Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από tipiti klop » 22 Μάιος 2018, 20:31
Ο Λιαντίνης νομιζω, είναι το είδος του φιλοσόφου που δεν τον ενδιαφέρουν οι φιλοσοφικές ιδέες καθαυτές.
Αλλά το πως θα ζήσει σύμφωνα με αυτές.
Έτσι, ο Λιαντίνης έρχεται πιο κοντά σε μυθιστορηματικό ήρωα, όπως ο Κιρίλοφ των «Δαιμονισμένων του Ντοστογιέφσκι, παρά σε φιλόσοφο.
Όμως τι σημαίνει να ζεις σύμφωνα με τις ιδέες σου;
Αν ζεις για παράδειγμα σύμφωνα με τις αρχές του χριστιανισμού, η ανάγκη εξαγνισμού οδηγεί στην απόσυρση από τους σωματικούς περιορισμούς και τις αδυναμίες , μια ανάγκη που στην ακρότητά της γεννά τον ασκητισμό. Υπάρχει εδώ η ανοχή απέναντι στην εξαθλίωση του σώματος και ένας πολύ έντονος απομονωτισμός.
Ή όπως το περιγράφει και ο ποιητής, για τον στυλίτη Συμεών:
Τα δυο μου πόδια έχουν σαπίσει από την υγρασία∙
Κι ωστόσο, δεν παύω να κλαίω και να ουρλιάζω,
Όσο ακόμη η κουρασμένη μου ράχη μπορεί να βαστήξει το κουρασμένο μου
Κεφάλι, ώσπου όλα τα μέλη μου να πέσουν ένα ένα από τη στήλη,
Έλεος, έλεος, εξάλειψον το ανόμημά μου.
Για τους πιστούς, αυτή η εικόνα της σήψης και της οδύνης δεν γεννά αποτροπιασμό, αλλά αντίθετα, θαυμασμό και ευλάβεια, αφού δεν είναι παρά η ύψιστη συνέπεια στο δόγμα τους:
μια ζωή σύμφωνα με τις πιο απαιτητικές θρησκευτικές επιταγές.
Με έναν εντελώς ανάλογο, κατά τη γνώμη μου τρόπο, ο Λιαντίνης ομοίως προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω στο σώμα. Το φάρμακο για την εξάλειψη του φόβου του θανάτου, είναι κατά τη γνώμη του η υποχώρηση του εγωισμού, και ιδιαίτερα του ΦΥΣΙΚΟΥ εγωισμού, του τρόπου δηλαδή με τον οποίο η Φύση μιλάει μέσα στο σώμα μας. Κυριαρχώντας πάνω στη «Φύση» αυτή, ο Λιαντίνης πιστεύει ότι γίνεται κυρίαρχος του θανάτου.
Αυτή η «απώλεια εαυτού», του φυσικού εαυτού ως σώματος, δε διαφέρει σε τίποτα, επί της ουσίας , από το ασκητικό ιδεώδες. Απλά, αποπειράται να γίνει ακόμα πιο συνεπές από αυτό. Γιατί η πλήρης κυριαρχία πάνω στο σώμα και τους φυσικούς περιορισμούς του, σημαίνει και την επιλογή της ώρας του θανάτου του. Ο ασκητισμός επιλέγει να βασανίσει το σώμα, η «λογική αυτοκτονία» του Λιαντίνη, επιλέγει να το αφανίσει.