Έχουν αλλά όχι αρκετά μεγάλες. Οι περισσότερες εκτάσεις τους δεν κάνουν για καλλιέργεια καφέ κι αυτές που κάνουν χρησιμοποιούνται ήδη για ρύζι και άλλα. Και οι δυο χώρες παράγουν καφέ αλλά λογικά για εσωτερική κατανάλωση.
25% αύξηση στον καφέ
- hellegennes
Re: 25% αύξηση στον καφέ
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Eθνικοκοινωνιστης
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 10:15όντως, γενικά οι ελ έχουν μάθει στις πολυτέλειεςMike Bassett έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 09:33Να παίρνετε καφέ έτοιμο από το σπίτι ή να τον φτιάχνετε στη δουλειά. Μάθατε όλοι οι ελ με ένα ποτήρι καφέ στο δρόμο λες και μένετε στη Νέα Υόρκη...
εδώ αγοράζανε ολόκληρο καρπούζι και 10 φέτες πάριζα
γι'αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε
πρέπει να κοπούν αυτά

"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"
Αλαιν ντε Μπενουα
Αλαιν ντε Μπενουα
-
Το τι σπατάλες κάνει ο νεοέλληνας δεν λέγεται. Φίλοι και συγγενείς μου κάθε μέρα το πρωί cappuccino, τυρόπιτα και γλυκακι τυπου ντόνατς. 6€ κάθε πρωι, 180€ τον μήνα. Και να πω ότι τους κάνουν όλα αυτά καλό στην υγεία.
καποτε νομιζω ελεγες τυρι τη φετα, κασερια τα υπολοιπα.hellegennes έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 15:51
Μα δεν μιλάω για κασέρια συγκεκριμένα, μιλάω για όλα τα τυριά.
τεσπα, ισως δε θυμαμαι καλα.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
-
Κοιτάσματα έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 16:20Το τι σπατάλες κάνει ο νεοέλληνας δεν λέγεται. Φίλοι και συγγενείς μου κάθε μέρα το πρωί cappuccino, τυρόπιτα και γλυκακι τυπου ντόνατς. 6€ κάθε πρωι, 180€ τον μήνα. Και να πω ότι τους κάνουν όλα αυτά καλό στην υγεία.

- hellegennes
Μπερδεμένα τα έχετε στο μυαλό σας για το τι λέμε στον Βορρά. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πιο πηχτά από γιαούρτι τα λέμε τυριά συλλογικά.Ασέβαστος έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 17:21καποτε νομιζω ελεγες τυρι τη φετα, κασερια τα υπολοιπα.hellegennes έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 15:51
Μα δεν μιλάω για κασέρια συγκεκριμένα, μιλάω για όλα τα τυριά.
τεσπα, ισως δε θυμαμαι καλα.
Όταν κάποιος ζητάει "τυρί" χωρίς άλλη διευκρίνηση, συνήθως εννοεί φέτα ή ακριβέστερα αιγοπρόβειο, γιατί η λέξη φέτα είναι πρόσφατη επινόηση ενώ αυτό το είδος του τυριού υπάρχει από την εποχή του Ομήρου σίγουρα και ποιος ξέρει πόσο πίσω ακόμα.
Αν θέλει κατσικίσιο λευκό τυρί, λέει "κατσικίσιο" σκέτο ή "κατσικίσιο τυρί" και εννοείται πάντα λευκό τυρί. Επίσης μπορεί να εννοεί λευκό αγελαδινό, το οποίο συνήθως το λέμε ή αγελαδινό ή "λευκό τυρί". Ποτέ δεν θα πει κάποιος "λευκό τυρί" και θα εννοεί φέτα.
Τα κίτρινα τυριά τα λέμε συλλογικά κασέρια. Όταν κάποιος θέλει κίτρινο τυρί λέει κασέρι και σε ρωτάει τι είδη πουλάς ή ζητάει κατευθείαν με το όνομά του (π.χ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή γκούντα ή ένταμ ή ό,τι).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
και το κασερι πως το λετε;hellegennes έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 22:26
Τα κίτρινα τυριά τα λέμε συλλογικά κασέρια. Όταν κάποιος θέλει κίτρινο τυρί λέει κασέρι και σε ρωτάει τι είδη πουλάς ή ζητάει κατευθείαν με το όνομά του (π.χ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή γκούντα ή ένταμ ή ό,τι).
δηλαδη ερχεται πελατης και ζηταει μισο κιλο κασερι γκουντα, ενα κιλο κασερι κεφαλογραβιερα, και μισο κασερι κασερι;
οπως καρετα καρετα;
ελα τωρα δε γινεται να πηδατε τοσο αγρια την ελληνικη γλωσσα.

To be old and wise, you must first be young and stupid.
Καφές,όπως τον θέλω, σε καλή συσκευασία , όχι μούφα που δίνουν τα καφέ , απ΄το σπίτι + τυροπιτάκι,κασεροπιτάκι απ΄το σπίτι.Κοιτάσματα έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 16:20Το τι σπατάλες κάνει ο νεοέλληνας δεν λέγεται. Φίλοι και συγγενείς μου κάθε μέρα το πρωί cappuccino, τυρόπιτα και γλυκακι τυπου ντόνατς. 6€ κάθε πρωι, 180€ τον μήνα. Και να πω ότι τους κάνουν όλα αυτά καλό στην υγεία.
Δεν τους κατανοώ τους ΕΛ αρχοντοχωριάτες που στήνονται και περιμένουν να πάρουν καπουτσίνους κλπ πίπες.

Ακριβώς. Γι' αυτό και είπα πιο πάνω για αναντιστοιχίες στις αυξήσεις της πρώτης ύλης, με την αύξηση που (συνήθως*) κάνουν στο τελικό προϊόν κάποιοι κλάδοι. Το ίδιο ισχύει και όταν ανεβαίνουν άλλα υλικά σε άλλους τομείς, πχ πήρε το αλεύρι λέει 10-20-30% πάνω. Ναι... και;hellegennes έγραψε: ↑30 Ιαν 2025, 20:29Ένα φλυτζάνι όμως δεν κοστίζει μόνο τον καφέ που περιέχει. Κοστίζει το ρεύμα που ξόδεψε για να τον φτιάξει, τον μισθό του υπαλλήλου, το ενοίκιο της επιχείρησης, τους φόρους, όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, καθώς και βέβαια όλα τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, σιρόπια, αφρόγαλα, ποτήρι, καλαμάκι, παγάκια) τα οποία είναι μεν όλα μικρότερα κόστη αλλά όχι ανύπαρκτα.
Για έναν καφέ που κοστίζει 2,50 ευρώ, το κόστος των υλικών είναι περίπου 0,40 ευρώ. Αυτό προ φόρων βέβαια. Μετά έχεις τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.
* Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, υπάρχουν και φορές που κάποιοι κλάδοι "καταπίνουν" κάποιες αρχικές αυξήσεις, εις βάρος του κέρδους τους και τις προσθέτουν στην τιμή αργότερα και σταδιακά. Είτε σε αυξήσεις κόστους υλικών/προϊόντων, είτε σε αυξήσεις ΦΠΑ. Κι αυτό το έχουμε δει να γίνεται, πιο σπάνια βέβαια γιατί συνήθως κάποιοι ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες να τσιμπήσουν κάτι παραπάνω.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

Αυτό που σου λέει ο Χέλης. Κανένας δεν λέει "ένα κιλό κασέρι γκούντα", ούτε καν εδώ που γενικά τα κίτρινα τα λέμε κασέρια. Είναι ένας γενικός όρος, απλά για διαχωρισμό των κίτρινων απ' τα λευκά. Ξέρουμε ότι το κασέρι είναι συγκεκριμένο κίτρινο τυρί, αλίμονο...Ασέβαστος έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 08:58και το κασερι πως το λετε;hellegennes έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 22:26
δηλαδη ερχεται πελατης και ζηταει μισο κιλο κασερι γκουντα, ενα κιλο κασερι κεφαλογραβιερα, και μισο κασερι κασερι;
οπως καρετα καρετα;
Κάτι που κι εσείς εκεί χάμου το κάνετε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεστε (ή δεν το καταλαβαίνετε, έστω). Εκτός κι αν πιστεύεις ότι οι "κασερόπιτες" που πουλάνε τα μαγαζιά σας περιέχουν πραγματικό κασέρι, ή αν ξέρω 'γω το έχετε αλλάξει και λέτε "φέρε μια γκουντόπιτα" πχ.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

0,45€ περίπου.

- hellegennes
Μακεδονικό.
Όχι, όπως δεν ζητάς μια σαλάτα ντοματοσαλάτα, μια σαλάτα μαρουλοσαλάτα και μια σαλάτα φρουτοσαλάτα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Καλώς ήλθατε στον πολιτισμό..!Στύξ έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 09:16Καφές,όπως τον θέλω, σε καλή συσκευασία , όχι μούφα που δίνουν τα καφέ , απ΄το σπίτι + τυροπιτάκι,κασεροπιτάκι απ΄το σπίτι.Κοιτάσματα έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 16:20Το τι σπατάλες κάνει ο νεοέλληνας δεν λέγεται. Φίλοι και συγγενείς μου κάθε μέρα το πρωί cappuccino, τυρόπιτα και γλυκακι τυπου ντόνατς. 6€ κάθε πρωι, 180€ τον μήνα. Και να πω ότι τους κάνουν όλα αυτά καλό στην υγεία.
Δεν τους κατανοώ τους ΕΛ αρχοντοχωριάτες που στήνονται και περιμένουν να πάρουν καπουτσίνους κλπ πίπες.
- hellegennes
Κασερόπιτα, κασεροκροκέτα, κτλ.Isildur έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 11:01Αυτό που σου λέει ο Χέλης. Κανένας δεν λέει "ένα κιλό κασέρι γκούντα", ούτε καν εδώ που γενικά τα κίτρινα τα λέμε κασέρια. Είναι ένας γενικός όρος, απλά για διαχωρισμό των κίτρινων απ' τα λευκά. Ξέρουμε ότι το κασέρι είναι συγκεκριμένο κίτρινο τυρί, αλίμονο...Ασέβαστος έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 08:58και το κασερι πως το λετε;hellegennes έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 22:26
οπως καρετα καρετα;
Κάτι που κι εσείς εκεί χάμου το κάνετε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεστε (ή δεν το καταλαβαίνετε, έστω). Εκτός κι αν πιστεύεις ότι οι "κασερόπιτες" που πουλάνε τα μαγαζιά σας περιέχουν πραγματικό κασέρι, ή αν ξέρω 'γω το έχετε αλλάξει και λέτε "φέρε μια γκουντόπιτα" πχ.
Επίσης αν τυρί είναι οποιοδήποτε λευκό ή κίτρινο τυρί, τι τυρί έχει η τυρόπιτα; Έχει ζητήσει ποτέ κανείς τυρόπιτα και του έδωσαν να φάει ζύμη με μοτσαρέλα;

Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
0,20 τα ποτηράκια που είναι και καλά κι αντέχουν 2,3 χρήσεις και 0,25 ο καφές που τον φτιάχνω όπως θέλω. Όχι μούφα των 2,5 ευρώ.Parrot έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 15:14Καλώς ήλθατε στον πολιτισμό..!Στύξ έγραψε: ↑01 Φεβ 2025, 09:16Καφές,όπως τον θέλω, σε καλή συσκευασία , όχι μούφα που δίνουν τα καφέ , απ΄το σπίτι + τυροπιτάκι,κασεροπιτάκι απ΄το σπίτι.Κοιτάσματα έγραψε: ↑31 Ιαν 2025, 16:20Το τι σπατάλες κάνει ο νεοέλληνας δεν λέγεται. Φίλοι και συγγενείς μου κάθε μέρα το πρωί cappuccino, τυρόπιτα και γλυκακι τυπου ντόνατς. 6€ κάθε πρωι, 180€ τον μήνα. Και να πω ότι τους κάνουν όλα αυτά καλό στην υγεία.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 102 Απαντήσεις
- 3026 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ερμής
24 Νοέμ 2024, 11:32
-
-
Νέα δημοσίευση Παξιμάδι, καφέ και κονιάκ
από georgebi » 22 Μάιος 2023, 00:07 » σε Εσωτερική Πολιτική - 793 Απαντήσεις
- 19480 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Nandros
11 Ιούλ 2023, 13:58
-
-
-
Νέα δημοσίευση Θα μας κοψουν και τον καφε οι αλητες
από Μαδουραίος » 22 Αύγ 2024, 10:34 » σε Εσωτερική Πολιτική - 6 Απαντήσεις
- 400 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λίνο Βεντούρα
24 Αύγ 2024, 10:37
-
-
-
Νέα δημοσίευση Έξωση στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου
από 40τακατο της ζωής μ σπατάλησα » 29 Σεπ 2023, 12:42 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 18 Απαντήσεις
- 759 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Αγις
29 Σεπ 2023, 20:38
-