Τα όρια της επιστήμης.
Τα όρια της επιστήμης.
Για εμένα επιστήμη σημαίνει a great deal of things. υπάρχουν τόσες ενδιαφέρουσες επιστήμες, τόσα πολλά να μάθεις, τόσα πολλά να ασχοληθείς να κάνεις, να δημιουργήσεις να γεμίσεις το χρόνο σου. Πληροφορική, Ρομποτική, Φυσική, Βιολογία, Χημεία και αλλά πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Πιστεύω ακράδαντα πως σχεδόν ο καθένας θα τα κατάφερνε σε αυτούς τους τομείς αν προσπαθούσε επαρκώς και εντατικά και φυσικά είμαι υπέρ την δια βίου μάθησης. Μακάρι να είχαμε και περισσότερο χρόνο για αυτόν το σκοπό.
Όμως νομίζω μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα ότι η επιστήμη δεν έχει την απάντηση για όλα. Δεν νομίζω ότι το θέμα έχει να κάνει με τη θρησκεία. Αλλά η επιστήμη δεν μπορεί για παράδειγμα να μας πει αν ένα έργο τέχνης, ένας πίνακας ή ένα ποίημα έχει κάποια αξία και ποια είναι αυτή. Κάτι τέτοιο. Δεν είμαι σίγουρος επίσης αν η επιστήμη μπορεί να διευκρινήσει πράγματα που είναι πέρα απ τη λογική. Με αυτό το τελευταίο μπαίνω σε περιέργα χωράφια και δεν καταλαβαίνω το Χριστό μου.
Τέλος φυσικά η επιστήμη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Όπως μάλλον θα γίνει κάποτε με την επέλαση τη κβαντομηχανικής. Είναι σαν να έχεις ένα χάρτη που βλέπει μόνο τη Νέα Ιωνία και το Μαρούσι και μετά να κάνεις recenter και να υπάρχει μέσα μέχρι το Καστελόριζο.
Όμως νομίζω μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα ότι η επιστήμη δεν έχει την απάντηση για όλα. Δεν νομίζω ότι το θέμα έχει να κάνει με τη θρησκεία. Αλλά η επιστήμη δεν μπορεί για παράδειγμα να μας πει αν ένα έργο τέχνης, ένας πίνακας ή ένα ποίημα έχει κάποια αξία και ποια είναι αυτή. Κάτι τέτοιο. Δεν είμαι σίγουρος επίσης αν η επιστήμη μπορεί να διευκρινήσει πράγματα που είναι πέρα απ τη λογική. Με αυτό το τελευταίο μπαίνω σε περιέργα χωράφια και δεν καταλαβαίνω το Χριστό μου.
Τέλος φυσικά η επιστήμη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Όπως μάλλον θα γίνει κάποτε με την επέλαση τη κβαντομηχανικής. Είναι σαν να έχεις ένα χάρτη που βλέπει μόνο τη Νέα Ιωνία και το Μαρούσι και μετά να κάνεις recenter και να υπάρχει μέσα μέχρι το Καστελόριζο.
Ένα το Χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή
Warn your gods about our wrath. None may stand against space marines.
Re: Τα όρια της επιστήμης.
Η επιστήμη δεν έχει όρια γιατί σε βοηθάει να δεις με το μυαλό σου αυτά που δεν βλέπεις με τα μάτια σου.
Αυτός που χάραξε με μια πέτρα σε ένα σπήλαιο την ιστορία του, ήταν αυτός που δημιούργησε την γραφή, η οποία
εξασφαλίζει την μεταφορά των γνώσεων από άνθρωπο σε άνθρωπο, από γενιά σε γενιά. Επιστήμη είναι το συνεχές χτίσιμο της γνώσης
που προκύπτει από την εμπειρία μας στο να παρατηρούμε με τα μάτια να το επεκτείνουμε με το μυαλό και να το αποτυπώνουμε με την γραφή για τους επόμενους, ώστε και αυτοί να προσθέσουν την γνώση τους δημιουργώντας ένα συνεχές αρχείο πληροφοριών.
Η πληροφορία δεν πεθαίνει όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Αυτός που χάραξε με μια πέτρα σε ένα σπήλαιο την ιστορία του, ήταν αυτός που δημιούργησε την γραφή, η οποία
εξασφαλίζει την μεταφορά των γνώσεων από άνθρωπο σε άνθρωπο, από γενιά σε γενιά. Επιστήμη είναι το συνεχές χτίσιμο της γνώσης
που προκύπτει από την εμπειρία μας στο να παρατηρούμε με τα μάτια να το επεκτείνουμε με το μυαλό και να το αποτυπώνουμε με την γραφή για τους επόμενους, ώστε και αυτοί να προσθέσουν την γνώση τους δημιουργώντας ένα συνεχές αρχείο πληροφοριών.
Η πληροφορία δεν πεθαίνει όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/
Διαφωνώ. Η δημιουργία έργου τέχνης δεν είναι μια επιστημονική διαδικασία αλλά η μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και ασχολούνται σχετικοί κλάδοι. Αυτό που δεν μπορεί να σου επιβάλει η επιστήμη είναι το να σου αρέσει το Α και όχι το Β. Μπορεί όμως να μελετήσει και να εξηγήσει γιατί προτιμάς το Α.
Αμα εσύ θεωρείς τη Γκουέρνικα έργο μεγαλύτερης αξίας ενώ εγώ θεωρώ το κόμιξ με την ιστορία του παγκόσμιου διαλύτη του θείου Σκρούτζ; Πως μπορεί να αποφανθεί η επιστήμη; Με ποιο τρόπο;ST48410 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 07:36Διαφωνώ. Η δημιουργία έργου τέχνης δεν είναι μια επιστημονική διαδικασία αλλά η μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και ασχολούνται σχετικοί κλάδοι. Αυτό που δεν μπορεί να σου επιβάλει η επιστήμη είναι το να σου αρέσει το Α και όχι το Β. Μπορεί όμως να μελετήσει και να εξηγήσει γιατί προτιμάς το Α.
Η δουλειά του προγραμματιστή είναι δύσκολη πάντως. Μπορεί να θες απλά να μπείς να κάνεις apply ένα patch που έχεις χρυσοπληρώσει και όλο να σε απασχολούνε περισσότερη ώρα και να μην σε αφήνουν στην ησυχία σου.
Δεν συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Εκεί θα έρθει κάποιος γνώστης της εποχής της Γκουέρνικα και θα εκτιμήσει διάφορα πράγματα που αφορούν την μοναδικότητα, την φαντασία, την πρωτοτυπία, την αρτιότητα και την επίδραση του έργου έχοντας καλή εικόνα τι συνέβαινε εκείνη την εποχή.Cloud87 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 08:17Αμα εσύ θεωρείς τη Γκουέρνικα έργο μεγαλύτερης αξίας ενώ εγώ θεωρώ το κόμιξ με την ιστορία του παγκόσμιου διαλύτη του θείου Σκρούτζ; Πως μπορεί να αποφανθεί η επιστήμη; Με ποιο τρόπο;ST48410 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 07:36Διαφωνώ. Η δημιουργία έργου τέχνης δεν είναι μια επιστημονική διαδικασία αλλά η μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και ασχολούνται σχετικοί κλάδοι. Αυτό που δεν μπορεί να σου επιβάλει η επιστήμη είναι το να σου αρέσει το Α και όχι το Β. Μπορεί όμως να μελετήσει και να εξηγήσει γιατί προτιμάς το Α.
Ομοίως και στα κόμιξ θα ασχοληθεί κάποιος που έχει καλή γνώση σε αυτά τα πράγματα και θα εκτιμήσει θεματολογία, αριθμό αντιτύπων, και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει κάποια έκδοση ιδιαίτερη.
Από κει και πέρα εσύ είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αν σου αρέσει το Χ ή το Ψ. Αν όμως πληρωνόσουν για να κάνεις εκτιμήσεις έργων τέχνης ή εκδόσεων θα έπρεπε να έχεις αρκετές γνώσεις ώστε να ξέρεις τι είναι αυτό που βλέπεις, τι είναι σημαντικό σε αυτό και τι δευτερεύον.
Fair enough.ST48410 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 15:55Δεν συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Εκεί θα έρθει κάποιος γνώστης της εποχής της Γκουέρνικα και θα εκτιμήσει διάφορα πράγματα που αφορούν την μοναδικότητα, την φαντασία, την πρωτοτυπία, την αρτιότητα και την επίδραση του έργου έχοντας καλή εικόνα τι συνέβαινε εκείνη την εποχή.Cloud87 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 08:17Αμα εσύ θεωρείς τη Γκουέρνικα έργο μεγαλύτερης αξίας ενώ εγώ θεωρώ το κόμιξ με την ιστορία του παγκόσμιου διαλύτη του θείου Σκρούτζ; Πως μπορεί να αποφανθεί η επιστήμη; Με ποιο τρόπο;ST48410 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 07:36
Διαφωνώ. Η δημιουργία έργου τέχνης δεν είναι μια επιστημονική διαδικασία αλλά η μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και ασχολούνται σχετικοί κλάδοι. Αυτό που δεν μπορεί να σου επιβάλει η επιστήμη είναι το να σου αρέσει το Α και όχι το Β. Μπορεί όμως να μελετήσει και να εξηγήσει γιατί προτιμάς το Α.
Ομοίως και στα κόμιξ θα ασχοληθεί κάποιος που έχει καλή γνώση σε αυτά τα πράγματα και θα εκτιμήσει θεματολογία, αριθμό αντιτύπων, και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει κάποια έκδοση ιδιαίτερη.
Από κει και πέρα εσύ είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αν σου αρέσει το Χ ή το Ψ. Αν όμως πληρωνόσουν για να κάνεις εκτιμήσεις έργων τέχνης ή εκδόσεων θα έπρεπε να έχεις αρκετές γνώσεις ώστε να ξέρεις τι είναι αυτό που βλέπεις, τι είναι σημαντικό σε αυτό και τι δευτερεύον.
Αντισεισμικές κατασκευές Ανακαινίσεις επισκευές διακοσμήσεις https://lymperis-constructions.gr/
Η επιστήμη, ως παράγωγο φιλοσοφικού ρεύματος, δεν έχει όρια.Cloud87 έγραψε: ↑18 Δεκ 2019, 18:25Για εμένα επιστήμη σημαίνει a great deal of things. υπάρχουν τόσες ενδιαφέρουσες επιστήμες, τόσα πολλά να μάθεις, τόσα πολλά να ασχοληθείς να κάνεις, να δημιουργήσεις να γεμίσεις το χρόνο σου. Πληροφορική, Ρομποτική, Φυσική, Βιολογία, Χημεία και αλλά πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Πιστεύω ακράδαντα πως σχεδόν ο καθένας θα τα κατάφερνε σε αυτούς τους τομείς αν προσπαθούσε επαρκώς και εντατικά και φυσικά είμαι υπέρ την δια βίου μάθησης. Μακάρι να είχαμε και περισσότερο χρόνο για αυτόν το σκοπό.
Θα συνεχίζει να τεμαχίζει αέναα τα σωματίδια, αφού μόνο με χρήση άτερμονος διαδικασίας μπορεί να διατηρεί μία κάποια συνοχή.
- Jimmy81
- Phorum.gr user: Jimmy81
Εκτός από την τέχνη υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου δεν εμπλέκεται (τουλάχιστον όχι δραστικά) η επιστήμη. Η πολιτική είναι ένας από αυτούς.
-
Μ αυτο που ειπες μου θυμισες το εργο "ο κυκλος των χαμενων ποιητων".Στο σημειο που διδασκε ο καθηγητης την υλη για την ποιηση.Οτι μπορει ενα ποιημα ν αποτυπωθει σε διαγραμμα για να εκτιμηθει η αξια του. Αν δεν ξερεις την συνεχεια δες την σκηνη.Πολυ καλο εργο αν και οταν το ειχα δει στο σινεμα πιτσιρικας ειχα ριξει πολυ γελιοST48410 έγραψε: ↑19 Δεκ 2019, 07:36Διαφωνώ. Η δημιουργία έργου τέχνης δεν είναι μια επιστημονική διαδικασία αλλά η μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και ασχολούνται σχετικοί κλάδοι. Αυτό που δεν μπορεί να σου επιβάλει η επιστήμη είναι το να σου αρέσει το Α και όχι το Β. Μπορεί όμως να μελετήσει και να εξηγήσει γιατί προτιμάς το Α.
- relativer777
- Phorum.gr user: relativer777
Η επιστήμη ειναι η έρευνα ανάλυση και πραγμάτωση ιδεών που μετασχηματίζωνται σε γνώση και δημιουργεία.
Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν
- relativer777
Το ότι υπάρχει κάποια δύναμη που δημιουργεί στο Σύμπαν, είναι το μόνο βέβαιο. Το άν είναι τύχη, Θεός, ή οτιδήποτε άλλο, είναι αδιάφορο προς το θέμα της δημιουργίας.
Η ουσία είναι ότι υπάρχει μια δύναμη ευφυής που δημιουργεί.

Ποιος δημιούργησε τη δυναμη που δημιουργει το Συμπαν;relativer777 έγραψε: ↑26 Αύγ 2020, 15:08Το ότι υπάρχει κάποια δύναμη που δημιουργεί στο Σύμπαν, είναι το μόνο βέβαιο. Το άν είναι τύχη, Θεός, ή οτιδήποτε άλλο, είναι αδιάφορο προς το θέμα της δημιουργίας.
Ποιος δημιούργησε τον δημιουργό της δυναμης που δημιουργει το Συμπαν;
...
- relativer777
Εάν θέλεις οπωσδήποτε απάντηση, Ρώτα τον / την / το ίδιο να σου πεί.nick έγραψε: ↑27 Αύγ 2020, 00:31Ποιος δημιούργησε τη δυναμη που δημιουργει το Συμπαν;relativer777 έγραψε: ↑26 Αύγ 2020, 15:08Το ότι υπάρχει κάποια δύναμη που δημιουργεί στο Σύμπαν, είναι το μόνο βέβαιο. Το άν είναι τύχη, Θεός, ή οτιδήποτε άλλο, είναι αδιάφορο προς το θέμα της δημιουργίας.
Ποιος δημιούργησε τον δημιουργό της δυναμης που δημιουργει το Συμπαν;
...
Δεν τα πίναμε μαζί για να ξέρω.

Εάν θέλεις να σου απαντήσω εγώ, απάντησε και εσύ στο κάτωθι ερώτημα:
Πρώτα έγινε το αυγό ή η κότα ?

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Υπάρχει σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας;
από gmoutzour » 18 Μαρ 2025, 14:16 » σε Θρησκειολογία - 99 Απαντήσεις
- 10233 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από hellegennes
20 Μαρ 2025, 15:36
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ο εκλαικευτής της επιστήμης Astronio στον Αρναούντογλου.
από έργο_μακέτο » 09 Δεκ 2023, 15:41 » σε Θετικές Επιστήμες - 1 Απαντήσεις
- 478 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Cecily Anne
09 Δεκ 2023, 16:06
-
-
-
Νέα δημοσίευση ΠΕΡΙ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΟΨΕΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ - Χανς Πρίμας
από regarding_to_Being » 07 Απρ 2025, 05:05 » σε Φιλοσοφία - 19 Απαντήσεις
- 622 Προβολές
-