Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).

Καρπούζι με τυρί ή όχι ;

Τρώω το καρπούζι σκέτο /είμαι φυσιολογικός
39
54%
Τρώω το καρπούζι με φέτα /είμαι ανώμαλος
33
46%

Σύνολο ψήφων: 72

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Αύγ 2023, 15:47

ΓΑΛΗ έγραψε:
02 Αύγ 2023, 15:31

Eννοείς ότι πριν λεξικογραφηθούν/πιστοποιηθούν/γουατέβερ δεν ήταν τυριά αλλά φαντασιακά προϊόντα;
Ήταν τοπικές βερζιόν των ίδιων τυριών, άλλωστε τα περισσότερα απ' αυτά είναι πρακτικά το ίδιο πράγμα. Αν χρησιμοποιούνταν ποτέ ευρέως αυτές οι λέξεις μού είναι άγνωστο, όπως είναι άγνωστο και στα λεξικά, το πιο πιθανό είναι να τα έλεγαν απλώς "τυρί". Αυτές οι λέξεις είχαν είτε εξαιρετικά περιορισμένη γεωγραφική χρήση είτε ήταν fringe. Ξαναλέω ότι όλα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια με την πιστοποιήση ΠΟΠ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 02 Αύγ 2023, 15:47

hellegennes έγραψε:
02 Αύγ 2023, 15:23
Λοξίας έγραψε:
02 Αύγ 2023, 13:00
Δηλαδή όλα αυτά τα τυριά (για να μείνουμε μόνο στα ελληνικά)...
Ανεβατό, Ανθότυρος, Γαλοτύρι, Γραβιέρα (Αγράφων, Κρήτης, Νάξου) Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα, Ξύγαλο Σητείας, Πηχτόγαλο Χανίων, Σφέλα, Σαν Μιχάλη Σύρου, Φορμαέλλα,

αλλά και

Αρμεξιά Άνδρου, Αρμόγαλο, Αρσενικό Νάξου, Βικτώρια Θεσσαλονίκης, Βολάκι Τήνου, Ημίσκληρο τυρί (Πολυκάστρου), Καρίκι, Κεφαλοτύρι Κορφού Κέρκυρας, Κρασοτύρι Κω, Λευκό τυρί άλμης, Μαλαξιά Άνδρου, Μανούρα Γυλωμένη Σίφνου, Μαστέλο Χίου, Μελίχλωρο Μέριου, Γραβιέρα Σοχού, Μετσοβέλα, Μυζήθρα, Νιότικο, Ξεροτύρι, Ξινότυρο Πετρωτή, Πετρωτό, Σιμπουκουκίρα, Σκοτύρι, Στάκα, Ταλαγάνι, Τελεμές, Τουλουμοτύρι, Τσαλαφούτι, Τυρογλιάτα, Τυροζούλι, Τυρομάλαμα Κρήτης, Φράτσια Κυθήρων, Φρέσκο τυρί κρέμα Φρουμαέλα (Βαλμανδούρας), Χαλλούμι, Χλωρό Σαντορίνης
Δεν είνα τυριά, επειδή δεν είναι φέτα, έ; Διότι, ως γνωστόν, τυρί είναι μόνον η φέτα...τα άλλα είναι κωλοχεσίματα.
Μάιστα...μάιστα...
Όλα αυτά είναι είτε σχετικά νέα τυριά είτε ονομασίες που είναι τοπικές και δευτερεύουσες. Ότι δηλαδή έλεγε ο πατέρας στην μάνα "φέρε σφέλα να φάμε" και όχι "τυρί". Δηλαδή δεν έτρωγαν "ψωμί και τυρί", έτρωγαν "ψωμί και σφέλα".

Το ότι κυκλοφορούν πλέον όλες αυτές οι ονομασίες είναι απόρροια της έλευσης της πιστοποίησης. Όλα αυτά είναι ΠΟΠ και για να είναι ΠΟΠ έχουν ειδικές ονομασίες. Καταφανέστατα όλα αυτά δεν κυκλοφορούσαν έτσι στο παρελθόν, σχεδόν κανένα απ' αυτά δεν λεξικογραφείται. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να τελειώνει την συζήτηση.
Για τα νεώτερα τυριά, ίσως. Με την υποσημείωση πως "νεώτερα" επειδή τα έμαθε η πλειοψηφία του κόσμου μετά το 1980.
Διότι τα περισσότερα από αυτά, άσχετα αν δεν τα ήξερε ο Αθηναίος, κυκλοφορούσαν τοπικά αλλά και στα "ντελικατέσεν" της Εκάλης, ανάμεσα στα γαλλικά και ιταλικά τυριά, που τα είχαν σε αφθονία. Δυστυχώς, έχω ιδίαν πείρα, κάπου στο 1968...

