user έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 00:30
hellegennes έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 00:19
ST48410 έγραψε: ↑23 Απρ 2023, 00:06
Έχω καιρό να δοκιμάσω από τα έτοιμα. Παλιά το έφτιαχνε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου και το άλειβε για τα καλά. Νοστιμότατο, αλλά δεν ήταν να σε πλησιάσει άνθρωπος για 2-3 μέρες μετά. Ναι, υπήρχαν και άλλα μπαχαρικά αλλά νομίζω ότι το τσιμένι έμπαινε σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης ήταν πιο σκούρο από αυτά του εμπορίου χωρίς αυτό το κόκκινο εντυπωσιακό χρώμα που βλέπεις τώρα. Υποθέτω ότι οφείλεται σε μπογιές.
Το τσιμένι είναι μείγμα μπαχαρικών με κύριο συστατικό την τριγωνέλλα, που κοινώς λέγεται τσιμένι γιατί είναι το κύριο συστατικό στο μείγμα του τσιμενιού. Η τριγωνέλλα είναι κίτρινη προς το καφέ (σκούρο μουσταρδί;), όχι κόκκινη. Το κόκκινο χρώμα είναι από το κόκκινο πιπέρι. Το πολύ έντονο κόκκινο που βλέπεις σε κάποιους παστουρμάδες είναι κατά πάσα πιθανότητα συμπλήρωμα του χρώματος με εκχύλισμα πάπρικας (ουσιαστικά πάλι κόκκινο πιπέρι), ίσως και καρμίνης (
είναι αποξηραμένη σκόνη εντόμων).
Το άρωμα του τσιμενιού είναι βασικά το άρωμα της τριγωνέλλας. Το ξέρω γιατί την πουλάω και σαν μπαχαρικό (στην πραγματικότητα είναι όσπριο).
Πόσο απ' αυτό να έχουμε φάει;

Ντελικατεσεν έχεις;;;
Όχι, παντοπωλείο έχω, απλά έχω κάποια πράγματα χύμα (κυρίως καρπούς, όσπρια, δημητριακά και μπαχαρικά).
Καρμίνη σίγουρα έχεις φάει πολλή. Μαζί με το εκχύλισμα πάπρικας είναι η πιο συχνή κόκκινη χρωστική. Σίγουρα καλύτερα από τεχνητές χρωστικές, πάντως.
Επίσης γενικά τρως σκόνη εντόμων. Οτιδήποτε γίνεται από αλεύρι είτε καλομποκιού είτε βρώμης είτε σιταριού είτε σίκαλης έχει έντομα, κατά πάσα πιθανότητα ακρίδες, σκαθάρια, πασχαλίτσες, πεταλούδες, τα οποία καταλήγουν στο μείγμα πριν την άλεση γιατί βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το ίδιο ισχύει και για τα αλεσμένα μπαχαρικά, εκτός αν δεις να αναφέρεται η λέξη "καθαρό" που είναι τεχνική ορολογία στην συγκεκριμένη περίπτωση για μπαχαρικά που έχουν υποστεί ειδικό καθαρισμό από κλαδιά, πέτρες, χώμα και έντομα (συνήθως με το χέρι).