3 Αρχαιολογικά ευρήματα της Ελλάδας που θεωρήθηκαν απάτες

Αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία του παρελθόντος, αρχαίοι πολιτισμοί, έρευνες, ανασκαφές.
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

3 Αρχαιολογικά ευρήματα της Ελλάδας που θεωρήθηκαν απάτες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 10 Απρ 2019, 06:05

Τα δύο είναι γνωστά, το τρίτο όχι τόσο. Τα δύο πρώτα τείνουν προς αυθεντικότητα ενώ το τρίτο προς απάτη.
Εχουμε και λέμε λοιπόν.

1. Η Μάσκα του Αγαμέμνονα

Εικόνα

Είχε γίνει μεγάλο debate μεταξύ αρχαιολόγων για την αυθεντικότητα ή μη της μάσκας στο περιοδικό Archaeology. Οι βασικές κατηγορίες εναντίον της αυθεντικότητας αφορούσαν μεταξύ άλλων το ότι διαφέρει στιλιστικά από τις άλλες μάσκες που έχουμε βρεις στους μυκηναϊκούς τάφους. Ο ανασκαφέας Ερρίκος Σλήμαν έχει επίσης κατηγορηθεί ότι συνήθιζε να "φυτεύει" ευρήματα σε ανασκαφές από αλλού. Όντας πλούσιος θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει τη μάσκα και να την τοποθέτησε στο χώρο των ανασκαφών για να την "ανακαλύψει". Επιπλέον έχουν διατυπωθεί κατηγορίες και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών που δεν επιτρέπει σύγχρονα τεστ γνησιότητας της μάσκας.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mask_of_A ... thenticity
https://slideplayer.gr/slide/2017063/


2. Ο Δίσκος της Φαιστού

Εικόνα

Η κατηγορία ότι πρόκειται για απάτη ή πλαστό εύρημα του 1908 προέρχεται από δημοσιεύσεις δύο επιστημόνων. Ενα βασικό επιχείρημα είναι ότι ποτέ δεν χρονολογήθηκε ο δίσκος με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας για να επιβεβαιωθεί η χρονολογία του. Για ένα διάστημα επίσης η μοναδικότητα των συμβόλων του δίσκου κινούσε υποψίες αλλά μετά την ανακάλυψη πρόσθετων ευρημάτων με παρόμοια σύμβολα (π.χ. πέλεκυς Αρκαλοχωρίου) αυτό το επιχείρημα κρίθηκε αδύναμο.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phaistos_ ... thenticity


3. Η Κροκάλη της Καυκανίας

Εικόνα

Το εν λόγω εύρημα ανακαλύφθηκε το 1994 κοντά στην αρχαία Ολυμπία στη θέση Αγριλίτσες στην κοινότητα της Καυκανίας. Πάνω της αναγνωρίστηκαν σε Γραμμική Β τρεις λέξεις, εκ των οποίων η μία λέγεται ότι είναι το ομηρικό ανθρωπωνύμιο "Χάροψ" ενώ επίσης φέρει και το σύμβολο του διπλού πέλεκυ. Χρονολογείται γύρω στο 1650π.Χ. Αυτό θα πήγαινε την ιστορία καταγραφής της ελληνικής γλώσσας δύο αιώνες πριν το 1450π.Χ. όπου έχουμε τις παλαιότερες πινακίδες γραμμικής Β. Ωστόσο το περιέργως μεμονωμένο αυτό εύρημα φέρει πολλά ασυνήθιστα και ύποπτα χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με τις γνώσεις μας για τη μυκηναϊκή γραφή, στιλιστικά και χρονολογικά. Αν στην αλλόκοτη φύση του προσθέσουμε και το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε την πρωταπριλιά του 1994, τότε μάλλον πρόκειται για μια πρωταπριλιάτικη φάρσα αγνώστων. Μάλιστα η μία από τις τρεις λέξεις μπορεί να διαβαστεί και ως "Ιάσονας" που είναι το όνομα του γιου του ζεύγους που "ανακάλυψε" την κροκάλη.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kafkania_pebble
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Η σκοτεινή πλευρά του εκχριστιανισμού της Αμερικής

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών