Ξινόγαλα.
Re: Ξινόγαλα.
Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;
Από μικρή έπινα ξινογαλο τα καλοκαίρια με παξιμάδι μέσα. Υπέροχο.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
- Cecily Anne
Έχω μνήμη, από τις πρώτες μου μνήμες κιόλας, να έχει πάθει ΟΛΗ η οικογένεια δηλητηρίαση, εκτός από μένα που το απεχθανόμουν και δεν το άγγιζα.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
Eπειδή έχω παρακολουθήσει την διαδικασία του χτυπήματος του γάλακτος, για την παραγωγή βουτύρου, μικρή από την γιαγιά μου. Το ξινόγαλα προέρχεται από αυτή την διαδικασία; Δεν θυμάμαι. Αλλά το βούτυρο αυτό, σε ψωμί, με λίγη ζάχαρη, ήταν θεικό.
Μ' αρέσει πολύ και το γαλοτύρι.
Μ' αρέσει πολύ και το γαλοτύρι.
- Cecily Anne
Ή πιο απλά το ξινόγαλα είναι το βουτυρόγαλα, ενώ το αριάνι είναι αλατισμένο, αραιωμένο γιαούρτι.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”
- Dwarven Blacksmith
Ψιλοσιχαίνομαι το κανονικό γάλα, μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο θα σιχαίνομαι το ξινόγαλα.

Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...
https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/
Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
- Cecily Anne
Θα ήταν μαλάκες να ρισκάρουν να δηλητηριάσουν όλο τον κόσμο. Η διαδικασία στο αριάνι είναι σέιφ, διότι ξεκινάνε με ήδη παστεριωμένο γάλα συνήθως.
- Cecily Anne
Antares έγραψε: ↑16 Δεκ 2020, 13:19https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.Cecily Anne έγραψε: ↑16 Δεκ 2020, 13:20Antares έγραψε: ↑16 Δεκ 2020, 13:19https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/
Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
- Cecily Anne
Το πρόβλημα δεν είναι το γάλα, αλλά η επιμόλυνση κατά τη διαχείρισή του. Έτυχε και ήταν σοβαρές στην διαχείριση των υλικών, πράγμα που δεν συνέβαινε παντού.Antares έγραψε: ↑16 Δεκ 2020, 13:38Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.Cecily Anne έγραψε: ↑16 Δεκ 2020, 13:20Antares έγραψε: ↑16 Δεκ 2020, 13:19https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/
Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
Θυμήθηκα τώρα και το ταρατόρ που κάνουν στη Βουλγαρία.. Ουσιαστικά ρευστό τζατζίκι, από αριάνι με άνιθο και αγγουράκι στο μπλέντερ...
Καθαρά καλοκαιρινό πιάτο (κρύα σούπα;) και απόλυτα ξεδιψαστικό, δεν θα ξεχάσω μια φορά που το παράγγειλα και μου το έφεραν σε ποτήρι κρίκερ μπύρας...
Καθαρά καλοκαιρινό πιάτο (κρύα σούπα;) και απόλυτα ξεδιψαστικό, δεν θα ξεχάσω μια φορά που το παράγγειλα και μου το έφεραν σε ποτήρι κρίκερ μπύρας...