Το κασέρι, ήλθε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Θεσσαλία και έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.
Η ελληνική γραβιέρα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1914.
Το αρσενικό της Νάξου, κατασκευαζόταν από τον 19ο αιώνα!
Οι Κυκλάδες γενικότερα, είχαν γαλακτοφόρες αγελάδες από τον 16ο αιώνα και τυροκομούσαν από τότε.

Οπότε, δεν μπορούμε να λέμε πως αυτά τα τυριά ήταν άγνωστα σε όλους το 1960 και πως λέγοντας τυρί, ΟΛΟΙ εννοούσαν την φέτα!
Δηλαδή πως ονόμαζαν την γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι, την μυζήθρα, το μανούρι κ.λπ.;
Δεν τα θεωρούσαν τυριά; Όλα τε δεκάδες γαλλικά και ιταλικά τυριά τι είναι; δεν είναι τυριά επειδή δεν είναι φέτα;

Ρε συ Χέλη, είναι εντελώς παράλογος ένας τέτοιος ισχυρισμός...
Άλλο πράγμα το ότι η φέτα είναι το εθνικό μας τυρί και άλλο πράγμα πως τυρί = φέτα και τίποτε άλλο.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Αύγ 2023, 15:49

Λοξίας έγραψε:
02 Αύγ 2023, 15:47
Άλλο πράγμα το ότι η φέτα είναι το εθνικό μας τυρί και άλλο πράγμα πως τυρί = φέτα και τίποτε άλλο.
Δεν έχω κάνει αυτόν τον ισχυρισμό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 02 Αύγ 2023, 16:03

hellegennes έγραψε:
02 Αύγ 2023, 15:29
Λοξίας έγραψε:
02 Αύγ 2023, 14:16
Και φυσικά την φέτα, που κατείχε σπουδαία θέση στο τραπέζι, φέτα την έλεγε και όχι τυρί!

Ακόμα και ο Τίτυρος γι' αυτό ρώταγε τον καπετάν-Σήφακα "Τι τυρός είναι αυτός πατέρα"...επειδή ήξερε ότι τυρί δεν είναι μόνον η φέτα...

Από ΠΟΥ σταδιάλα έχετε αποκομίσει αυτήν τη ιδέα, είναι απορίας άξιον...
Μα τι σαχλαμάρες διαβάζουμε, επιτέλους; Σιγά μην έλεγε και ο Οδυσσέας στον Πολύφημο "ωραία φέτα έφτιαξες σήμερα". Η ονομασία "φέτα" είναι λίαν πρόσφατη. Μέχρι που έγινε ΠΟΠ αμφιβάλλω αν το έλεγε κανείς φέτα. Μιλάμε για ένα τυρί που παρασκευάζεται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά περιμέναμε τους Ιταλούς για να το ονομάσουν.
Να ΜΗΝ αμφιβάλλεις, διότι θα σε πω ότι σαχλαμαρίζεις...
Κα φέτα βαρελίσια και φέτα σε δοχείο υπήρχε τότε και εμείς προτιμούσαμε την βαρελίσια.
Δεν αγόραζες εσύ από τα μπακάλικα το 1960-68, οπότε μην είσαι τόσο απόλυτος, διότι φέρνεις στον νου κάποιους άλλους...

Το ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε την διαφορά του τελεμέ από την φέτα (μόνον γευστικά βρίσκαμε διαφορά, κατασκευαστικά δεν γνωρίζαμε), είναι γεγονός, αλλά όχι και πως με την λεξη τυρί εννοούσαμε αποκλειστικά την φέτα.

Και η λέξη φέτα ίσως να είναι ιταλικής προέλευσης, αλλά αν είναι έτσι, τότε είναι του 17ου αιώνα. Οπότε δεν μπορείς να λες πως την χρησιμοποιήσαμε την λέξη μόνον αφ' ότου η φέτα έγινε ΠΟΠ...τι συλλογισμός είναι αυτός;

Γυφτάκι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γυφτάκι » 02 Αύγ 2023, 16:38

Σε παλιά τεύχη του περιοδικού Ρομάντζο του 1960-61 υπήρχαν συνταγές μαγειρικής με χρήση τυριού και μάλιστα έγραφαν για παρμεζάνα τριμένη ...! . Καλά το κασέρι ,η γραβιέρα ,το κεφαλοτύρι,η φέτα αλλά και παρμεζάνα;; Φαντάστηκα τη σκηνή με την απλή νοικοκυρά της γειτονιάς να πηγαίνει στον μπακαλόγατο τον Ζήκο και να ζητάει παρμεζάνα κι αυτός να απαντάει ..''είναι αυτό με τις τρύπες''; :smt005:

Γυφτάκι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γυφτάκι » 02 Αύγ 2023, 17:12

Και στη τελική όποιος έχει αμφιβολίες για τις ξεχωριστές ονομασίες των τυριών δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα παλιά βιβλία μαγειρικής πχ των Τσελεμεντέ, Σκούρα , Χρύσα Παραδείση .μιλάμε για εκδόσεις πριν απο πολλές δεκαετίες ,το πιο ''πρόσφατο'' που έχω στη βιβλιοθήκη μου είναι του 1952.. Αν ούτε αυτό ,ούτε και οι μαρτυρίες των μεγαλύτερων έχουν αξία τότε τι άλλο μένει να πούμε ;

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 02 Αύγ 2023, 17:32

Γυφτάκι έγραψε:
02 Αύγ 2023, 16:38
Σε παλιά τεύχη του περιοδικού Ρομάντζο του 1960-61 υπήρχαν συνταγές μαγειρικής με χρήση τυριού και μάλιστα έγραφαν για παρμεζάνα τριμένη ...! . Καλά το κασέρι ,η γραβιέρα ,το κεφαλοτύρι,η φέτα αλλά και παρμεζάνα;; Φαντάστηκα τη σκηνή με την απλή νοικοκυρά της γειτονιάς να πηγαίνει στον μπακαλόγατο τον Ζήκο και να ζητάει παρμεζάνα κι αυτός να απαντάει ..''είναι αυτό με τις τρύπες''; :smt005:
Πσσσ... τι μου θύμισες ρε φίλε!
Και να φανταστείς ότι το χρησιμοποιεί ακόμα η γυναίκα μου...
Να είσαι καλά που μου το θύμισες!

ΕικόναΕικόνα

Εικόνα

Της μάνας μου το ιδιότυπο "βιβλίο μαγειρικής" που κράταγε από το Ρομάντζο τα χρόνια 1960-63...

Τι λες ρε συ hellegennes;
Την έλεγαν φέτα ή όχι; ήξεραν την γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, ακόμα και την παρμεζάνα;

Και το Ρομάντζο δεν απευθυνόταν στην ελίτ της διανόησης της εποχής εκείνης...

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 02 Αύγ 2023, 17:33

...
διπλό ποστ

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 02 Αύγ 2023, 18:54

σιγά μη μασήσει με την γραβιέρα σε δράμια

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 02 Αύγ 2023, 20:35

nowhere έγραψε:
02 Αύγ 2023, 18:54
σιγά μη μασήσει με την γραβιέρα σε δράμια
Σε οκάδες όμως;
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 02 Αύγ 2023, 20:43

Έφαγα μουσακά με πεπόνι.

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 02 Αύγ 2023, 20:49

έφαγα φασολάκια με λίγη ντράι φέτα

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 02 Αύγ 2023, 20:55

taliban έγραψε:
02 Αύγ 2023, 20:43
Έφαγα μουσακά με πεπόνι.
Αυτό μπορεί με τροποποιήσεις να χτυπήσει μισελεν
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 02 Αύγ 2023, 20:59

taliban έγραψε:
02 Αύγ 2023, 20:43
Έφαγα μουσακά με πεπόνι.
Το πεπόνι μετά τον μουσακά, λέει.

Αν τα μάσαγες συγχρόνως, ομολογώ ότι είναι η πιο ριζοσπαστική ενέργεια ενάντια στο κόνσεπτ "καρπούζι με φέτα" με σαφέστατη επίδραση της πανσελήνου.

:c065:

Ελπίζω στη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, να διαλέξεις κάτι επίσης ριζοσπαστικό όπως λαχανοντολμάδες με καρπούζι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 02 Αύγ 2023, 21:13

Λοξίας έγραψε:
02 Αύγ 2023, 17:32
Γυφτάκι έγραψε:
02 Αύγ 2023, 16:38
Πσσσ... τι μου θύμισες ρε φίλε!
Και να φανταστείς ότι το χρησιμοποιεί ακόμα η γυναίκα μου...
Να είσαι καλά που μου το θύμισες!

ΕικόναΕικόνα

Εικόνα

Της μάνας μου το ιδιότυπο "βιβλίο μαγειρικής" που κράταγε από το Ρομάντζο τα χρόνια 1960-63...

Τι λες ρε συ hellegennes;
Την έλεγαν φέτα ή όχι; ήξεραν την γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, ακόμα και την παρμεζάνα;

Και το Ρομάντζο δεν απευθυνόταν στην ελίτ της διανόησης της εποχής εκείνης...
Γιατί όμως είναι μπρόκολα με παρμεζάνα και κολοκυθόπιττα με τυρί και όχι μπρόκολα με τυρί και κολοκυθόπιττα με φέτα; :smt017
Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών