Καραμελίτσα έγραψε: ↑03 Απρ 2025, 01:07
Beria έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 17:08
Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 17:03
Το ανάλογο του "σουβλάκι με γύρο" είναι το "ρόδα με ερπύστριες". Αν το σουβλάκι λειτουργεί συνεκδοχικά,
δεν μπορεί να περιγράφει το ίδιο αντικείμενο όταν δεν είναι αυτό το μέρος του όλου.
ξαναδιάβασε τι έγραψες
αργά
Δεν μπορεί το σουβλάκι να είναι συνεκδοχή για το τυλιχτό, αν το τυλιχτό δεν περιέχει σουβλάκι.

Ναι, βέβαια.
Ανοίγεις που ανοίγεις το ΛΚΝ, κατανόησε τουλάχιστον τι λέει...
συνεκδοχή η [sinekδoxí] Ο29 : (γραμμ.) σχήμα λόγου κατά το οποίο μια λέξη χρησιμοποιείται με τη στενότερη ή με την ευρύτερη σημασία της, δηλαδή το ένα αντί για τα πολλά, το μέρος αντί για το σύνολο
...πριν γράψεις το υπογραμμισμένο. Για ταυτολογία το πήγαινες αλλά ούτε αυτό σου βγήκε.
"
τράβηξε το σιδερικό και τον καθάρισε"...
Δεν μπορεί το σιδερικό να είναι συνεκδοχή για το πιστόλι, αν το πιστόλι δεν περιέχει σιδερικό.
Ούτε και τον καθάρισε να είναι συνεκδοχή για τον σκότωσε, αν ο σκοτωμός δεν περιέχει καθάρισμα (πλυντηρίου ή στεγνό;)
"να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου"...
Δεν μπορεί το κεραμίδι να είναι συνεκδοχή για το σπίτι, αν το σπίτι δεν περιέχει κεραμίδι...
"να βγάλω το ψωμί μου"
Δεν μπορεί το ψωμί να είναι συνεκδοχή του "προς το ζειν", αν το ζειν δεν περιέχει ψωμί...
"δεν έκλεισα μάτι την νύχτα"
Δεν μπορεί το "δεν έκλεισα μάτι" να είναι συνεκδοχή της αϋπνίας, αν η νύχτα δεν περιέχει μάτι...
Και μετά μίλαγες για "καταστροφείς της γλώσσας"...
Να 'σαι καλά...μου έφτιαξες το πρωϊνό.