Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Re: Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 22 Απρ 2023, 14:19

Karambabas έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:15
Bic έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:12
ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:07

Έχεις δει πολλούς από όσους δηλώνουν χριστιανοί στο πχόρουμ να λένε αντίχριστους τους άθεους, αγνωστικιστές ή πιστούς/συμπαθούντες άλλης θρησκείας;
Έχω δει πάρα πολλούς στην καθημερινότητά μου. Κι εδώ στο πχόρουμ κάποιους κατά καιρούς, κυρίως τους πολύ φανατικούς Χριστιανούς. Και πέρα απ' τους φανατικούς (μια που εσένα δεν σε θεωρώ τέτοια), κι εσένα πριν από λίγο. :lol:

Εκτός κι αν εννοούσες αποκλειστικά και μόνο τους αντι-Χριστιανούς και όχι όλους τους μη θρησκευόμενους, αλλά αν ισχύει αυτό εγώ δεν το κατάλαβα έτσι.
Εγώ είμαι φανατικός Χριστιανός, άμα αρχίσουν διώξεις θα σας μαζέψω όλους και θα σας τουφεκίσω, αν δεν απαγγείλετε το Σύμβολο της Νίκαιας απ΄έξω, και αν δεν εξομολογηθείτε και μεταλάβετε.
Αρνούμαι να μεταλάβω, μέχρι να αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει και να αποφασίσει να ενσωματώσει και τον ζύθο στην Θεία Κοινωνία. Να έχουμε μια εναλλακτική επιλογή ρε αδερφέ όσοι θέλουμε, μόνο κρασί; Δεν μιλάω για σκληρά, βόντκες, ουίσκια, τζίνια και τα ρέστα, για μπυρίτσα του Θεού λέω.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Απρ 2023, 14:21

Bic έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:18

Έχεις δει πολλούς από όσους δηλώνουν χριστιανοί στο πχόρουμ να λένε αντίχριστους τους άθεους, αγνωστικιστές ή πιστούς/συμπαθούντες άλλης θρησκείας;
Έχω δει πάρα πολλούς στην καθημερινότητά μου. Κι εδώ στο πχόρουμ κάποιους κατά καιρούς, κυρίως τους πολύ φανατικούς Χριστιανούς. Και πέρα απ' τους φανατικούς (μια που εσένα δεν σε θεωρώ τέτοια), κι εσένα πριν από λίγο. :lol:
Δεν το' πιασα αυτό. Με είδες εμένα να λέω "αντίχριστο" τον οποιονδήποτε; Όχι μόνον σ' αυτό το θέμα, σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. :lol:

Κατά τα άλλα, η ερώτηση αφορούσε στο πχόρουμ. Η καθημερινότητα του καθενός είναι άλλο πράγμα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 22 Απρ 2023, 14:21

ΓΑΛΗ έγραψε:
Bic έγραψε:

Δεν το' πιασα αυτό. Με είδες εμένα να λέω "αντίχριστο" τον οποιονδήποτε;
[/quote]
Σ' αυτό εδώ απάντησα, σου το είχα μπολντάρει (και χρωματίσει) κιόλας:
ΓΑΛΗ @ Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Κι όπως ξανάπα, αν το κατάλαβα λάνθασμένα, σόρυ.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Απρ 2023, 14:27

Bic έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:15
ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:13
Bic έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:05

Όπου "πιστοί" βάλε "θρήσκοι" ή ό,τι άλλο. Απλά για να ρέει καλύτερα η κουβέντα και να μην χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις το έγραψα έτσι.

Διάφορες ομάδες χάθηκαν. Εθνικοί, ΜτΙ (καλά, αυτοί δεν ήταν πολλοί σε πλήθος, αλλά γαυγίζαν πάνω απ' τους υπόλοιπους και ακουγόντουσαν), Νεοακροπολιστές. Όντως υπήρχε μια καλούτσικη πολυφωνία παλιά. Φαντάζομαι έχουν μαζευτεί σε πιο εξειδικευμένες σελίδες ή σε πιο "δικά τους" στέκια, τι να πω;
Για τους Ύπατους ρώτησα, που ήταν κλασσικές φυσιογνωμίες στο πχόρουμ και όχι περιφερειακοί. Οκ, πολλοί χρήστες έφυγαν ή ξέκοψαν αλλά κάποιοι δεινόσαυροι :lol: ακόμη είμαστε εδώ. Και το ξέρεις.

Εμένα πάντως, ειλικρινά μου έχουν λείψει και μερικούς θα ήθελα να τους ξαναδώ. :003:

Θα έπαιζαν πολύ ενδιαφέροντες διάλογοι.
ΟΚ, λάθος μου. Νόμιζα για τους Δωδεκαθεϊστές μιλούσες. :lol:
Για τους Ύπατους συγκεκριμένα ρώτησα. Πόσο πιο σαφές μπορούσε να ήταν.

Γιατί αυτοί ήταν και οι πιο γνωστοί χρήστες στο πχόρουμ.

Ενιγουέι, όποιος ξέρει κατιτίς παραπάνω για το λόγο που φυγαν τα παιδιά, ας τον παραθέσει.

Εκτός αν ενοχλήθηκαν κι αυτοί από την ποιότητα και την έκαναν. Είναι πολύ ιντελεκτουέλ σε κάτι τέτοια.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 22 Απρ 2023, 14:28, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 22 Απρ 2023, 14:28

Bic έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:21
ΓΑΛΗ έγραψε:

Δεν το' πιασα αυτό. Με είδες εμένα να λέω "αντίχριστο" τον οποιονδήποτε;
Σ' αυτό εδώ απάντησα, σου το είχα μπολντάρει (και χρωματίσει) κιόλας:
ΓΑΛΗ @ Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Κι όπως ξανάπα, αν το κατάλαβα λάνθασμένα, σόρυ.
Δεν είμαι σίγουρος αν εννοεί τους άθεους εν γένει ή ειδικότερα αυτούς που μανιάζουν εναντίον του χριστιανισμού συγκεκριμένα και την έχουν δει αποδόμηση του χριστιανισμού με προκλητικά έργα "τέχνης", δηλώσεις και παιδιάστικες αντιδράσεις.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Απρ 2023, 14:34

hellegennes έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:28
Δεν είμαι σίγουρος αν εννοεί τους άθεους εν γένει ή ειδικότερα αυτούς που μανιάζουν εναντίον του χριστιανισμού συγκεκριμένα και την έχουν δει αποδόμηση του χριστιανισμού με προκλητικά έργα "τέχνης", δηλώσεις και παιδιάστικες αντιδράσεις.
Οκ, αυτά είναι γνωστά. Παίζουν στη γνωστή κατηγορία αντικάτι στην υποκατηγορία "προχωκάγκουρες με ειδίκευση στις γροθιές στο στομάχι της πλαστικής κούκλας".
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ik_90

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ik_90 » 22 Απρ 2023, 14:50

Bic έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:14
Α, τέλεια. Μια απ' τα ίδια κι από 'δω, Μπουγατσοπολίτης. Γουστάρω, και όντως θα ήθελα να σε δω στο επόμενο φαγοπότι, μου δείχνεις άνθρωπο απ' τον οποίο θα μπορούσα να μάθω πολλά, γιατί βλέπω το έχεις μελετήσει καλά το θέμα.
:smt023

Όσον αφορά τώρα στο θέμα που πιάσατε, βάζω φανατικούς Χριστιανούς και άθεους (αυτούς για τους οποίους μιλάτε) στο ίδιο τσουβάλι. Οι πρώτοι θα κράξουν οτιδήποτε διαφορετικό απ' τη θρησκεία τους ως αντιχριστιανικό, ανθρώπους δε σαν κι εμένα (που είμαι άθρησκος αλλά πιστεύω σε κάτι ανώτερο) θα με αποκαλέσουν άθεο, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ άθεου, άθρησκου, αγνωστικιστή κ.λπ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα, αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας.
Οι δεύτεροι, τώρα, δεν υπολείπονται φανατισμού από τους πρώτους, σπαταλάνε επίσης χρόνο και ενέργεια απ' τη ζωή τους για να αποδομήσουν κάτι το οποίο θεωρούν ανύπαρκτο και αστείο, χωρίς να μπορούν να δουν την ειρωνεία του όλου πράγματος, βέβαια. Εν κατακλείδι, δεν αντιλήφθηκα ποτέ την ανάγκη να ασχολείται διαρκώς (και με αρνητικό τρόπο) με τα πιστεύω κάποιου ένας άνθρωπος.
“No idea is as absurd as the idea of progress.”
― Julius Evola, Revolt Against the Modern World

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Phorum.gr user: Wild Rebel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 22 Απρ 2023, 19:43

vagabondo έγραψε:
21 Απρ 2023, 23:51
Άμα θέλετε να ξέρετε, κι εγώ αυτό που λέει η υπογραφή μου, είμαι. :roll:

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 22 Απρ 2023, 23:38

nik_killthemall έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:06
O I έγραψε:
21 Απρ 2023, 10:02
Ο διχασμός π.χ. των ανθρώπων σε πιστευσαντες και μη πιστευσαντες ΚΑΙ ΟΧΙ επειδη ειχαν απευθειας επαφη με τον θεο, αλλά επειδη πρεπει για χιλιετιες να πιστευουν στα λογια ανθρωπων που ομιλουν για τον αφαντο θεο κατα οπως αυτοι θελουν ή απ' αυτούς που είδαν ή εδιδάχθησαν από αυτούς που είδαν.
φξδ

Πάντως, περίεργη λογική το υπογραμμισμένο.
Μα αν είχαμε απευθείας επαφή με τον χ = Θεό, ποιος ο λόγος να πιστέψουμε κάτι που βλέπουμε; Η Πίστη δεν εισέρχεται διά τής οράσεως αλλά δια τής ακοής και τής μελέτης, συνήθως

Ο.Ι.
Αν χ = βαρύτητα, ηλεκτρισμός, ελληνικο δημοσιο χρεος, οφειλες σου προς την εφορία, κλπ ΔΕΝ θα έβρισκες τίποτα το περίεργο στο υπογραμμισμένο ! Η πίστη στο χ σε όλο τον χωροχρονο του ανθρωπίνου είδους έρχεται με την ΑΠΟΔΕΙΞΗ του χ !
Απλά ΕΙΔΙΚΑ για το χ = θεός θεωρείς πως η πίστη ΠΡΕΠΕΙ να εξαιρείται από την απόδειξη (και αυτό σου φαίνεται άκρως μη περίεργο πολύ απλά επειδή το τι είναι περίεργο και το τι όχι υπαγορεύεται από την προαποφασισμένη τυφλή πίστη σου και όχι από κάποια δομή λογικής) και ο λόγος της εξαίρεσης ΔΕΝ είναι δηθεν το σέβας του θεου στην ελεύθερη βούληση του ανθρωπου (*) αλλά η μπιζνα των θρησκειων που ζητά πίστη χωρίς αποδείξεις στον λόγο του ανθρωπου που υποκαθιστά τον άφαντο θεό και προηγείται της όποιας πίστης στον θεό ...

Στις γήινες θρησκείες σήμερα κάποιος που δεν μπορεί να πιστέψει τον ανθρώπινο λόγο τυφλά δίχως αποδείξεις, δεν θα καταφέρει ποτέ να πιστέψει σε θεό, πολύ απλά επειδή ανθρωπινος λόγος = θεός !

(*) Όι βιβλικές Γραφές όλων των θρησκειών περιγράφουν αναμφισβήτη απευθείας αλληλεπίδραση ανθρώπου και θεού με μεγάλη ποικιλία αποδεικνύοντας πως ο θεός δεν σεβάστηκε ΚΑΜΙΑ ελεύθερη βούληση τους, μένοντας επ άπειρον άφαντος. Αρα η "μετά χριστον" εξήγηση για την ΑΦΑΝΕΙΑ των θεών που πρεσβεύουν οι γήινες θρησκείες ΔΕΝ μπορεί να είναι το σέβας της ελεύθερης βούλησης.
το μανιφέστο τού Αντιθεϊσμού
οκ, αν και απρόσεκτος

τεσπα
είπα τι πιστεύω :roll:

Α...περιέγραψέ μου με λόγια τη γεύση από τα γιουβαρλάκια που έφαγες χθες μπας και τα γευτώ κι εγώ με την περιγραφή σου

