Πώς μπορεί να θεμελιωθεί η ηθική χωρίς την ύπαρξη Θεού;
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
- Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Πώς μπορεί να θεμελιωθεί η ηθική χωρίς την ύπαρξη Θεού;
απλή ερώτηση
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
Re: Πώς μπορεί να θεμελιωθεί η ηθική χωρίς την ύπαρξη Θεού;
Με πάρα πολλούς τρόπους.
ελπίζω να μην έχεις την εντύπωση ότι κάποια πρωτότυπη ερώτηση που δεν επιχείρησε να απαντήσει ποτέ κανείς
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
Και η ηθική αλλά και θεμελίωσή της είναι αόριστες έννοιες. Μπορεί λοιπόν να θεμελιωθεί και ταυτόχρονα δεν μπορεί.
Ο Θεός είναι μία παράμετρος που τα συναρτά αυτά μόνο αν το δεχτούμε αξιωματικά. ποιος θέλει το κάνει. Εγώ που δεν θέλω λέω λοιπόν ότι δεν έχει σχέση ο Θεός με την ηθική πατά μόνο οι άνθρωποι.
Ο Θεός είναι μία παράμετρος που τα συναρτά αυτά μόνο αν το δεχτούμε αξιωματικά. ποιος θέλει το κάνει. Εγώ που δεν θέλω λέω λοιπόν ότι δεν έχει σχέση ο Θεός με την ηθική πατά μόνο οι άνθρωποι.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
-
ουσιαστικα δεν γινεται
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
αυτό οδηγεί στη σχετικότητα και τον υποκειμενισμόΧαοτικός έγραψε: ↑09 Ιούλ 2019, 23:36Και η ηθική αλλά και θεμελίωσή της είναι αόριστες έννοιες. Μπορεί λοιπόν να θεμελιωθεί και ταυτόχρονα δεν μπορεί.
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
Αντι να λες "γιατι μου το ειπε ο θεος" λες κατευθειαν "γιατι το λεω εγω". Απλο ειναι.
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
Ναι. Αυτό και ο χωροχρόνος εξίσουΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: ↑09 Ιούλ 2019, 23:39αυτό οδηγεί στη σχετικότητα και τον υποκειμενισμόΧαοτικός έγραψε: ↑09 Ιούλ 2019, 23:36Και η ηθική αλλά και θεμελίωσή της είναι αόριστες έννοιες. Μπορεί λοιπόν να θεμελιωθεί και ταυτόχρονα δεν μπορεί.

Ηθική ίσον συνείδηση και την συνείδηση μας την έδωσε ο Θεός.
"Άχρι καιρού..."
- Nandros
- Phorum.gr user: Nandros
- Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία
Η Ηθική προϋπήρχε όλων των θρησκειών. Αυτές την πήραν, την προσάρμοσαν στις ανάγκες τους η κάθε μια και την έδωσαν στους αντίστοιχους πιστούς τους.
Και αλίμονο σε αυτούς που είναι ηθικοί από φόβον θεού. Η ηθική τους εξαρτάται από τον φόβο τους για το μεγάλο μάτι που νομίζουν τους βλέπει από ψηλά! Αλλιώς...
Nandros έγραψε: ↑29 Μάιος 2019, 16:14Γνωρίζουμε πού καλά από πού προήλθαν οι ηθικές αξίες.
Οι πρωτόγονοι κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι μόνο με συνεργασία και αλτρουισμό είχαν ελπίδες να επιζήσουν, αφού οι καυγάδες τους κατέληγαν σε τραυματισμούς/ φόνους μελών και έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την ομάδα/ φάρα/ φυλή.
Ασφαλώς θα έχεις ακούσεις για τους χρυσούς κανόνες:
Μην κάνεις/φέρεσαι στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει/δεν θέλεις να σου φερθεί.
Φέρσου στον άλλο όπως αυτός θέλεις να σου φερθεί.
Έτσι ξεκίνησε η Ηθική.
Nandros έγραψε: ↑26 Φεβ 2019, 00:39Χρυσός Κανόνας ονομάζεται η πρακτική αμοιβαιότητας στην ηθική συμπεριφορά, σύμφωνα με την οποία «κάνουμε στους άλλους αυτά που θέλουμε και εμείς να μας κάνουν αυτοί», ή αλλιώς «δεν κάνουμε στους άλλους αυτά που δε θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς».
Με κάποια παρόμοια μορφή, ο χρυσός κανόνας εκφράζεται λίγο ως πολύ στις περισσότερες θρησκείες και φιλοσοφικές τάσεις, ενώ με τον όρο αυτό εμφανίζεται από το 1670.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
Δεν την έδωσε σε όλους. Εγώ την δική την έκλεψα.
Σαν τα νουδουμποτάκια ένα πράγμα.Γνωρίζουμε πού καλά από πού προήλθαν οι ηθικές αξίες.
Οι πρωτόγονοι κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι μόνο με συνεργασία και αλτρουισμό είχαν ελπίδες να επιζήσουν, αφού οι καυγάδες τους κατέληγαν σε τραυματισμούς/ φόνους μελών και έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την ομάδα/ φάρα/ φυλή.
-
Οι άνθρωποι έχουν embedded μηχανισμούς παραγωγής ηθικής όπως έχουν embedded μηχανισμούς παραγωγής ομιλίας. Αν δεν είχαν, δε θα μπορούσαν να ζουν ομαδικά σε κοινωνίες. Όπως υπάρχουν πολλές γλώσσες, έτσι υπάρχουν πολλές ηθικές. Όπως όμως όλες οι γλώσσες έχουν κάποιες πανομοιότυπες βασικές δομές, έτσι έχουν και οι ηθικές.
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Οταν δεν μπορεί ο Λένιν,μπορεί ο Αλλάχ
από NewModelArmy » 19 Νοέμ 2023, 09:31 » σε Εσωτερική Πολιτική - 18 Απαντήσεις
- 1227 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Rakomelofronas
19 Νοέμ 2023, 23:08
-
-
-
Νέα δημοσίευση ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΚΑΡΤΕΛ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΠΙΛΟΓΗ
από Frappezitis » 25 Σεπ 2024, 05:55 » σε Οικονομία - 0 Απαντήσεις
- 207 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Frappezitis
25 Σεπ 2024, 05:55
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ποιος μερακλής θα έμπαινε σε αυτή τη καυτή αντιπατριαρχικη ύπαρξη;
από southern » 12 Ιουν 2023, 21:55 » σε Σχέσεις, Έρωτας & Σεξουαλικότητα - 259 Απαντήσεις
- 7581 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Armageddon
29 Ιουν 2023, 07:35
-
-
-
Νέα δημοσίευση Αγγλοσαξωνική προτεσταντική ηθική
από Maspoli » 09 Αύγ 2024, 10:03 » σε Διεθνής πολιτική - 8 Απαντήσεις
- 321 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Bazoomba