Arisvilla έγραψε: ↑02 Ιαν 2020, 23:23
Εγώ από τα λίγα που έχω διαβάσει από τον Καλδέλλη πιστεύω ότι δεν υποστηρίζει ότι οι Βυζαντινοί αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμαίοι επειδή ήταν πολίτες της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας. Γιατί κατά τη γνώμη του υπήρχαν και άλλες εθνότητες, κυρίαρχες στο Βυζάντιο πχ Αρμένιοι που δεν αυτοαποκαλούνταν Ρωμαίοι. Νομίζω ότι περισσότερο θεωρεί ότι οι Βυζαντινοί θεωρούσαν ότι είναι συνεχιστές της ρωμαικής παράδοσης. Εγώ νομίζω ότι η έννοια "Ρωμαίος" στο Βυζάντιο, όπως και "Ρωμιός" μεταγενέστερα είχε εντελώς διαφορετική σημασία με την έννοια του Ρωμαίου ακόμα και ως κληρονόμου της αρχαίας ρωμαικής αυτοκρατορίας. Στηριζόταν στην ορθόοδοξη χριστιανική πίστη και στην ελληνοφωνία κυρίως αλλά είχε βέβαια και κάποια σχέση με την ιδιότητα του πολίτη της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας.
Ε, ναι, αφού Ρωμαίος πολίτης μπορούσε να γίνει ο οποιοσδήποτε.
Αυτό που λέει είναι πως το Βυζάντιο, κυρίως μεταξύ 7ου-10ου αιώνα, ήταν αρκετά συμπαγές εθνικό κράτος, με κάποιες μικρές μειονότητες (Αρμένιους, Σλάβους, Εβραίους). Αναλογικά, η σημερινή Τουρκία, η οποία θεωρείται δεδομένα σαν εθνικό κράτος, έχει μεγαλύτερο ποσοστό μειονοτήτων (π.χ. Κούρδοι 19%). Ένας Αρμένιος στη Ρωμανία μπορούσε να είναι Ρωμαίος πολίτης (όπως ο Κούρδος της Τουρκίας είναι Τούρκος πολίτης) χωρίς αυτό να αλλάζει τον εθνικό χαρακτήρα του κράτους και της πλειοψηφίας των κατοίκων (ελληνόφωνων Ρωμαίων).
Τώρα, με το "συνέχεια της ρωμαϊκής παράδοσης" δεν εννοεί φυσικά συνέχεια της λατινικής γλώσσας, αλλά συνέχεια των πολιτικών θεσμών, των νοοτροπιών και κάποια ταύτιση με την αρχαία ιστορία του κράτους (που βρίσκουμε π.χ. στην Ιστορία του Ατταλειάτη ή στη χρονογραφία του Ζωναρά).
Αλλά κι εγώ, όπως εσύ, πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα στοιχεία της βυζαντινής παράδοσης (ελληνοφωνία, ορθοδοξία) έπαιξαν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της βυζαντινο-ρωμαϊκής ταυτότητας.