Ξινόγαλα.

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν

Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 16 Δεκ 2020, 12:05

Μόλις έβαλα και ήπια. Αγόρασα χτες έτοιμο, και είχα καιρό να πιω. Ωραίο πράμα. Παλιά το έπινα στα πατσατζίδικα, ή σε Τούρκους ως αϋράνι.
Ordem e Progresso.

Άβαταρ μέλους
Βλήμα

Re: Ξινόγαλα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βλήμα » 16 Δεκ 2020, 12:07

Έχει διαφορά απ' το κεφίρ ή είναι το ίδιο πράγμα;

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 16 Δεκ 2020, 12:24

Από μικρή έπινα ξινογαλο τα καλοκαίρια με παξιμάδι μέσα. Υπέροχο.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne » 16 Δεκ 2020, 12:34

Έχω μνήμη, από τις πρώτες μου μνήμες κιόλας, να έχει πάθει ΟΛΗ η οικογένεια δηλητηρίαση, εκτός από μένα που το απεχθανόμουν και δεν το άγγιζα.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 16 Δεκ 2020, 12:56

Βλήμα έγραψε:
16 Δεκ 2020, 12:07
Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Στη βόρεια ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα η τούρκικη ονομασία, στη νότια εξευγενίστηκε σε ξινόγαλα...

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 16 Δεκ 2020, 13:05

Eπειδή έχω παρακολουθήσει την διαδικασία του χτυπήματος του γάλακτος, για την παραγωγή βουτύρου, μικρή από την γιαγιά μου. Το ξινόγαλα προέρχεται από αυτή την διαδικασία; Δεν θυμάμαι. Αλλά το βούτυρο αυτό, σε ψωμί, με λίγη ζάχαρη, ήταν θεικό.
Μ' αρέσει πολύ και το γαλοτύρι.

Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne » 16 Δεκ 2020, 13:07

Japetus έγραψε:
16 Δεκ 2020, 12:56
Βλήμα έγραψε:
16 Δεκ 2020, 12:07
Ασφαλώς... Το αριάνι είναι απλά αραιωμένο γιαούρτι, το κεφίρ μήκυτας που προκαλεί το ίδιο τη ζύμωση...
Στη βόρεια ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα η τούρκικη ονομασία, στη νότια εξευγενίστηκε σε ξινόγαλα...
Ή πιο απλά το ξινόγαλα είναι το βουτυρόγαλα, ενώ το αριάνι είναι αλατισμένο, αραιωμένο γιαούρτι.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 16 Δεκ 2020, 13:14

Ψιλοσιχαίνομαι το κανονικό γάλα, μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο θα σιχαίνομαι το ξινόγαλα.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 16 Δεκ 2020, 13:18

Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 16 Δεκ 2020, 13:19

https://www.proionta-tis-fisis.com/xino ... otimiseis/

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.

Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne » 16 Δεκ 2020, 13:19

Japetus έγραψε:
16 Δεκ 2020, 13:18
Το ξινόγαλα δεν έχει σχέση με γάλα αλλά με το γιαούρτι. Και εγώ δεν μπορώ το γάλα, με το γιαούρτι όμως δεν έχω θέμα..
Έχω την εντύπωση πάντως ότι το τυποποιημένο ξινόγαλο δεν είναι πραγματικό βουτυρόγαλα αλλά μετονομασμένο αριάνι...
Θα ήταν μαλάκες να ρισκάρουν να δηλητηριάσουν όλο τον κόσμο. Η διαδικασία στο αριάνι είναι σέιφ, διότι ξεκινάνε με ήδη παστεριωμένο γάλα συνήθως.

Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne » 16 Δεκ 2020, 13:20

Antares έγραψε:
16 Δεκ 2020, 13:19

Από την διαδικασία αυτή φτιάχνεται αλλά τότε γνώριζαν ότι το άβραστο γάλα που χρησιμοποιούσαν ήταν καθαρό.
:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 16 Δεκ 2020, 13:38

Cecily Anne έγραψε:
16 Δεκ 2020, 13:20
Antares έγραψε:

:o Το αντίθετο, ήταν τρομερή πηγή δηλητήριασης. Πιο ανσέιφ φουντ δεν υπήρχε. Δεν δηλητηριάζεσαι μόνο από τα παθογόνα του ίδιου του γάλακτος (που προέρχονταν από τα βρωμόχερα του βοσκού), αλλά και από το όταν το άφηναν έξω να "ζυμωθεί".
Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.

Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne » 16 Δεκ 2020, 13:41

Antares έγραψε:
16 Δεκ 2020, 13:38
Cecily Anne έγραψε:
16 Δεκ 2020, 13:20
Antares έγραψε:

Δεν είχαμε πάθει τίποτε μικρά. Είχαμε τα δικά μας γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, γαλοτύρι κλπ. Γίνονταν έλεγχοι στα ζώα βέβαια. Για καθημερινή τροφή μιλάμε. Αλλά όλες οι δουλειές γίνονταν από γιαγιά, μαμά, θείες, παιδιά. Κίνδυνοι υπήρχαν, αλλά γνώριζαν, έλεγχος στα ζώα, ίσως και στο γάλα.
Το πρόβλημα δεν είναι το γάλα, αλλά η επιμόλυνση κατά τη διαχείρισή του. Έτυχε και ήταν σοβαρές στην διαχείριση των υλικών, πράγμα που δεν συνέβαινε παντού.

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 16 Δεκ 2020, 13:43

Θυμήθηκα τώρα και το ταρατόρ που κάνουν στη Βουλγαρία.. Ουσιαστικά ρευστό τζατζίκι, από αριάνι με άνιθο και αγγουράκι στο μπλέντερ...
Καθαρά καλοκαιρινό πιάτο (κρύα σούπα;) και απόλυτα ξεδιψαστικό, δεν θα ξεχάσω μια φορά που το παράγγειλα και μου το έφεραν σε ποτήρι κρίκερ μπύρας...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών