Plasticine είναι η γενικευμένη λέξη, Plastilin είναι η αρχική. Ήταν το εμπορικό όνομα με το οποίο την πουλούσε η γνωστή εταιρεία Faber-Castell.Imperium έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 13:25Εμένα ρωτάς ή τον sys?hellegennes έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 03:37Σελοφάν, σελοτέιπ, αφρολέξ, ταμπλόιντ, φελιζόλ, σελιλόιντ, πλαστελίνη, πλεξιγκλάς, κλάξον, θερμός, γουίντσερφ.Imperium έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 02:21
Δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι άτομο σαν κι έσενα δεν ήξερε οτι τα Chris Craft ήταν μάρκα και μάλιστα πολυτελείας.
Αυτά τα ήξερες όλα σαν μάρκες;
Απο αυτά που ανέφερες μόνο το "ταμπλοιντ" δεν το έχω ξανακούσει. Τι είναι;
Η μάρκα "πλαστελίνη" για την ακρίβεια είναι Plasticine.
Το "φελιζολ" μοιάζει για μάρκα αλλά δεν ξέρω την οριζινάλ μορφή του ονόματος.
Το windsurf συζητίσιμο.
Τα αλλα κάνουν μπαμ.
Το κασέρι είναι ακόμη και σήμερα συγκεκριμένο είδος τυριού. Δεν είναι όλα κίτρινα τυριά. Υπάρχουν και κασέρια και πωλούνται ακόμη και σήμερα.Σέλευκας έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 12:53Δεν ισχύει ότι έλεγαν κασέρια ολα τα κίτρινα τυροκομικά. Κασέρι ήταν συγκεκριμένο είδος. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπήρχε το τυρί, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, ο μπάτζος, η ούρδα, το μανούρι, μυζήθρα κλπ . Αν ήθελες μπάτζο δεν έλεγες κασέρι φυσικά. Ούτε έλεγες τυρί μπάτζο, όπως δεν έλεγες τυρί μανούρι. Οπως δεν είναι λογικό να πεις θέλω ένα πτηνό, τι πτηνό θέλετε; κότα; όχι πάπια. Λες θελω μια κότα.
ναι αλλά εσύ το λες τυρίGherschaagk έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 15:36Το κασέρι είναι ακόμη και σήμερα συγκεκριμένο είδος τυριού. Δεν είναι όλα κίτρινα τυριά. Υπάρχουν και κασέρια και πωλούνται ακόμη και σήμερα.Σέλευκας έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 12:53Δεν ισχύει ότι έλεγαν κασέρια ολα τα κίτρινα τυροκομικά. Κασέρι ήταν συγκεκριμένο είδος. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπήρχε το τυρί, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, ο μπάτζος, η ούρδα, το μανούρι, μυζήθρα κλπ . Αν ήθελες μπάτζο δεν έλεγες κασέρι φυσικά. Ούτε έλεγες τυρί μπάτζο, όπως δεν έλεγες τυρί μανούρι. Οπως δεν είναι λογικό να πεις θέλω ένα πτηνό, τι πτηνό θέλετε; κότα; όχι πάπια. Λες θελω μια κότα.
Όλα τυριά είναι αλλά διαφορετικά είδη.Σέλευκας έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 15:42ναι αλλά εσύ το λες τυρίGherschaagk έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 15:36Το κασέρι είναι ακόμη και σήμερα συγκεκριμένο είδος τυριού. Δεν είναι όλα κίτρινα τυριά. Υπάρχουν και κασέρια και πωλούνται ακόμη και σήμερα.Σέλευκας έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 12:53Δεν ισχύει ότι έλεγαν κασέρια ολα τα κίτρινα τυροκομικά. Κασέρι ήταν συγκεκριμένο είδος. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπήρχε το τυρί, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, ο μπάτζος, η ούρδα, το μανούρι, μυζήθρα κλπ . Αν ήθελες μπάτζο δεν έλεγες κασέρι φυσικά. Ούτε έλεγες τυρί μπάτζο, όπως δεν έλεγες τυρί μανούρι. Οπως δεν είναι λογικό να πεις θέλω ένα πτηνό, τι πτηνό θέλετε; κότα; όχι πάπια. Λες θελω μια κότα.
Με μορταδέλα όχι αλλά έχουμε φάει φρυγανισμένη φέτα ψωμιού με μαλακό τυρί και μαρμελάδα πορτοκάλι.Ερμής έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 00:25Επιτέλους ειπώθηκε η αλήθεια. Δεν είναι το θέμα αλμυρό γλυκό, είναι πως η υφή του καρπουζιού και τα ζουμιά δε κολλάνε με ένα τόσο δυνατό τυρί όπως η φέτα, βασικά δε νομίζω πως κολλάει με κάτι πέρα από ένα άλλο φρούτο σε φρούτο σαλάτα. Ξαναλέω δε μαρεσει κανένα από τα δύο και δεν είμαι αντικειμενικος, απλά αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι πως το θέμα δεν είναι μόνο αλμυρό γλυκό, αν είναι έτσι φάτε και πορτοκαλί με μορταδελα.
Ναι, βέβαια. Ξέρεις εσύ καλύτερα από τους νοτιοελλαδίτες πώς μιλούσαν αυτοί όταν εσύ ήσουν βρέφος. Εντάξει Ζήκο.hellegennes έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 10:40Κλασικές, νότιες μαλακίες. Κασέρι και τυρί ήταν οι μόνες λέξεις για τις κατηγορίες μέχρι το 1980, όπως μαρτυρείται από όλες τις σύνθετες λέξεις με κασέρι και τυρί, τυρόπιτες, κασερόπιτες, κτλ.
Σε άλλο νήμα έκανα αγώνα για να καταλάβει κάποιος συντοπίτης σου ότι κάποια τυριά που μοιάζουν με φέτα είναι απλώς κατσικίσια ή αγελαδινά ή πρόβεια και γι' αυτό γράφουν "λευκό τυρί" και όχι φέτα. Μάλλον απουσίαζες από το νήμα.
Η γραβιέρα ανήκε γλωσσικά πάντα στα κασέρια. Αποδέξου το. Τέλος γλωσσικής συζήτησης.
Τα γλωσσικά δεδομένα είναι ότι:hellegennes έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 16:52Εγώ μιλάω με γλωσσικά δεδομένα, εσύ λες την αποψάρα σου. Είπα ότι αυτή η συζήτηση τελείωσε.
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 13:19Η συμπαθής χρήστρια σε θεωρεί αδιάφορο χρήστη, όπως και τον κάθε προχωκάγκουρα.Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 13:14Επιτέλους. Έγραψε κάτι σωστό και σαφές η συμπαθής χρηστρια μετά από 20 χρόνια παρουσίας στο Ίδρυμα.
Δηλώνω περήφανος και συγκινημένος για το νήμα κύριοι.
Ελπίζω να είναι κι αυτό επαρκώς σαφές.
Τι είναι τελικά αυτός ο "προχωκάγκουρας"; Είναι κάποια καθιερωμένη ορολογία με κοινά αποδεκτό ορισμό, ή απλά ιδιογλωσσικό εφεύρημα με αριθμό χρηστών = 1; Με άλλα λόγια, σημαίνει κάτι η λέξη, ή δεν σημαίνει τίποτα;
hellegennes έγραψε: ↑01 Αύγ 2023, 16:52Εγώ μιλάω με γλωσσικά δεδομένα, εσύ λες την αποψάρα σου. Είπα ότι αυτή η συζήτηση τελείωσε.