Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Γιαννης- μελβουρνη
Phorum.gr user: Γιάννης-μελβουρνη

Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 26 Φεβ 2025, 08:54

Πώς ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε;

Η φιλοσοφία δεν είναι μόνο σκέψη, αλλά και διάλογος. Και συχνά, τα βιβλία είναι η αφετηρία αυτού του διαλόγου. Υπάρχουν βιβλία που μας προκαλούν, μας εμπνέουν ή μας κάνουν να αμφισβητήσουμε ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο.
Πρόσφατα διάβασα για την ΠΕΡΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ένα ζήτημα που έχει ενδιαφέρον τόσο στη φιλοσοφία της γλώσσας όσο και στην πολιτική σκέψη. Ο Locke, γνωστός για τις ιδέες του σχετικά με τη γνώση, την πολιτική και τα δικαιώματα, υποστήριζε ότι οι λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούνται με σαφήνεια και συνέπεια. Ωστόσο, πολλοί στοχαστές μετά από αυτόν είτε παρερμήνευσαν είτε χρησιμοποίησαν τις έννοιές του για διαφορετικούς σκοπούς. Αυτό μου έδωσε μια νέα προοπτική στο πώς οι φιλοσοφικές ιδέες μεταβάλλονται και επηρεάζουν την κοινωνία.Εσείς ποια βιβλία θεωρείτε ότι επηρέασαν τη φιλοσοφική σας σκέψη; Υπάρχει κάποιο έργο που σας έκανε να δείτε τον κόσμο διαφορετικά;
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Unicex

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Unicex » 26 Φεβ 2025, 09:11

Καλημέρα φίλε Γιάννη. Βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή και τη σκέψη, σίγουρα το 1984 και σίγουρα η φάρμα των ζώων. Του Orwell. Μη ξεχνάς πως ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο.

Γιαννης- μελβουρνη

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 26 Φεβ 2025, 10:15

20--- έγραψε:
26 Φεβ 2025, 09:11
Καλημέρα φίλε Γιάννη. Βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή και τη σκέψη, σίγουρα το 1984 και σίγουρα η φάρμα των ζώων. Του Orwell. Μη ξεχνάς πως ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο.
Πολύ δυνατά και τα δύο βιβλία!

Αν σου άρεσαν αυτά, τότε σίγουρα αξίζει να διαβάσεις και “Ο Άρχοντας των Μυγών” του William Golding.
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Unicex

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Unicex » 26 Φεβ 2025, 10:25

Γιαννης- μελβουρνη έγραψε:
26 Φεβ 2025, 10:15
20--- έγραψε:
26 Φεβ 2025, 09:11
Πολύ δυνατά και τα δύο βιβλία!

Αν σου άρεσαν αυτά, τότε σίγουρα αξίζει να διαβάσεις και “Ο Άρχοντας των Μυγών” του William Golding.
Διάβασα λίγο την υπόθεση. Ενδιαφέρον φαίνεται. Θα είναι η επόμενη μου αγορά βιβλίου. :D

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 26 Φεβ 2025, 12:20

Η Καλύβα του μπαρμπα Θωμά στα μικράτα μου, το Mein Kampf στην εφηβεία,( :003: είδα την απόλυτη παράνοια..),το εξαίρετο της Διδούς Σωτηρίου, τα ''Ματωμένα Χώματα'', συν την ''Αντιγνώση' της Λιλης Ζωγράφου.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Άβαταρ μέλους
micmic
Phorum.gr user: micmic

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από micmic » 26 Φεβ 2025, 12:46

Δε νομίζω ότι υπάρχουν βιβλία που μου άλλαξαν την σκέψη. Το οποιοδήποτε βιβλίο συνετέλεσε φυσικά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, αλλά ακόμα και βιβλία που σε έκαναν να σκεφτείς διαφορετικά όταν τα διάβαζες, δε νομίζω ότι έχουν την δύναμη να σου αλλάξουν την σκέψη μακροπρόθεσμα. Σε αντίθεση πχ με μια σχέση (έστω και σύντομη), ένα ταξίδι, ένα ατύχημα κτλ, που για μένα αυτά έχουν την δυνατότητα να σε κάνουν όντως να σκεφτείς διαφορετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως παρόλο που παλιότερα είχα διαβάσει αρκετά φιλοσοφικά και λογοτεχνικά "στάνταρ", μετά από τόσα χρόνια περιέργως θεωρώ ότι το βιβλίο που είχε την μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου ήταν "Ο Θαυμαστός Κόσμος των Ζώων" (η δεκάτομη εγκυκλοπαίδεια) :003: Και αυτό το λέω απολύτως σοβαρά. Δηλαδή για να πάρουμε ένα μικρό μόνο κομμάτι, η εξιστόρηση της ζωής και του θανάτου των άγριων ζώων καθαρά περιγραφικά και επιστημονικά, από μόνη της μου έδωσε απαντήσεις που δεν τις έδωσαν φιλοσοφικά και λογοτεχνικά βιβλία.
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin

Γιαννης- μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 26 Φεβ 2025, 12:53

Πασιφάη έγραψε:
26 Φεβ 2025, 12:20
Η Καλύβα του μπαρμπα Θωμά στα μικράτα μου, το Mein Kampf στην εφηβεία,( :003: είδα την απόλυτη παράνοια..),το εξαίρετο της Διδούς Σωτηρίου, τα ''Ματωμένα Χώματα'', συν την ''Αντιγνώση' της Λιλης Ζωγράφου.
Εννοείται πως έχω διαβάσει “Την Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά” και μου άρεσε πολύ όταν την πρωτοδιάβασα.

Έχω διαβάσει επίσης το “Σμύρνη 1918-1922” του Δημήτρη Τσανακάρη, το οποίο στηρίζεται σε ιστορικά τεκμήρια και αναλύει πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της περιόδου. Από ό,τι καταλαβαίνω, τα “Ματωμένα Χώματα” είναι πιο πολύ από την οπτική γωνία του απλού ανθρώπου, δίνοντας έμφαση στην καθημερινή ζωή και το ανθρώπινο δράμα της Καταστροφής.

Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι για το τελευταίο βιβλίο που ανέφερες.
📖 Η “Αντιγνώση” επηρέασε την έως τότε θρησκευτική σου οπτική γωνία;
Σε έκανε να αμφισβητήσεις πράγματα ή να δεις τη θρησκεία διαφορετικά;

Πώς ένιωσες διαβάζοντάς το;
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
marabou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από marabou » 26 Φεβ 2025, 12:55

Το χρονικό του χρόνου.
Σαν άνθρωπος είναι ο Θεός σας. Δεν τον θέλω.

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 26 Φεβ 2025, 13:06

26 Φεβ 2025, 12:53
Πασιφάη έγραψε:
26 Φεβ 2025, 12:20
Εννοείται πως έχω διαβάσει “Την Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά” και μου άρεσε πολύ όταν την πρωτοδιάβασα.

Έχω διαβάσει επίσης το “Σμύρνη 1918-1922” του Δημήτρη Τσανακάρη, το οποίο στηρίζεται σε ιστορικά τεκμήρια και αναλύει πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της περιόδου. Από ό,τι καταλαβαίνω, τα “Ματωμένα Χώματα” είναι πιο πολύ από την οπτική γωνία του απλού ανθρώπου, δίνοντας έμφαση στην καθημερινή ζωή και το ανθρώπινο δράμα της Καταστροφής.

Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι για το τελευταίο βιβλίο που ανέφερες.
📖 Η “Αντιγνώση” επηρέασε την έως τότε θρησκευτική σου οπτική γωνία;
Σε έκανε να αμφισβητήσεις πράγματα ή να δεις τη θρησκεία διαφορετικά;

Πώς ένιωσες διαβάζοντάς το;
Με έκανε να δω την ιστορια με άλλη οπτικη. Επίσης μου έδωσε μια επαρκή εικόνα των ιερατείων και του τρόπου που κινούνταν, αποκρύπτοντας πραγματα που εύλογα θα έπρεπε να δικαιολογηθούν συν τω χρονω και να καταρριφθούν. Η προπαγάνδα της θρησκείας όμως, είναι τόσο μεγάλη, που βγάζει μόνο την ''καλαισθησία'' και αφήνει κενό στην ουσια.
Ενοιωσα πως συμφωνούσα με κάθε πρόταση.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Γιαννης- μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 26 Φεβ 2025, 13:10

micmic έγραψε:
26 Φεβ 2025, 12:46
Δε νομίζω ότι υπάρχουν βιβλία που μου άλλαξαν την σκέψη. Το οποιοδήποτε βιβλίο συνετέλεσε φυσικά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, αλλά ακόμα και βιβλία που σε έκαναν να σκεφτείς διαφορετικά όταν τα διάβαζες, δε νομίζω ότι έχουν την δύναμη να σου αλλάξουν την σκέψη μακροπρόθεσμα. Σε αντίθεση πχ με μια σχέση (έστω και σύντομη), ένα ταξίδι, ένα ατύχημα κτλ, που για μένα αυτά έχουν την δυνατότητα να σε κάνουν όντως να σκεφτείς διαφορετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως παρόλο που παλιότερα είχα διαβάσει αρκετά φιλοσοφικά και λογοτεχνικά "στάνταρ", μετά από τόσα χρόνια περιέργως θεωρώ ότι το βιβλίο που είχε την μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου ήταν "Ο Θαυμαστός Κόσμος των Ζώων" (η δεκάτομη εγκυκλοπαίδεια) :003: Και αυτό το λέω απολύτως σοβαρά. Δηλαδή για να πάρουμε ένα μικρό μόνο κομμάτι, η εξιστόρηση της ζωής και του θανάτου των άγριων ζώων καθαρά περιγραφικά και επιστημονικά, από μόνη της μου έδωσε απαντήσεις που δεν τις έδωσαν φιλοσοφικά και λογοτεχνικά βιβλία.
Φίλε μου, καταλαβαίνω απόλυτα την οπτική σου.

Συμφωνώ ότι οι εμπειρίες της ζωής – μια σχέση, ένα ταξίδι, ένα ατύχημα – έχουν τη δύναμη να μας αλλάξουν βαθιά.

Τα βιβλία ίσως δεν μας μεταμορφώνουν ακαριαία, αλλά λειτουργούν αθροιστικά, διαμορφώνοντας τη σκέψη μας σταδιακά.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι εσύ ο ίδιος τελικά επηρεάστηκες από ένα βιβλίο, και μάλιστα μια εγκυκλοπαίδεια για τα ζώα! Αυτό δείχνει πως η γνώση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε.
Άλλωστε, πολλά φιλοσοφικά βιβλία έχουν γραφτεί με την παρατήρηση της φύσης.

Τι ήταν αυτό που σε επηρέασε περισσότερο από το “Θαυμαστό Κόσμο των Ζώων”;
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 26 Φεβ 2025, 13:10

Μόνο εγώ νιώθω ότι ο Μελβούρνης μας δουλεύει μέσω gpt;
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Γιαννης- μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 26 Φεβ 2025, 13:36

Bazoomba έγραψε:
26 Φεβ 2025, 13:10
Μόνο εγώ νιώθω ότι ο Μελβούρνης μας δουλεύει μέσω gpt;
Ναι, χρησιμοποιώ το ChatGPT για ευνόητους λόγους – για να συντάξω ορθότερα, χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, καθώς έχω ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σκέψεις μου δεν είναι δικές μου. Το εργαλείο βοηθά στη διατύπωση, όχι στη σκέψη.

Θα προτιμούσες να τα έγραφα στα αγγλικά η με ορθογραφικά λάθη;
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 26 Φεβ 2025, 13:37

26 Φεβ 2025, 13:36

Ναι.
ΓΑΛΗ έγραψε:
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Γιαννης- μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 26 Φεβ 2025, 13:45

Bazoomba έγραψε:
26 Φεβ 2025, 13:37

Ναι.
Αρα το προβλιμα σου δεν ειναι αν η σκεψεις μου ειναι δικες μου, αλλα αν ειναι σοστα διατυπομενες.

Δυλαδη, θα προτημουσες να δισκολευεσε να τις διαβαζεις, απλως και μονο για να νιοθεις οτι ειναι “αφθεντικες”;

Η ουσια βρισκετε στο περιεχομενω, οχι στα λαθοι. Αν αυτο που λεω στεκι, γιατη να σε ενοχλι το πως το γραφο;
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 26 Φεβ 2025, 13:51

26 Φεβ 2025, 13:45
Bazoomba έγραψε:
26 Φεβ 2025, 13:37

Ναι.
Η ουσια βρισκετε στο περιεχομενω, οχι στα λαθοι.
Σωστα, γραψε λοιπον χωρις ai βοηθηματα, κανεναν δεν θα πειραξει.
ΓΑΛΗ έγραψε:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών