Σουνίτες/Σιίτες Σούφι

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Σουνίτες/Σιίτες Σούφι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 21 Ιούλ 2018, 22:55

ST48410 έγραψε:
21 Ιούλ 2018, 16:12
Yochanan έγραψε:
21 Ιούλ 2018, 16:03
Λοιπόν το πράμα είναι απλό. Οι Σουίτες έχουν Σοφίτες, οι Σοφίτες δεν έχουν Σουίτες.
Το πεπόνι παγώνει. Το παγόνι δεν πεπόνει :)

Πέρα από την πλάκα είναι πολύ ωραίο νήμα και καλά θα ήταν να μας πει κάποιος μερικά στοιχεία να ξέρουμε τι μας γίνεται. Ειδικά στα νήματα Εξωτερικής Πολιτικής στο παλιό τέτοιες γνώσεις ήταν πολύ χρήσιμες για την κατανόηση συμμαχιών / εχθροτήτων στην Μέση Ανατολή
σαφώς και προφανώς
θα συμπλήρωνα ένα, ίσως όχι μόνο για την Μέση Ανατολή :)
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 22 Ιούλ 2018, 09:07

Επειδή δεν γνωρίζω σε βάθος το θέμα και δεν έχω και αρκετή πληροφόρηση, γνωρίζει κάποιος ποιά διαφορά ή βασικές διαφορές έχουν οι Σουνίτες Σούφι από τους Σιίτες?
Επίσης, δεν μου είναι ξεκάθαρο πώς έχουμε τάγματα σούφι στο σουνιτικό Ισλαμ.
https://www.goodreads.com/book/show/854 ... ab_Peoples

τα πρώτα κεφάλαια απο δώ:
https://www.goodreads.com/book/show/132 ... _Assassins

το πρώτο υπάρχει στα ελληνικά βέβαια. Μην περιμένεις να σου μάθει τίποτα το πχορουμ(για οποιοδήποτε θέμα :roll: )

zteo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από zteo » 22 Ιούλ 2018, 09:21

Οι Σουφι ειναι στην ουσια Μουλσουμανικος μυστικισμος.Η φιλοσοφια του βασιζεται στην αγαπη και στην ενωτητα τον ανθρωπων σε ενα για να ενωθουν με τον Αλλαχ.Δεν ξερω ποσο αποδεκτοι ειναι απο τους Σουνιτες.
Οι Σιιτες ειναι θρησκευτικο δογμα του Ισλαμ.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 23 Ιούλ 2018, 12:44

Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις
Γαλή, τα περισσότερα από αυτά που παραθέτεις τα έχω βρει κι εγώ στο διαδίκτυο, γενικώς θέλει πολλή μελέτη και να εχεις χρόνο να αφιερώσεις για να καταλάβεις το Ισλαμ και την ιστορία του και το μυστικιστικό Ισλαμ ακόμη περισσότερο.

Nero, δεν προσπαθώ να κάνω καμια διατριβή μέσα από το φόρουμ, είναι πολύ συγκεκριμένο το ερώτημα που κάνω στο παρόν νήμα, συγκεντρωτικά να μου πει κάποιος εαν γνωρίζει, ποιά διαφοροποίηση υπάρχει ανάμεσα στα μυστικιστικά τάγματα που προέκυψαν από την σουνίτικη παράδοση τα μεν και από την σιιτική τα δε. Επειδή έχω πληροφορηθεί, στο μέτρο που μπορώ, οτι υπάρχουν τάγματα τα οποία "κατοχυρώνονται" στους σουνίτες και άλλα στους σιίτες (τις παραδοσεις τους εννοώ)

Για τους Ασσασίνους και τον Γέρο του Βουνού είχα ξεκινήσει να διαβάζω για άλλο λόγο* παράλληλα με την μελέτη μου για τον σουφισμό και είδα οτι είχε σχέση.

*Με έφερε ο δρόμος να εξετάζω την σχέση των Ασσασσίνων και του...Ντ'Αρτανιάν :P , της ιστορίας των σωματοφυλάκων, των αποκαλουμένων Musketeer

:a035: δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου και της ησυχίας, προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τις μεταμεσονύχτιες ώρες αλλά το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενεστάτη, λιποθυμώ από τη νύστα στο όρθιο :a035:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σουβλίτσα την 23 Ιούλ 2018, 12:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 23 Ιούλ 2018, 12:48

Πάντως μπορούμε, εαν ενδιαφέρεται κάποιος να συνεισφέρει ή να συζητήσει στο νήμα γενικότερα για το μυστικιστικό Ισλαμ, να αλλάξουμε τον τίτλο ωστε να περιλαμβάνει γενικότερα το θέμα

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Ιούλ 2018, 13:13

Σουβλίτσα έγραψε:
23 Ιούλ 2018, 12:44
Γαλή, τα περισσότερα από αυτά που παραθέτεις τα έχω βρει κι εγώ στο διαδίκτυο, γενικώς θέλει πολλή μελέτη και να εχεις χρόνο να αφιερώσεις για να καταλάβεις το Ισλαμ και την ιστορία του και το μυστικιστικό Ισλαμ ακόμη περισσότερο.
Ναι ρε συ, υπάρχουν πολλές πηγές στο διαδίκτυο και αντίστοιχη βιβλιογραφία αλλά ακριβώς γι' αυτό δεν κατάλαβα το αρχικό ερώτημα.

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να έχουμε μια έστω γενική οπτική για το ισλάμ γενικότερα, για να μπορούμε να αντιληφθούμε στοιχειωδώς τουλάχιστον τα επιχειρήματα που προβάλλονται για το ειρηνικό ισλάμ. Σαφώς υπάρχει και το ειρηνικό και το ποιητικό ισλάμ (γι' αυτό και πολλοί αστέρες που δεν ξέρουν να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρο εντυπωσιάζονται και βαφτίζονται μουσουλμάνοι) αλλά καλό είναι να ξέρουμε να διακρίνουμε πότε και από ποιους χρησιμοποιείται ως επιχείρημα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 23 Ιούλ 2018, 13:23

Drexler έγραψε:
21 Ιούλ 2018, 16:09
Έλα έλα όποιος κι αν είσαι, περιπλανώμενος, ειδωλολάτρης, πυρολάτρης,φορουμίτης

Έλα ακόμη κι αν έσπασες χιλιάδες φορές τους όρκους σου,

Έλα και πάλι έλα, τo δικό μας καραβάνι δεν είναι καραβάνι της απόγνωσης”.

Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί
Το επίγραμμα αυτό είναι στο Ικόνιο, στο μαυσωλείο του Μεβλανά του Ρωμιού (Al Rumi)
O μύθος λέει ότι ήταν τόσο φίλος με τον Ρωμιό Επίσκοπο του Ικονίου που οι μαθητές του τον σκότωσαν για να μην προδώσει την πίστη
Όταν συνειδητοποίησαν τι έκαναν, χορεύουν έκτοτε τον κυκλικό χορό για τον Μεβλανά και τον φίλο του

Μπου ντουνιά τσαρκ φιλέκ*, ασκ ολσουν τσεβιρενέ
Αυτός ο κόσμος είναι σαν τον τροχό στο στερέωμα γυρνά, καλότυχος όποιος ξέρει να τον γυρίζει

*φιλέκ είναι το φελέκι (η τύχη, το σύμπαν, το στερέωμα), που πέρασε στην καθομιλουμένη στο γαμώ το φελέκι μου, την πιο όμορφη βρισιά
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 23 Ιούλ 2018, 13:29

Σουβλίτσα έγραψε:
23 Ιούλ 2018, 12:44

Nero, δεν προσπαθώ να κάνω καμια διατριβή μέσα από το φόρουμ, είναι πολύ συγκεκριμένο το ερώτημα που κάνω στο παρόν νήμα, συγκεντρωτικά να μου πει κάποιος εαν γνωρίζει, ποιά διαφοροποίηση υπάρχει ανάμεσα στα μυστικιστικά τάγματα που προέκυψαν από την σουνίτικη παράδοση τα μεν και από την σιιτική τα δε. Επειδή έχω πληροφορηθεί, στο μέτρο που μπορώ, οτι υπάρχουν τάγματα τα οποία "κατοχυρώνονται" στους σουνίτες και άλλα στους σιίτες (τις παραδοσεις τους εννοώ)

Για τους Ασσασίνους και τον Γέρο του Βουνού είχα ξεκινήσει να διαβάζω για άλλο λόγο* παράλληλα με την μελέτη μου για τον σουφισμό και είδα οτι είχε σχέση.

*Με έφερε ο δρόμος να εξετάζω την σχέση των Ασσασσίνων και του...Ντ'Αρτανιάν :P , της ιστορίας των σωματοφυλάκων, των αποκαλουμένων Musketeer

:a035: δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου και της ησυχίας, προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τις μεταμεσονύχτιες ώρες αλλά το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενεστάτη, λιποθυμώ από τη νύστα στο όρθιο :a035:
Δεν το βαλα για τους ασσασίνους. Στα πρώτα κεφάλαια αναφέρεται στην ιστορία του σιτικού ισλαμ και απαντάει και ακριβώς στο ερώτημα σου,ποιες είναι οι διαφορές του με τους σουνίτες. Αν Εμπιστεύεσαι την κρίση του πχορουμ γα ένα θέμα που δεν γνωρίζεις τίποτα και σε ενδιαφέρει να μάθεις,ακόμα και για συνταγη για γεμιστά,τι να πω,κακό του του κεφαλιού σου :102:

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 23 Ιούλ 2018, 13:43

Ο Γέρος του Βουνού σχημάτισε μυστική αίρεση.
Τεσπα

Ξαναλέω βρε Νερο, δεν θα κάνω διατριβή μέσα απο το φόρουμ, συζήτηση κάνουμε, καταθέτει κάποιος αν έχει κάποια γνώση (οποιαδηποτε) για το θέμα.

Ξαναματαυπενθυμίζω, εγώ ρώτησα πολύ συγκεκριμένο πράγμα, υπάρχουν τάγματα τα οποία καταχωρούνται ως προερχόμενα από την σουνιτική παράδοση/περιβάλλον και άλλα από την σιιτική. ΑΥτό ρωτώ.

Θέλετε να αλλάξω τίτλο στο νήμα? να μιλήσουμε γενικότερα για σουφισμό και μυστικιστικό Ισλαμ? Θα με ενδιέφερε κι εμένα πολύ.
Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα, φοβάμαι οτι η συμμετοχή δεν θα είναι ως ποιότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο καθώς δεν νομίζω πολλοί να έχουν εντρυφήσει και μάλιστα επιστημονικώς τόσο πολύ στο πολύπλοκο αυτό θρησκευτικοιστορικό θέμα

Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 23 Ιούλ 2018, 19:34

Σουβλίτσα έγραψε:
23 Ιούλ 2018, 13:43
Ο Γέρος του Βουνού σχημάτισε μυστική αίρεση.
Τεσπα

Ξαναλέω βρε Νερο, δεν θα κάνω διατριβή μέσα απο το φόρουμ, συζήτηση κάνουμε, καταθέτει κάποιος αν έχει κάποια γνώση (οποιαδηποτε) για το θέμα.

Ξαναματαυπενθυμίζω, εγώ ρώτησα πολύ συγκεκριμένο πράγμα, υπάρχουν τάγματα τα οποία καταχωρούνται ως προερχόμενα από την σουνιτική παράδοση/περιβάλλον και άλλα από την σιιτική. ΑΥτό ρωτώ.

Θέλετε να αλλάξω τίτλο στο νήμα? να μιλήσουμε γενικότερα για σουφισμό και μυστικιστικό Ισλαμ? Θα με ενδιέφερε κι εμένα πολύ.
Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα, φοβάμαι οτι η συμμετοχή δεν θα είναι ως ποιότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο καθώς δεν νομίζω πολλοί να έχουν εντρυφήσει και μάλιστα επιστημονικώς τόσο πολύ στο πολύπλοκο αυτό θρησκευτικοιστορικό θέμα
Οκ: Δεν υπάρχει ακριβώς σουνιτικός και σιιτικός σουφισμός,ένας είναι, ως ξεχωριστό παρακλάδι απο τα άλλα δυο. Βέβαια ο σουφισμός είναι πιο κοντά στον σιιτισμό λόγω "ιδεολογίας": ο ισλαμικός μυστικισμός-και όχι μόνο- έχει σαν βασικό άξονα την ατονική αντίληψη για το θείο. Η θρησκία είναι προσωπική υπόθεση,ο θεός αποκαλύπτεται σε εσένα προσωπικά αφού καλλιεργώντας τη σχέση μαζί του μέσα απο συγκεκριμένες πράξεις όπως το να χορεύεις γύρω απο τον εαυτό σου υπο την επήρεια ουσιών μέχρι να έρθεις σε έκσταση. Αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να τα δεχτεί κάποιος ακολουθεί το σουνιστικό ισλαμ γιατί το σουνιτικό ισλαμ είναι 100% κοινωνική υπόθεση,είναι μια σειρά από προκαθορισμένους κανόνες που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις και το δόγμα παγιωμένο-είναι η πιο "κρατική" εκδοχή του Ισλαμ

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 23 Ιούλ 2018, 20:01

Σαν γενική θρησκευτική κατεύθυνση, όπως την περιγράφεις, ένας είναι αλλά τολμώ να υποθέσω τουλάχιστον, οτι η έκφραση σε επίπεδο και πολιτικό είναι παραπάνω από μία

ΥΓ: ισχύει οτι οι πρώτοι Οθωμανοί Σουλτάνοι ήταν βασικά ακόλουθοι του μυστικιστικού Ισλαμ?

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Ιούλ 2018, 20:08

Σουβλίτσα έγραψε:
23 Ιούλ 2018, 20:01
Σαν γενική θρησκευτική κατεύθυνση, όπως την περιγράφεις, ένας είναι αλλά τολμώ να υποθέσω τουλάχιστον, οτι η έκφραση σε επίπεδο και πολιτικό είναι παραπάνω από μία

ΥΓ: ισχύει οτι οι πρώτοι Οθωμανοί Σουλτάνοι ήταν βασικά ακόλουθοι του μυστικιστικού Ισλαμ?
Νομίζω ότι γενικώς ο οθωμανισμός έχει σουφιστική τάση. Είναι απολύτως λογικό γιατί αφορά σε καλλιεργημένους ανθρώπους, που δεν αρκούνται σε παιδιαριώδεις ερμηνείες. Και δεν εννοώ μόνον τους πρώτους Οθωμανούς σουλτάνους αλλά και τη σύγχρονη ελίτ της Τουρκίας σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Αυτήν την τάση εκφράζει ο Γκιουλέν.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 23 Ιούλ 2018, 20:16

Ο Γκιουλεν ανήκει ή έχει την καταγωγή του σε συγκεκριμένο σουφιστικό (σουνιτικο) τάγμα νομίζω

τώρα αυτό για το καλλιεργημένους ανθρώπους που δεν αρκούνται σε παιδαριώδεις ερμηνείες, θα το δεχθώ σε μια συγκεκριμένη βάση και εν μέρει :lol:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 23 Ιούλ 2018, 20:18

Σουβλίτσα έγραψε:
23 Ιούλ 2018, 13:43

Απ' ό,τι θυμάμαι, σίγουρα ναι. Υπάρχουν μυστικιστικά τάγματα τόσο στους σουνίτες όσο και στους σιίτες αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα λεπτομέρειες. Αν βρω κάτι πιο ειδικό, θα το ανεβάσω.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών