά ξυπνάς».
Για μια στιγμή, ο Thompson στάθηκε στη γέφυρα και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.
Οι δύο άνδρες βίασαν τον Thompson, αν και οι μνήμες που έχει από την επίθεση –όπως συμβαίνει και σε πολλά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης- είναι συγκεχυμένες. «Θυμάμαι κάποιες στιγμές, όμως όχι τα πάντα. Θυμάμαι ότι με έσπρωχναν για λίγο, θυμάμαι τον πόνο της διείσδυσης και θυμάμαι ότι το έκαναν εναλλάξ. Ήμουν σε κατάσταση σοκ – προσπαθούσα να εστιάσω σε οτιδήποτε άλλο».
Μετά την επίθεση, ο Thompson περιπλανήθηκε στους δρόμους του Μάντσεστερ σε κατάσταση σύγχυσης και ακραίου σοκ. Σε κάποια στιγμή, μπήκε σε ένα μαγαζί και αγόρασε ένα ποτό. «Ακούγεται περίεργο, όμως μόνο όταν έφτασα στη γέφυρα κοντά στο μέρος όπου έμενα, συνειδητοποίησα τι είχε γίνει. Ήμουν στη γωνία κάτω από το σπίτι μου και ήξερα ότι έπρεπε να ανέβω πάνω και να αντικρύσω την κοπέλα μου και τον φίλο μου - τότε μόνο συνειδητοποίησα τι μου είχε συμβεί. Πονούσα και ήθελα απλώς να πεθάνω».
Για μια στιγμή, ο Thompson στάθηκε στη γέφυρα και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει. «Υπήρχε μια εσωτερική σύγκρουση μέσα μου και τελικά αποφάσισα να μην το κάνω. Περπάτησα μέχρι τη γωνία και πήγα στο διαμέρισμά μου».
Οι άνδρες δεν καταγγέλλουν τον βιασμό, επειδή αισθάνονται ότι διακυβεύεται ο ανδρισμός τους.Ο Thompson θεωρεί ότι η απόφαση να μιλήσει στην κοπέλα του για την επίθεση ήταν η πιο σημαντική της ζωής του. «Με το που πέρασα το κατώφλι της πόρτας ξέσπασα σε κλάματα. Δεν μπορούσα να το συγκρατήσω άλλο. Νομίζω ότι αν είχα επιστρέψει στο διαμέρισμα και ήμουν μόνος, δεν θα το είχα κάνει ποτέ αυτό. Θα τα είχα κρατήσει όλα μέσα μου».
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση, σε σχέση με τις γυναίκες: Σε έρευνα του 1999διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες δεν καταγγέλλουν τον βιασμό, επειδή αισθάνονται ότι διακυβεύεται ο ανδρισμός τους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο βασικότερος λόγος που οι άνδρες δεν καταγγέλλουν το περιστατικό είναι ο φόβος ότι θα θεωρηθούν ομοφυλόφιλοι.
https://www.vice.com/gr/article/434a73/ ... poy-eniwse