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
O I

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 22 Απρ 2023, 23:40

...τα ΊΔΙΑ όμως, ε;

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
O I

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 23 Απρ 2023, 00:05

nik_killthemall έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:06
.......
...μα πολύ απρόσεκτος λαιμαι
SpoilerShow
αν και το επεξεργάστηκες 4 φορές :lol:
Ο.Ι.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 24 Απρ 2023, 11:31

ik_90 έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:50
Bic έγραψε:
22 Απρ 2023, 14:14
Α, τέλεια. Μια απ' τα ίδια κι από 'δω, Μπουγατσοπολίτης. Γουστάρω, και όντως θα ήθελα να σε δω στο επόμενο φαγοπότι, μου δείχνεις άνθρωπο απ' τον οποίο θα μπορούσα να μάθω πολλά, γιατί βλέπω το έχεις μελετήσει καλά το θέμα.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα που πιάσατε, βάζω φανατικούς Χριστιανούς και άθεους (αυτούς για τους οποίους μιλάτε) στο ίδιο τσουβάλι. Οι πρώτοι θα κράξουν οτιδήποτε διαφορετικό απ' τη θρησκεία τους ως αντιχριστιανικό, ανθρώπους δε σαν κι εμένα (που είμαι άθρησκος αλλά πιστεύω σε κάτι ανώτερο) θα με αποκαλέσουν άθεο, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ άθεου, άθρησκου, αγνωστικιστή κ.λπ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα, αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας.
Οι δεύτεροι, τώρα, δεν υπολείπονται φανατισμού από τους πρώτους, σπαταλάνε επίσης χρόνο και ενέργεια απ' τη ζωή τους για να αποδομήσουν κάτι το οποίο θεωρούν ανύπαρκτο και αστείο, χωρίς να μπορούν να δουν την ειρωνεία του όλου πράγματος, βέβαια. Εν κατακλείδι, δεν αντιλήφθηκα ποτέ την ανάγκη να ασχολείται διαρκώς (και με αρνητικό τρόπο) με τα πιστεύω κάποιου ένας άνθρωπος.
Έτσι ακριβώς. Μάλιστα, τον φανατισμό και την προσπάθεια προσηλυτισμού των οπαδών μιας θρησκείας, ίσως και να τα δικαιολογώ ως έναν βαθμό, αφού αποτελούν βασικά εργαλεία επιβίωσης και επέκτασης/επικράτησης σχεδόν όλων των θρησκειών κι έχουν περάσει στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν αρκετοί οπαδοί τους.

Στους άθεους όμως είναι, όπως λες, εντελώς άκυρο. Ίσως σε κάποιες άλλες εποχές να θεωρούνταν αναγκαία μια τέτοια στάση από κάποιους "ηρωικούς" άθεους, που θέλανε να δηλώσουν την διαφοροποίησή τους από το κοινωνικοθρησκευτικό στάτους, αλλά σήμερα γιατί; Ειδικά όταν δεν καλούνται να απαντήσουν σε πολύ προκλητικούς χαρακηρισμούς από πιστούς ταλιμπανέζους (που κι εκεί δηλαδή, πάλι μπορούν να απαντήσουν χωρίς φανατισμό αν νιώσουν καν την ανάγκη να απαντήσουν).

Άβαταρ μέλους
ik_90

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ik_90 » 24 Απρ 2023, 12:00

Μιας και ειπώθηκε ότι δεν έχει γίνει ανάλυση άλλων θρησκειών πέρα από τον Χριστιανισμό, θα αναρτήσω κάποιες δημοσιεύσεις, παρουσιάζοντας θρησκείες για τις οποίες γνωρίζω δυο πράγματα. Αν υπάρχει άλλος καμένος ( :003: ) συμπληρώνει, διορθώνει ή/και προσθέτει. Ξεκινάω με τον Βουδισμό:

Κύριο ρόλο στον Βουδισμό διαδραματίζει ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, ο οποίος γεννήθηκε σε μια περιοχή του σημερινού Νεπάλ και ήταν γόνος ευγενών (ο πατέρας του ήταν κυβερνήτης της περιοχής). Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πατέρας του τον μεγάλωσε προστατευμένο από τις ασχήμιες της ζωής, ουσιαστικά σε μια γυάλα, παρουσιάζοντάς του μόνο την καλή πλευρά της. Σε ένα περίπατό του, όμως, όταν ήταν 29 ετών, συνάντησε διαδοχικά έναν ηλικιωμένο, έναν βαριά ασθενή και τέλος, έγινε μάρτυρας της περιφοράς ενός νεκρού. Έτσι ήρθε σε επαφή με μια μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή η ζωή διέπεται από τον πόνο. Συγκλονισμένος από την ανακάλυψη, είδε κάτι που τον έκανε να αναθαρρήσει. Έναν γέρο, φτωχό ασκητή, που στο πρόσωπό του, όμως, ήταν ζωγραφισμένη η γαλήνη.

Ξεκίνησε έτσι μια μακριά πορεία εσωτερικής αναζήτησης, μαθητεύοντας πλάι σε διάφορους ασκητές, βραχμάνους κ.λπ. σαν μαθητής τους. Δεν βρήκε, όμως, αυτό που έψαχνε και μετά από χρόνια αναζήτησης και αφού τον παράτησαν οι σύντροφοί του, κάθισε κάτω από μια συκιά να διαλογιστεί. Τρεις ημέρες κράτησε ο διαλογισμός του, που υπήρξε ουσιαστικά μια εσωτερική πάλη. Στο τέλος, όμως, ο Σιντάρτα Γκαουτάμα νίκησε και έγινε Βούδας. Εδώ να πούμε ότι Βούδας σημαίνει «φωτισμένος», είναι μια κατάσταση (καλύτερα, θα λέγαμε, στόχος) και ο καθένας μπορεί και πρέπει να γίνει Βούδας. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Βουδισμό (αλλά και τις υπόλοιπες ανατολικές θρησκείες), η ζωή διέπεται από τον ατελείωτο κύκλο των μετενσαρκώσεων (σαμσάρα) και τον νόμο της ανταπόδοσης των έργων (κάρμα). Στόχος του ανθρώπου, λοιπόν, είναι να σπάσει τον ατελείωτο κύκλο, να φωτιστεί και να γίνει Βούδας μέσω του νιρβάνα (ευδαιμονία, τελείωση, ένωση, απελευθέρωση από τον κόσμο, κάποιες λέξεις για να περιγράψουν το Νιρβάνα, που πάντως είναι υπερβατική έννοια).

Ας πάμε τώρα και σε κάποια βασικά στοιχεία του Βουδισμού:

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
1) Η ζωή είναι πόνος
2) Ο πόνος προκύπτει από την επιθυμία και την άγνοια
3) Η οριστική απαλλαγή από τον πόνο είναι δυνατή
4) Η απελευθέρωση είναι δυνατή μέσω μιας ηθικής ζωής και διαλογισμού.

ΤΟ ΟΧΤΑΠΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Ορθή όραση (κατανόηση), ορθό συναίσθημα, ορθή ομιλία, ορθή πράξη, ορθός βιοπορισμός (εργασία που δεν βλάπτει τους άλλους), ορθή προσπάθεια, ορθή ενσυνειδητότητα , ορθός διαλογισμός.

Και κάποια σημαντικά (κατά τη γνώμη μου) στοιχεία για τον Βουδισμό:
Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (πρώτος Βούδας) δεν ήταν Θεός ούτε είπε κάτι τέτοιο για τον εαυτό του. Για την ακρίβεια, δεν μίλησε καν για ύπαρξη ή όχι Θεού/ Θεοτήτων και κράτησε, θα λέγαμε, αγνωστικιστική θέση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν γιατί δεν ήθελε να αποσπάται η προσοχή των ανθρώπων από υπερβατικά πράγματα, που δεν μπορούν, έτσι κι αλλιώς, να γνωρίζουν (και ίσως δεν έχει και κάποιο νόημα). Γι' αυτό και ο Βουδισμός θεωρείται περισσότερο πρακτική φιλοσοφία παρά θρησκεία, γιατί επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής πολύ περισσότερο από ό,τι στα μεταφυσικά ζητήματα. Ο βουδιστής ζει με διαλογισμό, αντιλαμβανόμενος ότι ο υλικός κόσμος είναι ψευδαίσθηση και η προσήλωση στην ύλη σε «δένει» με αυτόν (εξ ου και ο πόνος) και ζώντας εν γένει τη ζωή του βάσει αυτής της αντίληψης.

Πηγές:
Ζιάκας, Γ., Θρησκείες και πολιτισμοί της Ασίας, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κορνηλία Σφακιανάκη, 2006.
Grayling, A.C., Η ιστορία της φιλοσοφίας, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2021.

bic τσέκαρε εδώ, αφού μου είπες (από ό,τι κατάλαβα) ότι σε ενδιαφέρουν αυτά.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 24 Απρ 2023, 12:27

ik_90 έγραψε:
24 Απρ 2023, 12:00
SpoilerShow
Μιας και ειπώθηκε ότι δεν έχει γίνει ανάλυση άλλων θρησκειών πέρα από τον Χριστιανισμό, θα αναρτήσω κάποιες δημοσιεύσεις, παρουσιάζοντας θρησκείες για τις οποίες γνωρίζω δυο πράγματα. Αν υπάρχει άλλος καμένος ( :003: ) συμπληρώνει, διορθώνει ή/και προσθέτει. Ξεκινάω με τον Βουδισμό:

Κύριο ρόλο στον Βουδισμό διαδραματίζει ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, ο οποίος γεννήθηκε σε μια περιοχή του σημερινού Νεπάλ και ήταν γόνος ευγενών (ο πατέρας του ήταν κυβερνήτης της περιοχής). Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πατέρας του τον μεγάλωσε προστατευμένο από τις ασχήμιες της ζωής, ουσιαστικά σε μια γυάλα, παρουσιάζοντάς του μόνο την καλή πλευρά της. Σε ένα περίπατό του, όμως, όταν ήταν 29 ετών, συνάντησε διαδοχικά έναν ηλικιωμένο, έναν βαριά ασθενή και τέλος, έγινε μάρτυρας της περιφοράς ενός νεκρού. Έτσι ήρθε σε επαφή με μια μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή η ζωή διέπεται από τον πόνο. Συγκλονισμένος από την ανακάλυψη, είδε κάτι που τον έκανε να αναθαρρήσει. Έναν γέρο, φτωχό ασκητή, που στο πρόσωπό του, όμως, ήταν ζωγραφισμένη η γαλήνη.

Ξεκίνησε έτσι μια μακριά πορεία εσωτερικής αναζήτησης, μαθητεύοντας πλάι σε διάφορους ασκητές, βραχμάνους κ.λπ. σαν μαθητής τους. Δεν βρήκε, όμως, αυτό που έψαχνε και μετά από χρόνια αναζήτησης και αφού τον παράτησαν οι σύντροφοί του, κάθισε κάτω από μια συκιά να διαλογιστεί. Τρεις ημέρες κράτησε ο διαλογισμός του, που υπήρξε ουσιαστικά μια εσωτερική πάλη. Στο τέλος, όμως, ο Σιντάρτα Γκαουτάμα νίκησε και έγινε Βούδας. Εδώ να πούμε ότι Βούδας σημαίνει «φωτισμένος», είναι μια κατάσταση (καλύτερα, θα λέγαμε, στόχος) και ο καθένας μπορεί και πρέπει να γίνει Βούδας. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Βουδισμό (αλλά και τις υπόλοιπες ανατολικές θρησκείες), η ζωή διέπεται από τον ατελείωτο κύκλο των μετενσαρκώσεων (σαμσάρα) και τον νόμο της ανταπόδοσης των έργων (κάρμα). Στόχος του ανθρώπου, λοιπόν, είναι να σπάσει τον ατελείωτο κύκλο, να φωτιστεί και να γίνει Βούδας μέσω του νιρβάνα (ευδαιμονία, τελείωση, ένωση, απελευθέρωση από τον κόσμο, κάποιες λέξεις για να περιγράψουν το Νιρβάνα, που πάντως είναι υπερβατική έννοια).

Ας πάμε τώρα και σε κάποια βασικά στοιχεία του Βουδισμού:

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
1) Η ζωή είναι πόνος
2) Ο πόνος προκύπτει από την επιθυμία και την άγνοια
3) Η οριστική απαλλαγή από τον πόνο είναι δυνατή
4) Η απελευθέρωση είναι δυνατή μέσω μιας ηθικής ζωής και διαλογισμού.

ΤΟ ΟΧΤΑΠΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Ορθή όραση (κατανόηση), ορθό συναίσθημα, ορθή ομιλία, ορθή πράξη, ορθός βιοπορισμός (εργασία που δεν βλάπτει τους άλλους), ορθή προσπάθεια, ορθή ενσυνειδητότητα , ορθός διαλογισμός.

Και κάποια σημαντικά (κατά τη γνώμη μου) στοιχεία για τον Βουδισμό:
Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (πρώτος Βούδας) δεν ήταν Θεός ούτε είπε κάτι τέτοιο για τον εαυτό του. Για την ακρίβεια, δεν μίλησε καν για ύπαρξη ή όχι Θεού/ Θεοτήτων και κράτησε, θα λέγαμε, αγνωστικιστική θέση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν γιατί δεν ήθελε να αποσπάται η προσοχή των ανθρώπων από υπερβατικά πράγματα, που δεν μπορούν, έτσι κι αλλιώς, να γνωρίζουν (και ίσως δεν έχει και κάποιο νόημα). Γι' αυτό και ο Βουδισμός θεωρείται περισσότερο πρακτική φιλοσοφία παρά θρησκεία, γιατί επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής πολύ περισσότερο από ό,τι στα μεταφυσικά ζητήματα. Ο βουδιστής ζει με διαλογισμό, αντιλαμβανόμενος ότι ο υλικός κόσμος είναι ψευδαίσθηση και η προσήλωση στην ύλη σε «δένει» με αυτόν (εξ ου και ο πόνος) και ζώντας εν γένει τη ζωή του βάσει αυτής της αντίληψης.

Πηγές:
Ζιάκας, Γ., Θρησκείες και πολιτισμοί της Ασίας, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κορνηλία Σφακιανάκη, 2006.
Grayling, A.C., Η ιστορία της φιλοσοφίας, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2021.
bic τσέκαρε εδώ, αφού μου είπες (από ό,τι κατάλαβα) ότι σε ενδιαφέρουν αυτά.

Πολύ καλό, και σ' ευχαριστώ (ευχαριστούμε, ίσως;) για την προσπάθεια.

Κάποια πραματάκια από αυτά που γράφεις τα ήξερα κι εγώ, αλλά οι λεπτομέρειες και οι ονομασίες είναι πολύ χρήσιμες ακόμα και για αυτά.
Μια πρώτη απορία, σχετικά με τη νιρβάνα, αν το ξέρεις κι εσύ ως πληροφορία φυσικά. Μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα πολλοί και διάφοροι Βούδες, ή είναι ένας και μοναδικός κάθε φορά;

Άβαταρ μέλους
ik_90

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ik_90 » 24 Απρ 2023, 12:37

Bic έγραψε:
24 Απρ 2023, 12:27
Μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα πολλοί και διάφοροι Βούδες, ή είναι ένας και μοναδικός κάθε φορά;
Βούδες μπορούν να είναι όλοι. Τελείως συνοπτικά και υπερβολικά απλοϊκά, σύμφωνα με τον Βουδισμό υπάρχει η Σαμσάρα, που σημαίνει ότι μετενσαρκωνόμαστε ξανά και ξανά, ασταμάτητα και χωρίς τέλος χωρίς να το γνωρίζουμε. Κάτι σαν τη μέρα της μαρμότας. Αυτό λόγω της εξάρτησής και του δεσίματος που έχουμε με τον υλικό κόσμο. Στόχος, λοιπόν, είναι συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης και μέσω του σωστού τρόπου ζωής και του διαλογισμού να μπορέσουμε να φωτιστούμε και να αποτελέσει αυτή μας η ενσάρκωση η τελευταία (ή να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια επόμενη ενσάρκωση). Όταν επιτευχθεί η φώτισή μας και η τρέχουσα ενσάρκωση είναι η τελευταία, τότε γινόμαστε Βούδες και επιτυγχάνουμε το Νιρβάνα.
Ελπίζω να βοήθησα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών