Μηχανικός έγραψε: ↑09 Δεκ 2018, 09:32Για δοκίμασε την Σφέλα Μεσσηνίας, που είναι σκληρή φέτα.Cecily Anne έγραψε: ↑09 Δεκ 2018, 00:07Όχι, έχει να κάνει με τη σκληρότητα, απλά τυγχάνει τα λευκά να είναι πιο μαλακά και γι'αυτό λέμε λευκά. Άσε, δυστυχώς τα έχω μάθει με τον κακό τρόπο. Πάντως η δυσανεξία είναι μεταβλητή.
O χρυσός κανόνας για την δυσανεξία είναι να προτιμάς γενικότερα πεπαλαιωμένα σκληρά τυριά. Αυτό γιατί η πυτιά, έχει καταναλώσει τη λακτόζη, για να καλύψεις τις μεταβολικές της ανάγκες και χρησιμοποιώ τον όρο σκληρό, γιατί βοηθάει με το μάτι να διαλέγεις, αλλά στην ουσία εννοούμε ότι έχει χαθεί η υγρασία του τυριού, άρα ήδη μεγάλο ποσοστό του μήκυτα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και άρα έχει καταναλωθεί η λακτόζη. Άρα ιδανικά τυριά είναι γραβιέρες, παρμεζάνα, πεκορίνο κλπ. που εμένα με καλύπτουν, αφενός γιατί το μισό χρόνο ζω στην Ιταλία και αφετέρου γιατί τον άλλο μισό τρώω γραβιέρα, γιατί μου τις στέλνει από το νησί ο μπαμπάς μου σε κεφάλια. Σε ό,τι αφορά τη σφέλα, δεν έχω τσεκάρει το περιεχόμενό της σε λακτόζη, θα πρέπει να το τσεκάρω, αλλά πιθανόν, αν είναι πιο σκληρή από φέτα ναι να έχει λιγότερη και να έχεις δίκιο.