Highlander έγραψε: ↑20 Απρ 2020, 21:28
Golden Age έγραψε: ↑20 Απρ 2020, 21:21
Highlander έγραψε: ↑20 Απρ 2020, 20:49
Ο λόγος του χαμηλού ποσοστού το 2007 είναι η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε και το 2009 σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.
Το ρεύμα βρέθηκε στα φόρτε του το 2008, ιδίως μετά την αντικατάσταση του Αλαβάνου. Τότε περίπου οργανώθηκα κι εγώ ενεργότερα, υπήρχε ενθουσιασμός και σταδιακή απαξίωση του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον στους νέους. Μετά την δολοφονία του Γρηγορόπουλου, η ΝΔ έγινε τελείως μισητή και το ΠΑΣΟΚ πιο συμπαθές επειδή θα την έδιωχνε.
Το '07 δεν υπήρχε συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ. Ίσα ίσα, αποσυσπειρωνόταν.
Θυμάμαι μάλιστα το βράδυ των εκλογών τον Βενιζέλο να περιφέρεται περιχαρής και να θέτει θέμα ηγεσίας και τον ΓΑΠ να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του (εκείνα τα χρόνα υπήρχε έντονη κόντρα ΓΑΠ - Βενιζέλου για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ).
Το ποσοστό 5% ήταν ποσοστό πολύ ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο μέχρι τότε για ένα κόμμα που με το ζόρι έπιανε το 3%.
Για το 2009 συμφωνώ ότι υπήρξε συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Όχι λόγω γεγονότων Γρηγορόπουλου, αλλά λόγω "λεφτά υπάρχουν".
Ωστόσο τα διψήφια ποσοστά μαμούθ που έδιναν το '07 - '08 οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελείως εξωπραγματικά. Στο πικ του να έπιανε 10% με το ζόρι κι αυτό μετά απο δημοσκοπικό σπρώξιμο.
Την ίδια εποχή έδιναν ποσοσοτά του τύπου 6% ακόμη και 10%(!) στους Οικολόγους - Πράσινους(!), οι οποίοι ήταν κυριολετκικά "στα αζήτητα"... Φυσικά, η προπαγάνδα των ψευδοδημοσκοπήσεων τους βοήθησε κι απο εξωκοινοβουλευτικό περιθωριακό απόκομμα, το 2009 έβγαλαν ευρωβουλετή. Αλλά ακριβώς επειδή ο κόσμος τους ψήφισε το 2009 λόγω της δημοσκοπικής προπαγάνδας και αγνοώντας περι ποίων επρόκειτο, στις εκλογές του 2012 κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος κι επέστρεψαν στα πραγματικά τους ποσοστά.
Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι από εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει σε μεγάλο βαθμό η άνοδος της δημοτικότητας του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, ιδίως ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι έψαχναν μία διέξοδο προόδου. Υπήρχαν διάφορες οικολογικές και αριστερές δράσεις ιδίως στην Αθήνα και σιγά σιγά εξαπλώθηκαν... Αυτό κλυδώνιζε τα ποσοστά του πασοκ, ακριβώς επειδή ουσιαστικά του στερούσε υποστήριξη. Το πασοκ παρ' όλ' αυτά λόγω εκτοπίσματος συνέχιζε να έχει την ικανότητα να συσπειρώνει στις εκλογές ΚΑΙ νέους ΚΑΙ άτομα από τον χώρο της ανανεωτερικής αριστεράς λόγω μεγαλύτερης αντιπάθειας που υπήρχε απέναντι στη ΝΔ. Το ψήφιζαν όμως όχι με ενθουσιασμό αλλά ως το λιγότερο κακό από τους δύο. Και ο γαπ είχε φροντίσει να εμφανίσει ένα ανανεωτικό προφίλ ακριβώς για να πετυχαίνει αυτή τη συσπείρωση. Ο Βενιζέλος που μέχρι να πάρει την θέση του γαπ του πριόνιζε την καρέκλα δεν είχε ελπίδες για μεγαλύτερα ποσοστά, αντιθέτως θα έφερνε ακόμη χαμηλότερα, όπως συνέβη τελικά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό μετά λόγω κρίσης&συνεργασίας με τον σαμαρά...
Όσον αφορά τώρα τις ψήφους των οικολόγων πράσινων, και αυτοί σε μεγάλο βαθμό υποστήριξη άντλησαν από τον χώρο αυτό, σε βάρος της δημοτικότητας του πασοκ. Το ποσοστό τους το 2012 κατέρρευσε, γιατί οι ψηφοφόροι τους συσπειρώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η στροφή μιας μικρής μερίδας της (πολιτικά αδιάφορης στην πλειοψηφία της τότε) νεολαίας προς την ανανεωτική αριστερά συν την απογήτευση κάποιων ΠΑΣΟΚων (που αποφάσισαν για διαμαρτυρία να μην ψηφίσουν τον "αριστερό ψάλτη της δεξιάς" (ΚΚΕ) και προτίμησαν ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει "αριστερή στροφή" σε ζητήματα καθόλου στο δρόμμο και τον έβλεπαν με συμπάθεια), ήταν αυτή που έδωσε το 5% στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007. "Φαινόμαστε κι ακουγόμαστε πιο έντονα", δεν σημαίνει απαραίτητα "είμαστε πολλοί".

Όσο για τον ΓΑΠ, αυτός ήταν "ανανεωτικός" απο την εποχή ακόμη που ο Συνασπισμός της Αριστεράς ήταν αντίθετος με το να δωθεί στα Σκόπια το όνομα "Μακεδονία", ακόμη και υπο τη μορφή σύνθετης ονομασίας. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΓΑΠ. Μπορεί σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής να ήταν "δεξιότερος" απο την Αριστερά, όταν αυτή ήταν ακόμη αντιπολίτευση (γιατί όταν τελικά έγιναν κυβέρνηση, δεν είχαν καμμία διαφορά), αλλά σε ζητήματα "προόδου" ήταν "αριστερότερός" της απο χρόνια. Ο ΓΑΠ δεν είχε πρόβλημα με να τον εγκαλούν αριστερά περιοδικά για σχέσεις με τον Σόρος, σε εποχές που πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυσφορούσαν σε εκπομπές όταν πολιτευτές του ΛΑΟΣ κατηγορούσαν το κόμμα τους για τους ίδιους λόγους.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όμως δεν ήταν οι θεωρίες του ΓΑΠ που αποτελούσαν "πόλο έξης ψήφου" (ίσα ίσα, κάπου τον έβλεπα σαν "Αμερικάνο"), αλλά οι προτάσεις για λεφτά.
Κατα τα λοιπά, πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ απο το 2006 επικαλούνταν και θέματα του τύπου εκτροπή του Αχελλώου και ό,τι αφορμή θέλεις, προκειμένου να κατεβαίνει στο δρόμμο και οι μπαχαλάκηδες παραδίπλα να κάνουν επεισόδια. Δεν υπήρξε όμως κάποια συνειδητή ιδεολογική άνοδος της "οικολογική αριστεράς". Τους Οικολόγους Πράσινους τους ψήφισαν κατα κύριο λόγο διάφοροι αναποφάσιστοι που ήθελαν κάτι καινούργιο. Γι' αυτό και δεν κράτησαν πραγματικά ρεύμα.