Δεν έχουμε χρόνο, απλά δεν μπορούμε να αφήνουμε τους καταστροφείς της γλώσσας και της λογικής να λυμαίνονται τη χώρα.
Γιατί το λένε σάντουιτς;
- Καραμελίτσα
Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;
Z
Αφού επιμένεις, μάλλον θα ξέρεις καλύτερα τι είναι το λογικό σφάλμα...Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:26Λογικό σφάλμα είναι και όχι γλωσικό, εφόσον δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέρος του τυλιχτού και το σουβλάκι και ο γύρος και να το χρεώνει στην ίδια τιμή. Αυτοί που μιλούν έτσι δεν ξέρουν τη σωστή χρήση της συνεκδοχής.Λοξίας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:17Λογικό σφάλμα (λογική πλάνη), αναφέρεται στην Λογική. Μάλλον "γλωσσικό σφάλμα," θα εννοείς.Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 15:28Έχω μπερδευτεί με τις συνεκδοχές.
Το να λες το κίτρινο τυρί κασέρι είναι συνεκδοχή. Το να λες το σάντουιτς με σουβλάκι, σουβλάκι είναι συνεκδοχή.
Η φράση ``σουβλάκι με γύρο" ή ``σουβλάκι με καλαμάκι", πώς είναι συνεκδοχή; Δεν είναι το γλωσικό σχήμα που λέγεται ``λογικό σφάλμα";
Σα να χρησιμοποιώ τη λέξη ``ρόδα" συνεκδοχικά για το αυτοκίνητο και λέω ``ρόδα με ερπύστριες".
Όχι, ούτε η συνεκδοχή ούτε η μετωνυμία ούτε η μεταφορά, είναι γλωσσικά σφάλματα. Αντίθετα κάνουν πιο πυκνό και ζωηρό το νόημα του λόγου.
Όταν πούμε, "θα πάρω την ρόδα μου και θα πάω για μπάνιο", φυσικά και εννοούμε το αυτοκίνητο.
Όταν λέμε "χρειάζονται πολλά χέρια για να τελειώσουμε την δουλειά", εννοούμε ανθρώπους και όχι σκέτα χέρια.
Έτσι, έχει καταλήξει να λέμε πάμε για "σουβλάκια", εννοούμε και πίτα με χοιρινό και πίτα με κοτόπουλο και μερίδα και σκέτο με ψωμάκι και σάντουιτς. Το τι θα φάμε ακριβώς, θα το διευκρινίσουμε στην παραγγελία.
Έτσι το καταλαβαίνω αφού έτσι εξηγείται.
Το αν σε κάποια μέρη θεωρείται λάθος ενώ σε κάποια άλλα σωστό, δεν με απασχολεί καθόλου.
Είναι σαν να λέμε πως η φράση "έπεσε θαρραλέα μέσα στην φωτιά" (εννοώντας τον πόλεμο), δεν είναι σωστή, αφού στον πόλεμο δεν υπήρχε καμία φωτιά...
Πιθανόν...μπορεί, πράγματι, οι συντάκτες του χρηστικού λεξικού της Ακαδημίας...
..να μην ήξεραν την σωστή χρήση της συνεκδοχής.σουβλάκι σου-βλά-κι ουσ. (ουδ.): ΜΑΓΕΙΡ. φαγητό από μικρά κομμάτια κρέατος που έχουν ψηθεί σε ξύλινο καλαμάκι ή μικρή μεταλλική σούβλα· συνεκδ. το κρέας αυτό τυλιγμένο σε πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι
Και, πιθανόν, ούτε και ο Μπαμπινιώτης να είναι γνώστης της σωστής χρήσης της συνεκδοχής, αφού ερμηνεύει:
Τέσπα...σουβλάκι το, ...
3. πρόχειρο φαγητό από κομμάτια κρέατος (ψημένα με τον παραπάνω τρόπο) ή από γύρο (βλ.λ.) ή από μπιφτέκι τοποθετημένο μέσα σε μικρή στρογγυλή πίτα μαζί με άλλα υλικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι κ.λπ.: ~ με διπλή πίτα / απ‘ όλα (ή κομπλέ, δηλ. με όλα τα συνοδευτικά) /χωρίς κρεμμύδι.
Τέτοιες διαμάχες, ξεφύγουν από τα γλωσσικά όρια και αποκαλύπτουν ψυχολογικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις.
Αρκετά είπα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Λοξίας την 02 Απρ 2025, 16:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Δεκτό και αυτό. Μετά από οκτάωρο είμαι κάπως, κυρίως γι' αυτά που γράφεις.Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:33Δεν έχουμε χρόνο, απλά δεν μπορούμε να αφήνουμε τους καταστροφείς της γλώσσας και της λογικής να λυμαίνονται τη χώρα.
- Καραμελίτσα
Καταλαβαίνεις ότι η ερμηνεία που δίνουν τα λεξικά επιβεβαιώνει το ότι εκφράσεις όπως ``σουβλάκι με καλαμάκι" δεν στέκουν λογικά;Λοξίας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:47Αφού επιμένεις, μάλλον θα ξέρεις καλύτερα τι είναι το λογικό σφάλμα...Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:26Λογικό σφάλμα είναι και όχι γλωσικό, εφόσον δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέρος του τυλιχτού και το σουβλάκι και ο γύρος και να το χρεώνει στην ίδια τιμή. Αυτοί που μιλούν έτσι δεν ξέρουν τη σωστή χρήση της συνεκδοχής.Λοξίας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:17
Λογικό σφάλμα (λογική πλάνη), αναφέρεται στην Λογική. Μάλλον "γλωσσικό σφάλμα," θα εννοείς.
Όχι, ούτε η συνεκδοχή ούτε η μετωνυμία ούτε η μεταφορά, είναι γλωσσικά σφάλματα. Αντίθετα κάνουν πιο πυκνό και ζωηρό το νόημα του λόγου.
Όταν πούμε, "θα πάρω την ρόδα μου και θα πάω για μπάνιο", φυσικά και εννοούμε το αυτοκίνητο.
Όταν λέμε "χρειάζονται πολλά χέρια για να τελειώσουμε την δουλειά", εννοούμε ανθρώπους και όχι σκέτα χέρια.
Έτσι, έχει καταλήξει να λέμε πάμε για "σουβλάκια", εννοούμε και πίτα με χοιρινό και πίτα με κοτόπουλο και μερίδα και σκέτο με ψωμάκι και σάντουιτς. Το τι θα φάμε ακριβώς, θα το διευκρινίσουμε στην παραγγελία.
Έτσι το καταλαβαίνω αφού έτσι εξηγείται.
Το αν σε κάποια μέρη θεωρείται λάθος ενώ σε κάποια άλλα σωστό, δεν με απασχολεί καθόλου.
Είναι σαν να λέμε πως η φράση "έπεσε θαρραλέα μέσα στην φωτιά" (εννοώντας τον πόλεμο), δεν είναι σωστή, αφού στον πόλεμο δεν υπήρχε καμία φωτιά...
Πιθανόν...μπορεί, πράγματι, οι συντάκτες του χρηστικού λεξικού της Ακαδημίας.....να μην ήξεραν την σωστή χρήση της συνεκδοχής.σουβλάκι σου-βλά-κι ουσ. (ουδ.): ΜΑΓΕΙΡ. φαγητό από μικρά κομμάτια κρέατος που έχουν ψηθεί σε ξύλινο καλαμάκι ή μικρή μεταλλική σούβλα· συνεκδ. το κρέας αυτό τυλιγμένο σε πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι
Και, πιθανόν, ούτε και ο Μπαμπινιώτης να είναι γνώστης της σωστής χρήσης της συνεκδοχής, αφού ερμηνεύει:Τέσπα...σουβλάκι το, ...
3. πρόχειρο φαγητό από κομμάτια κρέατος (ψημένα με τον παραπάνω τρόπο) ή από γύρο (βλ.λ.) ή από μπιφτέκι τοποθετημένο μέσα σε μικρή στρογγυλή πίτα μαζί με άλλα υλικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι κ.λπ.: ~ με διπλή πίτα / απ‘ όλα (ή κομπλέ, δηλ. με όλα τα συνοδευτικά) /χωρίς κρεμμύδι.
Τέτοιες διαμάχες, ξεφύγουν από τα γλωσσικά όρια και αποκαλύπτουν ψυχολογικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις.
Αρκετά είπα.
Z
Φυσικά, όπως και για την φράση "μπήκα στην ρόδα μου και την έκανα", δεν στέκει λογικά η ερμηνεία "μπήκα στο αυτοκίητο και έφυγα".Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:52Καταλαβαίνεις ότι η ερμηνεία που δίνουν τα λεξικά επιβεβαιώνει το ότι εκφράσεις όπως ``σουβλάκι με καλαμάκι" δεν στέκουν λογικά;
Και ας δίνουν αυτήν την ερμηνεία τα λεξικά.
- Καραμελίτσα
Το ανάλογο του "σουβλάκι με γύρο" είναι το "ρόδα με ερπύστριες". Αν το σουβλάκι λειτουργεί συνεκδοχικά, δεν μπορεί να περιγράφει το ίδιο αντικείμενο όταν δεν είναι αυτό το μέρος του όλου.Λοξίας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:57Φυσικά, όπως και για την φράση "μπήκα στην ρόδα μου και την έκανα", δεν στέκει λογικά η ερμηνεία "μπήκα στο αυτοκίητο και έφυγα".Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:52Καταλαβαίνεις ότι η ερμηνεία που δίνουν τα λεξικά επιβεβαιώνει το ότι εκφράσεις όπως ``σουβλάκι με καλαμάκι" δεν στέκουν λογικά;
Z
ξαναδιάβασε τι έγραψεςΚαραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 17:03Το ανάλογο του "σουβλάκι με γύρο" είναι το "ρόδα με ερπύστριες". Αν το σουβλάκι λειτουργεί συνεκδοχικά, δεν μπορεί να περιγράφει το ίδιο αντικείμενο όταν δεν είναι αυτό το μέρος του όλου.Λοξίας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:57Φυσικά, όπως και για την φράση "μπήκα στην ρόδα μου και την έκανα", δεν στέκει λογικά η ερμηνεία "μπήκα στο αυτοκίητο και έφυγα".Καραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 16:52Καταλαβαίνεις ότι η ερμηνεία που δίνουν τα λεξικά επιβεβαιώνει το ότι εκφράσεις όπως ``σουβλάκι με καλαμάκι" δεν στέκουν λογικά;
αργά
αν πεις οδηγάω ρόδα στέκει μόνο σε περίπτωση που εξακολουθείς να λες ρόδα τη ρόδα . ΑΝν βγάλεις άλλη λέξη για την ρόδα και την πεις καλαμάκι τότε δεν είναι συνεκδοχή. Ειναι οτι δεν ξέρεις τι θα πει ρόδα.
Κάτι παρόμοιο έγινε στην αρχαιότητα. Το γρήγορο φαγητό το έλεγαν οψάριον «ετοιμασμένη τροφή, μεζές (στην Aθήνα κυρ. από ψάρι), προσφάγι». Η λέξη αυτή στην ελληνιστική κοινή έφτασε να σημαίνει τους ιχθύες.
Η διαφορά είναι οτι τότε δεν υπήρχε ιντερνετ και δεν υπήρχαν επικοινωνίες. Σήμερα ζούμε ένα παράλληλο σύμπαν το οποίο το βλέπουμε με τα μάτια μας ζωντανό. Βλέπουμε δηλαδή στη μεγαλύτερη πόλη να έχει αλλάξει η σημασία της λέξης σουβλάκι ενώ σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιείται κανονικά η παλιά σημασία.
Κάτι παρόμοιο έγινε στην αρχαιότητα. Το γρήγορο φαγητό το έλεγαν οψάριον «ετοιμασμένη τροφή, μεζές (στην Aθήνα κυρ. από ψάρι), προσφάγι». Η λέξη αυτή στην ελληνιστική κοινή έφτασε να σημαίνει τους ιχθύες.
Η διαφορά είναι οτι τότε δεν υπήρχε ιντερνετ και δεν υπήρχαν επικοινωνίες. Σήμερα ζούμε ένα παράλληλο σύμπαν το οποίο το βλέπουμε με τα μάτια μας ζωντανό. Βλέπουμε δηλαδή στη μεγαλύτερη πόλη να έχει αλλάξει η σημασία της λέξης σουβλάκι ενώ σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιείται κανονικά η παλιά σημασία.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
Μα αυτό κάνω βρε.Λοξίας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 15:11Σπάσε όση πλάκα θέλεις. Το θέμα μου ΔΕΝ είναι οι Αθηνέζοι και το συβλάκι αλλά ο Χέλης και ο βλακώδης ισχυρισμός. Και δεν έχει να κάνει με Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Το ξέρεις, αλλά τι να κάνεις!
Όχι λοιπόν σε αυτό που λες, διότι μόνον τα λόγια είναι πτερόεντα. Τα scripta μένουν. Ξεκίνησες το σωτήριον έργο σου με αυτό το ποστ:...που είναι λάθος (εσκεμμένο ή όχι, πες μας).
Διότι ο Χέλης ισχυρίστηκε ακριβώς αυτό που προσπάθησες να αποφύγεις...είπε τον γύρο, σκέτο το κρέας δηλαδή, σάντουιτς.Ξεκάθαρα το δήλωσε. "Αν κάποιος σε ρωτήσει τι είναι γύρος, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς."hellegennes έγραψε: ↑29 Μαρ 2025, 14:57Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς.
Παρεμηνείες και τσιριτζάντζουλες, δεν χωράνε. Ο γύρος είπε. Σκέτα. Τελεία και παύλα.
Και, φυσικά, κατάλαβες ότι δεν μπορείς να το υποστηρίξεις και προσπήθησες να στρίψεις δρόμο μέσω του σουβλακίου...
Πλην όμως, είναι αδιέξοδο. Διότι δεν μ' ενδιαφέρει το σουβλάκι, αλλά η παπαριά που ισχυρίστηκε ο Χέλης.
Οπότε, είναι αδιέξοδο για εσένα το να προσπαθείς να στρέψεις την συζήτηση στο σουβλάκι, όσα γελάκια και να βάζεις...
Η παρέμβασή μου αφορούσε τον ισχυρισμό του Χέλη και όχι το σουβλάκι...
Δεν ξέρω αν εσύ στανιάρεις με καμιά** λεμονίτα, αν όχι, με έναν γύρο μήπως;
Μα ο γύρος μλκ μου; ο γύρος, το σκέτο κρέας = σάντουιτς;
**δεν μπαίνουμε σε καμιά ρόδα, να πάμε πουθενά, να φάμε τίποτα;
Ο ορισμός της συνεκδοχής.
Αλλά φαντάζομαι εσύ, που δεν συνεκδοχίζεσαι με μίκυ μάους και κόκα κόλες, θα σου είναι άγνωστη και ακατανόητη αυτή η φράση...

Κι εσύ μπορείς να συνεχίσεις να νομίζεις ότι θέλεις φυσικά, τσάμπα είναι (εδώ δεν κάθομαι να γράψω αναλυτικές απαντήσεις για άλλα κι άλλα θέματα που έχουν ακόμη περισσότερη πλάκα θα κάτσω γι' αυτό νομίζεις;)

SpoilerShow
Όσο και να σε σέβομαι και να σε γουστάρω αυτό ε 

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
.
Έγραψε ότι εάν λέγατε αντίστοιχα αντί για σουβλάκι γύρο θα ρίχνατε παραγγελιά έναν γύρο με γύροBeria έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 17:08ξαναδιάβασε τι έγραψεςΚαραμελίτσα έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 17:03Το ανάλογο του "σουβλάκι με γύρο" είναι το "ρόδα με ερπύστριες". Αν το σουβλάκι λειτουργεί συνεκδοχικά, δεν μπορεί να περιγράφει το ίδιο αντικείμενο όταν δεν είναι αυτό το μέρος του όλου.
αργά

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
.
Όχι ρε συ...πάλι λάθος;sys3x έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 19:34Μα αυτό κάνω βρε.
Κι εσύ μπορείς να συνεχίσεις να νομίζεις ότι θέλεις φυσικά, τσάμπα είναι (εδώ δεν κάθομαι να γράψω αναλυτικές απαντήσεις για άλλα κι άλλα θέματα που έχουν ακόμη περισσότερη πλάκα θα κάτσω γι' αυτό νομίζεις;)SpoilerShowΌσο και να σε σέβομαι και να σε γουστάρω αυτό ε
Και το (νέο) λάθος είναι ότι εγώ δεν "νομίζω" ό,τι θέλω. Για την ακρίβεια ούτε και που θέλω κάτι.
Εγώ, απλώς, επαναλαμβάνω αυτό που λένε τα λεξικά της Ελληνικής γλώσσας.
Αυτό κατέθεσα ως επιχείρημα. Το δικό σας ποιό είναι; Η ντοπιολαλιά;
Αλλά θα μου πεις, γιατί όχι; Εδώ βγάλατε τα λεξικά, "παράλογα"!
Ε, όσο να 'ναι, κάτι θα ξέρετε παραπάνω από τους γλωσσολόγους και τους λεξικογράφους, έτσι;
SpoilerShow
Αμοιβαία τα αισθήματα και το ότι γίνομαι δηκτικός, δεν τα μειώνει.
- Communio Sancta
Το Σαββατιανό είναι γνωστό στην Αττική από την αρχαιότητα. Φυσικά πλέον καλλιεργείται με επιτυχία και στη Μακεδονία.Κοκκορας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 01:12ειναι σιγουρο αυτο;Communio Sancta έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 00:00Σαββατιανό ή Ροδίτη. Αυτά είναι κυρίως μεσόγεια σταφύλια. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν τόσο ισχυρή παράδοση, η ρετσίνα είναι κυρίως αττικό προϊόν.Σπύρος έγραψε: ↑01 Απρ 2025, 23:58
Η ρετσίνα γίνεται κατά βάσιν με σταφύλια ποικιλίας Σαββατιανό. Αυτό παραδοσιακά καλλιεργούνταν στην Αττική, στην Βοιωτία, και στην Νότια Εύβοια. Κατά σύμπτωση σε αυτές οι περιοχές υπάρχουν Αρβανίτες. Η καλύτερη ρετσίνα ήταν η Θήβη. Στην Πάτρα η Αχαϊα Κλάους έβγαζε ρετσίνα αλλά ήταν άθλια, το ίδιο και κάτι Κρητικές. Παλιά έπινα και Γεωργιάδη αλλά και μια Καβαλιώτικη που μου διαφεύγει το όνομα. Κυκλοφορούσε σε μεγάλο μπουκάλι.ή τρολαρεις τα ΠΑΟΚια
σπανιως πινω,αλλα κεχρης ειναι κορυφαια(απο πανω )
μαλιστα με το πιτσι πιτσι σε αυτο το νημα λεω την ανασταση να παρω τον Αφρο
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.
Communio Sancta έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 22:47Το Σαββατιανό είναι γνωστό στην Αττική από την αρχαιότητα. Φυσικά πλέον καλλιεργείται με επιτυχία και στη Μακεδονία.Κοκκορας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 01:12ειναι σιγουρο αυτο;Communio Sancta έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 00:00Σαββατιανό ή Ροδίτη. Αυτά είναι κυρίως μεσόγεια σταφύλια. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν τόσο ισχυρή παράδοση, η ρετσίνα είναι κυρίως αττικό προϊόν.ή τρολαρεις τα ΠΑΟΚια
σπανιως πινω,αλλα κεχρης ειναι κορυφαια(απο πανω )
μαλιστα με το πιτσι πιτσι σε αυτο το νημα λεω την ανασταση να παρω τον Αφρο

- Communio Sancta
Μα είναι από αρχαίων χρόνων αττικό αμπέλι.Κοκκορας έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 22:50Communio Sancta έγραψε: ↑02 Απρ 2025, 22:47Το Σαββατιανό είναι γνωστό στην Αττική από την αρχαιότητα. Φυσικά πλέον καλλιεργείται με επιτυχία και στη Μακεδονία.
ΕΙΔΟΝ ΕΓΩ ΤΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ HΠΛΩΜΕΝΑΣ ΕΠΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 16 Απαντήσεις
- 572 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
31 Μαρ 2025, 20:28
-
- 9 Απαντήσεις
- 1263 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
29 Αύγ 2024, 16:05
-
-
Νέα δημοσίευση Το κλείνω γιατί νιώθω ντροπή απέναντι στον πελάτη να του ζητάω 5 ευρώ για ένα σάντουιτς
από Frappezitis » 27 Μάιος 2023, 21:07 » σε Κοινωνικά θέματα - 19 Απαντήσεις
- 1300 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Γαληνός
27 Μάιος 2023, 21:58
-
-
-
Νέα δημοσίευση Αυτά που λένε, και αυτά που δε λένε....
από Maspoli » 12 Μαρ 2024, 17:03 » σε Εσωτερική Πολιτική - 16 Απαντήσεις
- 650 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Maspoli
14 Μαρ 2024, 13:11
-