Ήταν τοπικές βερζιόν των ίδιων τυριών, άλλωστε τα περισσότερα απ' αυτά είναι πρακτικά το ίδιο πράγμα. Αν χρησιμοποιούνταν ποτέ ευρέως αυτές οι λέξεις μού είναι άγνωστο, όπως είναι άγνωστο και στα λεξικά, το πιο πιθανό είναι να τα έλεγαν απλώς "τυρί". Αυτές οι λέξεις είχαν είτε εξαιρετικά περιορισμένη γεωγραφική χρήση είτε ήταν fringe. Ξαναλέω ότι όλα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια με την πιστοποιήση ΠΟΠ.
Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45134
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Για τα νεώτερα τυριά, ίσως. Με την υποσημείωση πως "νεώτερα" επειδή τα έμαθε η πλειοψηφία του κόσμου μετά το 1980.hellegennes έγραψε: ↑02 Αύγ 2023, 15:23Όλα αυτά είναι είτε σχετικά νέα τυριά είτε ονομασίες που είναι τοπικές και δευτερεύουσες. Ότι δηλαδή έλεγε ο πατέρας στην μάνα "φέρε σφέλα να φάμε" και όχι "τυρί". Δηλαδή δεν έτρωγαν "ψωμί και τυρί", έτρωγαν "ψωμί και σφέλα".Λοξίας έγραψε: ↑02 Αύγ 2023, 13:00Δηλαδή όλα αυτά τα τυριά (για να μείνουμε μόνο στα ελληνικά)...Δεν είνα τυριά, επειδή δεν είναι φέτα, έ; Διότι, ως γνωστόν, τυρί είναι μόνον η φέτα...τα άλλα είναι κωλοχεσίματα.Ανεβατό, Ανθότυρος, Γαλοτύρι, Γραβιέρα (Αγράφων, Κρήτης, Νάξου) Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα, Ξύγαλο Σητείας, Πηχτόγαλο Χανίων, Σφέλα, Σαν Μιχάλη Σύρου, Φορμαέλλα,
αλλά και
Αρμεξιά Άνδρου, Αρμόγαλο, Αρσενικό Νάξου, Βικτώρια Θεσσαλονίκης, Βολάκι Τήνου, Ημίσκληρο τυρί (Πολυκάστρου), Καρίκι, Κεφαλοτύρι Κορφού Κέρκυρας, Κρασοτύρι Κω, Λευκό τυρί άλμης, Μαλαξιά Άνδρου, Μανούρα Γυλωμένη Σίφνου, Μαστέλο Χίου, Μελίχλωρο Μέριου, Γραβιέρα Σοχού, Μετσοβέλα, Μυζήθρα, Νιότικο, Ξεροτύρι, Ξινότυρο Πετρωτή, Πετρωτό, Σιμπουκουκίρα, Σκοτύρι, Στάκα, Ταλαγάνι, Τελεμές, Τουλουμοτύρι, Τσαλαφούτι, Τυρογλιάτα, Τυροζούλι, Τυρομάλαμα Κρήτης, Φράτσια Κυθήρων, Φρέσκο τυρί κρέμα Φρουμαέλα (Βαλμανδούρας), Χαλλούμι, Χλωρό Σαντορίνης
Μάιστα...μάιστα...
Το ότι κυκλοφορούν πλέον όλες αυτές οι ονομασίες είναι απόρροια της έλευσης της πιστοποίησης. Όλα αυτά είναι ΠΟΠ και για να είναι ΠΟΠ έχουν ειδικές ονομασίες. Καταφανέστατα όλα αυτά δεν κυκλοφορούσαν έτσι στο παρελθόν, σχεδόν κανένα απ' αυτά δεν λεξικογραφείται. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να τελειώνει την συζήτηση.
Διότι τα περισσότερα από αυτά, άσχετα αν δεν τα ήξερε ο Αθηναίος, κυκλοφορούσαν τοπικά αλλά και στα "ντελικατέσεν" της Εκάλης, ανάμεσα στα γαλλικά και ιταλικά τυριά, που τα είχαν σε αφθονία. Δυστυχώς, έχω ιδίαν πείρα, κάπου στο 1968...
Το κασέρι, ήλθε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Θεσσαλία και έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.
Η ελληνική γραβιέρα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1914.
Το αρσενικό της Νάξου, κατασκευαζόταν από τον 19ο αιώνα!
Οι Κυκλάδες γενικότερα, είχαν γαλακτοφόρες αγελάδες από τον 16ο αιώνα και τυροκομούσαν από τότε.
Οπότε, δεν μπορούμε να λέμε πως αυτά τα τυριά ήταν άγνωστα σε όλους το 1960 και πως λέγοντας τυρί, ΟΛΟΙ εννοούσαν την φέτα!
Δηλαδή πως ονόμαζαν την γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι, την μυζήθρα, το μανούρι κ.λπ.;
Δεν τα θεωρούσαν τυριά; Όλα τε δεκάδες γαλλικά και ιταλικά τυριά τι είναι; δεν είναι τυριά επειδή δεν είναι φέτα;
Ρε συ Χέλη, είναι εντελώς παράλογος ένας τέτοιος ισχυρισμός...
Άλλο πράγμα το ότι η φέτα είναι το εθνικό μας τυρί και άλλο πράγμα πως τυρί = φέτα και τίποτε άλλο.
- hellegennes
- Δημοσιεύσεις: 45134
- Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Δεν έχω κάνει αυτόν τον ισχυρισμό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Να ΜΗΝ αμφιβάλλεις, διότι θα σε πω ότι σαχλαμαρίζεις...hellegennes έγραψε: ↑02 Αύγ 2023, 15:29Μα τι σαχλαμάρες διαβάζουμε, επιτέλους; Σιγά μην έλεγε και ο Οδυσσέας στον Πολύφημο "ωραία φέτα έφτιαξες σήμερα". Η ονομασία "φέτα" είναι λίαν πρόσφατη. Μέχρι που έγινε ΠΟΠ αμφιβάλλω αν το έλεγε κανείς φέτα. Μιλάμε για ένα τυρί που παρασκευάζεται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά περιμέναμε τους Ιταλούς για να το ονομάσουν.Λοξίας έγραψε: ↑02 Αύγ 2023, 14:16Και φυσικά την φέτα, που κατείχε σπουδαία θέση στο τραπέζι, φέτα την έλεγε και όχι τυρί!
Ακόμα και ο Τίτυρος γι' αυτό ρώταγε τον καπετάν-Σήφακα "Τι τυρός είναι αυτός πατέρα"...επειδή ήξερε ότι τυρί δεν είναι μόνον η φέτα...
Από ΠΟΥ σταδιάλα έχετε αποκομίσει αυτήν τη ιδέα, είναι απορίας άξιον...
Κα φέτα βαρελίσια και φέτα σε δοχείο υπήρχε τότε και εμείς προτιμούσαμε την βαρελίσια.
Δεν αγόραζες εσύ από τα μπακάλικα το 1960-68, οπότε μην είσαι τόσο απόλυτος, διότι φέρνεις στον νου κάποιους άλλους...
Το ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε την διαφορά του τελεμέ από την φέτα (μόνον γευστικά βρίσκαμε διαφορά, κατασκευαστικά δεν γνωρίζαμε), είναι γεγονός, αλλά όχι και πως με την λεξη τυρί εννοούσαμε αποκλειστικά την φέτα.
Και η λέξη φέτα ίσως να είναι ιταλικής προέλευσης, αλλά αν είναι έτσι, τότε είναι του 17ου αιώνα. Οπότε δεν μπορείς να λες πως την χρησιμοποιήσαμε την λέξη μόνον αφ' ότου η φέτα έγινε ΠΟΠ...τι συλλογισμός είναι αυτός;
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Σε παλιά τεύχη του περιοδικού Ρομάντζο του 1960-61 υπήρχαν συνταγές μαγειρικής με χρήση τυριού και μάλιστα έγραφαν για παρμεζάνα τριμένη ...! . Καλά το κασέρι ,η γραβιέρα ,το κεφαλοτύρι,η φέτα αλλά και παρμεζάνα;; Φαντάστηκα τη σκηνή με την απλή νοικοκυρά της γειτονιάς να πηγαίνει στον μπακαλόγατο τον Ζήκο και να ζητάει παρμεζάνα κι αυτός να απαντάει ..''είναι αυτό με τις τρύπες''; 

Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Και στη τελική όποιος έχει αμφιβολίες για τις ξεχωριστές ονομασίες των τυριών δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα παλιά βιβλία μαγειρικής πχ των Τσελεμεντέ, Σκούρα , Χρύσα Παραδείση .μιλάμε για εκδόσεις πριν απο πολλές δεκαετίες ,το πιο ''πρόσφατο'' που έχω στη βιβλιοθήκη μου είναι του 1952.. Αν ούτε αυτό ,ούτε και οι μαρτυρίες των μεγαλύτερων έχουν αξία τότε τι άλλο μένει να πούμε ;
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Πσσσ... τι μου θύμισες ρε φίλε!Γυφτάκι έγραψε: ↑02 Αύγ 2023, 16:38Σε παλιά τεύχη του περιοδικού Ρομάντζο του 1960-61 υπήρχαν συνταγές μαγειρικής με χρήση τυριού και μάλιστα έγραφαν για παρμεζάνα τριμένη ...! . Καλά το κασέρι ,η γραβιέρα ,το κεφαλοτύρι,η φέτα αλλά και παρμεζάνα;; Φαντάστηκα τη σκηνή με την απλή νοικοκυρά της γειτονιάς να πηγαίνει στον μπακαλόγατο τον Ζήκο και να ζητάει παρμεζάνα κι αυτός να απαντάει ..''είναι αυτό με τις τρύπες'';
Και να φανταστείς ότι το χρησιμοποιεί ακόμα η γυναίκα μου...
Να είσαι καλά που μου το θύμισες!



Της μάνας μου το ιδιότυπο "βιβλίο μαγειρικής" που κράταγε από το Ρομάντζο τα χρόνια 1960-63...
Τι λες ρε συ hellegennes;
Την έλεγαν φέτα ή όχι; ήξεραν την γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, ακόμα και την παρμεζάνα;
Και το Ρομάντζο δεν απευθυνόταν στην ελίτ της διανόησης της εποχής εκείνης...
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
...
διπλό ποστ
διπλό ποστ
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
σιγά μη μασήσει με την γραβιέρα σε δράμια
- taliban
- Δημοσιεύσεις: 13765
- Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 13:28
- Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
- Τοποθεσία: Καραβλαχία
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Έφαγα μουσακά με πεπόνι.
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
έφαγα φασολάκια με λίγη ντράι φέτα
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Το πεπόνι μετά τον μουσακά, λέει.
Αν τα μάσαγες συγχρόνως, ομολογώ ότι είναι η πιο ριζοσπαστική ενέργεια ενάντια στο κόνσεπτ "καρπούζι με φέτα" με σαφέστατη επίδραση της πανσελήνου.

Ελπίζω στη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, να διαλέξεις κάτι επίσης ριζοσπαστικό όπως λαχανοντολμάδες με καρπούζι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Τζιτζιμιτζιχότζιρας
- Δημοσιεύσεις: 13043
- Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
- Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
- Τοποθεσία: Ίδρυμα
Re: Καρπούζι με τυρί ;;;;!!!
Γιατί όμως είναι μπρόκολα με παρμεζάνα και κολοκυθόπιττα με τυρί και όχι μπρόκολα με τυρί και κολοκυθόπιττα με φέτα;Λοξίας έγραψε: ↑02 Αύγ 2023, 17:32Πσσσ... τι μου θύμισες ρε φίλε!Γυφτάκι έγραψε: ↑02 Αύγ 2023, 16:38Σε παλιά τεύχη του περιοδικού Ρομάντζο του 1960-61 υπήρχαν συνταγές μαγειρικής με χρήση τυριού και μάλιστα έγραφαν για παρμεζάνα τριμένη ...! . Καλά το κασέρι ,η γραβιέρα ,το κεφαλοτύρι,η φέτα αλλά και παρμεζάνα;; Φαντάστηκα τη σκηνή με την απλή νοικοκυρά της γειτονιάς να πηγαίνει στον μπακαλόγατο τον Ζήκο και να ζητάει παρμεζάνα κι αυτός να απαντάει ..''είναι αυτό με τις τρύπες'';
Και να φανταστείς ότι το χρησιμοποιεί ακόμα η γυναίκα μου...
Να είσαι καλά που μου το θύμισες!
Της μάνας μου το ιδιότυπο "βιβλίο μαγειρικής" που κράταγε από το Ρομάντζο τα χρόνια 1960-63...
Τι λες ρε συ hellegennes;
Την έλεγαν φέτα ή όχι; ήξεραν την γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, ακόμα και την παρμεζάνα;
Και το Ρομάντζο δεν απευθυνόταν στην ελίτ της διανόησης της εποχής εκείνης...

Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Ν' αγοράζετε μια φέτα καρπούζι ρε τζίψιζ, που μου θέλετε και ολόκληρο.
από Kauldron » 23 Ιούλ 2024, 20:23 » σε Εσωτερική Πολιτική - 25 Απαντήσεις
- 462 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
23 Ιούλ 2024, 21:19
-
-
-
Νέα δημοσίευση ΤΟ ΤΥΡΙ ΓΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ
από ήμουν στην ζωή σου κάτι σαν » 14 Φεβ 2025, 01:50 » σε Μαγειρική - 19 Απαντήσεις
- 831 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από marabou
16 Φεβ 2025, 00:12
-
-
- 45 Απαντήσεις
- 840 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από runner
26 Μαρ 2025, 21:15
-
- 10 Απαντήσεις
- 492 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Green Dragon
05 Δεκ 2023, 10:10